Jos autosi ei käynnisty, se voi olla huolestuttavaa – puhumattakaan hankalasta – jos se ei käynnisty. Mutta miksi autot eivät joskus käynnisty?

Tutustu 10 tärkeimpään syyhyn, joiden vuoksi autosi käynnistyminen voi olla vaikeaa. Lisäksi voit diagnosoida, mitä tuo ääni tarkoittaa, kun käännät avainta, naksahtavasta äänestä moottorin käynnistymiseen.

Tärkeimmät syyt, miksi autot eivät käynnisty

1. Tyhjä, viallinen tai tyhjä akku

Akku on yleensä suurin syyllinen auton käynnistysongelmien taustalla. Itse asiassa akkuongelmat olivat syynä yli puolessa tapauksista (55 %), joissa partiomme kutsuttiin paikalle auton takia, joka ei käynnistynyt.*.

Akku voi tyhjentyä tai jopa kuolla muutamalla eri tavalla:

Autoon jätettiin jotain sähköä, kuten valot, mikä tyhjensi akun.
Et ole ajanut autolla pitkään aikaan.
Vika jossakin akun komponentissa.
Jos autosta kuuluu nopea naksahdus, kun käännät avainta, mutta se ei käynnisty, syynä voi olla akku. Käynnistysstartti saattaa saada sinut taas liikkeelle, mutta akku on ehkä vaihdettava tai annettava mekaanikon tarkastaa se ongelmien ja korroosion varalta.

Akkuvikoja esiintyy erityisen usein kylmällä säällä, kun akku kylmenee ja sen on vaikea pitää varaustaan.

2.Käynnistinmoottorin ongelmat

Lähes 7 prosentissa tapaamistamme autoista, jotka eivät käynnisty, on ongelma käynnistysmoottorissa.* Käynnistysmoottori on kytketty auton akkuun, ja se käynnistää moottorin, kun sytytysvirta käynnistetään.

Viallisen käynnistysmoottorin oireena voi olla äänekäs naksahdus, kun yrität kääntää avainta sytytysvirrassa. Jos käynnistinmoottorissa on ongelma, mekaanikon on tarkistettava se yhdessä auton sähköjärjestelmän kanssa.

3.Polttoaineongelmat

Polttoaineongelmat ovat syynä noin yhteen 20:stä (5 %) tapauksesta, joissa meidät kutsutaan paikalle, kun auto ei käynnisty*.

Tähän sisältyvät polttoainepumpun ongelmat ja polttoainejärjestelmän sähköiset tai mekaaniset ongelmat.

4.Sähkö- tai johdotusongelmat

Lähes 5 prosentissa käymättömistä autoista, joihin tutustuimme, oli sähkö- tai johdotusongelmia*. Näitä olivat esimerkiksi sulakerasiaan, akkukaapeleihin tai korin ohjausyksikköön liittyvät ongelmat.

Muista, että jyrsijät voivat pesiä auton konepellin alla ja nakertaa johdotuksia, jos autolla ei ole ajettu vähään aikaan.

5.Moottoriongelmat

Autosi moottorin mekaniikkaan liittyvät ongelmat voivat estää auton käynnistymisen. Tärkeimmät syylliset ovat yleensä kampiakseli tai jakohihna ja jakoketju. Kaikkiaan ne muodostavat yli 3 prosenttia tapaamistamme käynnistymättömistä autoista*.

Tämä voi olla ongelma, jos moottori ei käynnisty tai käynnistyy ja sammuu.

6.Vialliset ajonestolaitteet

Joskus autosi turvajärjestelmä saattaa itse asiassa estää sinua käynnistämästä autoa, jos se ei tunnista avaintasi. Tämä voi johtua siitä, että avaimenperän akku on tyhjä. Hälytys- ja ajonestinongelmat muodostavat lähes 3 prosenttia tapaamistamme vioista*.

Kokeile pitää avaimenperää suoraan käynnistyspainiketta vasten tai kokeile vara-avainta. Jos se ei vieläkään toimi tai sinulla ei ole vara-avainta, sinun on ehkä hankittava uusi avain.

7. Vaihtovirtageneraattorin ongelmat

Vaihtovirtageneraattoriongelmat aiheuttavat yli 2 % tapauksista, joissa mekaanikkomme käyvät korjaamassa auton, joka ei käynnisty. Niitä ovat muun muassa generaattorin jakohihnaan ja johdotukseen liittyvät ongelmat.
Vaihtovirtageneraattori tuottaa valojen, radion ja lämmityksen käyttämiseen tarvittavan sähkön. Se myös lataa auton akkua.

8.Moottorin imuongelmat


Moottorin sisäänoton ongelmiin kuuluvat vialliset polttoainesuuttimet, kuristimet sekä polttoaineen paineen säätimet ja anturit. Jos sinulla on vaikeuksia käynnistää auto ja olet myös huomannut autosta viime aikoina vinkumista tai räiskintää, kyse voi olla polttoainejärjestelmässä olevasta ongelmasta.

Niitä on yli 1 % niistä autoista, joihin menemme ja jotka eivät käynnisty.

9.Jumittunut sytytysvirta tai ohjauslukko

Jos avainta ei voi kääntää sytytysvirrassa, ohjauslukko saattaa olla jumissa. Näin kävi noin tuhannelle ihmiselle toukokuun ja lokakuun 2020 välisenä aikana.*

Tämä voi johtua siitä, että pyörä painuu kovaa reunakiveystä vasten tai pysäköidessäsi ohjauspyörä on täysin lukossa.

Voit kokeilla seuraavia toimia sen vapauttamiseksi:

Voit usein vapauttaa juuttuneen lukon itse ilman mekaanikkoa.

10. Sytytystulpat


Mekaanikkomme näkevät joka kuukausi satoja autoja, jotka eivät käynnisty sytytystulppien ongelmien vuoksi.

Yleinen ongelma on tulviva bensiinimoottori. Tämä tapahtuu, kun moottori sammutetaan liian pian kylmäkäynnistyksen jälkeen. Moottoriin päässyt palamaton polttoaine jää sinne sammuttamisen jälkeen. Tämä kastelee sytytystulpat ja vaikeuttaa auton käynnistämistä uudelleen.

Moottori voi olla tulviva, jos kuulet hyvin nopean käynnistysäänen, kun käännät avainta (tavallisesti ”suriseva” ääni). Saatat myös havaita voimakasta bensiinin hajua tai auto saattaa käynnistyä hetkeksi ja sammua uudelleen.

11.Alhainen AdBlue-pitoisuus


Jos AdBlue on loppunut, et voi käynnistää moottoria uudelleen. Sinun on ehkä kutsuttava mekaanikko, sillä joidenkin automallien uudelleenkäynnistäminen edellyttää ohjelmistoa.

On kuitenkin helppo välttää polttoaineen loppuminen – autosi näyttää kojelaudassa varoituksen ja lähtölaskennan, jotta sinulla on aikaa tankata.

Käynnistysongelmien diagnosointi

Joskus voit saada viitteitä autosi ongelmista siitä, mitä tapahtuu, kun yrität käynnistää sitä.

Autoa käynnistettäessä ei kuulu ääntä:
Kyseessä voi olla ongelma akun kytkennässä.

Nopea naksahtava ääni, kun käynnistät sytytysvirran
Tämä viittaa yleensä sähköjärjestelmän ongelmaan. Se voi olla:

Akku on tyhjä tai tyhjä
Vaihtovirtageneraattoriongelma

Yksittäinen naksahdus, kun käynnistät sytytysvirran
Tämä on yleensä ongelma käynnistimessä tai käynnistinreleessä (kytkin, joka välittää virran käynnistimelle).

Moottori käyntiin, mutta auto ei käynnisty.
Tämä on usein polttoaineongelma. Syynä voi olla:

Moottorin tulviminen
Tyhjä polttoainesäiliö
tukkeutunut polttoainesuodatin

Moottori käynnistyy, mutta sammuu
Syynä voi olla:

Polttoaineen ruiskutus- tai kaasutinongelma
Moottori tulvii (jos havaitset myös voimakasta bensiinin hajua).

Aiheeseen liittyvät artikkelit: Miksi auto huurtuu sisältä?

Miksi auto pitää sammuttaa tankatessa?

Miten viilentää auto?

Mikä on suomen suosituin auto merkki?

Miksi auto syö paljon bensaa?