Kylmät ja pimeät aamut ovat palanneet arkeemme, ja jälleen kerran automme kärsivät pakkasesta ja muuttuvat vaisuiksi talven edetessä.

Mitä teet aamulla, kun autosi ei käynnisty? Sinun pitäisi olla matkalla tärkeään kokoukseen, mutta joudut soittamaan pelastuspalveluun, tilaamaan taksin ja soittamaan nöyristeleviä puhelinsoittoja pyytääkseen anteeksi ja yrittäessäsi järjestää kaikki tärkeät tapaamisesi uudelleen.

Mitä tehdä, kun auto ei käynnisty kylmänä aamuna?

Tämä on yleistä, sillä alhaiset lämpötilat voivat aiheuttaa sen, että auton akku tuottaa vähemmän virtaa, jolloin moottorin käynnistyminen aamulla on paljon vaikeampaa. Kylmyys voi myös estää moottoriöljyn virtaamisen niin hyvin kuin sen pitäisi, mikä rasittaa akkua entisestään. Pohjimmiltaan autot ja kylmyys eivät tule toimeen hyvin.

Tässä oppaassa tarkastelemme tärkeimpiä syitä siihen, miksi autojen käynnistyminen kylmänä aamuna voi olla vaikeaa, annamme kuusi käytännön vinkkiä moottorin käyntiin saamiseksi ja näytämme, miten voit estää käynnistymättömyyden tulevaisuudessa.

4 syytä, miksi autosi ei ehkä käynnisty kylmänä aamuna.


Kylmällä säällä ilmenevien käynnistysongelmien välttämiseksi voi olla hyödyllistä tietää syyt, miksi autot usein kamppailevat, kun lämpötila laskee. Ajaminen kylmällä säällä voi olla vaarallista sekä ongelma autollesi. Tutustu talviajovinkkioppaaseemme, jossa kerrotaan, miten voit valmistautua talviajoon. Alla luetellaan neljä tärkeintä syytä talven käynnistysongelmiin:

 1. -Auton akut tuottavat vähemmän sähkövirtaa kylmällä, koska kemiallinen reaktio on hitaampi kuin lämpimänä päivänä. Kylmät akut eivät yksinkertaisesti tuota yhtä paljon virtaa kuin lämpimät akut, ja tämä vaikutus voi johtaa käynnistysongelmiin.
 2. -Kylmänä moottoriöljy muuttuu paksummaksi, eikä se virtaa yhtä hyvin moottorin ympärillä. Tämä tarkoittaa, että sitä on vaikeampi pumpata moottorilohkon läpi, mikä lisää akun kuormitusta. Jos akun virta on jo ennestään vähissä, tämä voi johtaa siihen, ettei se käynnisty.
 3. -Jos polttoaineletkuissa on kosteutta, se voi jäätyä ja aiheuttaa polttoaineen tukkeutumisen, jolloin moottori ei käynnisty. Tämä on erityisen yleistä polttoaineletkuissa, jotka ovat ohuita ja jää tukkii ne helposti. Dieselautoilijoiden on muistettava, että dieselöljy ”kiteytyy” kylmässä, jolloin moottorin käynnistys kestää kauemmin.
 4. -Neljäs syy käynnistysongelmiin ei koske kaikkia autoilijoita, mutta niitä, jotka ajavat vanhoilla kaasuttimella varustetuilla autoilla. Kaasuttimet ovat erityisen alttiita kylmille olosuhteille, mikä johtuu suurelta osin niiden pienistä suuttimista, jotka voivat tukkeutua eivätkä päästä kosteutta haihtumaan, jolloin niihin kertyy jäätä. Useimmissa nykyaikaisissa autoissa ei ole kaasutinta, joten jos autosi on rakennettu viimeisten 20 vuoden aikana, ei ole syytä huoleen. Jos ajat klassikkoautoa, muista kuitenkin, että kaasutin voi aiheuttaa ongelmia.

Moottorin käynnistäminen

 1. Kytke kaikki pois päältä
  Kaikki tavalliset sähköiset lisävarusteet, kuten ajovalot, lämmittimet ja radiot, kuluttavat akkuvirtaa, joten niiden sammuttaminen ennen kuin yrität käynnistää auton, antaa akulle paljon paremmat mahdollisuudet saada moottori käyntiin. Jos moottori kuitenkin käynnistyy, anna sen käydä jonkin aikaa ennen kuin kytket kaikki nämä lisävarusteet takaisin päälle, tai vaarana on, että akku tyhjenee uudelleen.
 2. Pudota kytkin, kun kytket sytytysvirran päälle.
  Toinen ovela temppu, joka voi joskus toimia, on kytkimen kallistaminen hieman, kun käännät sytytysvirtaa. Tämä itse asiassa vähentää akun tekemää työtä ja antaa moottorille taistelutahtoa käynnistyä, jopa kylmässä autossa.
 3. Tarkista, että akkujohdot ovat puhtaat ja kiristetyt.
  Etsi auton akku konepellin alta ja katso kaapelit tarkkaan. Jos näet merkkejä korroosiosta – suolaisesta, rapautuneesta aineesta – sinun on puhdistettava se, jotta akku voi toimia kunnolla. Varmista, että sinulla on suojalasit ja suojakäsineet, irrota akun kaapelit (miinus ensin) ja puhdista ne hammasharjalla ja vahvalla ruokasoodan ja veden seoksella. Kun vaihdat kaapelit, kytke aina miinus viimeksi, jotta vältät sähköiskun.

Jos kaapelit ovat korroosiovapaita, on silti hyvä tarkistaa niiden kireys, sillä löysät kaapelit voivat estää virran kulun kunnolla. Jos kiinnittimet ovat löysät, kiristä ne, ennen kuin kokeilet sytytystä uudelleen.

 1. Täytä moottoriöljy
  Kuulostaako moottorisi siltä, että se todella ponnistelee käynnistyäkseen, kun kokeilet sytytystä? Se saattaa johtua siitä, että moottoriöljyä on vähän. Jos öljyä on vähän, se rasittaa akkua paljon enemmän moottorin käynnistämiseksi, ja jos akku on kylmä tai ei ole alun alkaenkaan parhaassa kunnossa, et pääse koskaan liikkeelle. Tarkista öljytaso mittatikun avulla, ja jos se näyttää alhaiselta, täytä se ennen kuin yrität käynnistää moottorin uudelleen.
 1. Bradex pelastaa
  Jos autosi ei pärjää kylmällä, sen moottori tarvitsee kaiken mahdollisen avun, jotta se käynnistyy aamulla – ja tässä Bradex Easy Start on avuksi. Bradex toimii tekemällä polttoaineen ja ilman seoksesta palavamman, mikä auttaa moottoriasi käynnistymään nopeammin. Suihkuta yksinkertaisesti moottorin ilmanottoaukkoon muutaman sekunnin ajaksi ja kytke sitten sytytysvirta päälle – näin yksinkertaista se on. Se on yksi nopeimmista tavoista saada autosi käyntiin, ja se voi pelastaa sinut, kun olet myöhästymässä tärkeästä kokouksesta.
 2. Hyppykäynnistys
  Tämän pitäisi todellakin olla viimeinen keino, kun olet käyttänyt kaikki muut vaihtoehdot loppuun. Vaikka autossasi olisikin hyppyjohtoja, sitä ei kannata yrittää, jos et tiedä, mitä olet tekemässä, sillä voit satuttaa itsesi tai vahingoittaa autoasi.

Jos olet kuitenkin vanha konkari käynnistämisessä, tätä kannattaa kokeilla, jos löydät hyvän samarialaisen, jolla on käynnissä oleva auto ja joka voi auttaa sinua.

Kun molemmat autot ovat tyhjäkäynnillä ja moottorit sammutettuina, kiinnitä punaisen käynnistyskaapelin toinen pää oman autosi akun positiiviseen napaan ja toinen pää toisen auton akun positiiviseen napaan. Kiinnitä sitten mustan hyppykaapelin toinen pää toisen auton akun miinusnapaan ja toinen pää oman autosi maalaamattomaan metallipintaan. Käynnistä sitten toisen auton moottori ja jätä se käyntiin muutamaksi minuutiksi ennen kuin käynnistät oman autosi moottorin.

Jos tämä ei valitettavasti toimi, on todellakin aika soittaa se vikapalvelu.

Käynnistymättömien ajoneuvojen estäminen tulevaisuudessa

Jos et kestä ajatusta tämän painajaisen kohtaamisesta aamulla, kun olet jo stressaantunut siitä, että saat lapset kouluun ja ehdit ajoissa töihin, lue lisää. Ennaltaehkäisy on parempi kuin hoito, ja näiden vinkkien avulla voit pysyä tiellä tänä talvena.

Vaihda akku

Jos akkusi on ollut viime aikoina huono, kannattaa harkita akun vaihtamista korjaamolle. Se on toki ei-toivottu rasite lompakolle, mutta se on sen arvoista, koska näin vältät mahdollisesti kalliimmat huoltokulut joka kerta, kun väsynyt akkusi pettää sinut kylmänä aamuna. On järkevää tehdä säännöllinen akun kuntotarkastus ja varmistaa, että akun navat ovat puhtaat ja johdot ovat kunnossa.

Pidä bensiinitankki täynnä

Me kaikki tiedämme, että tyhjä bensiinisäiliö tarkoittaa paikallaan seisovaa autoa, mutta tiesitkö myös, että kylmän auton käynnistäminen heti aamulla kuluttaa 40 prosenttia tavallista enemmän polttoainetta? Toisin sanoen, jos olet menossa töistä kotiin huomenna illalla ja huomaat, että polttoainesäiliö näyttää hieman tyhjältä, kannattaa tankata ennen kuin pysäköit auton yöksi, sillä muuten saatat jäädä vajaaksi seuraavana aamuna.

Käytä oikeaa öljyä

Joskus on olemassa erilaisia moottoriöljyjä, joita voit käyttää erityisesti kylmällä säällä. Tarkista omistajan käsikirjasta, käytätkö kylmiin sääolosuhteisiin sopivaa öljyä, ja investoi uuteen öljyyn, jos et käytä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit: Miksi auto huurtuu sisältä?

Miksi auto pitää sammuttaa tankatessa?

Miten viilentää auto?

Mikä on suomen suosituin auto merkki?

Mikä on suomen suosituin auto merkki?