Tärinä sopii hyvin martineille, mutta ei niinkään autoille

Kun auto tärisee, se alkaa usein hienovaraisesti ja pahenee jatkuvasti. Aluksi et ehkä huomaa sitä tai luulet voivasi olla välittämättä siitä, mutta se on riskialtis lähestymistapa; jos et tiedä, mikä aiheuttaa ongelman, et tiedä, kuinka paljon lisävahinkoa aiheutuu, jos annat asian olla.

Miksi Autoni Tärisee? 7 Tärkeintä Syytä, Joita Et Voi Jättää Huomiotta

On olemassa melko pitkä luettelo syistä, joiden vuoksi autosi saattaa täristä, joten tarkastellaan seitsemää yleistä syytä, jotka saattavat aiheuttaa tämän:

1: Rengasongelma

Renkailla on merkittävä rooli siinä, miten hyvin autosi kulkee ja miten hyvin se on käsiteltävissä. Kun renkaissa on ongelma, se vaikuttaa koko ajoon. Kun ajoneuvo tärisee, renkaissa voi olla useita eri asioita.

Ensinnäkin renkaita ei ehkä ole tasapainotettu oikein. Jos näin on, ne eivät kulje tiellä tasaisesti, mikä voi aiheuttaa autosi tärinää. Jos sitä ei huomioida, tärinä pahenee, ja se voi alkaa vaikuttaa muihin renkaisiin sekä ajoneuvon linjaukseen.

Syyllinen voi olla myös löysä rengas; tarkista, että jokaisen renkaan korvakkeet on kiristetty kunnolla. Jos korvakkeet ovat tiukalla, mutta rengas on silti löysällä, se voi olla merkki pyörän laakereissa olevasta ongelmasta, ja se on hoidettava välittömästi. Toinen mahdollisuus on, että olet törmännyt johonkin, esimerkiksi reunakiveykseen tai kuoppaan, ja tämä on aiheuttanut ongelman renkaaseen tai vääntänyt vanteen. Autosi saattaa myös täristä, jos renkaan kulutuspinta on irronnut.

Olipa kyse mistä tahansa, jos renkaat aiheuttavat ongelman, ne on tarkistettava ja tarvittaessa vaihdettava, ennen kuin ne aiheuttavat lisäongelmia tai onnettomuuden.

2: Jarrut On Korjattava


Jos autosi tärisee vain silloin, kun painat jarruja, se on melko hyvä merkki siitä, että jarrut on tarkistettava. On hyvin mahdollista, että jarrujen roottori on vääntynyt, mikä voi johtua normaalista ajamisesta johtuvasta kulumisesta. Roottori sijaitsee pyörän sisällä, ja jarrupalat painautuvat sitä vasten aina, kun niiden on hidastettava tai pysäytettävä ajoneuvosi, joten sitä käytetään paljon. Kun pinta kuluu, eikä se ole enää tasainen, ajo tuntuu tärisevältä joka kerta, kun painat jarruja.

Toinen jarruihin liittyvä syy autosi tärinään voi olla juuttunut jarrusatula. Jarrusatulassa on jarrupalat, jotka painavat roottoria vasten, ja jos ne juuttuvat, se voi aiheuttaa auton tärinää, kun se saavuttaa tietyn nopeuden – yleensä noin 40 tai 50 km/h. Vaikka tämä ei olekaan niin yleistä, näin tapahtuu, ja tärinä voimistuu, kun ajat nopeammin.

Yksi vihje siitä, että tämä saattaa olla syy, on se, että auton pysäyttäessä haisee palaneilta renkailta tai saatat jopa nähdä savua ajon aikana. Jos näin tapahtuu, pysäytä auto välittömästi, sillä jarrujen levyt saattavat vaurioitua.

3: Tulpat Ovat Menettäneet Kipinänsä


Jos autosi alkaa täristä ja nykiä, kun painat kaasupoljinta, tai jos alkaa tuntua siltä kuin ajaisit rummutuskaistalla, kun saavutat tiettyjä nopeuksia, voi olla aika tarkistaa sytytystulpat. Sytytystulpat vaikuttavat suuresti siihen, miten sujuvasti autosi toimii, ja jos moottorisi ei saa riittävästi kipinää, tunnet sen. Vialliset sytytystulpat voivat myös vaikuttaa ilmiöön, joka tunnetaan nimellä ”karkea tyhjäkäynti” – mikä voi myös aiheuttaa ajoneuvosi tärinää.

Vaikka sytytystulpat eivät olisikaan ongelmana, tarkistuta sytytystulpan johdot, jotta näet, ovatko ne kunnolla kytkettyinä tai tarvitseeko ne vaihtaa.

4: Jousitusjärjestelmäsi Kaipaa Kunnostusta


Jos tärinä johtuu pääasiassa ohjauspyörästä, suuntaa huomiosi jousitusjärjestelmään. Tässä ei kannata jäädä odottelemaan, sillä se voi johtaa vakavaan ongelmaan. Ongelman mahdollisia aiheuttajia ovat muun muassa vetotangot, iskunvaimentimet, jouset, laakerit ja pallonivelet.

Älä viivyttele tämän tarkastuttamisen kanssa, sillä se vaatii ammattilaisen huomiota.

5: Kuluneet Tai Vääntyneet Osat


Jarrupyörä ei ole ainoa osa, joka voi kulua ja aiheuttaa ajoneuvosi tärinän. Ja jos olet joutunut onnettomuuteen, autossasi voi olla vääntynyt akseli, joka saa ajoneuvosi tärisemään ajaessasi.

Myös vääntynyt vetoakseli ja kuluneet CV-nivelet eli vakionivelet voivat aiheuttaa auton tärinän ajon aikana.

6: Vaihteistonesteen Vähyys


Jos vaihteistonesteen taso laskee autossasi liian alas, se saattaa alkaa täristä kiihdyttäessäsi. Vaikka tämä on melko helppo ratkaista, se on hoidettava nopeasti. Jos autossa on vuoto ja jatkat ajamista liian vähällä vaihteistonesteellä, se voi vahingoittaa pysyvästi autosi vaihteistoa. Tämä voi johtaa kalliisiin korjauksiin, uusimiseen tai jopa vaihtoon vaurion laajuudesta riippuen.

Jos auto pitää kovaa ääntä ravistellessaan, se voi olla merkki siitä, että vaihteisto tai voimansiirto saattaa olla kulumassa.

7: Kuluneet Moottorin Kiinnikkeet


Jos autosi tärisee tyhjäkäynnillä, siinä on todennäköisesti kuluneet tai rikkinäiset moottorin kiinnikkeet. Kun näin tapahtuu, moottori pääsee liikkumaan konepellin alla. Tämä on helppo diagnosoida vilkaisemalla nopeasti konepellin alle, ja se voidaan korjata melko nopeasti ja helposti.

On monia muitakin syitä, miksi autosi saattaa alkaa täristä, mutta nämä ovat yleisimpiä ongelmia. Riippumatta siitä, mikä aiheuttaa autosi tärinän, on tärkeää, ettet jätä sitä huomiotta ja että se tutkitaan mahdollisimman nopeasti. Vaikka kyseessä saattaa olla pieni ongelma, sen jättäminen tarkastamatta voi johtaa suurempiin ongelmiin ja kalliisiin korjauksiin myöhemmin. Rainbow Muffler & Brake -liikkeessä on kuusi Cleveland, Oh -autokorjaamoa, ja haluaisimme varmistaa, että olet mahdollisimman turvallisesti liikenteessä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit: Miksi auto huurtuu sisältä?

Miksi auto pitää sammuttaa tankatessa?

Miten viilentää auto?

Mikä on suomen suosituin auto merkki?