Miten pysyä turvassa autossa ukkos- ja salamamyrskyn aikana?

Missä on turvallisin paikka olla ukkosen ja salamoiden aikana?

Älä huolehdi, jos olet jumissa myrskyssä ajaessasi, auto voi olla todella turvallinen paikka.

Voiko salama silti iskeä sinuun autossa?

Kyllä Voit silti saada salamaniskun autossasi, mutta olet siltä suojassa. Toisin kuin yleisesti uskotaan, tämä ei johdu siitä, että autoissa on kumirenkaat, jotka eristävät sinut maasta.

”Kumirenkaat eivät suojaa salamalta. Salama on kulkenut taivaan halki kilometrien matkan: neljä tai viisi tuumaa kumia ei ole minkäänlainen eristys.

Syy siihen, että autossa on suojaa salamamyrskyn aikana, on se, että auto toimii kuin Faradayn häkki.

Miten Faradayn häkki suojaa salamalta?

Sähkövirrat kulkevat yleensä johtavien esineiden ulkopuolella. Kaikki johtavan esineen (häkin) sisällä olevat tavarat ovat suojassa ulkoiselta sähkövirralta. Sama pätee myös salaman iskiessä metalliajoneuvoihin – suurin osa sähkövirrasta kulkeutuu ulkopintaan. Faradayn häkit on nimetty englantilaisen tiedemiehen Michael Faradayn mukaan, joka havaitsi ilmiön ensimmäisen kerran vuonna 1836.

Oletko täysin turvassa salamalta autossa?

Niin kauan kuin autosi on tavanomaista metallirakennetta, voit olla. Näin pysyt suojassa autossasi ukkosmyrskyn aikana.

Täydellinen suojaus edellyttää täydellistä metallisuojusta – jos siis jäät jumiin salamamyrskyn aikana, suojaudu auton sisälle ikkunat kiinni.

Yhdysvaltain kansallinen salamaturvallisuusinstituutti suosittelee myös pysähtymään turvallisesti tien sivuun, sytyttämään hätävilkut, sammuttamaan moottorin, laittamaan kädet syliin ja odottamaan myrskyä. Tätä vaaditaan todennäköisesti vain äärimmäisissä olosuhteissa.

Royal Meteorological Society toteaa seuraavaa:

”Yhdeksänkymmentä prosenttia salamapurkauksista kulkee pilvestä pilveen tai saman pilven osien välillä eikä koskaan saavuta maata [ja] suurin osa maahan osuvista purkauksista aiheuttaa vain vähän tai ei lainkaan vahinkoa tai haittaa.

Mitä tapahtuu, kun salama iskee autoon?
Aikoinaan Top Gear -tiimi teki kokeen selvittääkseen, miltä tuntuisi, jos salama iskee sinuun autossasi. Richard Hammondiin iski 600 000 volttia luonnon hienoimpia voimia, kun hän istui Volkswagen Golfissa. Katso videolta, mitä tapahtui…

Aiheeseen liittyvät artikkelit: Miksi auto huurtuu sisältä?

Miksi auto pitää sammuttaa tankatessa?

Miten viilentää auto?

Miksi auto tärisee?

Miksi auto syö paljon bensaa?

Miksi auto ei käynnisty pakkasella?

Miksi auto syö paljon bensaa?

Auton Lämmittäminen: Kylmällä Säällä: Oikea Tapa Lähteä Liikkeelle