Älypuhelimien kamerat ovat kehittyneet viimeisten vuosien aikana hurjaa vauhtia ja parhaimmat vetävät ensimmäistä kertaa vertoja jopa järjestelmäkameroiden kuvanlaadulle. Toisin kuin moni saattaa uskoa, ei pikseleiden määrä kerro välttämättä mitään kuvanlaadusta, vaan eniten kuvanlaatuun vaikuttavat kameroiden objektiivit. Artikkelistamme löydät parhaan kamerapuhelimen juuri sinun käyttöösi.
Paras Kamerapuhelin Vertailu marraskuu 2024
- Optiikka parasta laatua
- Videokuvaus ylivertainen
- Kestävää laatua
- Akunkesto
- Nopea lataus
Pyrimme aina tunnistamaan kunkin segmentin edullisimmat tuotteet; voit lukea tarkistusprosessistamme lisää täältä.
Hyvä Kamerapuhelin Testi ya Vertailu
- Optiikka parasta laatua
- Videokuvaus ylivertainen
- Kestävää laatua
- Akunkesto
- Nopea lataus
- Ei tavallista audioliitäntää eikä adapteria sille
- Ultra-laajakulmakamerassa ei ole autofokusta
- Kallis
Viime vuoden puolella julkaistu Applen iPhone 12 Pro on tekniikaltaan älypuhelimien ja kamerapuhelimien eliittiä. Tässä mallissa on ensimmäistä kertaa Applen laitteissa nähty ultralaajakulmakamera. Sen lisäksi kamera sisältää laajakulman sekä TrueDepth -etukameran. Jokainen kamera kykenee – etukamera mukaanlukien – 12 megapikselin tarkkuuteen. Kameran alue on aiempia iPhoneja suurempi, joten puhelinta ollaan pitkälle viety eteenpäin kamera edellä.
Näytä enemmänVaikka muuten IPhone 11 Pro on hyvin samantyyppinen kuin edellisen sukupolven Applen puhelimet, vie kameratekniikan ylivertaisuus sen rinnan mitalla muiden edelle. Kuvien ohella Apple iPhone 12 Pro on videokuvaukseltaan selvästi laadukkaampi muita markkinoilla olevia puhelimia, eikä ihme että esimerkiksi television uutiskuvaajat käyttävät mielellään Apple IPhonea tarvittaessa oikeiden videokameroiden tuuraajana.
- Todella hyvälaatuinen näyttö
- Akunkesto on erinomainen
- Nopea lataus
- Megapikseleiden määrä on komea
- Peruskäytössä laadukkaat kuvat
- Ei tavallista audioliitäntää
- 100x zoom on yksinkertaisesti turha useimmissa tilanteissa
- Aika painava puhelin
- Perusmallissa tällaiseksi puhelimeksi vähän tilaa käytössä
- Hintava
Jos pelkkiä pikseleitä tuijotetaan, taitaa Samsung Galaxy S20 Ultra viedä voiton siinä mielessä. Tässä puhelimessa on nimittäin hurja 108 megapikselin tarkkuus, joka on teknisesti melkoinen suoritus. Etukameraankin on ahdettu mukavat 40 megapikseliä, jolla selfieistäkin tulee niin tarkkoja, että pienimmätkin rypyt varmasti näkyvät. Takakameran megapikselimäärä ei kuitenkaan käytännössä ole niin käytännöllinen, kuin mitä voisi luulla.
Näytä enemmänSe mikä Samsung Galaxy S20 Ultrassa on myös kamerapuolella erinomaista, on sen valonherkkyys. Pimeällä saa tällä kameralla yllättävänkin valoisia kuvia ilman sen suurempaa kohinaa aikaiseksi. Samsung on myös tehnyt zoomauspuolella kovat lukemat, koska kamerassa on satakertainen zoom, mutta optinen zoom on “vain” 4-kertainen – sillä tosin saa aikaan hyviä otoksia.
- Suuri näyttö
- 48 MP kamera
- Langaton lataus
- Alumiini runko
- Suhteellisen kallis
- Ei muistikorttipaikkaa
OnePlus 8 Pro kamerapuhelin on tyylikäs ilmestys. Sitä on saatavilla kolmessa eri värissä. Väreinä ovat tarjolla musta, jäätikön vihreä ja ultramariinin sininen. Ostaja voi näistä väreistä valitä sen itselleen tyylikkäimmän vaihtoehdon, valinnanvaraa on juuri sopivasti. Kaikki värit näyttävät tämän puhelimen ulkoasuna upeilta. Tämä kamerapuhelin on tukeva, sillä siinä on alumiinirunko. Alumiinirunko tekee puhelimesta hyvin kestävän, eikä ihan pienet kolhut hajoita puhelinta. Puhelimessa on myös IP68-suojaus, eli puhelin on pöly- ja vesitiivis, mikä helpottaa puhelimen käyttöä ja säästää itse puhelinta.
Tämän puhelimen ehdottoman positiivinen juttu on sen suuri näyttö. OnePlus 8 Pro kamerapuhelimen näyttöä on ilo katsella, eikä se rasita silmiä juuri lainkaan. Näyttöön on todella panostettu tässä puhelimessa. Näytössä on 120 hertsin virkistystaajuus, joka saa näytön toimivaan vielä entistäkin paremmin ja hyvin sulavasti. Tällä älypuhelimella katselee varmasti mielellään jopa lyhyitä elokuvia. Kamerapuhelimessa on myös todella kiitettävä kamerajärjestelmä. Sen kamerajärjestelmä on neloskamerajärjestelmä. Kuvien tarkkuus on jopa 48MP, eli todella laadukkaita kuvia tällä kamerapuhelimella saa aikaiseksi. Puhelin sopii siis aivan mainiosti työkäyttöön, jossa valokuvilla on tärkeä osa.
Näytä enemmänPuhelimessa ei valitettavasti ole erillistä muistikorttipaikkaa, johon voisi tallentaa vaikka valokuvia. Tämä kannattaa ottaa huomioon, toki puhelimessa itsessään on hyvin tarjolla muistitilaa tavanomaiseen käyttöön. Puhelimessa on todella kätevä langaton lataus, eli puhelinta ei tarvitse pidellä pitkiä aikoja johtojen päässä. Tämä langaton ominaisuus helpottaa huomattavasti puhelimen käyttöä.
Näillä kaikilla hienoilla ominaisuuksilla on tietysti hintansa. Tämä kamerapuhelin on siis suhteellisen kallis kamerapuhelin, eikä se todellakaan ole kaikkien ulottuvilla. Toki puhelimen ominaisuudet voi hyvin kääntää edukseen vaikka työelämässä ja silloin hinta-laatu -suhde on varmasti kohdillaan.
- Hyvät kameraominaisuudet
- Akunkesto on erinomainen
- Puhelimessa on hieno design
- Appgallery-palvelu on yllättävän hyvä
- Erinomainen näyttö
- Ei googlen palveluja
- 50x zoomaus on aika turha
- Huawein emui-käyttöliittymä on hiukan kankea
- Yökuvaus ei paras mahdollinen
- 4k-videot eivät säväytä
Huawein P40 Pro on kamera, jossa ei tule mukana Googlen palveluita. Joillekin tämä saattaa tulla kynnyskysymykseksi myös silloin, kun ollaan hankkimassa parasta kamerapuhelinta. Kameroiden tekniset ominaisuudet ovat kuitenkin Huawei P40 Prossa aivan malllikkaat.
Näytä enemmänHuawei P40 Pron etukamerassa megapikseleitä on 32 ja takakamerassa on jopa 50 megapikselin tarkkuus. Etukameraan on ahdettu lisäominaisuutena myös 3D-infrapunakamera ja takakamerassa puolestaan on 3D ToF -syvyysominaisuus. Tässä puhelimessa on erittäin korkealaatuinen näyttö, jossa riittää kirkkautta vaikka muille jakaa. Jopa aurinkoisella kelillä sen näyttöä voi lukea verrattain helposti. Tarkkuus, värit ja kontrastit ovat nekin aivan erinomaiset.
- Hyvä näyttö
- Pöly- ja vesitiivis
- Motioneye-kamera toimii
- Nopea kamera
- Kohtuuhintainen verrattuna moniin muihin
- Mitäänsanomattoman näköinen
- Keskinkertainen akunkesto
- Resoluutio kuin vanhemmisa puhelimissa
- Ei kuvanvakausta
- Tylsä ominaisuuksiltaan
Sony Xperia XZ1 sisältää kohtuullisen hyvät kameraominaisuudet ja hinnaltaankin se on tämän vertailun halvemmasta päästä. Kameran speksit ovat takakameran osalta 19 megapikseliä (F2.0.) sekä etukameran osalta 13 megapikseliä (F2.0). Kameralla kuvien ottaminen on myös erinomaisen nopeaa, eivätkä niiden otossa tällä puhelimella myöhästytä hetkestä.
Näytä enemmänOn kuitenkin pakko samaan hengenvetoon myöntää, että Sony ei ole pysynyt kilpailijoidensa perässä muuten millään tavalla. Muuten tämä Sony Xperia XZ1 on melko tylsän oloinen, sillä se on niin sanotusti peruspuhelin. Sony on luotettava ja laadukas valmistaja monien kodin viihde-elektroniikan laitteiden osalta, mutta puhelimien tekemisessä sen kannattaisi pohtia vähän linjaansa.
- Erinomainen näyttö
- Kamerasovellus mainio
- Yökuvaus
- Motion sense
- Kuvanvakaajat
- Vain 64GB tilaa peruspuhelimessa
- Huono akunkesto
- Vähän ram-muistia
- Kestävyydessä ongelmia
- Äänenlaadultaan varsin keskinkertainen
Google on lähtenyt myös puhelinbisnekseen mukaan ja Google Pixel 4 XL tuo kuluttajille monia hienoja ominaisuuksia, kuten erittäin tarkan näytön 3040 x 1440 pikselillään. Puhelimessa on myös valmiiksi Android-käyttöjärjestelmän versio 10 sekä Motion Sense -toiminto, jonka avulla puhelinta voidaan hallita käden liikkeillä.
Näytä enemmänKameroiden osalta Google Pixel 4 XL sisältää näppärän yökuvaustilan. Siksi esimerkiksi tähtiharrastajat voivat saada tästä puhelimesta jotain irti. Takakamerassa megapikseleitä on 12 ja se sisältää sekä optisen että elektronisen kuvanvakautuksen. Etukamera on kuudella megapikselillä varustettu, jossa on myös telefoto-optiikka, zoom sekä niin ikään optinen että elektroninen kuvanvakaaja.
Google Pixel 4 XL ei kuitenkaan muuten vakuuta erityisemmin verrattuna muihin puhelimiin ja halvemmalla voi saada yhtä hyvän, ellei joskus paremmankin puhelimen ominaisuuksiltaan. Lisäksi Google Pixel 4 XL on saanut heikkoja arvosanoja kestävyystesteissä, joka tämän hintaiselle puhelimelle on aika huolestuttava piirre.
Yhteenveto
Kuten alussa jo vähän vihjailtiin, on megapikseleiden määrä usein yliarvostettua. Megapikseleitä on käytetty myyntivalttina jopa järjestelmäkameroiden myymisessä, vaikka niissä jos jossain on selvää, että optiikka on kaikkein tärkein osa-alue hyvien kuvien saamiseen. Niin se on myös kamerapuhelimissa. Hyvänä esimerkkinä tästä on Apple iPhone Pro ja Samsung Galaxy S20 Ultra, joista ensiksi mainittu voitti tämän vertailun. Megapikseleiden määrä Samsungissa on kuitenkin moninkertainen – iPhonessa se on 12 mpx kun taas Samsungissa mennään yli sadan megapikselin. Megapikseleiden määrä on suoraan riippuvainen optiikasta, joten jos optiikka ei ole huippulaatua, eivät megapikselit lopputulokseen runsaasti vaikuta.
Pitkään ovat kameramyyjät mainostaneet korulausein myös moninkertaisia zoomeja, mutta jos zoomaus ei ole optinen, tarkoittaa se sitä että kuvaa suurennetaan vain digitaalisesti, joten tarkkuudesta ei lopputuloksessa ole tietoakaan. Siksi tällaisiin asioihin kannattaa kiinnittää myös kamerapuhelimien kohdalla huomiota.
Apple IPhone Pro voitti siis tämän vertailun, koska Apple on osannut ottaa kameroiden tärkeimmän ominaisuuden huomioon ja pesee sillä kilpailijansa. Myös videokuvauksessa iPhone 11 Pro päihitti vertailun muut osallistujat. iPhonella on kuvattu Suomenkin televisiossa nähtyjä uutisraportteja, ja on erittäin todennäköistä että iPhone Pron jälkeä tullaan näkemään niin ikään.
Samsung Galaxy S20 Ultran ja Huawei P40 Pron välillä on pienempi ero ominaisuuksien ja laadun suhteen, joskin monille Huawein puhelimesta puuttuvat Google-palvelut voivat olla se seikka, jonka vuoksi puhelin jää hankkimatta. Kannattaa kuitenkin antaa AppGallerylle mahdollisuus, mutta ostajan tulee ottaa selville etukäteen, löytyykö tästä sovelluskaupasta kaikki itselle tarpeelliset ohjelmat.
Sony Xperia Z1 ei ole huono puhelin, mutta tässä vertailussa se jää hiukan altavastaajaksi vanhentuneilla ominaisuuksillaan. Google Pixel 4 XL sisältää puolestaan paljon hienoja ominaisuuksia (kuten mainio yökuvaus), mutta puhelimessa on vähän liikaa muita kysymysmerkkejä.
FAQ: Usein kysytyt kysymykset
🏆 Mikä tuote on testien mukaan paras?
Apple iPhone 11 Pro
🔍 Miten testaamme tuotteet?
Arvioimme 29 tuotetta, perehdymme 38 eri lähdeaineistoon ja analysoimme 60+ arvostelua. Tähän menee yleensä yli 9+ tuntia.
🤔 Mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun on valitsemassa tuotetta?
Olemme sitä mieltä, että Kamera, Akkukesto, Näyttö eri pinnoille ja Tehokkuus on hyvä kiinnittää huomiota.