Tiesitkö, että sää voi vaikuttaa dramaattisesti autoosi ja siihen, miten helposti se käynnistyy? Erittäin kylmät lämpötilat voivat tehdä tuhoa akulle, moottorin läpi virtaavan öljyn määrälle ja jopa aiheuttaa väärän tuulilasinpyyhkimen nesteen ja jäähdytysnesteen jäätymisen! Capitol Toyotan asiantuntijoilla on alla joitakin vinkkejä auton turvalliseen käynnistämiseen erittäin kylmällä säällä. Onneksi nykypäivän modernit autot kestävät kylmää paljon paremmin kuin vuosien takaiset klassikkoautot, mutta nämä viisi vinkkiä voivat auttaa seuraavan kerran, kun talvimyrsky riehuu.

Miksi auton käynnistäminen on vaikeampaa erittäin kylmällä säällä?

Vaikka lämpötilat ovat harvoin näin kylmiä täällä kauniissa ja leudossa Oregonissa, talven kylmyys on juuri se aika, jolloin haluat, että ajoneuvosi käynnistyy parhaiten. Hyvin kylmät lämpötilat ovat erityisen kovia moottorille.

Ensinnäkin auton akut eivät pidä kylmästä. On tärkeää, että käytät auton akkua, jonka kylmäkäynnistysvirrat ovat riittävät – se kertoo, kuinka monta käynnistysvirtaa sinulla on käytettävissäsi 0° Fahrenheitin lämpötilassa. Näissä pakkaslämpötiloissa auton akku saattaa menettää jopa 60 prosenttia käynnistystehostaan huoneenlämpötilaan verrattuna! Ja koska Salemin ennätyksellisen alhainen lämpötila oli jopa -20 °C, on tärkeää, että sinulla on riittävän tehokas akku kylmiä talviöitä varten.

Lisäksi moottoriöljy virtaa hitaammin erittäin kylmissä lämpötiloissa. Ennen kuin moottori lämpenee, moottoriöljy ei tarjoa yhtä paljon voitelua, jolloin auton käynnistäminen on vaikeampaa.

Anna auton olla hetki päällä ennen moottorin käynnistämistä.

Nykyaikaisessa autossa, jossa on elektroninen polttoaineen ruiskutus, ei tarvitse antaa lämmetä ennen kuin käännät avaimen ja aloitat. Varmuuden vuoksi suosittelemme, että pysähdyt hetkeksi sen jälkeen, kun olet kääntänyt avaimen virta-asentoon – ehkä juuri sen verran, että voit laittaa turvavyön päälle. — ennen kuin käännät sen käynnistysasentoon.

Tuona pienenä hetkenä moottorinohjausmoduuli havaitsee nykyiset olosuhteet (myös ulkolämpötilan) ja tekee tarvittavat säädöt. Kun olet laittanut turvavyön päälle, polttoainejärjestelmä on valmis, ja voit kääntää avainta, käynnistää käynnistimen ja käynnistää moottorin.

Sammuta kaikki elektroniset lisävarusteet

Kun moottori on päällä, vaihtovirtageneraattori tuottaa sähköä lisävarusteille, kuten ilmastointilaitteille ja stereoille. Mutta kun moottori on sammutettu, nämä lisävarusteet saavat virtaa suoraan akusta. Koska akussa on jo valmiiksi vähemmän voimaa alhaisen lämpötilan vuoksi, on viisasta sammuttaa mahdollisimman paljon ennen kuin käännät avaimen käynnistääksesi moottorin. Vaikka akussa olisi riittävästi virtaa moottorin käynnistämiseen, siinä ei ehkä ole tarpeeksi virtaa moottorin käynnistämiseen ja stereoiden, lämmitettävien istuinten ja lämmitettävien mukitelineiden käyttämiseen. Kytke nämä laitteet pois päältä hetkeksi ja kytke ne sitten takaisin päälle, kun moottori on käynnistynyt.

Älä kytke käynnistintä yli 10 sekunnin ajaksi.

Jos lämpötila on erittäin kylmä, polttoaine saattaa virrata hitaammin ja moottorin käynnistyminen voi kestää hieman kauemmin. Älä kuitenkaan anna käynnistimen käynnistyä yli 10 sekuntia peräkkäin. Käynnistin on pieni mutta tehokas moottori, jonka on käytettävä paljon voimaa hyvin nopeasti, jotta paljon painavampi moottori saadaan käyntiin. Jos annat käynnistimen käydä yli 10 sekuntia, se voi itse asiassa ylikuumentua ja vaurioitua. Anna moottorin käynnistyä tarvittaessa muutaman sekunnin ajan, mutta älä käynnistä sitä liikaa.

Vaikka sinun ei todellakaan tarvitse painaa kaasua saadaksesi moottorin käyntiin nykyaikaisessa autossa, jos moottori käynistyy mutta ei käynnisty, voit kokeilla antaa moottorille hieman kaasua, kun yrität käynnistää sitä seuraavan kerran. Anna käynnistyslaitteen jäähtyä hetki käynnistysyritysten välillä.

Anna moottorin lämmetä ennen kuin työnnät sitä.

Kun moottori on käynnistynyt ja oletetaan, että tie on vapaa (koska näin kylmissä lämpötiloissa joudut usein odottamaan muutaman minuutin, että huurteenpoistolaite tekee tehtävänsä ennen kuin lähdet liikkeelle), voit ajaa heti. Ei ole mitään ongelmaa laittaa autoa käyntiin ja ajaa normaalisti, kun auto on käynnistynyt, jopa erittäin kylmissä lämpötiloissa.

Älä kuitenkaan – ja tämä pätee säästä riippumatta – aja autoa liian kovaa, ennen kuin moottori on saavuttanut optimaalisen käyttölämpötilansa. Kun lämpötilan neula on vielä sinisellä, öljy ei virtaa niin hyvin kuin sen pitäisi. Moottori voi sietää normaaleja kierroslukuja jokapäiväisessä kaupunkiajossa, mutta jos yrität liittyä moottoritielle tai hinata perävaunua, moottorin kannattaa ehkä ensin antaa lämmetä hieman. Mutta jos sinulla on vain tavallinen työmatka, älä huolehdi moottorin lämmittämisestä. Jos näet tuulilasista ulos ja kätesi eivät ole jäätyneet hyödyttömiksi nyrkeiksi, ajaminen on turvallista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit: Miksi auto huurtuu sisältä?

Miksi auto pitää sammuttaa tankatessa?

Miten viilentää auto?

Miksi auto tärisee?

Miksi auto syö paljon bensaa?

Miksi auto ei käynnisty pakkasella?

Paras Autovaha.

Autokamerat Vertailussa – Lue Mikä On Testivoittaja