Sähköpyörä, sähköpolkupyörä, sähköavusteinen polkupyörä on sama laite, jolla on monta nimeä. Se on käytännössä sähkömoottorilla varustettu polkupyörä, jossa akkuvoimainen sähkömoottori avustaa polkijaa ja vähentää polkemiseen tarvittavaa fyysistä voimankäyttöä. Suomen lain mukaan nämä pyörät jaetaan kahden nimikkeen alle moottorin tehon perusteella:

  1. Sähköavusteinen polkupyörä (< 250 W)
  2. Kevyt kaksipyöräinen moottorilla varustettu polkupyörä (250 – 1 000 W)

SÄHKÖPYÖRÄ RAKENNUSSARJA KIINASTA

Monet ihmiset ovat intoutuneet kokoamaan itse itselleen sähköpyörän ja tilaavatkin siihen tarvittavat osat Kiinasta niiden edullisten hintojen vuoksi.
Ennen kuin tekee päätöksen osien tilaamiseksi Kiinasta asti, kannattaa ottaa huomioon kaksi seikkaa:

Lue myös laajempi opas: Paras sähköpyörä

HALUTUIN.FI

Etukäteen kannattaa tutustua lukuisiin tullimääräyksiin ja varautua myös mahdollisiin tullimaksuihin. Oheisessa linkissä on tietoa uusimmista tullimääräyksistä:
https://tulli.fi/yritysasiakkaat/tuonti/polkumyynti-ja-tasoitustullit/kiinasta-peraisin-olevat-polkupyoranosat

Euroopan Unioni otti käyttöön heinäkuussa 2018  asetuksen kiinalaisiin sähköpyöriin kohdistuvat polkumyyntitullimaksut, joiden suuruus on 84%. Tämä muuttaa oleellisesti tukku- ja vähittäiskauppojen toimintaa, mutta ei kohdistu yksittäisiin henkilöihin, sillä yksittäisten henkilöiden tilaamat paketit saapuvat hintansa vuoksi perille yhä ilman tullimaksuja. 

Kun on päättänyt tilata osat ja rakentaa itse sähköpyörän vaaditaan Kiinan pakettien perille tulon odottelussa kärsivällisyyttä, sillä niiden perille tulo saattaa kestää useammasta viikosta jopa useampaan kuukauteen. Tämä johtuu useimmiten siitä, että sähköpyörien akkuja ei voi lähettää lentorahdin mukana, joten ne tulevat joko maitse tai meritse rahtina. 

SÄHKÖPYÖRÄ MUUNNOSSARJA

Oma polkupyörä on mahdollista muuttaa sähköpyöräksi muunnossarjan avulla, joita on saatavilla 250W tehoisena ja +250W tehoisena. Ero näiden kahden välillä on, että maximiteholtaan 250W muunnossarjalla polkupyörästä tulee sähköavusteinen polkupyörä, jota ei tarvitse erikseen vakuuttaa. Kun taas +250W moottorilla varustettu polkupyörä onajoneuvoluokaltaan moottorilla varustettu polkupyörä, joka tulee tieliikennevakuuttaa, jos sen kanssa ajetaan yleisillä teillä. 

Sähköavusteisen polkupyörän pääasiallinen tarkoitus on keventää pyöräilijän vastusta ja tehdä polkemisen miellyttävän kevyeksi, jolloin pidemmätkin matkat taittuvat vaivatta. Avustusteho on myös valittavissa, joten jos haluaa lisää vastusta, sekin on mahdollista. 

Monet 250W-sarjat on mahdollista varustaa myös kaasuvivulla tai kaasukahvalla, jolloin ne voivat toimia ilman polkemista. Tällöin myös tämän teholuokan pyörään olisi hankittava tieliikennevakuutus. 

Muunnossarjat sisältävät: 

Monet eri liikkeet myyvät nykyään erittäin suositun sähköpyörän muunnossarjoja, joissa on mukana käyttöohjeet tee-se-itse henkilöille. Muunnossarjat liikkuvat monessa eri hintaluokassa ja niihin kannattaakin huolella tutustua ja tehdä rauhassa vertailuja.

Akku ei sisälly muunnossarjaan ja se onkin ostettava erikseen. 

SÄHKÖPYÖRÄ VAKUUTUS

Suomessa on määritelty sähköavusteisen polkupyörän maximitehoksi 250W ja nopeudeksi 25km/h, jolloin sähköpyörä on rinnastettavissa polkupyörään, eikä sitä tarvitse erikseen rekisteröidä tai vakuuttaa. Tällöin mahdolliset vahingot ja varkauden korvaa kotivakuutus. 

Jos pyörän teho ylittää 250W ja ne kulkevat pelkän sähkömoottorin kuljettamana, nopeus ei saa ylittää 25km/h. Tämän teholuokan omaavia pyöriä ei tarvitse rekisteröidä, eikä niiden ajamiseen tarvita mitään ajokorttia, mutta ne on vakuutettava. Myös suuntavilkut, etuvalo ja takaheijastin ovat pakolliset. Sähköpyörät nostavat yhä suosiotaan ja niitä on saatavilla monissa eri hintaluokissa, lähtien muutamien satojen eurojen pyöristä useampien tuhansien eurojen pyöriin. Pohtimalla omia tarpeitaan, tekemällä hintavertailua ja lukemalla muiden käyttäjien kokemuksia löytää varmasti parhaiten sen itselleen sopivan sähköpyörän. 

🏆 SÄHKÖPYÖRÄ RAKENNUSSARJA KIINASTA

Monet ihmiset ovat intoutuneet kokoamaan itse itselleen sähköpyörän ja tilaavatkin siihen tarvittavat osat Kiinasta niiden edullisten hintojen vuoksi. 
Ennen kuin tekee päätöksen...

🔍 SÄHKÖPYÖRÄ MUUNNOSSARJA

Ero näiden kahden välillä on, että maximiteholtaan 250W muunnossarjalla polkupyörästä tulee sähköavusteinen polkupyörä, jota ei tarvitse erikseen...

🤔 SÄHKÖPYÖRÄ VAKUUTUS

Jos pyörän teho ylittää 250W ja ne kulkevat pelkän sähkömoottorin kuljettamana, nopeus ei saa ylittää 25km/h. Tämän teholuokan omaavia...