Autosi määräaikaiskatsastukset ovat yksi parhaista asioista, joilla voit varmistaa ajoneuvosi pitkäikäisyyden ja turvallisuuden. Me kaikki tiedämme, että säännöllinen huolto, kuten öljynvaihto ja renkaiden pyöritys, on tärkeää, mutta mikä merkitys ja arvo on tarkastusten suorittamisella?

Autosi tarkastuttaminen on elintärkeää sen varmistamiseksi, että kaikki toimii moitteettomasti, ja mahdollisten ongelmien diagnosoimiseksi. Vaikka tarkastusten tarkoituksena on varmistaa, että ajoneuvo on tällä hetkellä turvallinen, ne auttavat myös ehkäisemään tulevia ongelmia. Ajattele auton katsastusta kuin vuosittaista lääkärintarkastusta – kyse on terveyden ylläpitämisestä.

Monilla mailla on omat katsastuksia koskevat sääntönsä ja määräyksensä. Kannattaa siis aina tarkistaa paikalliset vaatimukset varmistaaksesi, että noudatat niiden tarkastuksia koskevia ohjeita.

Mitä tarkastetaan auton katsastuksessa?

Sinun ja ympärilläsi liikkuvien ihmisten turvallisuus on tärkein asia, joka on otettava huomioon auton omistuksessa. Katsastuksissa on tarkoitus tarkistaa kaikki se, mikä auttaa pitämään sinut ja kanssasi tiellä liikkuvat turvassa.

Kaikki katsastuksessa tarkastetut asiat ovat myös asioita, jotka ovat alttiita poliisitarkastuksille, jos sinut pysäytetään. Tällöin oman maasi lait ja asetukset astuvat kuvaan mukaan.

Jos sinut pysäytetään, poliisi voi tarkastaa ja antaa sitaatteja seuraavista rikkomuksista:

Hyvä lähtökohta on ymmärtää, että monissa tapauksissa mekaanikon tekemä tarkastus vastaa monia samoja asioita, joita poliisi saattaa tarkastaa. Kaikki nämä seikat koskevat turvallisuuden lisäksi myös asianmukaista viestintää muiden kuljettajien kanssa ja asuinalueiden pitämistä vapaana melusaasteista ja päästöistä.

5 tärkeintä asiaa, jotka tarkastetaan auton katsastuksessa

Vaikka yleinen katsastus on ratkaisevan tärkeä monista syistä, on tyypillisesti muutamia asioita, jotka ovat tärkeysjärjestyksen kärjessä.

Jarrut

Jarrujen tarkistamisen pitäisi olla pakollinen osa jokaista auton katsastusta. Usein tämä tarkastus auttaa havaitsemaan nykyiset ongelmat mutta myös ehkäisemään tulevia ongelmia.

Monesti auton omistaja odottaa liian kauan jarrujen huoltoa. Tämä voi olla vaarallista paitsi ajoneuvon toimivuudelle myös auton tehokkuudelle ja terveydelle.

Yleensä tarkastetaan itse jarrut, jarrupalat ja jarruneste. Mikä tahansa näistä voi johtaa jarrumekanismin tehottomuuteen ja ajoneuvon tuleviin ongelmiin, jos niitä ei hoideta.

Polttoainejärjestelmät

Polttoainelinjojen kanssa ei kannata pelleillä ilmeisistä syistä. Polttoainelinjojen vuoto tai tukkeutuminen voi olla katastrofaalinen. Polttoaineletkujen kumiletkut voivat halkeilla iän myötä. Ja jos asut alueella, jossa sää on epäsuotuisa, teräslinjat voivat jopa ruostua ja aiheuttaa merkittävän ongelman.

Tarkastuksessa tarkastetaan polttoainejärjestelmän jokaisen osan tehokkuus polttoaineen kuljettamisessa linjojen läpi sekä kaikkien letkujen ja yksittäisten osien eheys.

Jos haistat autostasi voimakkaasti kaasun hajua, on mahdollista, että se johtuu vuodosta jossakin letkussa. Säännöllinen tarkastus letkujen laadun tarkistamiseksi auttaa kuitenkin estämään, ettei vuotoa pääse koskaan tapahtumaan.

Jos jokin letkuista näyttää kuluvan tai vaikuttaa hauraalta, on suositeltavaa vaihtaa se, ennen kuin tilanne pahenee.

Renkaat ja pyörät

Jotain, mikä auton omistajilta usein jää huomaamatta, on renkaiden kierteet. Muistamme tarkistaa paineet ja tehdä satunnaisia tarkastuksia varmistaaksemme, ettei renkaisiin ole tullut reikiä tai että ne eivät ole vahingoittuneet millään tavalla. Kierre on kuitenkin merkittävä tekijä renkaiden tarkastuksissa.

Kun kierre laskee liian alas, pito muuttuu lähes olemattomaksi. Tämä voi olla vaarallista kuivalla tiellä, mutta sateisella tai jäisellä tiellä se on vaarallista. Tämän vuoksi monet kylmän sään ilmastot ovat tarkempia ja tiukempia tarkastuslaeissaan ja -määräyksissään.

Myös pyörien eheys tarkastetaan. Niissä ei ole korroosiota tai halkeamia. Myös renkaat on tarkastettava kaikenlaisen mätänemisen tai halkeilun varalta.

Pakokaasu ja päästöt

Kalifornian kaltaiset valtiot, joissa on merkittäviä saastepäästöongelmia autojen määrän vuoksi, ovat yleensä tiukempia päästövaatimuksia koskevissa laeissaan. Pakokaasujen ja päästöjen tarkastuksilla pyritään auttamaan ilmanlaadun säätelyssä.

Ne ovat kuitenkin erittäin tärkeitä myös välittömän turvallisuutesi kannalta. Jos näitä järjestelmiä ei huolleta asianmukaisesti, matkustamoon voi helposti vuotaa myrkyllistä hiilimonoksidia.

He testaavat järjestelmien toimivuuden ja varmistavat niiden laadun varmistaakseen, että ne pystyvät hoitamaan tehtävänsä. Jos järjestelmässä on tukoksia tai halkeamia, se on ehkä vaihdettava tai puhdistettava, jotta se toimisi tehokkaammin.

Moottoritila

Öljyvuodot voivat polttoainevuodon tavoin olla erittäin vaarallisia, jos niitä ei havaita. Tarkastuksessa tarkastetaan, onko moottorissa ja vaihteistossa öljyvuotoja. Vaihteiston vuodot voivat olla erityisen vaarallisia ja johtaa aivan liian helposti tulipaloihin.

Öljyvuodot voivat päätyä kuumaan pakojärjestelmään, josta monet öljyyn liittyvät tulipalot alkavat.

Tarkastuksessa tarkastetaan perusteellisesti koko moottoritila ja sen osat, jotta voidaan varmistaa, ettei niissä ole vuotoja, halkeamia tai varhaista korroosiota, joka voisi johtaa vuotoihin.

Kuinka usein auto pitäisi tarkastuttaa?

Tähän kysymykseen voidaan jo vastata oman osavaltiosi säännöksissä, jotka ovat ehdoton vähimmäismäärä katsastuksen suorittamisajankohdalle. Nämä tarkastukset ovat yleensä vuosittaisia.

Autojen tietyt osat olisi kuitenkin tarkastettava useammin. Peruselementtien, kuten auton akun toimintojen, tarkastaminen öljynvaihdon yhteydessä on hyvä tapa varmistaa, että autosi saa tarvitsemansa huollon.

Riippuen siitä, kuinka usein ajat ja kuinka paljon kilometrejä ajelet autollasi, tämä tapahtuu yleensä 3-6 kuukauden välein. Se voi riippua myös käytetystä öljytyypistä, sillä synteettisellä öljyllä öljynvaihtojen väli kestää pidempään.

Tämä on yksinkertainen ja tehokas tapa varmistaa, että ajoneuvosi on aina hyvässä kunnossa. Autosi on jo korjaamolla, ja sillä on jo jonkinlainen aikataulu, jota sinun on jo noudatettava. Sen sijaan, että huolehtisit ylimääräisistä tapaamisista ja aikatauluista, pyydä mekaanikkoa tekemään perustarkastus, kun käyt öljynvaihdossa. Vielä kätevämpi tapa saada autosi tarkastettua on löytää ”liikkuva mekaanikko läheltäni”.

Useimmat korjaamot ja jälleenmyyjät tarjoavat tätä muutenkin kohteliaisuussyistä. Vaikka se ei ehkä olekaan kovin perusteellinen, se sisältää yleensä ainakin seuraavat asiat:

Tämä ei ole vain aika saada autollesi mukava pieni tarkastus, vaan myös tapa, jolla korjaamo voi mahdollisesti myydä sinulle jotain. He ovat siis yhtä innokkaita kuin sinäkin tekemään tarkastuksen ja katsomaan, tarvitaanko jotain.

Jos käytät autoasi äärimmäisissä olosuhteissa ja sääolosuhteissa, sinun kannattaa ehkä harkita tarkastuksia useammin kuin jos asut kuivassa ilmastossa ja ajat harvoin. Suuri osa aikataulusta riippuu henkilökohtaisesta käytöstäsi ja siitä, kuinka intensiivistä se on.

Jos aiot ajaa autollasi matkalle, haluat ehdottomasti varmistaa, että teet matkatarkastusraportin. Tämä auttaa sinua tarkistamaan kaiken listalta, jotta autosi toimii moitteettomasti koko matkan ajan.

Mikä voi aiheuttaa auton hylkäämisen katsastuksessa?

On olemassa monenlaisia asioita, jotka voivat aiheuttaa sen, että auto ei läpäise katsastusta. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että katsastuksen hylkääminen tarkoittaa, että autossa on jotain vikaa, joka voi olla vaarallista.

Tyypillisesti on olemassa vähimmäisvaatimukset, jotka on täytettävä ajoneuvon toimivuuden ja kyvykkyyden osalta. Se ei välttämättä tarkoita, että ajoneuvossasi on jotain katastrofaalista vikaa. Kyse voi olla jostain pienestä asiasta, mutta se voi johtaa johonkin suurempaan.

Seuraavassa luetellaan joitakin yleisimpiä syitä, joiden vuoksi ajoneuvot eivät läpäise katsastusta:


Usein asiat, jotka aiheuttavat epäonnistuneen katsastuksen, ovat melko vähäisiä. Ne ovat kuitenkin aina asioita, jotka voivat johtaa suurempaan ongelmaan, joka aiheuttaa turvallisuusongelmia.

Mitä teen, jos autoni ei läpäise katsastusta?

Jos autosi ei läpäise katsastusta, sinulla on muutamia eri vaihtoehtoja. Se riippuu siitä, mistä on kyse. Jos kyseessä on yksinkertainen auton valojen sammuminen tai jokin asia, jonka voit vaihtaa, voit keskustella korjaamon kanssa korjauskustannuksista ja -maksuista.

Joskus asia voi kuitenkin olla monimutkaisempi. Joskus korjaamolla kestää jopa jonkin aikaa selvittää, mikä tarkalleen ottaen aiheuttaa ongelman. Kun asia on diagnosoitu, voit päättää parhaista toimintatavoista.

Joissakin tapauksissa, kun kyseessä on vanhempi auto, voi olla niinkin äärimmäinen tilanne kuin että auto on myytävä ja hankittava uusi. Näin on yleensä vain hyvin vanhoissa autoissa, joissa on yksinkertaisesti liikaa ongelmia, jotta niitä voitaisiin pitää turvallisina liikenteessä.

Tyypillisesti osien vaihtaminen tai korjaaminen voi tehdä autosta katsastuskelpoisen. Osavaltiostasi riippuen voi olla myös lakeja, jotka koskevat sitä, missä voit suorittaa katsastuksen. Jos epäonnistut tietyssä korjaamossa, sinun on ehkä palattava kyseiseen korjaamoon korjausten jälkeen.

Auton katsastaminen

Loppujen lopuksi autojen katsastukset ovat sinun ja kaikkien ympärilläsi tiellä liikkuvien turvallisuutta varten. Katsastukset voivat myös auttaa sinua välttämään tilanteen, jossa autosi hajoaa tienvarteen. Terveen auton ylläpitäminen ei siis ainoastaan pidä sinut turvassa, vaan se auttaa säästämään rahaa ja päänvaivaa myöhemmässä vaiheessa. Tarkastukset auttavat sinua estämään kalliita ongelmia, jotka voivat nopeasti kasvaa lumipallona.

Tarkista aina paikalliset määräykset ja suunnittele, että autosi tarkastetaan öljynvaihdon yhteydessä tai ainakin vuosittain, jotta ajoneuvon turvallisuus ja toimivuus voidaan varmistaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit: Miksi auto huurtuu sisältä?

Mikä on android auto?

Miksi auto pitää sammuttaa tankatessa?

Miten viilentää auto?

Miksi auto tärisee?

Miksi auto syö paljon bensaa?

Miksi auto ei käynnisty pakkasella?

Paras Autovaha.

Autokamerat Vertailussa – Lue Mikä On Testivoittaja