Nopein tapa jäähdyttää auto.

Työpäivä on ollut pitkä, ja haluat epätoivoisesti päästä kotiin nauttimaan illan viimeisistä säteistä, kun autosi sisältä iskee marokkolainen helleaalto.
Kauhistuttavaa on pysäköidä auto paahtavaan aurinkoon koko päiväksi.

Et tietenkään pysäköinyt sitä tahallasi aurinkoon, mutta aurinko liikkuu herkästi. Ei kannata edes miettiä, missä kunnossa hansikaslokerossa oleva hätätilanteessa oleva Mars-patukka on.

Älä pelkää, ratkaisuja on olemassa – seuraa hikoilua vailla olevaa opastamme kuuman auton sisätilojen viilentämiseen.

Näin viilennät kuumaa autoa

1.Tuuleta sisätilat


Avaa auton toisen puolen molemmat ikkunat ja ”tuuleta” sisätiloja heiluttamalla vastakkaisella puolella olevaa ovea edestakaisin.

Jos et ole huolissasi siitä, että näytät mahdollisesti hieman oudolta, toista tämä avaamis- ja sulkemisliike vähintään kolme kertaa, jotta kuuma ilma pääsee paremmin ulos.

Jätä kattoluukku kuitenkin kiinni, jos auto on pysäköity ulos auringonvaloon.

2.Kytke ilmastointi päälle oikein


Tiedämme – kapteeni itsestäänselvyys on saapunut – mutta siltä varalta, ettet vielä tiennyt…

Käynnistä moottori ja kytke ilmastointi kylmimpään asetukseensa.

Jos autossasi on siihen mahdollisuus, valitse ”ulkoilma”-asetus (kytkimessä oleva symboli näyttää yleensä autoon sisään tulevaa nuolta) eikä kiertoilma-asetusta (ympyränmuotoinen nuoli).

Auton ulkopuolinen ilma on tässä vaiheessa viileämpää. Avaa kaikki jäljellä olevat ikkunat, sillä ilmastointijärjestelmän toiminta kestää muutaman minuutin.

3.Käytä alempia tuuletusaukkoja


Lämpö nousee, joten on järkevää puhaltaa viileämpää, ilmastoitua ilmaa jalkatilaan, jolloin auton sisällä jo oleva kuuma ilma pakotetaan ylöspäin ja ulos avoimista ikkunoista.

Sulje kojelaudan ylemmät tuuletusaukot ja tuulilasin alaosassa olevat tuuletusaukot, jotta koko autoon tuleva ilmavirta suuntautuu ylöspäin.

4.Pidä ikkunat auki


Aloita ajaminen, mutta pidä auton ikkunat auki minuutin tai kaksi, jotta kaikki kuuma ilma pääsee poistumaan; tee näin, kunnes tuuletusaukoista tuleva ilma tuntuu viileämmältä kuin ulkolämpötila.

Valitettavasti useimpien ihmisten työmatkoihin kuuluu liikenteessä istumista, mikä ei auta ilmankiertoa. Jos liikenne on jatkuva ongelma, suosittelemme lämpimästi investoimaan lentävään autoon…

5.Sulje ikkunat ja vaihda kiertoilmaan


Kun ilmastointi puhaltaa kylmää, sulje kaikki ikkunat ja vaihda (esijäähdytettyyn) kiertoilmaan.

Voit nyt avata ylemmät tuuletusaukot ja säätää virtausta tarpeen mukaan.

Kehittyneemmissä ilmastointijärjestelmissä voit säätää ja ylläpitää vakiolämpötilaa autossa.

Miten estät autosi kuumenemisen?

 1. Pysäköi kaukana suorasta auringonvalosta
  Pysäköinti varjossa – ehkä puun tai katoksen alla – on yksi helppo tapa estää auton kuumeneminen. Jos sinulla on autotalli, käytä sitä. Se pitää autosi viileänä, puhtaana ja turvassa.
 2. Käytä tuulilasin aurinkosuojaa
  Tuulilasin aurinkosuoja pitää auringonsäteet poissa autosi sisätiloista – erityisesti kosketuspisteistä, kuten ohjauspyörästä ja vaihdevivusta. Niitä on saatavana useimmista autotarvikeliikkeistä; pujota varjostin yksinkertaisesti aurinkosuojalevyjen taakse, kun pysäköit auton.
 3. Jätä ikkunat (hieman) auki
  Kun jätät ikkunat hieman auki, ilma pääsee kiertämään autossa – etenkin kun kuuma ilma nousee auton sisälle. Jos autosi on pysäköity ulos, emme kuitenkaan suosittele jättämään ikkunan yläreunan ja ovenkarmin väliin paria senttimetriä suurempaa rakoa. Et halua, että mahdollinen varas pääsee sisälle. Aktivoi myös hälytin, kun auto on pysäköitynä.
 4. Peitä istuimet
  Useimmat nykyaikaiset autojen ohjaamot ovat mustempia kuin hiilikaivos, ja se on huono uutinen viileyden kannalta. Erityisesti nahkaistuimet voivat kuumentua epämiellyttävän kuumiksi ja tahmaisiksi – ja ne voivat hajota ja halkeilla, jos ne altistuvat säännöllisesti kuumuudelle. Vaaleiden istuinsuojien asentaminen on yksi ratkaisu, tai voit valita vaaleamman verhoilun alun perin. Väliaikaisena toimenpiteenä istuimen päälle levitetty pyyhe auttaa pitämään istuimen viileänä.
 5. Pyyhi kuumat pinnat
  Erittäin kuumina päivinä sisäovien kahvat, ohjauspyörä, vaihdevipu ja käsijarru voivat muuttua tuskallisen kuumiksi kosketeltaessa. Niiden pyyhkiminen kostealla liinalla korjaa tilanteen.
 6. Pidä ilmastointi huollettuna
  Ilmastointijärjestelmän pitäminen huollettuna on elintärkeää, jotta auto jäähdytetään nopeasti ja tehokkaasti. Kylmäainekaasu tyhjenee yleensä ajan myötä, ja hihnat saattavat vaatia kiristämistä tai vaihtamista. Tutustu autosi käsikirjaan ja noudata huoltoaikataulua.