Jokainen puhelin hidastuu ja täyttyy tarpeettomista tiedostoista ajan myötä. Siksi Android-puhelimesi kannattaa siivota kunnolla ja perusteellisesti. Lue tästä vaihe vaiheelta puhdistusohjeet.

Android-puhelimen puhdistaminen

Kaikki alkaa niin hyvin. Saat kiiltävän uuden matkapuhelimen, joka käyttää Androidin uusinta versiota. Kaikki on hienosti. Mutta ennen pitkää huomaat itsesi valittavan: ”Sovellukseni kaatuvat! Akunkestoni on kamala! Ja minulla ei ole tarpeeksi tilaa valokuvilleni!”

Puhelin voi alkaa käyttäytyä huonosti muutama kuukausi (tai jopa viikko) sen jälkeen, kun olet purkanut sen. Android-puhelimesi on siis puhdistettava säännöllisesti – ja mahdollisesti jo aiemmin kuin oletitkaan. Kun käytät mobiilisovelluksia päivittäin, ohjelmisto toimii hitaammin, tallennustila alkaa täyttyä ja taustaprosessit vaikeuttavat sovelluksesta toiseen siirtymistä.

Tämä vanhenemisprosessi on ärsyttävämpi vanhemmissa Android-puhelimissa, kuten Galaxy S6:ssa, koska ne ovat yleensä rajoitetumpia nykyisiin malleihin verrattuna, mutta se tapahtuu lopulta myös uudemmissa – usein silloin, kun olet kiireisessä tilanteessa.

Tässä oppaassa opit, miten voit siivota puhelimesi, mitkä ominaisuudet kannattaa ottaa pois käytöstä, mitä asetuksia kannattaa säätää ja miten optimoida mobiilisovellukset toimimaan tehokkaammin.

Tarkista myös: MITEN NOLLATA PUHELIN?

Kuinka tyhjentää tallennustilaa Android-puhelimessa

Vihje 1: Tyhjennä yksittäisten sovellusten välimuisti.

Suurin vaikutus, jonka voit tehdä Androidin suorituskykyyn, on siivota mobiilisovellukset. Vain viiden minuutin käytön aikana nämä suositut sovellukset keräsivät satoja turhia kohteita:

Nämä väliaikaiset tiedostot ovat välttämättömiä sovellusten ollessa käynnissä. Sovelluksilla on kuitenkin tapana unohtaa siivota väliaikaiset tiedostot, kun niitä ei enää tarvita. Niinpä tiedot vain vievät turhaan tilaa.

Voit siivota Android-sovellukset yksitellen ja vapauttaa muistia:

  1. Avaa Android-puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Siirry Sovellukset (tai Sovellukset ja ilmoitukset) -asetuksiin.
  3. Varmista, että Kaikki sovellukset on valittu.
  4. Napauta sovellusta, jonka haluat puhdistaa.
  5. Poista väliaikaiset tiedot valitsemalla Tyhjennä välimuisti ja Tyhjennä tiedot. Tässä esimerkissä pelastimme vain noin 1 Mt, mutta muissa sovelluksissa saattaa olla kymmeniä tai satoja megatavuja roskatiedostoja, joita kertyy ajan mittaan.

Käy läpi sovellusluettelo ja tyhjennä jokaisen sovelluksen välimuistitiedostot.

Vihje 2: Poista Android-sovellukset, joita et enää tarvitse.

Mitä enemmän sovelluksia asennat Android-puhelimeesi, sitä hitaammaksi ja ”roskaantuneemmaksi” se muuttuu. Et huomaa sitä yhden sovelluksen kohdalla, mutta kun olet asentanut ja käyttänyt kymmeniä sovelluksia, huomaat, kuinka paljon paisumista on kertynyt – jopa uusimmissa puhelimissa.

Android-sovellusraporttimme paljastavat, mitkä sovellukset kuluttavat puhelintasi eniten. Käy siis läpi sovellusluettelo, tunnista, mitä sovelluksia ei enää tarvita, ja hankkiudu niistä eroon. Jos ei muuta, niin näin löydät helpommin ne sovellukset, joista välität!

Näin poistat tarpeettomat sovellukset:

Vinkki 3: Lajittele ja tyhjennä Latauskansio

Voit tallentaa monia tiedostoja, valokuvia ja asiakirjoja Android-laitteesi Lataukset-kansioon. Joskus ne ladataan automaattisesti. Useimmat meistä katsovat Lataukset-kansioon harvoin, mikä tarkoittaa, että paljon tallennustilaa kuluu turhaan. Saatat järkyttyä siitä, kuinka monta kohdetta ja gigatavua sisäistä muistia voi mennä täysin hukkaan.

Näin tyhjennät Lataukset-kansion:

Vinkki 4: Käytä muistin puhdistamiseen tarkoitettua sovellusta.

Kuten edellä mainittiin, voit suorittaa tämän puhdistusrituaalin manuaalisesti tai antaa siivoussovelluksen tehdä kaiken puolestasi. Anna Avast Cleanup for Android. Tämä ilmainen työkalu haravoi puhelimesi läpi ylhäältä alaspäin. Se tyhjentää välimuistitiedostot, turhat kansiot ja käyttämättömät sovellukset puhelimen sisäänrakennetusta tietovarastosta. Se poistaa myös sovellusten haittaohjelmat puhelimen muistista (RAM). Näin se toimii:

Lataa Avast Cleaner for Android ja käynnistä sovellus.

Aloita napsauttamalla Näytä tulokset -painiketta. Näin saat heti vinkkejä tietojen tyhjentämiseen Android-puhelimestasi.
Tämä sisältää pikkukuvat, tyhjät kansiot, välimuistitiedostot ja muut näkymättömät välimuistit. Paina Finish Cleaning (Lopeta puhdistus) -painiketta, ja olet saanut perussiivoushomman tehtyä.

Mutta se on vasta alkua! Siitä eteenpäin voit (ja sinun kannattaa) alkaa kaivaa syvemmälle. Palaa takaisin päänäyttöön ja siirry Valokuvat-sovellukseen etsimään samannäköisiä kuvia, turhia kuvakaappauksia ja huonoja kuvia.

Vihje 5: Poista käyttämättömät ladatut tiedot, kuten podcastit ja videot.


Löysit todennäköisesti paljon lisää tilaa puhelimestasi poistamalla sovellusten välimuistit, epäolennaiset Android-sovellukset ja tylsät valokuvat. Omassa puhelimessani tämä harjoitus vapautti 2 gigatavua turhaa tallennustilaa.

Mutta tehtävää on vielä enemmän. Suuri ero syntyy poistamalla (tai ainakin tarkistamalla) tiedostot, jotka olet ladannut laitteeseesi ja jotka olet unohtanut. Tässä muutamia esimerkkejä omasta puhelimestani:

Spotify: Spotify Premium -käyttäjänä käytän paljon sen offline-vaihtoehtoa. Lataamalla ”Songs”-luetteloni päädyin kuitenkin tallentamaan puhelimeeni 17 gigatavua musiikkia. Minimoin sen viemän tilan vähentämällä kappaleiden äänenlaatua ja valitsemalla soittolistoja valikoivasti.

Podcastit: Tilaan noin 15 podcastia, mutta en kuuntele niitä kaikkia, vaikka uusia jaksoja ilmestyisikin. Tämän seurauksena puhelimessani on tunnin mittaisia podcasteja, jotka vievät satoja Mt tilaa! Käyn siis säännöllisesti läpi podcast-luettelon ja poistan ne, joita en kuuntele. Jokaisessa podcastissa on myös asetus, jonka mukaan kuuntelemasi podcastit poistetaan automaattisesti; varmista, että tämä asetus on käytössä.

YouTube Premium: Tilasin YouTube Premiumin, jotta voin ladata videoita offline- ja taustakäyttöä varten. Menen siis säännöllisesti YouTube-sovelluksen kirjastoon, katson Lataukset ja poistan jo katsomani videot.

Offline-kartat: Aina kun matkustan, lataan puhelimeeni valtavia karttoja – ja sitten unohdan ne. Näin huomasin, että Google Maps -sovellukseni kasvoi 2 gigatavuun. Vanhat kartat voi ja kannattaa tyhjentää.

Viimeinen keino: Suorita Android-laitteen tehdasasetusten palautus

Kaikkien yllä olevien neuvojen pitäisi auttaa sinua saamaan Android-laitteesi toimimaan jälleen moitteettomasti. Useimmissa tapauksissa Android-järjestelmän puhdistaminen vapauttaa käytettävissä olevaa tallennustilaa, parantaa suorituskykyä ja tekee puhelimesta tai tabletista yleisesti ottaen taas miellyttävän käyttää.

Mutta joskus se ei vain riitä. Näissä vaikeissa tapauksissa voit harkita puhelimen pyyhkimistä puhtaaksi (tietenkin sen jälkeen, kun olet varmuuskopioinut kaikki tärkeät tietosi!). Näin palautat puhelimesi tehdasasetukset:

  1. Avaa Asetukset-sovellus.
  2. Napauta Yleishallinta ja napauta Nollaa.
  3. Valitse Tehdasasetusten palautus -vaihtoehto.
  4. Vahvista viimeisessä näytössä napauttamalla Nollaa laite ja Poista kaikki.

Miksi Android-puhelimesi sisäinen tallennustila täyttyy?

Puhelimet ovat kuin makuuhuoneen vaatekaappi. Roskaa kertyy. Jos et siivoa kaappia silloin tällöin, kestää kauemmin löytää tarvitsemasi. Ja aivan kuten sinun pitäisi hankkiutua eroon siitä vapaa-ajan puvusta, joka on sotkenut kaappia (oikeasti, mitä oikein ajattelit?!), tai puvusta, joka on kaksi kokoa liian pieni (myönnä se, et enää koskaan mahdu siihen), joskus on parasta hankkiutua eroon Android-sovelluksista, joita et enää tarvitse.

Kun selaat verkkosivuja tai käytät mobiilisovellusta, syntyy väliaikaista tietoa ja roskatiedostoja, jotka usein jäävät laitteeseen. Järjestelmän tallennustila täyttyy lopulta. Kun tila loppuu matkapuhelimesta, roskatiedostojen kertyminen aiheuttaa hidastuksia ja muita hankalia ongelmia, kuten sovellusten kaatumisen.

Puhelimen fyysinen puhdistaminen

Kun haluat pitää puhelimesi puhtaana, sinun ei tarvitse huolehtia vain digitaalisista roskista. Ajan myötä näytöt tahriintuvat likaisista sormenjäljistä, koteloihin kertyy pölyä, ja latausportit ja kaiuttimet tukkeutuvat pölystä ja liasta. Kaikki nämä roskat voivat vahingoittaa puhelimen suorituskykyä.

Mutta jos et ole varovainen, voit vahingoittaa puhelimen sisäistä elektroniikkaa tai naarmuttaa näyttöä, kun puhdistat puhelimen fyysisesti, jotta portit pysyvät vapaina ja kaikki on kunnossa.

Näin puhdistat puhelimesi turvallisesti ja tehokkaasti:

  1. Sammuta puhelin ja irrota kuulokkeet, latauskaapelit tai muut lisälaitteet.
  2. Poista puhelin kotelosta tai suojakotelosta.
  3. Täytä pieni suihkepullo yhdellä osalla tislattua vettä ja yhdellä osalla 70-prosenttista isopropyylialkoholia ja sekoita se huolellisesti ravistamalla.
  4. Suihkuta liuosta kevyesti mikrokuituliinalle, joka on nukkaamaton. Varo, ettet suihkuta puhelinta suoraan tai kostuta liinaa liikaa.
  5. Pyyhi puhelimen pinnat varovasti kostealla, nukkaamattomalla liinalla.
  6. Käytä kuivaa pumpulipuikkoa poistaaksesi likaa kameran linssien, painikkeiden ja liitäntäporttien ympärillä olevista koloista. Pyyhi sitten nämä alueet uudelleen mikrokuituliinalla.
  7. Puhelimesi pitäisi nyt näyttää upouudelta, mutta älä unohda antaa sen kuivua noin 15 minuuttia ennen kuin laitat sen takaisin koteloonsa.

Kevätsiivous, ympäri vuoden

Nämä vaiheet on suoritettava säännöllisesti, ei kerran vuodessa (lukuun ottamatta tehdasasetusten palauttamista). Jos käyt tämän tarkistuslistan läpi yhä uudelleen ja uudelleen, voit estää puhelimen tukkeutumisen ja epävakauden.