Kuluttaako autosi tavallista enemmän polttoainetta? Tämä on syy!
Polttoainetehokkuus on ehdottomasti asia, joka autossa pitäisi olla. Se on tärkeämpi kuin kaikki muut ominaisuudet. Alhainen polttoainekulutus voi kertoa monesta asiasta. Voit korjata osan niistä itse, jos luet tämän artikkelin loppuun asti. Toisaalta on myös vakavia ongelmia, joiden selvittämiseen tarvitaan koulutettuja mekaanikkoja. Seuraavassa on joitakin syitä, joiden vuoksi autosi saattaa kuluttaa enemmän polttoainetta.

Vikainen moottori/moottoriongelmat


Äärimmäisin tapaus, josta auto voi kärsiä, on viallinen moottori. Vaurioitunut moottori ei voi toimia kunnolla, ja se voi puolestaan kuluttaa enemmän polttoainetta. Nyt saatat ajatella, että moottori ei voi olla viallinen, kun autolla on ajettu vain muutama kilometri. Olet oikeassa. Moottori voi olla kunnossa, mutta palamiskiertoon vaikuttavat keskeiset osat voivat olla viallisia. Esimerkiksi viallinen sytytystulppa tai O2-anturi bensiinimoottorissa ja likainen polttoainesuutin dieselmoottorissa voivat lisätä polttoaineen kulutusta, mikä johtaa alhaisiin kulutuslukemiin. Moottori saattaa toimia normaalisti jonkin aikaa, mutta polttoaine ei pala tehokkaasti. Tämä aiheuttaa lopulta sen, että autosi kuluttaa tavallista enemmän polttoainetta.

Vääränlainen/väärä moottoriöljy


Yksi syy siihen, että autosi kuluttaa enemmän polttoainetta, voi olla moottoriöljy. Se on elintärkeä elementti, jota moottorisi tarvitsee toimiakseen kunnolla. Tiedoksesi, että saatavilla on useita moottoriöljylaatuja. Sinun on oltava varovainen valitessasi sitä autoosi. Suositeltua luokkaa paksumpi moottoriöljy saa männät liikkumaan huonommin, mikä aiheuttaa moottorin ylikuumenemisen ja viime kädessä lisää polttoaineen kulutusta, mikä johtaa alhaisiin kulutuslukemiin.

Polttoaineen huono laatu


Sinun on aina oltava huolellinen sen suhteen, mitä moottoriin menee. Huonolaatuinen polttoaine voi vaikuttaa vakavasti moottorin tehokkuuteen ja myös sen käyttöikään. Polttoaineasemilla on saatavilla monia lisäaineita, jotka saavat autosi toimimaan paremmin samalla polttoaineella. Ole kuitenkin jälleen kerran varovainen, kun valitset lisäainetta autoosi. Väärä tai päällekkäinen lisäaine voi lopulta maksaa sinulle paljon enemmän kuin mitä polttoaine olisi tehnyt! Hyvä polttoaineen lisäaine puhdistaa bensiinimoottoreiden imuventtiilit ja dieselmoottoreiden ruiskutussuuttimet vähentääkseen jälkipolttokertymien kertymistä. Näin voidaan helposti välttää se, että auton polttoainekilometrit ovat alhaiset.

Käyttää ilmastointia koko ajan.


Ilmastointilaitteen käyttö on myös yksi syy siihen, että autosi saattaa kuluttaa enemmän polttoainetta. Auton ilmastointilaite ottaa virtaa vain auton moottorista. Siksi moottoriin kohdistuu enemmän painetta, minkä vuoksi se joutuu tekemään enemmän työtä ja lopulta kuluttamaan enemmän polttoainetta. Ikkunoiden pitäminen alhaalla olisi viisas päätös, kunnes lämpötila on siedettävä. Näin vältät alhaisen polttoainekulutuksen. Jos kuitenkin ajat autoa suuremmilla nopeuksilla, ikkunoiden avaaminen lisää vastusta, jolloin moottorin on myös työskenneltävä enemmän. Jos siis ajat suurella nopeudella, auton ilmastointi ei maksa paljon ylimääräistä polttoainetta.

Kuluneet renkaat


Jos autosi renkaat ovat kuluneet, pito heikkenee, minkä seurauksena ne pyörivät enemmän liikkeelle lähtiessään. Tämä voi olla merkittävä syy siihen, että autosi kuluttaa enemmän polttoainetta. Toisaalta, jos renkaat on täytetty alle suositellun paineen, autosi kuluttaa tällöinkin enemmän polttoainetta. Autosi renkaiden säännöllinen huolto on hyvä tapa, joka auttaa sinua välttämään alhaisen polttoainekulutuksen ja auttaa myös ajoneuvosi jousitusta pysymään nuorena pitkään.

Huono huolto ja lyhyet matkat


Huono huolto aiheuttaa myös sen, että auto kuluttaa enemmän polttoainetta. Jos jätät huomiotta autosi huoltovälit, kulutat varmasti enemmän polttoainetta, koska moottori ei toimi tasaisesti. Ilmaelementit tukkeutuvat, ja siksi auto tarvitsee enemmän polttoainetta kulkeakseen saman kilometrimäärän. Jos teet autollasi usein lyhyitä matkoja, huomaat myös, että autosi kuluttaa enemmän polttoainetta. Tämä johtuu siitä, että kaikki ajoneuvot ovat tehottomimpia ja saastuttavimpia matkan alussa ja lyhyillä matkoilla. Alle 5 kilometrin matkat eivät anna moottorin saavuttaa optimaalista käyttölämpötilaa, joten moottori kuluttaa enemmän polttoainetta.


Väärällä vaihteella ajaminen


Tämä koskee ainoastaan manuaalivaihteisten autojen omistajia. Jos autolla ajetaan pienemmällä vaihteella, auto kuluttaa enemmän polttoainetta ja saa aikaan huonon kilometrituloksen. Vastaavasti auton ajaminen suuremmalla vaihteella aiheuttaa myös enemmän polttoaineen kulutusta. Jotta autosi moottori toimisi mahdollisimman tehokkaasti, sinun on ajettava autoa optimaalisella vaihteella, aivan kuten automaattivaihteisto tekee sen puolestasi!

Erratinen ajotyyli/tapaukset


Jos ajat autoa korkeammalla kierroslukualueella, kulutat varmasti enemmän polttoainetta. Jos vaihdat usein vaihteita, moottorin vääntömomentin teho vaihtelee, jolloin se kuluttaa enemmän polttoainetta. Polkimen painaminen pohjaan ei ole järkevää. Ole hidas ja tasainen kiihdyttäessäsi. Sama pätee myös jarrutukseen. Tarkkaile huolellisesti tietä. Toistuvat jarrutukset ja äkilliset kiihdytykset vähentävät autosi polttoainekulutusta, joten yritä välttää niitä vilkkaasti liikennöidyllä tiellä.


Tarpeeton tyhjäkäynti


Nykyaikaisia autoja ei tarvitse lämmittää ennen matkalle lähtöä. Käynnistä moottori, kun olet valmis lähtemään. Matkalla voit säästää vielä enemmän polttoainetta sammuttamalla moottorin silloin, kun joudut pysähtymään pitkiksi ajoiksi. Voit esimerkiksi sammuttaa moottorin liikennemerkin kohdalla, kun sinun on pysähdyttävä vähintään 1 minuutiksi. Tiedoksi, että moottorin käynnistäminen uudelleen kuluttaa vähemmän polttoainetta kuin moottorin pitäminen tyhjäkäynnillä kyseisen ajanjakson ajan. Kuluminen on myös vähäistä, joten voit päästä eroon autostasi, jonka polttoainemäärä on alhainen.


Kulunut kytkin


Tämä on myös yksi syy siihen, miksi autosi saattaa kuluttaa enemmän polttoainetta ja polttoainemääräsi on alhainen. Et varmasti tiennyt tätä! Kulunut kytkin saa levyt liukumaan sen sijaan, että toinen niistä pyörittäisi toista. Uudessa kytkimessä on minimaalinen liukastumistaipumus, mutta se kasvaa, kun kytkin alkaa kulua ajan myötä. Tämä johtaa siihen, että pyörät saavat moottorista vähemmän tehoa, mikä heikentää voimansiirron tehokkuutta, mikä johtaa siihen, että auto kuluttaa enemmän polttoainetta ja polttoainekilometrit ovat alhaiset.


Ylikuormitus


Viimeisenä luettelossa, mutta myös tämä voi johtaa siihen, että auto kuluttaa enemmän polttoainetta ja polttoainemäärä jää alhaiseksi. Vilkaise autosi käyttöohjekirjaa, niin näet, kuinka paljon kuormaa se voi kantaa. Valmistaja testaa ajoneuvon kantokyvyn suositellun rajan, eikä ajoneuvon suorituskyky vaikuta siihen asti. Polttoainekulutuksen lisäksi ajoneuvon ylikuormittaminen voi vaikuttaa pahasti auton jousitukseen, renkaisiin, vaihteistoon ja lopulta moottoriin! Tiesitkö, että joidenkin autojen, joiden katolle on asennettu telineitä, polttoainekulutus on myös huono? Kyllä, kaikkia autoja, joissa on kuormankantokorokkeita katolla, ei ole tarkoitettu sellaisiksi! Kattotelineet vaikuttavat pahasti ilmavirtaukseen auton käydessä ja johtavat huonoon polttoainemäärään. Tiedoksi vain, että kattotelineen käyttäminen lastin kuljettamiseen voi alentaa ajokilometrejäsi 2 prosentista kaupunkiajossa 20 prosenttiin moottoritienopeuksissa.

Tässä oli siis kyse tekijöistä, jotka saavat autosi kuluttamaan enemmän polttoainetta ja vähentämään polttoainetehokkuutta tai ajokilometrejä. Joitakin näistä tekijöistä voidaan parantaa muuttamalla päivittäisiä toimintatapojamme, mutta jotkin niistä vaativat vakavaa huomiota koulutetulta mekaanikolta. Varmista, että tarkkailet autoasi ja huomaat polttoainetaloudellisuuden heikkenemisen varhaisessa vaiheessa, jotta se voidaan korjata helposti. Tärkein kysymys on nyt, mistä tiedät, että autosi kuluttaa enemmän polttoainetta?

Vastaus tähän on todella yksinkertainen. Kaikissa nykyaikaisissa autoissa on kehittynyt MID, joka näyttää auton ajokilometrit. Tämä autoosi asennettu järjestelmä on p[rogrammitoitu ECU:n kautta ja se on erittäin luotettava. Voit tietää, jos autosi polttoainemäärä on alhainen, painamalla vain painiketta, joka saa MID:n näyttämään autosi senhetkisen mittarilukeman. Tämä luku muuttuu sen mukaan, milloin ja missä ajat.

Maanteillä saat autostasi paremman kulutuslukeman, koska sinun on vaihdettava vähemmän ja ajoneuvon kokonaisvauhti säilyy. Kaupunkiajossa on aivan normaalia, että polttoainetehokkuus on alhaisempi kuin maantiellä. Autosi kuluttaa varmasti enemmän polttoainetta kaupunkiajossa kuin maantiellä. Mutta jos tämä luku laskee merkittävästi, sinun on varmasti tarkistutettava ajoneuvosi.

Nyt jotkut teistä saattavat ajatella, että miten voit pitää silmällä autosi mittarilukemaa, jos siinä ei ole kehittynyttä MID:ää ja mittarilukumittaria. Kaikille ihmisille, joilla on tällaisia autoja, tehokkuuden laskeminen on todella yksinkertaista. Ota vain tankki täyteen polttoainetta ja ennen kuin lähdet liikkeelle, vaihda mittari erilliselle matkalle ja aloita 0:sta. Näin tiedät, kuinka monta kilometriä autosi on kulkenut tankillisella polttoainetta. Tämän jälkeen laskeminen on todella yksinkertaista. Jaa vain kilometrien määrä ja autosi polttoainesäiliöön täytetty polttoainemäärä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit: Miksi auto huurtuu sisältä?

Miksi auto pitää sammuttaa tankatessa?

Miten viilentää auto?

Mikä on suomen suosituin auto merkki?