Paistinpannun kierrätys kannattaa, sillä se, kuten kaikki muutkin kierrätettävät ja uusiokäyttöistä materiaalia sisältävät tarpeettomat, rikkinäiset sekä käyttökelvottomat kodin pienjätteen kierrätys on todellinen ympäristöteko, joka samalla vähentää myös jätteen kertymistä. Uusien tuotteiden valmistukseen kuluu paljon luonnonvaroja.
Kierrättämällä ja jätteitä vähentämällä tätä määrää on helppo vähentää, niin että vain noin 10 % päätyy lopulta kierrätyskelvottomaksi jätteeksi ja loput 90 % voidaan hyödyntää uusiokäyttöön. Omia kulutusvalintoja kannattaa siis harkita ja vähentää omaa ekologista hiilijalanjälkeään aina, kun se vain on mahdollista.
Paistinpannut sisältävät suurelta osin metallia, joten ne voi laittaa joko taloyhtiöiden metallinkeräysastiaan, tai viedä kaupunkien ja kuntien kierrätyspisteisiin. Monet metalliteollisuuden yritykset käyttävät raaka-aineinaan uusien tuotteidensa valmistuksessa joko kokonaan tai suurelta osin kierrätysmateriaalia, joten metallia voikin kierrättää miltei loputtomiin. Kierrätysmetallista valmistetaan muun muassa säilyketölkkejä, juomatölkkejä, kaikenlaisia muita metallipakkauksia, lapioita ja polkupyörien sekä autojen osia.
Jotkut yritykset hyväksyvät palautettavaksi ja uudelleen käytettäväksi heiltä ostetut paistinpannut ja hyödyntävät ne uusiokäyttämällä ne uusien pannujen valmistukseen. Yleisesti ottaen noin puolet, mutta vähintään neljännes uusien metallituotteiden valmistukseen käytetyistä raaka-aineista tulee kierrätyksen kautta. Metallinkeräykseen voi laittaa kaikki esineet, joista silmämääräisesti yli puolet on metallia. Eli paistinpannu, jossa on muovikahva ja muovipintainen metallikansi, voidaan laittaa joko metallinkeräysastiaan tai metalliromuun.
Kierrätettäväksi sopivat ihan kaikki paistinpannut, eli voit huoletta kierrättää niin valurautaiset, alumiiniset ja keraamiset sekä teflonpannut. Ennen kuin laitat paistinpannun metallinkeräysastiaan tai viet sen metalliromuun, huuhtele paistinpannu kylmällä vedellä mahdollisten elintarvikejäämien poistamiseksi.
Metallien kierrätysprosessissa kaikki metalli murskataan ja pestään perusteellisesti. Myös mahdolliset muut materiaalit poistetaan metallin joukosta, esimerkiksi paistinpannujen kahvat. Erilaiset metallit erotetaan toisistaan niiden ominaisuuksien perusteella, joita ovat muun muassa magneettisuus, tiheys ja sähkönjohtavuus. Jalostettu raaka-aine toimitetaan metalliteollisuudelle Suomeen ja ulkomaille käytettäväksi uusien metallituotteiden valmistuksessa.
Asuinkiinteistöjen, kuten kerrostalojen ja rivitalojen jätetiloista löytyy nykyään usein kannestaan avattava metallinkierrätysastia, joten kierrätys on tehty asukkaille helpoksi. Kierrätyspisteen keräysastiat on tarkoitettu yleensä metallipurkeille, joiden suuaukko on halkaisijaltaan noin 20 cm, joten suurin osa paistinpannuista ja kattiloista ei mahdu keräysastioihin. Tällaiset kookkaat metalliesineet luokitellaan metalliromuksi.
Useissa Suomen kunnissa on alueellisia keräyspisteitä, joihin voi viedä tarpeettomat kodin metallijätteet. Monissa suurimmissa kaupungeissa on myös Rinki-ekopiste, johon keräysastioihin mahtumattomat paistinpannut voi viedä veloituksetta. Myös jäteasemat toimivat metalliromun kierrätyspisteenä. Joissakin Suomen kunnissa toimii kiertäviä keräysautoja, johon voi viedä kaikki kierrätykseen kelpaavat materiaalit, joten paistinpannua ei välttämättä tarvitse itse edes viedä mihinkään pitkän matkan päähän.
Jotkut suurimmat kauppaketjut ovat myös perustaneet tiloihinsa kierrätyspisteitä, joten paistinpannujen ja muiden kierrätettävien materiaalien uudelleenkäyttömahdolllisuus ja ekologinen ympäristöteko on tehty hyvin helpoksi, jonka voi hoitaa kätevästi halutessaan kauppareissun yhteydessä. Paistinpannujen lasiset kannet eivät sovi kierrätettäviksi lasinkeräykseen, vaan ne pitää laittaa sekajätteeseen. Lasinkeräykseen eivät sovi kuumuutta kestävät lasiesineet, vaan ainoastaan pakkauslasista valmistetut lasiesineet.
Ruoanlaittoon sopimattomalle paistinpannulle voi myös keksiä itse erilaisia innovatiivisia ratkaisuja. Jotkut kertovat käyttävänsä vanhoja paistinpannuja alustana vaihtaessaan ruohonleikkuriin öljyä. Toiset ovat poistaneet pannusta kahvan ja käyttävät pannuja kukkasten ruukkujen alustoina. Jotkut ovat tehneet pannuista taidetta. Mielikuvitusta käyttämällä voi keksiä siis monia eri käyttötapoja vanhoille paistinpannuille kierrätyksen lisäksi.