Mikä on paras lämpötila kotitekoisen pizzan valmistamiseen?

Yksinkertainen vastaus on niin kuuma kuin uunisi kestää!

Ihmiset ovat usein hyvin yllättyneitä kuullessaan tämän. Perinteisessä puulämmitteisessä pizzauunissa lämpötila nousee kuitenkin 500 asteeseen.
Keskiverto kotitalouksien uunissa lämpötila nousee vain noin 250 celsiusasteeseen.
Kypsennysprosessi on tietysti hieman erilainen näissä alhaisemmissa lämpötiloissa, mutta jos haluat päästä mahdollisimman lähelle aitoa pizzaa, sinun on nostettava uunin lämpötilaa!

Paras lämpötila kotitekoisen pizzan valmistamiseen kotiuunissa on siis noin 250 celsiusastetta. Kaasumerkillä varustetuissa uuneissa tämä on noin kaasumerkillä 9.

Jos sinulla on puhaltimella toimiva uuni, varmista, että puhallin on päällä. Tämä parantaa ilmavirtausta ja nostaa uunin kokonaislämpötilaa.

Jos sinulla on kotona pizzauuni, paras lämpötila on paljon korkeampi kuin 250 astetta, mutta käsittelen sitä toisessa postauksessa.

Eikö uunini vahingoitu, jos se nostetaan niin korkealle?

Ei, uunisi ei mene rikki, kun käännät sen niin korkealle kuin se menee.

Kaikki uunit, myös kotitalouksien uunit, on suunniteltu ja rakennettu turvallisuutta silmällä pitäen. Jopa korkeimmalla asetuksella uunisi lämpötila pysyy hyvin turvallisessa käyttölämpötilassa.

Itse asiassa uunisi voi olla rajoitettu jopa 100 asteeseen! Uuninvalmistajat eivät halua, että satutat itsesi tai että uuni hajoaa ennen sen suunniteltua käyttöikää.

Miksi pizza paistetaan niin korkeassa lämpötilassa?

Lyhyesti sanottuna pizzan kypsennys korkeassa lämpötilassa tekee parhaan pizzan!
Tämä johtuu seuraavista syistä:

I Jos olet joskus syönyt perinteistä puu-uunissa paistettua pizzaa, tiedät mistä puhun. Kuori on rapea mutta pehmeä, taikina on syvänmakuinen ja juusto ja täytteet ovat täydellisesti kypsiä. Se on todella taivaallista, eikö?

Jos olet joskus harkinnut pizzauunin hankkimista, tutustu artikkeliini siitä, ovatko pizzauunit sen arvoisia, täällä.
Jos noudatat neuvojani, voit onneksi valmistaa herkullista pizzaa tavallisessa kotiuunissa.

Pitääkö minun esilämmittää uuni ennen pizzan valmistamista?

Uunin esilämmitys on ehdoton edellytys!

On myös tärkeää esilämmittää uuni niin, että leivinpelti tai pizzakivi on sisällä. Uunia kannattaa esilämmittää maksimilämpötilassa vähintään 30 minuuttia.

Aivan oikein, 30 minuuttia!

Tiedän, että tämä tuntuu pitkältä ajalta, mutta kestää jonkin aikaa, ennen kuin paistopinta on lämmennyt.

Vaikka uunisi saattaa lämmetä noin 10 minuutissa, pizzakivelläsi tai leivinpaperilla kestää paljon kauemmin.

Mikä on pizzakivi ja tarvitsenko sellaista?

Pizzakivi eli leivinkivi on periaatteessa paksu paistopinta pizzoille ja leivälle. Ne on yleensä valmistettu keraamisesta tai kivestä. Voit jopa hankkia Amazonista tällaisen pizzateräkiven, jolla voit valmistaa pizzoja. Nämä ovat tyypillisesti kalliimpia mutta kestävämpiä.
On totta, että et tarvitse pizzakiveä tehdäksesi hyviä pizzoja.

Pizzakivi voi kuitenkin parantaa pizzojesi laatua merkittävästi. Pizzakivellä/-teräksellä saat aikaan rapeamman pohjan ja kuoren.

Pizzakivessä on se hyvä puoli, että se pitää lämmön erittäin hyvin.

Heti kun pizzasi osuu paistopintaan, se laskee pinnan lämpötilaa. Tämä pätee erityisesti tavalliseen leivinpeltiin.

Koska pizzakivi on niin paksu ja tehokas, lämpötilan lasku on paljon pienempi kuin tavallisella leivinpelillä. Näin pizzasi kypsyy paljon tasaisemmin ja saat sen tärkeän rapeuden.

On mahdotonta kirjoittaa postausta parhaasta lämpötilasta kotitekoisen pizzan paistamiseen mainitsematta pizzakiveä! Suosittelen lämpimästi sellaisen hankkimista, ja jos aiot valmistaa leipiä milloin tahansa, siitä on hyötyä myös siinä tapauksessa.

Voinko käyttää sen sijaan leivinpeltiäni?

Jos sinulla ei ole pizzakiveä, käytä leivinpellin takaosaa. Kun käännät tarjottimen ylösalaisin, pizzasi on helppo saada sen päälle ja pois, ja se toimii yhtä hyvin, ellei jopa paremmin.

Laserlämpömittarin käyttö on erityisen hyödyllistä pizzauunia käytettäessä, mutta se on hyödyllistä myös tavallisessa uunissa. 260 celsiusastetta on kuumin lämpötila, jonka saan uuniini.

Älä suostu laittamaan kotitekoista pizzaa suoraan grilliritilälle. Kaupasta ostetut, valmiiksi kypsennetyt pizzat voivat kypsyä näin, mutta tuoreesta taikinasta valmistetut pizzat eivät kypsenny.
Tuore pizzataikina tarvitsee tasaisen, kuuman pinnan kypsyäkseen kunnolla. Pizzasi ei myöskään tartu telineeseen, eikä juusto valu uunin pohjalle.

Kun käytät leivinpeltiä ensimmäistä kertaa, se kannattaa jauhottaa kevyesti. Näin varmistat, että pizzasi ei tartu tarjottimeen.

Mihin kohtaan uunia pizzakivi/leivinpelti pitäisi asettaa?


Paras paikka pizzakivelle tai leivinpellille on yleensä se, missä uunisi on kuumimmillaan.

Suurimmassa osassa kotitalouksien uuneja tämä on uunin yläosa. Uunisi voi kuitenkin olla erilainen.
Aluksi suosittelisin noin 15 sentin etäisyyttä yläreunasta, mutta voit vapaasti kokeilla, mikä sopii sinulle parhaiten. Saatat huomata, että pizzan siirtäminen hieman alemmas takaa tasaisemman kypsymisen.

Miten saan pizzani uunin sisään?

Oletan, että olet saanut pizzan muotoiltua. Tämä on uskomattoman tärkeä vaihe, ja se on suoritettava erittäin huolellisesti! Tutustu pizzan muotoilua käsittelevään artikkeliini (jossa on video) täällä.
Kun olet saanut uunisi esilämmitettyä ja pizzasi muotoiltua, voimme alkaa miettiä sen uuniin laittamista!

Heti kun avaat uunin luukun ja laitat pizzan sisään, lämpötila alkaa kuitenkin laskea.

On tärkeää saada pizza uuniin mahdollisimman nopeasti, ennen kuin se jäähtyy liikaa. Yritä minimoida aika, jonka uunin luukku on auki, varmistamalla, että olet valmistautunut etukäteen.

Paras neuvoni tässä yhteydessä on varmistaa, että pizza on ladottu pizzalevylle ennen uuninluukun avaamista.

Mikä on pizzakuori ja tarvitsenko sitä?

Pizzakuori tai leipurin kuori, kuten tämä kuori Amazonissa, on puinen lauta tai metallilevy, jossa on kahva. Niitä käytetään pizzojen tai leipien lastaamiseen uuniin ja uunista poistamiseen.
Kuorimilla on helppo siirtää pizzat nopeasti paistopinnalle vaikuttamatta pizzan muotoon tai polttamatta itseäsi!

Perinteisessä neapoliittisessa pizzassa pizza itse asiassa venytetään uudelleen, kun se vedetään kuorelle. Tämä tapahtuu sen jälkeen, kun pizza on täytetty, ja juuri ennen kuin se työnnetään uuniin.
Pizzakuori on hyvä investointi, mutta et tarvitse sitä.

Voinko käyttää mitä tahansa pizzakuoren sijasta?

Jos sinulla ei ole kuorta, suosittelen käyttämään leikkuulautaa. Puiset tai lasiset leikkuulaudat ovat tähän parhaita. En suosittele käyttämään muovista leikkuulautaa, sillä se voi sulaa, kun se koskettaa kuumaa pintaa.

Muista jauhottaa kuori tai leikkuulauta kevyesti, jotta pizza ei tartu siihen.
Kuinka kauan minun pitäisi kypsentää kotitekoista pizzaa?
On vaikea antaa tarkkaa aikaa kotitekoisen pizzan kypsentämiseen, mutta karkeana ohjeena voidaan sanoa, että tavallisessa uunissa kypsentämiseen kuluu yleensä noin 6-10 minuuttia.

Kypsennysaika riippuu useista tekijöistä, kuten:

Valitettavasti minulla ei ole tarkkaa vastausta, ja se on lähinnä kokeilua ja erehdystä. Sinun on selvitettävä, mihin uunisi pystyy ja miten se kypsentää kotitekoista pizzaa.

Paras neuvo, jonka voin antaa sinulle, on pysyä uunin ääressä, kun pizzasi kypsennetään, ja tarkistaa sitä jatkuvasti. Yritä kuitenkin välttää avaamasta luukkua liikaa, sillä se aiheuttaa uunin sisälämpötilan laskua.
Jos uunin luukussa on ikkuna, voit helposti tarkistaa pizzan sen kautta.
Pizzan ajoittaminen on hyödyllistä myöhempää käyttöä varten. Suosittelen jättämään uuninluukun aluksi suljettuna vähintään 4 – 5 minuutiksi. Näin varmistetaan, että pohja kypsyy kunnolla.

4 – 5 minuutin kuluttua pizzan pitäisi olla suurimmaksi osaksi kypsää, mutta sitä on todennäköisesti käännettävä 180 astetta, jotta se kypsyy tasaisesti.

Yleensä pizza kypsyy enemmän uunin takaosassa, mutta sinun uunisi voi olla erilainen. Saatat huomata, että pizza kypsyy enemmän vasemmalla tai oikealla puolella.

On hämmästyttävää, miten paljon oppii uunistaan, kun valmistaa pizzaa!

Voit kääntää pizzaa niin paljon kuin haluat kypsennyksen loppupuolella, jotta saat siitä mahdollisimman tasaisen. Muista kuitenkin olla jättämättä uunin luukkua auki!

Mistä tiedän, milloin kotitekoinen pizzani on kypsää?

On 2 tapaa kertoa, milloin kotitekoinen pizzasi on kypsää:

Kuori on hieman ruskistunut ja juusto/päällysteet ovat kypsiä.
Kuori on kiinteä ja rapea kosketeltaessa.
Ongelmana kuoren värin tarkistamisessa on se, että jokainen uuni antaa erilaisen tuloksen. Ennen kuin tiedät, miten uunisi kypsentää pizzaa, on mahdotonta tietää, miltä pizzasi näyttää kypsänä.

Suosikkitapani kertoa, milloin pizza on kypsää, on tunnustelemalla kuorta. Voit tehdä tämän joka kerta, kun käännät pizzaa, se vie vain sekunnin.

Kypsennetyn pizzan kuoren pitäisi olla hyvin kiinteä ja rapea. Kun pizza otetaan uunista ja se alkaa jäähtyä, kuori pehmenee hieman, joten älä ole huolissasi siitä, että se on liian rapea.
Pizzaa voi tietysti kypsentää liikaa, se vaatii hieman kokeilua ja erehtymistä. On vaikea sanoa tarkalleen, miten tietää, milloin se on oikea, mutta tunnetta siihen saa sitä enemmän, mitä enemmän pizzaa valmistaa.

Anna sen jäähtyä hieman, kun se tulee ulos, jotta kuori voi pehmentyä ja jotta et polta suutasi! Jäähtynyt pizza on aina parempi kuin tulikuuma pizza, usko pois!

Miten valmistetaan kotitekoinen pizza alusta loppuun?

Tutustu alla oleviin yksinkertaisiin ohjeisiin, jotta tiedät, miten valmistat loistavaa kotitekoista pizzaa alusta loppuun!

Muista, että paras lämpötila kotitekoisen pizzan paistamiseen ja sen kesto on sinun itse selvitettävä. Mutta toivottavasti sain sinut oikeille raiteille ja säästit pitkällä aikavälillä paljon aikaa ja vaivaa.

Menetelmä – Kotitekoisen pizzan valmistaminen kotiuunissa

Tässä ovat perusohjeet kotitekoisen pizzan valmistamiseen tavallisessa kotiuunissa.

Tarvittavat välineet

Kaikkia seuraavia välineitä ei tarvita, mutta käytän näitä ja ne yleensä helpottavat prosessia. Olen antanut Amazonin linkit, jotta voit tarkistaa näiden esineiden hinnat, jos sinulla ei ole niitä jo. Ne ovat yleensä saatavilla kohtuulliseen hintaan.

12″ pizzankuori
12-tuumainen kuori on ihanteellinen neapoliittiselle pizzalle, ja sen avulla pizzan lataaminen ja poistaminen uunista on helppoa. Jos sinulla ei ole sellaista, voit improvisoida leikkuulaudalla.

Leivinteräs/kivi
Ihanteellinen pizzan ja leivän paistamiseen, mutta voit käyttää myös tavallista leivinpeltiä (ylösalaisin käännettynä).

Infrapunalämpömittari
Ei välttämätön, mutta kätevä, kun tarkistat, että kivi/teräs (tai leivinpelti) on sopivan lämpöinen.

Vaikeusaste: Helppo/Keskivaikea

 1. Esilämmitä uunia maksimilämpötilassa vähintään 30 minuuttia.
 2. Älä unohda esilämmittää pizzakiveä/leivinpeltiä.
 3. Lastaa pizza kevyesti jauhotetulle pizzalevylle/leikkuulaudalle.
 4. Avaa uuni ja siirrä pizza nopeasti kuorelta.
 5. Sulje uunin luukku nopeasti
 6. Käynnistä ajastin
 7. Tarkista pizza 4-5 minuutin kuluttua ja käännä sitä 180 astetta.
 8. Käännä pizzaa jatkuvasti noin minuutin välein, kunnes se on kypsää.
 9. Kypsennetyn pizzan kuoren on oltava kiinteä ja rapea.
 10. Pizzan tulee olla kevyesti ruskistunut ja juuston ja täytteiden tulee olla kypsiä.
 11. Kirjoita muistiin ajoitukset myöhempää käyttöä varten.
 12. Leikkaa ja nauti herkullisesta kotitekoisesta pizzasta!

Aiheeseen liittyvät artikkelit: Missä pizza on keksitty?

PARHAAT PIZZAKIVET KOTIKÄYTTÖÖN

PARAS SÄHKÖGRILLI: GRILLAUS KAIKKINA VUODENAIKOINA

PARAS KAASUGRILLI JUHANNUSTAIOILLE JA MUULLE

OBH Nordica Panini OptiGrill XL