Täydellinen kääretorttu.
Kevyt ja kuohkea sienikakku, jossa on silkkisen pehmeä kermatäyte. Tämä on opas täydellisen sveitsiläisen kääretortun luomiseen maitoteekermalla!

Täydellisen sveitsiläisen kääretortun luominen on aina ollut minulle hankalaa. Ongelmia oli sen rullaamisessa täydelliseen muotoon, ongelmia halkeamien kanssa, ongelmia kerman valumisen kanssa… ja lista jatkuu. No onneksi olen täällä ratkaisemassa kaikki ongelmasi! Tämä sveitsiläinen sämpylä on uskomattoman kevyt ja suussa sulava laatu, joka muistuttaa japanilaista sveitsiläistä sämpylää tai sellaista, jonka löytäisit aasialaisesta leipomosta. Ja voit vaihtaa täytettä haluamallasi tavalla, oli se sitten yksinkertaista hilloa, kermavaahtoa, voikreemiä tai tuoreita hedelmiä.

Mikä on kääretorttu?

Jokaisella maalla näyttää olevan oma versionsa sveitsiläisestä sämpylästä. Kutsuttiinpa sitä sitten sveitsiläiseksi kääryleeksi, hyytelökääryleeksi, kermakääryleeksi, kääretortuksi, rullakakuksi, ruladiksi tai sveitsiläiseksi tukiksi, ne ovat kaikki samaa. Rullattu sienikakku, joka on täytetty jollakin kuorrutteella, kermalla tai hillolla. Näistä on jopa yksi jouluksi, joulupuuron!

Sienikakun koostumus kuitenkin vaihtelee hieman eri maissa. Mielestäni Euroopan maista peräisin olevat sveitsiläiskääryleet ovat huomattavasti kuivempia, mikä johtuu todennäköisesti hillojen ja kuorrutteiden käytöstä sekä siitä, että sienikakku on luonteeltaan pääasiassa genoise.

Toisaalta Japanissa ja muissa Aasian maissa on tyypillinen sveitsiläinen sämpylä, joka on rakenteeltaan ja maultaan kevyempi. Sifonkipohjasta valmistettu sienikakku on rakenteeltaan pehmeämpää, ja täytteenä on yleensä kevyttä kermavaahtoa.

Mieltymys riippuu henkilökohtaisesta mausta, mutta kuka voisi sanoa ei kuohkealle kakkupilvelle?!

Miksi kääretorttuni on kumimainen?

Kakusta voi tulla kumimainen, jos taikina on sekoitettu liikaa. Taikinan liiallinen sekoittaminen lisää gluteenin kehittymistä, mikä puolestaan lisää kakun kumimaisuutta. Liiallinen sekoittaminen voi myös tyhjentää marenkia vatkatessa syntyneet ilmakuplat, jolloin kakku pehmenee.

Miten käärit kääretortun halkeilematta sitä?

On olemassa pari syytä siihen, miksi kääretorttusi on saattanut hajota.

Kakku oli alipaistettu: Kakusta tulee hyvin kostea ja vaikeasti käsiteltävä. Kermavaahdon kanssa siinä voi olla liikaa kosteutta ja se hajoaa helposti.
Kakku oli ylipaistettu: Jos kakku on ylikypsä, siitä tulee paljon kuivempi ja se halkeilee herkemmin. Halkeama voi aiheuttaa sämpylän hajoamisen.

Miten rullaat täydellisen rullakakun?

Kääri kakku teepyyhkeeseen heti, kun se tulee uunista. Tämä on tärkein vaihe kääretortun valmistuksessa.

Suurin ongelma, joka ihmisillä on rullakakkujen kanssa, on niiden muoto.

Kun kakku on lämmin, se on kaikkein kimmoisinta ja joustavinta, ja siksi käärimällä sen joustavuuden ollessa korkeimmillaan voit muotoilla sen haluamaasi muotoon.

Monissa resepteissä neuvotaan käärimään kakku leivinpaperiin. Teepyyhkeet ovat kuitenkin paljon pehmeämpiä, eivätkä ne aiheuta rumia juonteita ja ryppyjä kakun pintaan.

Täytä käärön keskelle enemmän kermaa ja reunoille ohuempi kerros.
Tämä on tärkeää, kun kääritään kakkua.

Kakun keskellä, jossa sisin rulla on, on eniten kermaa.
Jos levität paksun kerroksen käärön uloimpaan osaan, se puristuu lähes varmasti ulos kakusta käärittäessä.

Kääri kääretorttu kelmuun.
Kun olet onnistuneesti täyttänyt ja käärinyt kakun, kääri se tiukasti kelmuun. Tämä auttaa vahvistamaan kakun muodon sen ajan, kun se jähmettyy jääkaapissa.

Viipaloi kakku lämpimällä terävällä veitsellä.

Jos yrität leikata tätä kakkua tylpällä veitsellä, kerma voi valua sivuilta. Varmista, että veitsesi on lämmin ja teroitettu, jotta se pystyy leikkaamaan kakkukerrokset helposti.

Räätälöi sveitsiläinen sämpylä oman makusi mukaan!

Voit muokata kakkua haluamallasi tavalla, oli se sitten hilloa, hedelmiä, tuoretta kermaa tai voikreemiä!

Hillorullan täyte

Täytteistä helpoin on hillo. Levitä vain pari ruokalusikallista suosikkihilloa kakun sisäpuolelle ja rullaa se kokoon!

Tuore kermatäyte

Täydellinen määrä kermavaahtoa tämän kakun täytteeksi on noin 200 g sakeutettua/raskasta kermaa, joka on vatkattu keskikoviksi huipuiksi. Voit valmistaa mitä tahansa makua lisäämällä 200 g:aan kermaa seuraavat ainekset:

Tuoreet hedelmät ja kerma

Jos haluat lisätä tuoreita hedelmiä, kuten mansikoita, mangoa, appelsiineja jne. Vatkaa 150 g sakeaa/raskasta kermaa 2 rkl sokeria. Kerrosta sitten kääretorttu kermalla ja hienonnetuilla tuoreilla hedelmillä.

Täydellinen rullakakku resepti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: Miten kääretorttu rullataan?

Missä pizza on keksitty?

Missä asteessa pizza paistetaan?

PARHAAT PIZZAKIVET KOTIKÄYTTÖÖN