Polttoaineasemilla olevat varoitukset ilmoittavat aina, että moottori on sammutettava tankkauksen ajaksi. Mutta miksi? Mitä kauheaa sinulle tapahtuu, jos et tee niin? Liittyykö siihen jonkinlainen riski, jos tankkaat auton sammuttamatta moottoria? Vastaus on KYLLÄ. Tähän on pari perusteltua syytä.

Mitä tapahtuu, kun tankkaat auton sammuttamatta moottoria?

Kaikki sanovat, että moottori on sammutettava, kun olet tankkausasemalla – mutta onko auton jättäminen päälle todella niin vaarallista? Syy, miksi meitä kehotetaan pitämään auto sammutettuna tankkauksen aikana, on se, että staattiseen sähköön liittyviä vaaratilanteita voi sattua, vaikka ne ovatkin epätavallisia. Tämä staattisen sähkön kipinä voi sytyttää bensiinihöyryt, jolloin autosi ja polttoainepumppu syttyvät tuleen. Samanlainen asia voisi tapahtua, kun istut takaisin autoon ja palaat sitten takaisin bensapumpulle. Matkapuhelimesi voisi soida ja sytyttää tulipalon tai sytyttää kipinän.

On myös mahdollista, että puhelimen latureiden ja tupakansytyttimien virtalähteet voivat olla myös mahdollisia polttoainepalon sytyttäjiä vahingossa. Jos jätät moottorin käyntiin ja ryntäät tankkauksen aikana tarkoituksenmukaisuuskauppaan, se voi aiheuttaa riskin, että lapset kytkevät tahattomasti voimansiirron päälle ja liikuttavat autoa tankkaussuutin tankissa. Tämä voi johtaa kuolemaan johtavaan onnettomuuteen, olipa kyseessä sitten liukastuminen ja putoaminen tai palaminen.

Miksi on vaarallista tankata auto sammuttamatta moottoria?

Autoalan asiantuntijan mukaan jos tankkaat auton moottorin ollessa päällä, on mahdollista, että järjestelmä imee nestemäistä polttoainetta, joka voi hajottaa järjestelmän kokonaan. Auton jättäminen päälle tankkauksen ajaksi bensapumpulla voi myös lisätä mahdollisuutta, että ajat pois niin, että letku on yhä kiinni autossa. Vaikka onnettomuuksien mahdollisuus on pieni, on aina parempi varautua etukäteen viittaamalla autoasiantuntijoiden huoltovinkkeihin.

Monissa tapauksissa kuljettajat siirtävät autoja vahingossa tankkauksen aikana, koska heillä on kiire tai he ovat harhautuneet. Tämä tilanne voi johtaa suureen polttoainevuodon ja pakokaasupaloon. Siksi meidän pitäisi sammuttaa moottorit ja poistaa kaikki sytytyslähteet käytöstä onnettomuusriskin minimoimiseksi.

Edellä mainitut syyt osoittavat selvästi, että on vaarallista tankata autoa sammuttamatta moottoria. Jotta autosi ei siis syttyisi tuleen, on parempi olla varuillaan kuin katuvainen, eikä olla ”tankkaamatta”. Varmista, että sammutat auton moottorin, kun tankkaat polttoainetta polttoainepumpulla.

Pitäisikö auto sammuttaa bensaa pumpatessa?

Joissakin paikoissa on kylttejä, joissa kuljettajia kehotetaan sammuttamaan ajoneuvonsa bensan tankkaamisen ajaksi. Toisissa paikoissa mitään tällaista ei ole missään näkyvissä. Mitä tapahtuu, jos autosi käy, kun pumppaat polttoainetta tankkiin? Pitäisikö auto sammuttaa bensan pumppaamisen ajaksi? Meillä on vastaus tähän ja muutamaan muuhun kysymykseen, joka koskee sitä, mitä ei saa tehdä bensapumpun luona.

Auto pitäisi sammuttaa bensaa pumpatessa

Useimmat ihmiset eivät luultavasti ota merkkejä kovin vakavasti. Kun ajat huoltoasemalle, saatat nähdä kylttejä, joissa kehotetaan sammuttamaan auto tankkauksen ajaksi. Tekevätkö kaikki niin? Ei tietenkään, mutta kaikkien pitäisi tehdä niin; se ei ole vain varoitus. Family Handymanin mukaan moottorin jättäminen käyntiin lisää kaasuhöyryjen syttymisen mahdollisuutta, jos ne joutuvat kosketuksiin staattisen sähkön kanssa. Tulipalon syttymisen mahdollisuus on hyvin pieni, mutta se on mahdollista. Lyhyesti sanottuna, jos höyryt palavat nesteen sijasta, se voi johtaa räjähdykseen.
Jos et vielä tiedä, huoltoasema on yksi pahimmista paikoista räjähdyksen tai jopa pienen tulipalon aiheuttamiseen. FH totesi myös, että kaikkien ajoneuvon sisällä latautuvien laitteiden sammuttaminen ja mahdollisesti jopa pistorasioiden poistaminen käytöstä on hyvä asia. Se ei taatusti käynnistä mitään ongelmia, mutta riskin pienentäminen on tärkeintä. On epätodennäköistä, että moottorin käynti tankkauksen aikana aiheuttaisi vahinkoa ajoneuvolle. Ellei sitten syty tulipalo tai räjähdys.

Älä myöskään nouse takaisin ajoneuvoon.

Muistatko, kun mainitsimme, että staattinen sähkö voi aiheuttaa räjähdyksiä tai tulipalon? Sinäkin olet täynnä staattista sähköä, joka voi aiheuttaa kipinän joutuessaan kosketuksiin ajoneuvon kanssa. Jälleen kerran on epätodennäköistä, että se aiheuttaisi vakavia ongelmia, mutta miksi ottaa riski? Riippumatta siitä, kuinka kuuma tai kylmä ulkona on, on parasta pysyä ulkona pumpun kanssa tankkauksen aikana. Kehosi staattinen sähkö voi sekoittua bensiinihöyryihin ja aiheuttaa katastrofin.

Sinun ei pitäisi käyttää kännykkääsi bensaa pumpatessasi.

Ei samasta syystä kuin ihminen koskettaa autoa; älä käytä kännykkää. Vaikka kännykän lataaminen voi aiheuttaa sähköisen kipinän, ajoneuvon ulkopuolella oleva puhelin ei todennäköisesti aiheuta sitä. On kuitenkin tärkeää pysyä valppaana bensaa pumpatessa. Keskity pumppuun, varmistaen, ettei säiliö täyty liikaa, ja vain yleiseen turvallisuuteen, erityisesti jos autossa on pieniä lapsia tai jotain muuta, joka voi olla altis aiheuttamaan kaasuun liittyviä ongelmia. Puhelin on huoltoasemalla sama asia kuin ajon aikana: häiriötekijä.

Älä täytä ajoneuvon kaasusäiliötä liikaa.

Useimmat bensapumput sulkeutuvat automaattisesti, kun ajoneuvon kaasusäiliö on täynnä. Ole kuitenkin aina tarkkana, kun se lähestyy loppuaan. Koskaan ei voi tietää, milloin pumppu on viallinen ja pitää kaasun virtaavan. Tämä ei ainoastaan maksa sinulle paljon enemmän rahaa ylivuotavasta bensiinistä, vaan se voi myös aiheuttaa ongelmia autossasi.

Cars.comin mukaan bensatankin ylitäyttö voi peittää höyrynottoaukon nestemäisellä kaasulla. Se voi puolestaan imeytyä hiilikanisteriin ja vahingoittaa kanisteria ja muita järjestelmän osia. Lopputulos? Moottorin tarkastusvalo saattaa syttyä, mikä johtaa satojen dollarien (tai enemmänkin) korjauskuluihin.

Pidä bensiini poissa iholta ja silmistä

Älä koskaan päästä bensiiniä ihollesi ja silmiisi, jos mahdollista. Jos sitä kuitenkin joutuu iholle, älä hätäänny. Pese kyseinen alue lämpimällä vedellä ja saippualla. Pitkäaikainen kosketus nestemäisen bensiinin kanssa voi aiheuttaa vakavaa ihoärsytystä. Jos bensiiniä pääsee silmiin, huuhtele niitä vesijohtovedellä vähintään 15 minuutin ajan. Varmista lisäksi, että piilolinssit on poistettu, ja vältä lainkaan silmien hankaamista. Hakeudu tarvittaessa lääkärin hoitoon mahdollisimman pian, mutta silmien huuhtelu heti on tärkeintä.