Hiiliteräspannu muistuttaa suomalaisille paremmin tuttuja valurautapannuja, mutta viimeistään niiden keveys erottaa ne valurautapannuista. Hiiliteräspannut ovat käytössä useimmiten ranskalaisissa keittiöissä.

Hiiliteräspannut ovat nimensä mukaisesti tehty oikeasta teräksestä ja siksi ne ovatkin kestäviä, aivan kuin valurautapannut. Käyttäjät huomaavat hiiliteräspannuissa käytön jälkeen muodostuvan tumman paistopinnan, joka on aivan normaali reaktio näissä pannuissa. Itse asiassa pannun tummuminen on vain hyväksi ruoanlaitolle. Jos paistopinta tummuu kunnolla, ei ruoka tartu pintaan ja siksi rasvan tai öljyn käyttö on minimaalista.

Hoidossa Tärkeää Ensimmäinen Rasvanpolttokäsittely 

Ennen kuin hiiliteräspannu otetaan käyttöön, tulee sille tehdä rasvanpolttokäsittely. Tämän käsittelyn jälkeen hiiliteräspannusta häviää sen oma mehiläisvahapeite lähes kokonaan. Jäljelle jäävä pinta on hyväksi hiiliteräspannun kestolle ja käytölle. Rasvanpolttokäsittely on verrattain helppo toteuttaa. Pannua tulee aivan aluksi huuhdella mieluiten kuumalla vedellä. Tämän jälkeen pannu tulee kuivata. Talouspaperi on sopivaa kuivaamiseen, ellei halua liata kangaspyyhkeitään.

Hiiliteräspannu asetetaan sitten liedelle ja sitten lisätään hieman öljyä. Pannua tulee kuumentaa niin kauan että öljy alkaa hiukan savuta. Sitten öljy kaadetaan pois ja taas tehdään kuivaus. Tässä vaiheessa viimeistään talouspaperin käyttö on luonnollisesti suotavaa. Rasvanpolttokäsittelyn voi toistaa useita kertoja pannulle, sillä se voi parantaa sen toimivuutta. Ja mitä tummempi hiiliteräspannun pinta on, sitä parempi.  

Rasvanpolttokäsittelyyn käytettävien öljyjen tulisi olla kasviöljyjä, kuten rypsiöljyä, rapsiöljyä tai pellavasiemenöljyä. Oliiviöljy voisi muuten olla sopiva öljy, mutta oliiviöljy voi leimahtaa liekkeihin verrattain nopeaa. Oliiviöljy on Suomessa myös kohtuullisen kallista, joten rypsi- tai rapsiöljyt ovat Suomen olosuhteisiin parhain valinta pohdittaessa hintaa ja käyttöä. Kookosöljy on mahdollinen valinta rasvanpolttoon, mutta sen käytössä tulee huomata, että polttokäsittely voi kestää pitkään. Öljyn sijaan on mahdollista käyttää myös silavaa.

Ruoan Laitto ja Pesu Rasvanpolton Jälkeen

Kun rasvanpolttokäsittely on tehty, voidaan aloittaa ruoan laittaminen. Käyttämisessä tulee muistaa, ettei ruokia kannata jättää pannuun pitkäksi aikaa. Myöskään täydellä teholla paistaminen ei ole järkevää, vaan usein kannattaa kuuman alkulämmön jälkeen vähentää lämpöä. Hiiliteräspannun puhdistus tehdään vain kuumalla vedellä, jonka jälkeen pannu kuivataan. Sen jälkeen kuiva pannu voidellaan öljyllä. Säilytyspaikan tulisi olla mahdollisimman kuiva. Pannua ei saa missään nimessä jättää myöskään veteen likoamaan muiden astioiden kanssa. Jos ruoka tarttuu hiiliteräspannuun, voi sitä hangata sopivalla harjalla, joka on tarpeeksi kova. Astianpesukoneeseen ei hiiliteräspannua saa laittaa pesuun.

Silloin tällöin hiiliteräspannun keston parantamiseksi sitä voidaan puhdistaa myös seuraavalla tavalla: pannulle asetetaan hiukan suolaa ja sen jälkeen sitä kuumennetaan vajaa 2 minuuttia. Suolaa hangataan esimerkiksi talouspaperia käyttäen ja lopuksi pannu pyyhitään. Suola auttaa ruoka-aineiden hajujen poistamiseen. Hiiliteräspannun käytössä tulee muistaa, ettei sitä saa laittaa kylmänä kovin kuumalle liedelle vaan jos mahdollista, lämmön tulisi nousta vähitellen.

Hiiliteräspannu voi Myös Ruostua 

Jos hiiliteräspannua ei hoida, säilytä ja pese ohjeiden mukaan, saattaa se ruostua. Tällöin ruostetta tulee harjata pois harjalla, joka on tarpeeksi karkea ruosteen poistamiseen. Teräsvillakin on aivan kelpo väline harjaamiseen. Jos hiiliteräspannuun jää pesujenkin jälkeen ruoka-aineita ja hajuja, on tällöin järkevää tehdä rasvanpolttokäsittely uudemman kerran. Hiiliteräspannu ei ole Suomessa saanut niin suurta suosiota kuin valurautapannut, mutta niissä on paljon samaa käytössä, hoidossa ja pesemisessä. Hiiliteräspannu on kuitenkin huomattavasti kevyempi. 

Pannun käyttäjät huokaisevat helpotuksesta myös siinä, että harjaamisesta tulevat naarmut eivät pilaa pannua. Itse asiassa niillä voi olla positiivinen vaikutus rasvapolttokäsittelyyn ja sen onnistumiseen. Parasta hiiliteräspannussa on ehdottomasti se, että sen ominaisuudet vain paranevat mitä enemmän sitä käyttää.