Tämä kotimainen leivonnainen on helppo valmistaa, ja se on kuohkeaa ja voitaikinamaista. Vain viidestä yksinkertaisesta ainesosasta valmistettu korkealaatuinen, suussa sulava lehtitaikina valmistuu hetkessä.

Leivonnainen, joka tunnetaan myös nimellä pâte feuilletée, on levymäinen leivonnainen, joka valmistetaan laminoimalla taikinaa. Pakastettuja lehtitaikinalevyjä on helppo ostaa kaupasta, mutta kun olet kokeillut tätä nopeaa kotitekoista lehtitaikinalevyreseptiä, et halua enää koskaan palata kaupasta ostettuihin. Vaikka se vaatii hieman vaivannäköä, kotitekoista lehtitaikinaa ei voi voittaa. Laadukkaiden ainesosien ansiosta voit todella maistaa eron, kun teet lehtitaikinan alusta asti itse.

Leivonnaisen tärkeimmät ainesosat

Voi
Voi on tärkein yksittäinen ainesosa, kun opit tekemään lehtitaikinaa. Se antaa leivonnaiselle sen suussa sulavan maun ja tyypilliset kuohkeat kerrokset.

Paistoprosessin aikana voin vesipitoisuus haihtuu sen sulaessa, jolloin syntyy höyryä, joka nostaa ja erottaa taikinan kerrokset toisistaan ja luo näin taikinaan ilmataskuja, joita me kaikki ihailemme. Tutustu testikeittiömme suosikkivoin tuotemerkkeihin.

Jauhot
Oikean valinta on myös tärkeää. Vaikka yleisjauhot ovat hyviä ja niitä voi käyttää menestyksekkäästi kotitekoiseen lehtitaikinaan, suosittelemme käyttämään tällaisia vahvoja leipäjauhoja parhaiden tulosten saavuttamiseksi. Leipäjauhoissa on korkeampi proteiinipitoisuus kuin yleiskäyttöisissä jauhoissa, ja siksi ne sisältävät enemmän gluteenia.

Gluteeni on tärkeää lehtitaikinan valmistuksessa, koska haluat luoda vahvat levyt elastisesta taikinasta laminointiprosessin aikana. Heikommasta taikinasta, jossa gluteenisäikeet ovat kehittymättömiä, saadaan murenevaa taikinaa (joka muistuttaa enemmän piirakkapohjaista taikinaa), kun taas lehtitaikinasta saadaan hyvin erottuvia, hilseileviä kerroksia.

Vesi
Toisin kuin leivän leivonnassa, jossa hiiva vaatii lämmintä vettä, lehtitaikinan leivontaan tarvitaan kylmää vettä. Se auttaa varmistamaan, että voi sulautuu kunnolla taikinaan eikä se lämpene liikaa sekoitusprosessin aikana.

Suola
Lopuksi suola. Vaikka lehtitaikina vaatii vain noin teelusikallisen suolaa, tulet hämmästymään, miten se parantaa taikinan makua ja, usko tai älä, vahvistaa taikinan yleistä rakennetta.

On tärkeää valita oikeanlainen suola lehtitaikinan leivontaan. Vaikka pöytäsuola voi toimia hätätilanteessa (sanaleikki on tarkoitettu), käytämme mieluummin hienoa kosher-suolaa tähän lehtitaikinareseptiin.

Seisontasekoitin: Vaikka voit sekoittaa taikinan käsin lusikalla, sauvasekoitin nopeuttaa prosessia ja estää taikinan liikakäsittelyn tässä alkuvaiheessa.

Kiekkovalssain: Taikinan kauliminen ja levyttäminen on vaihe, jota ei yksinkertaisesti voi jättää väliin, kun teet lehtitaikinaa alusta alkaen. Suuri, painava kaulimeni auttaa sinua luomaan voilohkon ja kaulimaan taikinan tasaisesti laminointiprosessin aikana.

Kaavin: Käytämme mielellämme penkkikaavinta, jonka avulla jauhot voidaan työstää voilohkoon ja muotoilla lehtitaikina siistiksi suorakulmioksi.

Miten tehdä lehtitaikina

Tämä resepti vastaa kahta laatikollista kaupasta ostettua lehtitaikinaa.

Ainekset
450 grammaa suolatonta, huoneenlämpöistä voita, joka on leikattu suuriksi paloiksi.
70 grammaa leipäjauhoja

Taikina:

400 grammaa leipäjauhoja
100 grammaa yleiskäyttöisiä jauhoja
5 grammaa kosher-suolaa (noin 1-1/2 teelusikallista).
115 grammaa suolatonta voita, huoneenlämpöistä.
300 millilitraa kylmää vettä (noin 1-1/4 kuppia).

 1. Raasta voi. Voit raastamisen helpottamiseksi pakastaa voin etukäteen.
 1. Yhdistä raastettu voi vatkattuihin jauhoihin, sokeriin ja suolaan.
 2. Lorauta kylmää vettä seoksen päälle ja taittele seosta, kunnes se on kokkareista.
 3. Vaivaa taikina varovasti ja muotoile se sitten ½ tuuman paksuiseksi neliöksi ja kääri se muovikelmuun, ennen kuin jäähdytät sitä tunnin ajan.
 1. Aloita taikinan laminointi kevyesti jauhotetulla pinnalla kaulimalla taikina ja taittamalla taikina kolmansiin osiin.
 2. Käännä taikina 90 astetta ja toista kauliminen, taittaminen ja kääntäminen vielä 3 kertaa ennen jäähdyttämistä tai pakastamista myöhempää käyttöä varten. Sen pitäisi näyttää paljon sileämmältä kuin aloittaessasi.

Tärkeitä asioita puffi taikinan valmistuksessa

Leivonnaiset ovat yksinkertaisia (vaikkakin aikaa vieviä), kunhan niiden valmistus on hallussa. Se voi vaatia muutaman yrityksen, joten älä lannistu, jos ensimmäinen yritys ei ole täydellinen. Auttaaksemme sinua matkallasi kotitekoisen lehtitaikinan loistavuuteen olemme koonneet parhaat vinkkimme kotitekoiseen lehtitaikinaan ja vastaukset yleisimpiin kysymyksiin lehtitaikinan tekemisestä tyhjästä.

Voiko lehtitaikinan tehdä etukäteen?

Kyllä! Parasta kotitekoisen lehtitaikinan tekemisessä on se, että voit tehdä sitä etukäteen myöhempää käyttöä varten (kuten leipätaikinaa). Koska lehtitaikinan tekeminen tyhjästä vaatii paljon aikaa, sinun on todennäköisesti jaettava resepti, johon aiot käyttää kotitekoista lehtitaikinaa, kahdelle päivälle. Tee lehtitaikina ensimmäisenä päivänä ja paista ja viimeistele reseptisi (suosittelemme näitä katkarapu-taikinakolmioita) kotitekoisella lehtitaikinalla toisena päivänä.

Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että käytä kotitekoinen lehtitaikina 2-3 päivän kuluessa taikinan tekemisestä, jos sitä säilytetään jääkaapissa. Tiiviisti muoviin käärittynä lehtitaikina säilyy pakastimessa jopa 1 kuukauden ajan. Sulata yön yli jääkaapissa ennen käyttöä reseptissä.

Voiko margariinia käyttää voin sijasta, kun valmistat lehtitaikinan alusta alkaen?

Ei, ei, tuhat kertaa ei. Jos aiot tehdä kotitekoista lehtitaikinaa, älä yritä tehdä sitä margariinilla (etenkään levitettävällä). Voin ja margariinin välillä on suuri ero. Maku, rakenne ja kokonaistulos olisivat äärimmäisen pettymys verrattuna aidon, korkealaatuisen voin käyttöön. Voin pieni vesipitoisuus on välttämätöntä, jotta saadaan aikaan kauniit höyrytaskut (eli loistavat hiutalekerrokset).

Miten voilohkosta tehdään notkea?

Meidän mielestämme lisäämällä voilohkoon hieman jauhoja sitä on paljon helpompi käsitellä ja taittaa taikinaan. Kun jauhot vatkataan vatkaimella ja työstetään voin joukkoon, jauhojen gluteeni kehittyy juuri sen verran, että voilohkoon saadaan lisää voimaa, kimmoisuutta ja vakautta, jotta siitä tulee taipuisa, eikä se halkeile laminoinnin aikana.

Miten voit pitää lehtitaikinan kylmänä?

Leivonnaistaikinan pitäminen kylmänä työskentelyn aikana on ratkaisevan tärkeää, jotta laminointi onnistuu kunnolla. Jos taikinasta tulee liian lämmin, voi sekoittuu tahattomasti taikinaan ja/tai tihkuu ulos taikinakotelostaan. Jos näin tapahtuu, saat lopputuloksena sitkeää ja tiivistä lehtitaikinaa.

Jotta taikina pysyy kylmänä, jäähdytä sitä 20-30 minuuttia taittojen välillä. Tulet yllättymään siitä, miten paljon käsien lämpö pehmentää taikinaa, kun kaulitset ja taittelet sitä. Jäähdyttäminen taikinan taittamisen välillä antaa voille mahdollisuuden kiinteytyä ja pysyä erillään taikinasta kerrosten välissä.

Toimittajan vinkki: Myös keittiön lämpötila ja kosteus voivat vaikuttaa leivonnaistaikinaan. Jos keittiössäsi on erityisen kuuma, harkitse investoimista marmoriseen leivontalevyyn, jonka voit säilyttää jääkaapissa, jotta sinulla on viileämpi pinta, jolla taikina voi kaulata ja taittaa.

Mitä tulee kosteuteen, harkitse sellaisen voityypin hankkimista, jonka vesipitoisuus on pienempi, tyypillisesti eurooppalaisen tai irlantilaisen voin. Kun ilmassa on enemmän kosteutta, leivonnaiset vaativat hiukan vähemmän vettä voissa, jotta niistä tulisi kuohkeita.

Huomautukset

 • Voi on raastettu, jotta laminointiprosessi nopeutuisi ja taikinan repeämisriski pienenisi. Jos käytät liian kauan taikinan kaulimiseen, on vaarana, että voi lämpenee ja sulaa taikinaan. En suosittele kuutioidun voin tai karkeasti pilkotun voin käyttämistä raastetun voin sijasta.
 • Jos on kesä tai keittiössäsi on kosteaa, pidä taikinaa silmällä. Jos tunnet taikinan lämpenevän liian lämpimäksi jossain vaiheessa taikinan kaulimista, laita taikina takaisin jääkaappiin jäähdyttämään se.
 • Jos taikina tuntuu kumimaiselta tai alkaa kutistua laminoinnin aikana, laita se jääkaappiin jäähtymään.
 • Jos pakastat taikinan myöhempää käyttöä varten, anna sen sulaa jääkaapissa ennen taikinan taittamista, jotta pakastetaikina ei halkeile tai rikkoudu.
 • Kun pakastat taikinan, kääri se kaksinkertaisesti muoviin, ennen kuin laitat sen Ziploc-pussiin, jotta se ei palaisi pakastimessa.
 • Voit laittaa sekoituskulhon jääkaappiin etukäteen, jotta taikina pysyy viileänä, kun vaivaat sitä.
 • Käytä jauhoja vain niin paljon kuin on tarpeen. Jos jauhat liikaa, taikinaan menee enemmän jauhoja kuin on tarpeen. Liika jauho johtaa sitkeämpään leivonnaiseen ja estää kerrosten tarttumisen toisiinsa laminoinnin aikana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit: Missä asteessa pizza paistetaan?

Tefal Jamie Oliver Premium Paistinpannu

PARHAAT PIZZAKIVET KOTIKÄYTTÖÖN

PARAS PAISTINPANNU VERTAILUSSA

PARHAAT HIILITERÄSPANNUT

PARAS SÄHKÖGRILLI: GRILLAUS KAIKKINA VUODENAIKOINA

PARAS KAASUGRILLI JUHANNUSTAIOILLE JA MUULLE

OBH Nordica Panini OptiGrill XL