On suuri pettymys, kun käytät aikaa taikinan valmistamiseen ja huomaat, ettei se nouse taikinaa levittäessä tai edes leivottaessa.
Viimeinen asia, mitä joku haluaa, on tiivis, raskas ja nousematta jäänyt taikina, ja kun olet kerran kokenut hukkaan menneen taikinan aiheuttaman harmituksen, et halua, että se toistuu.
Miksi taikinani ei nouse? Vältä näitä 12 yleistä virhettä
Jos taikina ei nouse kunnolla useiden tuntien jälkeen, syynä voi olla tekemäsi taikinatyyppi, inaktiivinen hiiva tai huoneen lämpötila. Joidenkin taikinoiden kohoaminen vain kestää kauemmin, joten yritä jättää taikina pidemmäksi aikaa ja aseta se lämpimämpään tilaan.
Leipominen on tiedettä, ja monet asiat vaikuttavat siihen, miten taikina kohoaa, kuinka nopeasti se kohoaa ja kohoaako se ollenkaan.
Leivänvalmistusprosessin aikana voi tehdä paljon asioita väärin. Virheitä voi tehdä aina siitä, miten sekoitat kaiken keskenään ja miten paistat sen, joten siitä ei tarvitse olla huolissaan.
Virheet, jotka estävät/estävät taikinan kohoamisen
Uutena leipurina virheitä tehdään joka nurkan takana, mutta se ei haittaa. On tärkeää, että ymmärrät, mitä virheitä teet, ja pyrit tekemään ne paremmin seuraavalla kerralla.
Leivän tekemisessä on se hyvä puoli, että se on halpaa. Hyvän leivän tekemiseen ei todellakaan tarvitse käyttää paljon rahaa, sinun on vain käytettävä aikaa sen tekemiseen.
Inaktiivinen hiiva
Jos hiiva on ollut ruokakomerossasi muutaman vuoden, se ei todennäköisesti ole aktiivinen. Kun hiiva vanhenee tarpeeksi, siitä tulee inaktiivista, eikä se pysty luomaan taikinaan ihania kaasukuplia.
Suosittelen aina tarkistamaan, että kuivahiivasi on elossa, ennen kuin sekoitat sen jauhoihin. Et halua tuhlata jauhojasi johonkin, joka ei kohota taikinaa.
Voit tarkistaa, että hiiva on aktiivista, ottamalla haaleaa vettä (35-40 °C) ja sekoittamalla siihen hiivan. Anna sen vaikuttaa 10-15 minuuttia, jolloin sinun pitäisi huomata, että se kuplii ja laajenee pinnalla. Jos toimintaa ei ole, hiiva on todennäköisesti kuollut.
Voit myös kokeilla sekoittaa joukkoon ripauksen tai kaksi sokeria, jotta hiiva innostuisi hieman enemmän.
Se on liian kylmää
Jos taikina on liian kylmää, se ei joko nouse tai se nousee hyvin hitaasti. Olet ehkä laittanut taikinan kylmään tilaan tai käyttänyt kylmiä ainesosia. Joka tapauksessa taikinan kohoaminen hidastuu.
Itse pidän siitä, että osa taikinasta nousee pitkään ja kylmässä jääkaapissa, mutta jos taikinan nousu kestää ikuisuuden, se voi alkaa ärsyttää.
Jos haluat nopeuttaa taikinan kohoamista, sinun on laitettava se lämpimään tilaan kodissasi. Valo päällä oleva uuni voi pitää taikinan riittävän lämpimänä, jotta se kohoaa kunnolla.
Neste on liian kuumaa
Hiiva kuolee, kun se altistuu tiettyä lämpötilaa korkeammille lämpötiloille, joten jos yhdistät hiivan kanssa hyvin kuumaa nestettä, se kuolee ennen kuin se ehtii kohota.
Aktiivinen kuivahiiva alkaa kuolla noin 48 °C:n (120°F) ja pikahiiva 54 °C:n (130°F) lämpötilassa, joten vältä veden lämpötilan nostamista näin korkeaksi.
On erittäin tärkeää, että käytät vettä, jonka lämpötila on hiivan kannalta miellyttävä. Hiivalle sopii hyvin haalea vesi tai vesi, johon voit kastaa sormesi.
Et käytä oikeaa kulhoa
Taikinassasi saattaa olla riittävästi hiiva-aktiivisuutta, mutta se ei aina ole ilmeistä, jos et käytä oikeaa säilytysastiaa. Jos käytät hyvin leveää astiaa pienelle taikinamäärälle, taikina ei nouse kaksinkertaiseksi, vaan se vain leviää ja nousee hieman.
Itse pidän siitä, että taikina on joko kulhossa tai neliön muotoisessa astiassa, jotta näen silmämääräisesti, kuinka paljon taikina on kohonnut.
Jos käytät liian suurta astiaa, varmista, että alat käyttää jotain sopivampaa, jotta näet selvästi, milloin taikina on kohonnut tarpeeksi.
Olet kuivassa ilmastossa
Yksi asia, jota taikina tarvitsee, on hyvä määrä kosteutta. Jos asut kuivassa ilmastossa, voi olla vaikeampaa antaa taikinalle sen tarvitsemaa kosteutta, joten se voi vaikuttaa siihen, miten hyvin se kohoaa.
Kun valmistat taikinaa kuivassa ilmastossa, haluat säilyttää mahdollisimman paljon vettä. Voit tehdä tämän valmistamalla taikinaan hieman enemmän vettä kuin resepti vaatii ja säilyttämällä sitä ilmatiiviissä astiassa tai uunissa.
Varmista, että se on hyvin kääritty eikä ilma pääse karkaamaan. Lisäämällä lisää kosteutta ja pitämällä taikina kunnolla käärittynä se nousee paremmin ja estää sitä kuivumasta.
Suolan käyttäminen liikaa tai lisääminen liian aikaisin.
Suola voi häiritä kohoamisprosessia, varsinkin jos sitä lisätään aivan liikaa tai suoraan hiivan joukkoon, joten sen kanssa on oltava varovainen.
Suolalla on mahdollisuus tappaa hiiva, mutta sitä tarvitaan paljon, jotta se kuolisi. Tässä on kirjoittamani artikkeli siitä, miten suola vaikuttaa hiivan kasvuun. Liiallinen suolan lisääminen voi vakavasti hidastaa hiivan toimintaa, joten se ei nouse niin nopeasti kuin haluaisit.
Suolapitoisuus suositellaan pitämään 1,8-2,2 %:n välillä, jotta se ei olisi mautonta tai liian suolaista.
Et anna sille tarpeeksi aikaa
Erilaiset taikinat voivat kohota hyvin eri nopeudella. Esimerkiksi pikahiivataikina kohoaa huomattavasti nopeammin kuin hapantaikina, joten kyse on kärsivällisyydestä.
Tunti ei välttämättä riitä taikinan kohoamiseen. Se riippuu käyttämäsi hiivan määrästä ja tyypistä.
Jos taikina ei ole noussut paljon tunnin aikana, anna sen kohota vielä tunti tai kaksi. Jos näet siinä jonkinlaista nousua, anna sen nousta pidempään, niin sen pitäisi nousta.
Taikina sisältää liikaa sokeria
Paljon sokeria sisältävien taikinoiden kohoaminen kestää yleensä tavallista taikinaa kauemmin. Tämä johtuu siitä, että sokeri imee taikinaan myös jonkin verran kosteutta, joten hiiva ei saa sitä niin paljon.
Liian paljon sokeria voi imeä liikaa nestettä ja jättää hiivan kuivaksi. Kun hiiva ei saa tarpeeksi kosteutta taikinan ympärille, se ei saa tarpeeksi ravintoa eikä taikina nouse kovin hyvin.
Lisää reseptissä oikea määrä sokeria tai käytä osmotoleranttista hiivaa. Tämä hiiva toimii paremmin taikinoissa, joissa on korkeampi sokeripitoisuus.
Käytät jauhoja, joiden proteiinipitoisuus on alhainen
Jos jauhosi proteiinipitoisuus on alhainen, se ei pysty tuottamaan yhtä paljon gluteenia kuin tavallinen leipäjauho. Tämä voi tarkoittaa, että taikina ei välttämättä nouse kovin hyvin.
Jos käytät tietynlaista jauhoa, jonka proteiinipitoisuus on alhainen, kuten täysjyväjauhoa, kokeile sekoittaa siihen leipäjauhoa. Näin saat lisää gluteenia ja taikina kohoaa paremmin taikinaa kohotettaessa ja uunissa.
Et peitä taikinaa kunnolla
Jos et peitä taikinaa kostealla pyyhkeellä tai muovikelmulla, taikinan pinta pääsee kuivumaan. Oletko koskaan huomannut, että taikinan pinta on kuiva ja halkeillut?
Jos se kuivuu tarpeeksi leivänvalmistusprosessin aikana, se voi vaikuttaa taikinan kohoamiseen ja kuoren rakenteeseen.
Varmista, että peität taikinan ilmatiiviissä astiassa, kelmulla, kostealla pyyhkeellä tai öljypinnoitteella, jotta voit estää tämän.
Käytät liikaa jauhoja
Kuiva taikina on huono taikina. Jos taikinassa on liikaa jauhoja, hiiva ei pääse liikkumaan vapaasti ja pysäyttää siten taikinan nousun.
Monet ihmiset tekevät sen virheen, että lisäävät liikaa jauhoja, jos he noudattavat leipäreseptiä, jossa käytetään kuppeja, tai jos he vaivaavat taikinansa jauhotetulla pinnalla.
Noudata reseptiä mahdollisimman hyvin ja lisää jauhoja vain, jos taikina on vielä erittäin tahmeaa 10 minuutin vaivaamisen jälkeen.
Jos taikinan on tarkoitus olla tahmea, älä lisää paljon enempää jauhoja.
Et vaivannut sitä tarpeeksi.
Riittämättömästi vaivatussa taikinassa ei ole hyvää gluteenirakennetta, joten se ei pysty pitämään kaasua kovin hyvin. Ilman tätä gluteenirakennetta taikina leviää pikemminkin ulospäin kuin ylöspäin, ja kaasu pääsee helposti ulos.
Varmista, että vaivaat taikinan niin pitkälle, että se läpäisee poke- ja ikkunalasitestin.
Miksi taikinani on romahtanut?
Taikinasi on romahtanut kahdesta syystä.
Ensimmäinen syy on se, että olet vaivannut taikinan niin pitkälle, että kuplat ovat kasvaneet niin suuriksi, että gluteenirakenne ei enää pysty tukemaan niitä ja taikina tyhjenee kokonaan. Näin tapahtuu usein, kun leivän, jonka gluteenirakenne on heikko, annetaan kohota liian kauan.
Toinen syy on todennäköisesti se, että hiivan energia on käytännössä loppunut, koska se ei pysty enää ruokkimaan. Ne vapauttavat niin paljon siihen pisteeseen asti, jolloin ne eivät voi enää vapauttaa. Tämä voi johtaa siihen, että taikina romahtaa uunissa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit: Missä pizza on keksitty?
PARHAAT PIZZAKIVET KOTIKÄYTTÖÖN
PARAS PAISTINPANNU VERTAILUSSA
PARAS SÄHKÖGRILLI: GRILLAUS KAIKKINA VUODENAIKOINA