Kuinka paljon pizza painaa? Kun tarkastellaan pizzaiolojen tekemää taikinaa, voidaan arvata, että Italiassa raaka taikina painaa keskimäärin noin 200 grammaa. Mutta itse asiassa paljon riippuu siitä, miten pizzeria perinteisesti tekee asiat.

Jos jätämme pois minipizzan, jonka pitäisi olla noin puolet tai hieman yli puolet tavallisesta pizzasta, pizzan paino vaihtelee Pohjois-Italiasta Etelä-Italiaan: halkaisija voi olla 29-33 cm, mutta Lombardiasta Sisiliaan mentäessä pizzan paino voi joskus kaksinkertaistua.
Tietenkin on otettava huomioon levitysmenetelmät, erikoistaikinat ja dieettitaikinat, mutta se, mikä todella tekee eron, on päällyste.


Margherita-pizza painaa kokonaisuudessaan noin 300 grammaa (ilman lautasta), kun taas Marinara-pizza ilman mozzarellaa voi olla jopa 100 grammaa kevyempi. Jos pizzaiolo on avokätinen, neljän vuodenajan pizza voi painaa jopa 400 grammaa!
Erikoispizzat, joita jotkut pizzeriat valmistavat perheille (erityisesti muissa maissa kuin Italiassa), eivät tietenkään ole tavanomaisia, ja monet niistä ovat ”erityisen suuria”. Sitten oli vielä Rooman messukeskuksessa joulukuussa 2012 tehty ennätyspizza, jonka halkaisija oli 40 metriä, tai Expo 2015 -messuille tehty pizza, joka painoi yli 5 tonnia!!!

Kuinka monta grammaa pizzaviipale painaa?

100 gramman pizzasiivu painaa 100 grammaa, mutta 150 gramman pizzasiivu ei. Se painaa 150 grammaa.

Pizzaviipaleiden mittoja ja eritelmiä koskevassa kansainvälisessä standardissa edellytetään, että yksikään pizzaviipale, olipa se kuinka suuri tai pieni tahansa, ei saa ylittää omaa painoaan grammoina.

Jos pizzaviipale mitataan unsseina, kansainvälistä standardia ei ole, joten unsseja käyttämällä pizzaviipale voisi teoriassa painaa mitä tahansa!

On selvää, että tilannetta on tarkistettava kiireellisesti.

Kuinka paljon pizzan painolla on väliä ja miten se valmistetaan täydellisesti?

Haaveiletko siitä, että sinusta tulisi aito pizzanpaistaja, avaisitko pizzerian ja haluaisitko tutustua tämän ikonisen ruokalajin kaikkiin salaisuuksiin?

Epäilemättä pizzan sydän on sen taikina, jonka voi valmistaa monin eri tavoin (ajattele kaikkia jauhoja, hiivoja ja niin edelleen) ja joka on jaettava taikinapalleroiksi, joista tulee sitten pohjaosa päälle. Siitä puheen ollen, tiedätkö, kuinka suuria niiden on oltava ja kuinka paljon valmis pizza painaa? Onko olemassa jokin ihannearvo? Otamme siitä yhdessä selvää.

Pizzan paino: mistä se riippuu?

Pizzan lopullisen painon määräävät kaksi päätekijää:

Pizzataikina: se, miten taikina on työstetty, voi vaikuttaa pizzan lopulliseen painoon, sillä jos taikina on hapatettu ja vaivattu hyvin, saat pizzoja, joiden pohja ja kuori ovat ilmavampia ja kevyempiä.
Päällyste: Pizzan pohjalle laitetaan aineksia, esimerkiksi tomaattikastiketta, sieniä, kinkkua ja niin edelleen, maun mukaan.

Napolilaisen pizzan paino

Jos todella haluat neuvoja taikinapallon painosta, voimme tutustua kansainvälisiin ”Real Neapolitan Pizza” -sääntöihin, joissa esitetään kaikki todellisen neapolittilaisen pizzan valmistusta koskevat säännöt, joissa määrätään seuraavaa:

Taikinapallojen painon on oltava 180-250 grammaa, jotta ne voivat puhaltaa henkeä noin 30-35 senttimetrin pituiseen pyöreään pizzaan.

Kuinka paljon pizza siis painaa?

Lähdetään liikkeelle siitä, että voit päättää, haluatko tehdä pizzoja joko isoja tai pieniä, ohuella tai paksulla kuorella ja niin edelleen.

Kypsennettynä ja päällystettynä pizza painaa keskimäärin noin 300 grammaa, mutta tämä arvo on täysin vaihteleva, ja pizzan valmistaja voi muokata sitä yksilöllisesti.

Mitä tulee kypsennykseen…

Pizzerian menestyksen kannalta ratkaisevien päätösten joukossa on ehdottomasti ammattimaisen uunin valinta, jolla on oltava olennaiset ominaisuudet hyvän lopputuloksen varmistamiseksi ja työn helpottamiseksi. Mutta miten valita paras pizzauuni?

Jos haluat valita varman vaihtoehdon, tutustu Marana-tuotteisiin, joissa yhdistyvät täydellisesti perinne ja innovaatio. Itse asiassa tarjoamme yrityksenä keksimiämme ja patentoimiamme konstruktiivisia ja teknologisia keinoja, kuten esim:

Uunin kierto: mahdollistaa keittolevyn kääntymisen itsestään, jolloin se pysyy kuumana kaikkialla, mikä takaa tasaisen kypsymisen ja vähemmän seisonta-aikoja (pizzoja ei tarvitse koskaan kääntää tai siirtää).

SU&GIU-toiminto: keittolevyn nostojärjestelmä kypsentää pizzan sillä korkeudella, jossa lämpötila on optimaalinen, mikä säästää huomattavasti polttoainetta.
Tutustu kuvastoon ja tutustu laajaan valikoimaan uuneja, kuten Rotoforno ja Genius, jotka sopivat myös vähemmän kokeneille pizzanvalmistajille, koska ne kypsyvät täysin itsekseen.

Nyt kun tiedät, että pizzan paino ei ole olennaista, mutta uunin laatu on, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä ja kysyä neuvoa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit: Missä asteessa pizza paistetaan?

Miten kääretorttu rullataan?

Tefal Jamie Oliver Premium Paistinpannu

PARHAAT PIZZAKIVET KOTIKÄYTTÖÖN

PARAS PAISTINPANNU VERTAILUSSA

Miksi Paistinpannu Kannattaa Kierrättää?

PARHAAT HIILITERÄSPANNUT

PARAS SÄHKÖGRILLI: GRILLAUS KAIKKINA VUODENAIKOINA

PARAS KAASUGRILLI JUHANNUSTAIOILLE JA MUULLE