PUHELIMEN TIETOTURVA

2 viikkoa ago  •  By  •  0 Comments

Älypuhelimet ovat tietoturvan kannalta suojatumpia kuin perinteiset tietokoneet. Täysin vapaita ne eivät kuitenkaan ole viruksilta ja haittaohjelmilta. Yleensä haittaohjelman tai viruksen pääsy puhelimeen edellyttää, että käyttäjän on ladannut sovelluksen epävirallisesta linkistä. Google Play -sovelluskaupan sekä Applen sovelluskaupan ohjelmat ovat tarkistettuja, mutta siitäkin huolimatta haittaohjelma voi joskus päästä puhelimeen vahingollisen linkin kautta.

PUHELIMEN VIRUKSET JA NIILTÄ SUOJAUTUMINEN

Ensimmäinen ja tärkein neuvo on pitää puhelimen käyttöjärjestelmä ajan tasalla. Asenna tarjolle tulevat uudet päivitykset mahdollisimman nopeasti. Ne sisältävät parannuksia ja uusia suojauksia sellaisia ongelmia vastaan, joita puhelimenvalmistajat ovat huomanneet laitteissaan ilmenevän. 

Lue myös laajempi opas: Paras kamerapuhelin

Ohjelmistolataukset tulee tehdä aina virallisesta Google Play- tai Apple Store -sovelluskaupasta. Erilaiset linkit sovelluksien suoriin latauksiin voivat johtaa viruksen asentamiseen. Sovelluksiin, joita ei ole saatavilla virallisista sovelluskaupoista, ei tule koskaan luottaa mainostajien turvallisuuslupauksista huolimatta.

Sovelluksille annettavia oikeuksia on tarkasteltava kriittisesti. Yksinkertaiselle ajanvietepelille ei pitäisi olla mitään tarvetta päästä yhteystietoihisi. Joskus jopa sovelluskaupasta ladattu sovellus voi osoittautua mainoksia levittäväksi haittasovellukseksi tai tietojen keruusovellukseksi, joka lähettää antamasi tiedot eteenpäin rikolliseen käyttöön. Sovelluskaupassa on luettavissa muiden käyttäjien kokemuksia sovelluksien käytöstä. Niiden lukemiseen kannattaa uhrata hetki aikaa ennen sovelluksen lataamista.

PAIKANNA ANDROID PUHELIN HELPOSTI

Kadonnut Android puhelin löytyy helposti, mikäli siinä oli kadotettaessa GPS-paikannus päällä. Yhtä lailla GPS-paikannuksen avulla voidaan seurata puhelimen liikkumista ja saada sen sijaintitieto selville käyttäen erillistä sovellusta. Tämä on hyvä ominaisuus perheen vanhemmille, jotka haluavat tietää jälkikasvunsa sijainnin.

Kadonnen puhelimen paikannus edellyttää, että kirjaudut paikannuspalveluun Google-tunnuksillasi käyttäen mitä tahansa tietokonetta. Paikannuspalvelu löytyy tästä osoitteesta: https://www.google.com/android/find?hl=fi

Paras Kamerapuhelin Vertailu

Paikannuspalvelussa voit nähdä puhelimesi sijainnin kartalla. Voit myös toistaa puhelimessa hälytysääntä palvelun avulla ja siten kuulla puhelimen sijainnin sen jälkeen, kun olet kartan osoittamassa sijaintipaikassa. Pystyt myös lukitsemaan laitteen ja asettamaan sen näytölle haluamasi tekstin.

Perheille suositellaan esimerkiksi ”Perhepaikannin – Life360” -sovelluksen käyttöä. Sovelluksen avulla perheenjäsenet voivat seurata toistensa liikkumista tai esimerkiksi lasten saapumista kotiin tai heidän lähtemistä kouluun ajoissa. Sovelluksen käytöstä on luonnollisesti sovittava kaikkien käyttäjien kanssa.

MISTÄ TIETÄÄ ONKO PUHELIN KUUNTELUSSA?

Muutama vuosi sitten lehtien otsikoihin nousi uutinen, jossa Carl Haglund (ent. puolustusministeri) ja kansanedustaja Ilkka Kanerva epäilivät, että heidän puhelimiaan salakuunnellaan. Turvallisuuspolitiikka koskevia puheluja häiritsi puhelun aikana kuuluneet kummalliset häiriöäänet. Asia siirtyi suojelupoliisin tutkintaan eikä tuloksia tutkinnasta ole julkaistu. Asiantuntijoiden mukaan mahdollinen salakuuntelu ei kuitenkaan aiheuta nykyaikana minkäänlaisia häiriöääniä.

Puheluiden kuuntelu pystytään tekemää digitaalisena aikakautena aiheuttamatta minkäänlaista häiriötä itse puheluun. Puheluna aikana kuuluvat erikoiset suhinat tai kaikuvat äänet kertovat enemmänkin huonosta tukiasemasta ja puhelimessa olevasta viasta.

Todennäköisin tapa joutua salakuuntelun kohteeksi on haittaohjelman asentaminen puhelimeen. Haittaohjelman avulla toinen henkilö voi saada kaikki puhelimen toiminnot haltuunsa mukaan lukien mikrofonin. Salakuuntelua epäilevän kannattaa tarkistaa mitä sovelluksia puhelimesta löytyy ja poistaa kaikki tarpeettomat ja epäilyttäviltä vaikuttavat sovellukset. Varmin keino on palauttaa puhelimen tehdasasetukset, mutta tällöin täytyy olla varma, että on varmuuskopioinut kaikki tärkeät tiedot puhelimesta.

Käytännössä salakuuntelu edellyttää puhelimen hyvin huolimatonta käyttöä tai rikostutkinnan kohteeksi joutumista, jolloin viranomaiset voivat kuunnella puheluita operaattorien avustuksella. Tämä edellyttää oikeuden myöntämää salakuuntelulupaa, jota ei kevyin perustein myönnetä. Tavallisen käyttäjän tulee vain olla huolellinen ohjelmia asentaessaan, ettei salakuuntelua tekevä haittaohjelma pääse puhelimen mikrofonia kuuntelemaan ja välittämään äänitettyjä keskusteluja eteenpäin.

🏆 PUHELIN VIRUS

Sovelluksille annettavia oikeuksia on tarkasteltava kriittisesti. Yksinkertaiselle ajanvietepelille ei pitäisi olla mitään tarvetta päästä yhteystietoihisi. Joskus jopa..

🔍 PAIKANNA ANDROID PUHELIN HELPOSTI

Paikannuspalvelussa voit nähdä puhelimesi sijainnin kartalla. Voit myös toistaa puhelimessa hälytysääntä palvelun avulla ja siten kuulla puhelimen sijainnin..

🤔 MISTÄ TIETÄÄ ONKO PUHELIN KUUNTELUSSA?

Turvallisuuspolitiikka koskevia puheluja häiritsi puhelun aikana kuuluneet kummalliset häiriöäänet. Asia siirtyi suojelupoliisin tutkintaan..