Ennen kuin innostut liikaa uudesta puhelimestasi, sinun on valmisteltava vanha Android-laitteesi myyntiä tai kierrätystä varten vaarantamatta samalla tietoturvaa.
Päivä on vihdoin koittanut! Uusi puhelin, josta olet ollut niin innoissasi, on saapunut, etkä malta odottaa, että pääset tutustumaan kaikkiin käytettävissäsi oleviin uusiin ominaisuuksiin.

Kuinka palauttaa Android-puhelimesi tehdasasetukset?

Ensin sinun on kuitenkin valmisteltava vanha puhelimesi myytäväksi tai kierrätettäväksi. Tämä tarkoittaa Android-puhelimesi tehdasasetusten palauttamista, mikä pyyhkii kaikki tietosi, jotta kukaan muu ei pääse käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi.

Miksi on tärkeää pyyhkiä kaikki henkilökohtaiset tiedot puhelimesta?

Yksinkertaisesti sanottuna: jos et tee sitä, joku muu pääsee käsiksi tietoihin. Se voi olla parhaimmillaan kiusallista ja häiritsevää – ja pahimmillaan suorastaan vaarallista. ”Jos et palauta puhelimesi tehdasasetuksia ennen kuin myyt sen jollekulle, hän voi katsoa kaikki kuvasi ja dokumenttisi, löytää osoitteesi ja saada kaikki salasanasi”, kertoo Rickey Cyr, TechTastes.com-sivuston toinen perustaja ja päätoimittaja. He voivat jopa hakea poistetut tekstiviestit.

Turvallisuusriskit eivät lopu tähän. Jos olet vielä kirjautuneena Google Payhin, Samsung Payhin, pankkitilillesi tai muiden rahoituspalveluiden sovelluksiin, puhelimesi haltuunsa saanut henkilö voi teoriassa käyttää rahojasi ja esiintyä sinuna. ”Identiteettivarkauden riski on hyvin todellinen”, sanoo Liam Shotwell, UpPhonen johtava Android-kirjoittaja. ”Jos Android-puhelimen tehdasasetuksia ei palauteta kunnolla ennen sen luovuttamista jollekin toiselle, se on kuin antaisi jollekulle kaikki tärkeät yksityiskohdat elämästäsi”, sanoo Shotwell. Näin on erityisesti silloin, jos tallennat laitteeseesi tärkeitä tietoja, kuten sosiaaliturvatunnuksesi, pankkitilin numerot, salasanat, osoitteet ja muut henkilökohtaiset tiedot.”

Mitä vaiheita sinun pitäisi tehdä ennen tehdasasetusten palauttamista?

Ennen tehdasasetusten palauttamista sinun on varmuuskopioitava kaikki tietosi. ”Kaikkien tietojen pyyhkiminen puhelimesta sisältää riskin, että poistat jotain, josta välität ikuisesti”, Shotwell selittää. ”Tämä voi olla henkilökohtaisia tietoja, valokuvia, videoita, tiedostoja tai muita tietoja. Käyttäjien tulisi varmuuskopioida kaikki tiedot, jotka he [haluavat säilyttää].” Teknisesti ottaen on olemassa keinoja palauttaa tietoja tehdasasetusten palautuksen jälkeen, mutta se on monimutkaista eikä lainkaan taattua. On parempi olla ottamatta sitä riskiä.

Varo vain, ettet valitse ”Poista SIM-kortin muisti” -vaihtoehtoa nollauksen yhteydessä, sillä se nollaa myös SIM-kortin. Muussa tapauksessa nollaus koskee vain puhelintasi eikä SIM-kortin tietoja.

Oletko huolissasi puhelimeesi tallennetuista maksutavoista? Älä ole huolissasi. Ne poistetaan tehdasasetusten palautuksen yhteydessä, joten sinun ei tarvitse ryhtyä mihinkään lisätoimiin etukäteen.
Android-puhelimen tyhjentäminen
Kun kaikki tietosi on varmuuskopioitu, olet valmis aloittamaan vaiheet tehdasasetusten palautuksen suorittamiseksi ja Android-puhelimesi tyhjentämiseksi.

Poista tehdasasetusten palautussuojaus käytöstä

”Tehdasasetusten palautussuojaus on ominaisuus, joka estää ketään muuta kuin laitteen omistajaa nollaamasta puhelinta”, Shotwell sanoo. ”Tämä määräytyy laitteeseen kirjautuneen Google-tilin mukaan.” Jos et kirjaudu ulos Google-tililtäsi ennen laitteen tehdasasetusten palautusta, puhelimen uusi omistaja ei Shotwellin mukaan pääse alkuasennusprosessin ohi.

Onko se iso juttu? Sanalla sanoen: kyllä. ”Jos unohdat tehdä tämän vaiheen, sinun on ehkä jaettava Google-salasanasi uuden omistajan kanssa tai kirjauduttava sisään hänen puolestaan”, hän selittää. ”Yritä välttää tämä ongelma mahdollisimman hyvin poistamalla tehdasasetusten palautussuojaus käytöstä ennen Android-laitteesta eroon pääsyä.”

Tee tämä yksinkertaisesti kirjautumalla ulos kaikista Google-tileistäsi (joihin voivat kuulua Gmail, Google Docs, GSuite ja Google Play). ”Tämän voi tehdä laitteen asetuksissa kohdassa Tilit tai Google, riippuen siitä, mikä puhelin sinulla on”, Shotwell sanoo.

Salaa tiedot

Tehdasasetusten palautuksen tavoitteena on pyyhkiä kaikki, mutta näin ei aina tapahdu. Tiedot pysyvät usein piilossa taustalla jopa tehdasasetusten palautuksen jälkeen, ja päättäväiset hakkerit voivat löytää ne, jos et ota muutamia lisätoimia. Tämä on vain yksi niistä salaisuuksista, joita hakkerit eivät halua sinun tietävän.

”Android-puhelimissa käytetään eräänlaista flash-tallennustilaa, jota kutsutaan SSD-asemaksi (solid-state drive)”, Shotwell selittää. ”Flash-muistia rajoittaa se, kuinka paljon tietoja voidaan korvata asemalle.” Jos tätä ylikirjoitetaan liikaa, asemasta voi tulla käyttökelvoton. Tämän estämiseksi aina kun poistat tietoja puhelimesta, ne merkitään usein sellaisiksi, että ne ovat käytettävissä muiden tietojen tilalle sen sijaan, että ne poistettaisiin kokonaan. Näin ollen hakkeri voi käyttää erikoisohjelmia korvattujen tietojen palauttamiseen.

”Jotta puhelimen uusi omistaja ei voisi palauttaa tietojasi, yksi vaihtoehto on salata puhelin”, Shotwell sanoo. ”Aiemmin tämä piti tehdä manuaalisesti. Useimmissa viime vuosien puhelimissa tätä vaihtoehtoa ei kuitenkaan enää ole, ja oletan, että tämä johtuu siitä, että se voidaan tehdä automaattisesti, kun aloitat tehdasasetusten palautuksen.”

Tarkista varmuuden vuoksi, onko puhelimessasi mahdollisuus salata tietoja. Voit suorittaa salauksen puhelimissa, joissa se on vielä mahdollista manuaalisesti, valitsemalla Asetukset > Suojaus > Salaa puhelin.

”SD-kortti on mahdollista salata manuaalisesti, jos käytössäsi on laajennettava tallennustila”, Shotwell lisää. ”Tämä ei kuitenkaan liity tehdasasetusten palautusprosessiin.” Silti on tärkeää poistaa muistikortti ennen puhelimen luovuttamista, hän lisää. Se on yleensä sinun säilytettävissäsi ja käytettävissäsi seuraavassa puhelimessasi.

Tehdasasetusten palautus: Askel askeleelta

Tehdasasetusten palauttamisen vaiheet voivat vaihdella Android-puhelimesi merkin mukaan, mutta yksi asia on kuitenkin jokaisen tehtävä. ”Varmista ennen aloittamista, että laite on latauksessa”, Shotwell sanoo. ”Tehdasasetusten palautus voi kestää kauan, ja on erittäin tärkeää, ettei puhelimen akku lopu kesken.”

Kun lataus on täysi, hän kehottaa noudattamaan seuraavia ohjeita tehdasasetusten palauttamiseksi:

Avaa asetukset.


Siirry kohtaan Järjestelmä > Lisäasetukset > Nollausasetukset > Poista kaikki tiedot (tehdasasetusten palautus) > Nollaa puhelin.

Sinun on ehkä annettava salasana tai PIN-koodi.
Napauta lopuksi Poista kaikki.
Yksi tärkeä huomautus: Nämä vaiheet koskevat erityisesti Google Pixel -laitetta. Ne ovat todennäköisesti samanlaisia myös muissa Android-laitteissa, mutta tarkista varmuuden vuoksi oman tuotemerkkisi ohjeet. ”Muut puhelimet voidaan nollata samalla tavalla, mutta vaihtoehdot saattavat sijaita hieman eri paikassa asetuksissa”, Shotwell lisää.

Lataa puhelimeen roskatietoja

Jos haluat olla täysin varma siitä, että henkilökohtaiset tietosi ovat turvassa, Shotwellin mukaan voit ottaa vielä yhden lisävaiheen: Voit varmistaa, että kaikki tietosi ylikirjoitetaan ennen puhelimen luovuttamista. ”Teoriassa voit tehdasasetusten palautuksen jälkeen täyttää puhelimen mahdollisimman suurella määrällä tietoja ja tehdä sitten toisen tehdasasetusten palautuksen”, hän selittää. ”Tämä korvaisi kaikki aseman sektorit ja tekisi vanhojen tietojen käyttämisen mahdottomaksi.”

Muista, että tämä ei luultavasti ole välttämätön toimenpide uudemmissa puhelimissa, jotka jo salaavat tietosi tehdaspalautuksen yhteydessä. Shotwell varoittaa myös, että puhelimen SSD-levy pystyy suorittamaan vain tietyn määrän ylikirjoituksia. ”Android-laitteen täyttäminen roskatiedoilla ja sen jälkeen sen nollaaminen uudelleen voi lyhentää kiintolevyn käyttöikää”, hän selittää. Näin kannattaa siis todennäköisesti tehdä vain, jos sinulla on paljon vanhempi puhelin, josta olet huolissasi.

Mitä odottaa tehdasasetusten palautuksesta

”Kun palautat Android-puhelimen tehdasasetukset, pyyhit kokonaan kaiken puhelimessa olleen ja annat sille uuden alun, aivan kuin olisit juuri ostanut sen ensimmäistä kertaa”, Cyr selittää. Kaikki tiedot tulee pyyhkiä ja kaikki sovellukset, valokuvat, viestit, tiedostot ja videot poistaa.

Mutta kuten Shotwell toteaa, tehdasasetusten palautus ei välttämättä poista kaikkea. ”Se säilyttää sen Google-tilin tunnukset, joka oli kirjautuneena puhelimeen ennen nollausta”, hän selittää. ”Jos et kirjaudu ulos Google-tililtäsi, se vaatii sinua kirjautumaan sisään nollauksen jälkeen, jotta voit viimeistellä puhelimen varmuuskopioinnin asetukset.” Tästäkin syystä on tärkeää varmistaa, että kirjaudut ulos tililtäsi ennen nollauksen tekemistä ja ennen puhelimen hävittämistä.