Pizzalla on pitkä historia. Muinaiset egyptiläiset, roomalaiset ja kreikkalaiset söivät litteitä leipiä ja täytteitä. (Jälkimmäiset söivät yrttejä ja öljyä sisältävää versiota, joka muistutti nykyistä focacciaa.) Pizzan nykyaikainen syntypaikka on kuitenkin Lounais-Italian Campanian alue, jossa sijaitsee Napolin kaupunki.

Napoli perustettiin noin 600 eaa. kreikkalaiseksi siirtokunnaksi, ja 1700-luvulla ja 1800-luvun alussa se oli kukoistava rantakaupunki. Se oli teknisesti itsenäinen kuningaskunta, ja se oli kuuluisa työläisköyhälistönsä eli lazzaroniensa joukoista. ”Mitä lähempänä lahtea oltiin, sitä tiheämpi oli heidän väestönsä, ja suuri osa heidän elämästään tapahtui ulkona, joskus kodeissa, jotka olivat vain vähän enemmän kuin huone”, sanoo Carol Helstosky, Pizza: A Global History ja Denverin yliopiston historian apulaisprofessori.

Nämä neapolilaiset tarvitsivat edullista ruokaa, joka voitiin kuluttaa nopeasti. Pizzat – erilaisilla täytteillä varustetut leivät, joita syödään millä tahansa aterialla ja joita myydään katukauppiaiden tai epävirallisten ravintoloiden toimesta – vastasivat tähän tarpeeseen. ”Tuomitsevat italialaiset kirjailijat kutsuivat heidän ruokailutapojaan usein ’ällöttäviksi'”, Helstosky toteaa. Napolin köyhien nauttimissa varhaisissa pizzoissa oli nykyisin suosittuja maukkaita lisukkeita, kuten tomaatteja, juustoa, öljyä, sardelleja ja valkosipulia.

Pizza Margherita Historia

Italia yhdistyi vuonna 1861, ja kuningas Umberto I ja kuningatar Margherita vierailivat Napolissa vuonna 1889. Legendan mukaan matkapari kyllästyi ranskalaiseen haute cuisine -ruokavalioon ja pyysi pizzaa kaupungin Pizzeria Brandista, joka oli vuonna 1760 perustetun Da Pietro -pizzerian seuraaja. Kuningatar nautti eniten pizza mozzarellasta, joka on pehmeällä valkoisella juustolla, punaisilla tomaateilla ja vihreällä basilikalla päällystetty piirakka. (Ehkä ei ollut sattumaa, että hänen suosikkipiirakassaan oli Italian lipun värit.) Tarinan mukaan kyseistä täytteen yhdistelmää kutsuttiin siitä lähtien pizza Margheritaksi.

Kuningatar Margheritan siunaus saattoi olla alku koko Italian laajuiselle pizzavillitykselle. Pizzaa ei kuitenkaan tunnettu Italiassa Napolin rajojen ulkopuolella juuri lainkaan aina 1940-luvulle asti.

Valtameren päässä Napolista Yhdysvaltoihin saapuneet maahanmuuttajat toistelivat kuitenkin luotettavia, rapeita pizzojaan New Yorkissa ja muissa amerikkalaisissa kaupungeissa, kuten Trentonissa, New Havenissa, Bostonissa, Chicagossa ja St. Louisissa. Napolilaiset tulivat tehdastöitä varten, kuten miljoonat eurooppalaiset 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa; he eivät halunneet antaa kulinaarista lausuntoa. Suhteellisen nopeasti pizzan maut ja aromit alkoivat kuitenkin kiehtoa myös muita kuin neapolilaisia ja italialaisia.

Yksi Yhdysvaltojen ensimmäisistä dokumentoiduista pizzerioista oli G. (Gennaro) Lombardi’s Spring Streetillä Manhattanilla, joka sai luvan myydä pizzaa vuonna 1905. (Sitä ennen ruokalaji oli kotitekoista tai sitä tarjosivat lisenssittömät myyjät.) Lombardi’s, joka toimii yhä nykyäänkin, vaikkei se enää sijaitse vuoden 1905 paikassaan, ”käyttää samaa uunia kuin alun perin”, toteaa ruokakriitikko John Mariani, joka on kirjoittanut kirjan How Italian Food Conquered the World
Kaupungin parhaasta viipaleesta voidaan kiistellä, kuten kaikki pizzafanit tietävät. Mariani kuitenkin kiittää kolmea itärannikon pizzeriaa siitä, että ne jatkavat vuosisataisen perinteen mukaisten pizzojen valmistusta: Totonno’s (Coney Island, Brooklyn, avattu 1924), Mario’s (Arthur Avenue, Bronx, avattu 1919) ja Pepe’s (New Haven, avattu 1925).

Kun italialais-amerikkalaiset ja heidän ruokansa muuttivat kaupungista esikaupunkiin, idästä länteen, erityisesti toisen maailmansodan jälkeen, pizzan suosio kasvoi Yhdysvalloissa. Pizzaa ei enää pidetty ”etnisenä” herkkuna, vaan se miellettiin yhä useammin nopeaksi ja hauskaksi ruoaksi. Syntyi alueellisia, ei-neapoliittisia muunnelmia, ja lopulta myös kalifornialaisia gourmet-pizzoja, joiden päällä oli mitä tahansa grillatusta kanasta savulohiin.

Sodanjälkeinen pizza saavutti lopulta Italian ja muutkin maat. ”Kuten farkut ja rock and roll, muu maailma, italialaiset mukaan lukien, innostui pizzasta vain siksi, että se oli amerikkalainen”, Mariani selittää.

Nykyään Domino’sin ja Pizza Hutin kaltaisten amerikkalaisten ketjujen kansainvälisiä toimipisteitä on noin 60 eri maassa. Paikallisia makutottumuksia heijastavat maailmanlaajuiset pizzanpäällysteet voivat vaihdella Curaçaon Gouda-juustosta Brasilian kovaksi keitettyihin kananmuniin.

Missä maassa syödään eniten pizzaa?

Kaikki tietävät, että pizza on lähtöisin Italiasta, mutta yllättäen Italia ei ole sen kulutuksen kärjessä. Meidän on matkustettava paljon kauemmas Luoteis-Eurooppaan pieneen Norjaan. Yllättäen tämä maa on listan kärjessä siinä, mitkä maat kuluttavat eniten pizzaa vuodessa.

 1. Norja
  Norjalaiset kuluttavat eniten pizzaa maailmassa henkilöä kohden laskettuna. Tässä pienessä kansakunnassa on noin 5,5 miljoonaa asukasta, ja he syövät vuosittain noin 5 kiloa pizzaa kukin.

Jos olet joskus Norjassa, huomaat, että pizzaravintoloita on melkein joka nurkalla. Norjalaiset syövät paljon myös kotona, pakastettuna ostettua ja uunissa lämmitettyä pizzaa. Suosituin pakastepizza on nimeltään Grandiosa.

 1. YHDYSVALLAT
  Yhdysvalloissa asuu yli 327 miljoonaa ihmistä, ja joka sekunti syödään 350 viipaletta pizzaa. Tästä huolimatta amerikkalaiset eivät syö tarpeeksi pizzaa, jotta he voisivat viedä ykkössijan Norjalta. Tämä pikaruoan synnyinmaana pidetty maa joutuu tyytymään toiseen sijaan. Dominosin kerrottiin myyneen vuonna 2020 pelkästään Yhdysvalloissa huikeat 8 miljardia dollaria pizzoja ruokalistaltaan, jossa on valikoima edullisia pizzoja.
 2. Yhdistynyt kuningaskunta
  Britit rakastavat pizzaa, ja yli puolet koko Yhdistyneestä kuningaskunnasta kuluttaa pizzaa vähintään kerran kymmenessä päivässä. Kun asukkaita on yli 66 miljoonaa, se on vaikuttava määrä pizzaa.
 1. Saksa
  Saksa sijoittuu neljänneksi, kun joka sekunti syödään sata viipaletta pizzaa. Yli 82 miljoonan asukkaan maassa ei kuitenkaan ole tarpeeksi pizzaa henkilöä kohden, jotta se olisi riittänyt palkintokorokkeelle.
 2. Italia
  Italia tunnetaan pizzan kotimaana, mutta yllättäen se on tällä listalla vasta viidennellä sijalla. Napolissa katsotaan olevan italialaisen pizzan alkuperäinen resepti, ja ”Pizzaiuolo” (kulinaarinen tapa valmistaa aitoa napolilaista pizzaa) merkittiin Unescon luetteloon vuonna 2017.
 3. Venäjä
  Pizzasta on tullut erittäin suosittu Venäjällä viime vuosina, ja Pizza Hut on kuuluisa ja hyvin levinnyt Moskovassa ja sen ympäristössä. Dodo Pizza on vuonna 2011 perustettu venäläinen pizzalähetysten franchising-yritys, joka on levinnyt 11 muuhun maahan 457 pizzeriaan. Dodo Pizza on maailman ensimmäinen kaupallinen pizzatoimitus lennokilla.
 4. Dubai
  Saattaa yllättää sinut, mutta pizza on nykyään hyvin suosittua myös Dubaissa, ja sitä saa ympäri kaupunkia jakeluyrityksistä korkeiden luksushotellien hienoihin ravintoloihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit: Missä asteessa pizza paistetaan?

PARHAAT PIZZAKIVET KOTIKÄYTTÖÖN

PARAS SÄHKÖGRILLI: GRILLAUS KAIKKINA VUODENAIKOINA

PARAS KAASUGRILLI JUHANNUSTAIOILLE JA MUULLE