Mitä tehdä, jos auto hajoaa: Noudata näitä 4 kriittistä vaihetta!
Sähköongelmat, moottoriongelmat, vaihteisto-ongelmat, rengasongelmat – on kymmeniä tilanteita, jotka voivat aiheuttaa ajoneuvosi hajoamisen, kun olet liikenteessä. Kun sinulle käy näin, voi olla vaikea keskittyä, kun kaikki mahdollisuudet pyörivät mielessäsi. Saatat jopa huomata ajattelevasi välittömästi kustannuksia ja vaivaa, joita ongelman korjaaminen aiheuttaa.

Mutta kun ajoneuvosi vikaantuu ajon aikana, vaivasta voi tulla nopeasti vaarallista, jos et toimi nopeasti. Mitä sinun siis pitäisi tehdä, jos autosi hajoaa? Mitä toimia voit noudattaa, jotta huonosta tilanteesta ei tule pahempaa? Jos huomaat olevasi tiellä vikaantuvan ajoneuvon kyydissä, muista ja noudata näitä neljää ratkaisevaa vaihetta.

Mitä tehdä, jos auto hajoaa

”Mikä tuo ääni oli?”

”Mikä tuo haju on?”

”Paljonko tämä tulee maksamaan?”

Nämä ovat kaikki päteviä ja ymmärrettäviä kysymyksiä, jotka saattavat pyöriä mielessäsi auton rikkoutuessa. Mutta vaikka sinun on vastattava näihin kysymyksiin mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, tee parhaasi keskittyä ensin näihin vaiheisiin.

Vaihe 1: Pois vaaran tieltä

Riippumatta siitä, mitä autossasi tapahtuu, ensisijainen tavoitteesi on varmistaa, että sinä ja matkustajasi olette mahdollisimman turvallisessa paikassa.

Rannikko. Riippuen siitä, mistä toimintahäiriöstä on kyse, ajoneuvosi vauhti voi viedä sinut pois tieltä, joten sinulla voi olla vain vähän aikaa toimia. Tee parhaasi ohjaamalla ajoneuvo tien sivuun tai sivutien varteen ja pysäköimällä niin kauas tiestä kuin voit turvallisesti pysäköidä.

Kun olet pysähtynyt, käännä pyörät pois tieltä ja kytke hätäjarru päälle.

Pysy paikallasi. Jos et pääse pois tieltä, älä poistu autosta työntääkseen. Pysy paikallasi ja odota apua.

Jos saat ajoneuvon turvalliseen paikkaan, varmista, että sinä ja matkustajasi poistutte matkustajan ovista tai tien vastakkaisista ovista.

Merkitse muistiin sijaintisi. Kun olet pysähtynyt ja kytkenyt hätäjarrun, merkitse muistiin suhteellinen sijaintisi. Etsi poistumisopasteet, kilometrimerkit ja risteykset. Tarvitset näitä tietoja, kun soitat apua.

Vaihe 2: Tee itsesi ja ajoneuvosi näkyväksi

Kun olet siirtänyt ajoneuvon mahdollisimman turvalliseen paikkaan, sinun on tehtävä ajoneuvosi näkyväksi muille kuljettajille. Näiden vaiheiden noudattaminen varmistaa, että muut kuljettajat ovat tietoisia tilanteestasi ja antavat heille runsaasti mahdollisuuksia antaa sinulle riittävästi tilaa.

Varoitusvalot. Riippumatta siitä, saatko autosi pois tieltä vai et, kytke autosi hätävilkut päälle. Tämä painike on yleensä melko helppo havaita, mutta se ei aina sijaitse samassa paikassa. Etsi suuri painike, jossa on oranssi tai punainen kolmio, joskus keskikonsolissa tai ohjauspylväässä.

Liputa. Joissakin tapauksissa hätävilkut eivät ehkä toimi tai ne eivät ole tarpeeksi kirkkaat, jotta ne antaisivat riittävästi merkkejä muille kuljettajille. Jos sinulla on jonkinlainen kirkkaanvärinen kangas, kuten ylimääräinen t-paita tai pyyhe, voit viestittää hädästäsi sitomalla sen radioantenniin tai sulkemalla sen kuljettajan puoleiseen ikkunaan tai oveen.

Avaa konepelti. Autosi konepellin auki työntäminen voi myös toimia hätäsignaalina muille kuljettajille.

Jos liivi. Jos sinulla on kirkkaanvärinen heijastinliivi, varmista, että laitat sen päällesi, kun olet ajoneuvon ulkopuolella. Muista pitää mielessä oma näkyvyytesi äläkä seiso paikassa, jossa oma ajoneuvosi saattaa estää toista kuljettajaa näkemästä sinua.

Kartiot, valoraketteja ja heijastimia. Jos sinulla on liikennekartioita, valoraketteja tai muita hätämerkinantolaitteita, voit sijoittaa ne noin kuusi metriä autosi taakse, jotta kuljettajilla on riittävästi aikaa huomata ajoneuvosi ja reagoida.

Muista, että poistu autosta konepellin avaamista tai merkkien asettamista varten vain, jos olet riittävän turvallisessa paikassa.

Jos sinulla ei ole säännöllisesti käsilläsi jotakin hätämerkkiä, nämä esineet ovat kaikki välttämättömiä lisäyksiä tienvarren hätäpakkaukseen.

Vaihe 3: Pyydä apua

Seuraavaksi sinun on soitettava apua.

Soita poliisille tai hätänumeroon. Kun autosi kuolee, voi olla houkuttelevaa keskittyä soittamaan hinausautolle tai tiepalveluun. Tilanteesta riippuen sinun on kuitenkin ehkä soitettava ensin hätänumeroon.

Risteyksessä tai keskellä tietä liikennettä tukkiva ajoneuvo on uskomattoman vaarallinen ja voi helposti johtaa törmäykseen. Tästä syystä haluat varmistaa, että hätäpalveluille ilmoitetaan mahdollisimman pian. Kun puhut päivystäjän kanssa, muista kertoa, että autosi tukkii liikennettä, jotta he tietävät lähettää poliisin ohjaamaan liikennettä välittömästi.

Jos sinulla ei ole tiepalvelua, poliisi ottaa yhteyttä hinausyritykseen puolestasi (tietenkin omistajan kustannuksella). Joka tapauksessa on välttämätöntä, että paikalla on poliisi – ajoneuvon kiinnittäminen hinausautoon keskellä liikennettä on vaarallista hinausauton kuljettajalle.

Soita tiepalveluun. Tienvarsiapupalvelut voivat olla hengenpelastajia tällaisessa tilanteessa. Riippumatta siitä, onko sinulla palvelu vakuutuksesi tai kolmannen osapuolen yrityksen kautta, he voivat auttaa sinua vaihtamaan renkaan, tuoda sinulle tankillisen bensaa, antaa sinulle apuvoimia tai tarjota tarvittaessa hinauspalveluja. Jos olet juuttunut keskelle tietä, muista antaa tämä tieto operaattorille, kun soitat. Jos he tietävät, että kyseessä on hätätilanne, he lähettävät yleensä kuorma-auton heti.

Soita ystävälle tai perheenjäsenelle. Kun olet ottanut yhteyttä hätäkeskukseen, ota yhteyttä ystävään tai perheenjäseneen ja kerro heille, mitä on tekeillä.

Älä liputa muita kuljettajia. Muiden kuljettajien vilkuttaminen voi olla vaarallista ja häiritsevää, joten vältä sitä kaikin keinoin. Odota poliisia tai tiepalvelua.

Vaihe 4: Arvioi ongelma

On yleisesti suositeltavaa, että vältät poistumasta ajoneuvosta ongelman arvioimiseksi. Jos olet kuitenkin riittävän kaukana tiestä ja turvallisessa paikassa, poistu matkustajan puoleisesta ovesta tai tien vastakkaisella puolella olevasta ovesta. Jos sinulla on mahdollisuus tarkastaa ajoneuvosi nopeasti ennen avun saapumista, etsi seuraaviin luokkiin kuuluvia oireita.

Näköhavainnot. Näitkö mitään epätavallista? Yritä muistaa kojelaudan varoitusvalot, joiden olet saattanut nähdä vilkkuvan. Pane merkille mahdolliset epänormaalit lukemat, joita mittarit, kuten moottorin lämpötila, saattavat kertoa.

Jopa kokeneella mekaanikolla voi olla vaikeuksia diagnosoida ongelmia silmämääräisesti tienvarressa, mutta on ilmeisiä asioita, joita voit etsiä, jos pystyt turvallisesti avaamaan konepellin. Jos esimerkiksi moottorin pinnalla on nesteitä, jos hihna puuttuu tai on väärässä paikassa tai jos jossakin on palojälkiä, ota kuvia myöhempää käyttöä varten.

Äänet. Kuulitko mitään huolestuttavaa? Poksahduksen, kolahduksen, pamahduksen, narskahduksen tai jonkin muun äänen, jota ajoneuvosi ei pitäisi kuulua? Vaikka et ehkä pysty määrittämään tarkkaa lähdettä tai syytä, epänormaalit äänet voivat auttaa sinua rajaamaan asiaa.

Haju. Joskus epätavallinen haju voi olla tehokas diagnoosiväline. Palavan öljyn tai nesteiden haju saattaa viitata moottoriongelmaan, kun taas sähköjärjestelmien palamisen erottamaton haju voi kertoa jotain muuta.

Valitettavasti et yleensä voi tehdä paljoakaan saadaksesi autosi takaisin toimintakuntoon tienvarressa. Joissakin tapauksissa sinun on kuitenkin ehkä vain vaihdettava rengas, jotta pääset taas liikkeelle. Jos näin on, älä koskaan yritä vaihtaa rengasta ajoneuvon tielle päin olevalla puolella. Jos et pysty sijoittamaan ajoneuvoa turvalliseen suuntaan, on parasta odottaa apua.

Kun olet tehnyt voitavasi, kirjoita tämä ylös autohuoltopäiväkirjasi tyhjälle sivulle, kun se on vielä tuoreessa muistissa, tai pidä kirjaa puhelimeesi. Vaikka sinulla ei ehkä olekaan välitöntä ratkaisua saatavilla, näiden tietojen hallussapito voi olla hyödyllistä, kun apu saapuu, ja se voi olla tärkeää tulevaisuudessa, kun ajoneuvoasi korjataan.

Kuinka pitkäksi aikaa voit jättää autosi valtatien varteen?

Vaikka kukaan ei halua jättää autoaan tien sivuun, joskus on pakko tehdä niin. Ehkä sinun on saatava lapsesi kotiin, tai sää on niin huono, ettei hinausauton odottaminen ole mahdollista. Jos joudut siis lähtemään ennen kuin sinulla on mahdollisuus hinata autosi, kuinka kauan saat antaa sen olla siellä?

Useimmiten sinulla on 24 tuntia aikaa hoitaa asia, jos ajoneuvo ei estä liikennettä tai estä tietä. Jos haluat antaa itsellesi parhaat mahdolliset mahdollisuudet siihen, että ajoneuvoa ei hinata pois, soita poliisilaitoksen hätänumeroon ja kerro tilanteestasi. Se ei tietenkään ole välttämättä tae, mutta ei se haittaa.

Ennen kuin lähdet, muista ottaa arvoesineet mukaan, kytke hätäjarru päälle ja lukitse auto. Jos sinulla on paperia ja kynä, ei voi olla pahitteeksi jättää viestiä!

Miten voit ehkäistä ajoneuvon toimintahäiriöitä ja rikkoutumisia?

Paras tapa ehkäistä tällainen skenaario on pitää huolta ajoneuvon säännöllisestä huollosta ja pitää kirjaa suorittamistasi tehtävistä autohuoltokirjaan. Autohuoltotöistä huolehtiminen voi varmasti olla vaikeaa sovittaa kiireiseen elämään, joten kirjanpidon pitäminen on tärkeää.

Tämä neuvo pätee tuplasti, jos suunnittelet automatkoja. Vaikka olisitkin ajan tasalla huollosta, tarkista nesteet, rengaspaineet ja valot ennen pitkää ajomatkaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit: Miksi auto huurtuu sisältä?

Miksi auto pitää sammuttaa tankatessa?

Miten viilentää auto?

Miksi auto tärisee?

Miksi auto syö paljon bensaa?

Miksi auto ei käynnisty pakkasella?

Auton Lämmittäminen: Kylmällä Säällä: Oikea Tapa Lähteä Liikkeelle.

Autokamerat Vertailussa – Lue Mikä On Testivoittaja