Auton valitseminen voi olla pitkä prosessi, sillä tarjolla on kymmeniä merkkejä ja satoja malleja. Oppaamme on hyvä paikka aloittaa.
Uuden auton ostaminen on aina jännittävä kokemus, mutta valinnanvaraa on niin paljon, että ostettavan mallin rajaaminen voi olla hyvin vaikeaa. Uusi auto on todennäköisesti yksi suurimmista hankinnoistasi, ja on ymmärrettävää, että saatat olla huolissasi siitä, vastaako se vielä vuosien kuluttua tarpeisiisi tai budjettiisi.
Monet meistä odottavat innolla auton ostoprosessia, mutta toiset saattavat kokea sen uskomattoman pelottavana, etenkin kun otetaan huomioon, miten paljon valinnanvaraa jokaiselle autonostajalle on nykyään tarjolla – jopa yhden valmistajan näyttelytilassa.
Carbuyer auttaa joka tapauksessa. Tehtävämme on auttaa sinua löytämään täydellinen autosi, ja Carbuyerin asiantuntijatiimi toimii autojen löytäjänä ja vastaa samalla kaikkiin ostoprosessiin ja omistamiseen liittyviin kysymyksiin. Olemme koonneet syvällisiä artikkeleita autovakuutuksista, autoverosta, takuista ja muusta, joten käy katsomassa, jos haluat tietää lisää.
Asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon seuraavaa autoa ostaessasi
- Paljonko haluat käyttää – sekä auton ostoon että sen käyttökustannuksiin.
- Mihin aiot käyttää autoa
- Kuinka paljon tilaa tarvitset
- Mitä ominaisuuksia tarvitset tai haluat
- Pitäisikö auton olla bensiini-, diesel-, hybridi- vai sähkökäyttöinen?
Uusi vai käytetty?
Päätös uuden tai käytetyn auton ostamisesta on ensimmäinen askel kohti seuraavan autosi ostamista. Budjetillasi on todennäköisesti suuri merkitys päätöksellesi, mutta kannattaa muistaa, että molemmilla tavoilla on hyvät puolensa. Kun ostat uuden auton, saat mielenrauhaa valmistajan myöntämästä takuusta, jonka pitäisi kestää vähintään kolme vuotta. Voit myös määrittää autosi juuri oman makusi ja tarpeidesi mukaan, mutta uuden auton toimitusaika voi olla pitkä, ja muista, että menetät lähes aina todennäköisesti enemmän rahaa pitkällä aikavälillä kuin käytettynä ostettaessa, koska auton arvo laskee.
Käytetyillä autoilla on puolestaan omat etunsa. Käytetty auto on lähes aina halvempi kuin uusi vastaava auto, ja sen ensimmäinen omistaja on todennäköisesti ottanut alun perin vastatakseen arvonalennuksesta, joten sinun ei tarvitse tehdä niin. Käytettyjen autojen metsästys kannattaa aloittaa ”hyväksytyltä” käytetyn auton pysäköintialueelta, jossa autot saavat valmistajilta lisätukea – esimerkiksi erikoislääkäreiden tekemän tarkan tarkastuksen ennen myyntiä.
Miten aiot käyttää autoa?
Mieti, millaisia matkoja sinulla on tapana tehdä. Jos aiot pääasiassa ajella kaupungilla, polttoainetaloudellisuus saattaa olla toissijainen huolenaihe (harvat autot ovat tehokkaimmillaan pysäytys- ja käynnistysliikenteen aikana), mutta saatat haluta pienen auton, jotta pysäköinti olisi helpompaa. Neliveto on puolestaan yleensä tarpeeton, ellet aio hinata autoa säännöllisesti tai asu syrjässä.
Vastaavasti, kuinka paljon tilaa tarvitset? Tarvitsetko seitsemän paikkaa vai riittääkö halvempi viisipaikkainen malli? Onko auton takaosassa tilaa perheellesi tai ystävillesi, ja onko tavaratila tarpeeksi suuri niille tavaroille, joita sinulla on tapana kuljettaa? Helpottaisiko korkeampi ajokorkeus autoon nousemista ja sieltä poistumista? Jos sinulla on polkupyöriä tai kanootteja, olisiko kattokaiteista hyötyä? Tällaisten kysymysten esittäminen kaventaa hakukriteerejäsi ja auttaa varmistamaan, että saat juuri sinun tarpeisiisi sopivan auton.
Päätä korityyppi
Jos ostit auton kaksi tai kolme vuosikymmentä sitten, valinta oli yksinkertainen: jos et ajanut kovin paljon kilometrejä, ostit viistoperän, farmari oli tarkoitettu niille, joiden piti kuljettaa suuria kuormia säännöllisesti, ja kaikki muut ajoivat sedanilla.
Nykyään crossoverit ja maasturit ovat paljon suositumpia, ja ne perustuvat usein tavallisiin hatchback-autoihin, joten ne kulkevat kohtuullisen hyvin eivätkä kuluta paljon enempää polttoainetta. Yleensä niissä on enemmän tilaa ja korkeampi ajoasento kuin niiden perustana olevissa autoissa, ja ne saattavat maksaa vain muutaman punnan enemmän kuukausittaisessa rahoitussopimuksessa. On jopa mahdollista ostaa pehmeäkattoinen katumaasturi, kuten Volkswagen T-Roc Cabriolet, vaikka kyseistä mallia on vaikea suositella.
Nämä ovat autojen tärkeimmät korimallit:
- Kaupunkiautot (esim. Fiat 500)
- Superminit (esim. Ford Fiesta).
- Pienet katumaasturit (esim. Nissan Juke).
- Perheen viistoperät (esim. Ford Focus).
- Perhemaasturit (esim. Nissan Qashqai).
- Suuret perheautot (esim. Ford Mondeo)
- Vaihtoautot (esim. Skoda Octavia Estate).
- Suuret katumaasturit (esim. Kia Sorento).
- Monikäyttöautot (esim. Ford Galaxy)
- Executive-autot (esim. BMW 3-sarja)
- Coupet (esim. Audi TT)
- avoautot, joita joskus kutsutaan Cabrioletiksi (esim. Mazda MX-5).
Kun päätät, minkä auton haluat ostaa, pidä mielessäsi suunnilleen, minkä kokoisen ja muotoisen auton haluat, mutta varaudu laajentamaan hakuasi koon ja korityypin suhteen. Jos etsit esimerkiksi Volkswagen Golfin kaltaista perinteistä viistoperäistä autoa, olisiko samanhintaisen Skoda Karoq -katumaasturin lisätilasta hyötyä, vai meneekö kaikki lisätila hukkaan?
Sama pätee myös automerkkeihin: ole valmis harkitsemaan valmistajia, joita olet ehkä aiemmin pitänyt liian ylellisinä, sekä merkkejä, jotka olet ehkä aiemmin hylännyt, koska ne ovat vaikuttaneet liian edullisilta.
Minkälaista autoa sitten haluatkin, artikkelisarjassamme, jossa esitellään yksityiskohtaisesti parhaat ostettavat autot, on jaoteltu ne korityylin mukaan ja annettu suosituksia myös sen mukaan, mihin tarvitset autoa – olipa kyse sitten hinaamisesta, Lontoon erittäin vähäpäästöisen alueen välttämisestä tai muusta.
Bensiini, diesel, hybridi vai sähkö?
Seuraavaksi on pohdittava, millä polttoaineella autosi toimii. Vaikka joihinkin autoihin on saatavana vain bensiinimoottori, kuten Skoda Fabiaan, useimmat valmistajat tarjoavat sekä bensiini- että dieselmoottoreita. Mild-hybridi-, hybridi-, plug-in-hybridi- ja sähkömallit ovat yhä yleisempiä, ja ne voivat olla erinomainen valinta, varsinkin jos ajat paljon kaupungissa.
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos ajat alle 12 000 kilometriä vuodessa, dieselmoottori ei välttämättä ole sopiva. Dieselautot ovat kalliimpia ostaa kuin bensiinikäyttöiset autot, ja sinun on ajettava melko paljon kilometrejä, jotta polttoainesäästöt kattaisivat erotuksen. Useimmat bensiinihybridi- ja pistokehybridimallit tarjoavat sitä vastoin alhaisemmat käyttökustannukset kuin pelkkää bensiiniä käyttävät mallit, mutta ne ovat kalliimpia hankkia kuin perinteinen bensiini- tai dieselmalli.
Kannattaa myös miettiä, millaisia matkoja aiot tehdä autolla. Jos teet pääasiassa lyhyitä matkoja, diesel ei todennäköisesti ole sinulle sopiva auto, sillä dieselmoottoreita on ajettava säännöllisesti nopeudella, jotta dieselhiukkassuodattimeen (DPF) kerääntyvä noki saadaan poltettua pois. Jos et anna dieselmoottorille mahdollisuutta tehdä tätä aika ajoin, DPF voi tukkeutua ja aiheuttaa suuren korjauslaskun. Lisätietoa on erillisessä oppaassamme bensiinin ja dieselmoottorin välisestä valinnasta. Jos haluat parempaa taloudellisuutta ja pienempiä päästöjä, miedolla hybridiapujärjestelmällä varustettu diesel voi olla hyvä valinta.
Jos aiot käyttää autoasi lyhyempiin matkoihin, jokin parhaista pistokehybridimalleista voi olla varteenotettava valinta, jos sinulla on latauspiste. Monet PHEV-mallit, kuten BMW 330e ja Mercedes A 250 e, voivat ajaa sähköllä ajotavasta riippuen noin 30 kilometriä, mikä voi usein riittää lyhyempiin työmatkoihin.
Sähköautojen käyttökustannukset ovat alhaisimmat (veroa ei tarvitse maksaa, ja lataaminen kotona maksaa paljon vähemmän kuin polttoainetankkaus), joten voit korvata sähköauton korkeamman hankintahinnan paljon halvemmilla käyttökustannuksilla kuin mihin olet todennäköisesti tottunut. Markkinoilla on nykyään laaja valikoima sähköautoja, joista monet pystyvät ajamaan yli 200 kilometriä latausten välillä – paljon enemmän kuin useimmat ihmiset koskaan ajavat kerralla.
Selvitä, mikä on olennaista
Jos sinulla on karkea käsitys haluamasi auton koosta ja muodosta, mieti tarkkaan, mihin käytät sitä. Jos sinulla on pieniä lapsia, crossover-maasturi on hyvä valinta, sillä korotettu ajokorkeus helpottaa lasten ja heidän istuintensa saamista autoon. Jos olet innokas askartelija, kuljetuskapasiteetti voi olla tärkeää – mutta etsi autoja, joissa on helposti kokoontaitettavat takaistuimet, jotka jäävät tasaiseksi, kun ne pudotetaan.
Jos tarvitset autoosi tiettyjä ominaisuuksia, kuten navigaattorin, pysäköintitunnistimet tai nahkaistuimet, yritä valita varustetaso, joka sisältää ne kaikki yhdessä, sillä se on yleensä edullisempi kuin lisävarusteena saatavien ominaisuuksien lisääminen erikseen.
Jokaisessa Carbuyerin katsauksessa on yksityiskohtaiset tiedot kaikista autoversioista, joita voit ostaa, mukaan lukien moottorivaihtoehdot ja varustetasot. Se sisältää myös teknisiä tietoja, kuten teho- ja suorituskykyarvot sekä polttoainetaloutta ja CO2-päästöjä koskevat tiedot. Listasimme myös hyödyllistä tietoa tavaratilasta, autoveroluokista ja kunkin varustetason vakiovarusteista, joten olipa etusijalla suorituskyky, taloudellisuus, tekniikka tai näiden kolmen yhdistelmä, perusteelliset arvostelumme antavat sinulle kaikki tarvitsemasi tiedot käden ulottuvilla.
Rahoitustyypit
Valtaosa uusista autoista ostetaan jonkinlaisella rahoituksella, ja jälleenmyyjiä kannustetaan myymään autoja tällä menetelmällä, joten käteinen ei välttämättä ole kuningas, ja saat yhtä todennäköisesti alennuksen tai sopimuksen ostamalla auton rahoituksella.
Olemme koonneet kattavan oppaan auton ostamisesta rahoituksella sekä erityisiä oppaita PCP-sopimuksista, vuokraostosopimuksista ja Personal Contract Hire (leasing) -sopimuksista. Jos käytät jotakin näistä tavoista auton maksamiseen, pidä silmällä kokonaishintaa ja kuukausittaisia lyhennyksiä; valinnainen lisävaruste ei ehkä tunnu kovin kalliilta kuukausitasolla, mutta lisävarusteiden todelliset kustannukset jäävät helposti huomaamatta, ja saatat menettää rahasi, kun on aika myydä auto tai vaihtaa se takaisin.
Tee autoista lyhyt lista ja koeaja ne.
Jos tiedät, minkä moottorin ja varustuksen haluat autoosi, yritä testata mahdollisimman samanlaista mallia. Tämä kannattaa tehdä; vaikka se voi tarkoittaa, että joudut odottamaan, että jälleenmyyjä toimittaa oikean auton, eri moottori- ja vaihteistoyhdistelmät voivat muuttaa auton ajotapaa täysin, samoin kuin urheilujousituksen ja suurten kevytmetallivanteiden kaltaiset lisävarusteet. Jos haluat navigaattorin tai auton sisäisiä teknisiä ominaisuuksia, kuten Bluetooth-puhelinyhteyden, tarkista, miten hyvin ne toimivat, sillä jotkin järjestelmät ovat paljon parempia kuin toiset. Onneksi useimmissa autoissa on Apple CarPlay ja Android Auto, joten voit käyttää puhelimesi navigointi- ja mediasovelluksia näytöllä auton järjestelmän sijaan.
Jos olet ostamassa autoa perheelle, ota kumppani ja lapset mukaan, jotta näet, miten he pitävät autosta. He saattavat havaita ongelmia, joita et ole ottanut huomioon, kuten huonot säilytystilat tai epämukavat takaistuimet. Kannattaa myös ottaa mukaan kaikki tilaa vievät tavarat – kuten lasten rattaat tai golfmailat – joita kuljetat säännöllisesti, jotta näet, miten hyvin ne mahtuvat tavaratilaan. Koeajon aikana kannattaa ajaa erilaisia teitä pitkin, kaksikaistaisista teistä mutkitteleviin sivuteihin. Näin voit arvioida paremmin auton ajo-ominaisuuksia. Jotkut jälleenmyyjät saattavat antaa sinun lainata autoa viikonlopuksi, mikä voi olla hyödyllistä – varmista kuitenkin, ettet takerru siihen liikaa, sillä on tärkeää säilyttää selkeä ja objektiivinen lähestymistapa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit: Miksi auto huurtuu sisältä?
Miksi auto pitää sammuttaa tankatessa?