Sähköhammasharja on hellävarainen ja tehokas puhdistusväline, joka puhdistaa hampaat oikeinkäytettynä paremmin kuin perinteiset manuaaliset harjat. Hammaslääkärit kautta Maailman suosittelevatkin nykyään sähköhammasharjojen käyttöä.

VETÄYTYNEET IKENET SÄHKÖHAMMASHARJA

Ikenien vetäytymistä voivat aiheuttaa esimerkiksi liian voimakas hampaiden harjaus, purentarasitus, oikomishoito tai ientulehdus. Myös rakenteelliset poikkeamat ja kiristävät jänteet voivat aiheuttaa vetäytyneitä ikeniä. Joillakin ihmisillä on luontaisesti ohut ja venymille altis ienkudos. Iän myötä saattaa tapahtua muutoksia, jotka johtavat ikenien vetäytymiseen. Toisinaan syytä ei löydetä, jolloin voidaan ajatella vetäytymien olevan monien tekijöiden yhteisvaikutuksen seurausta.

Lue myös laajempi opas: Paras sähköhammasharja

HALUTUIN.FI

Ikenien vetäytymää ei pidetä vaarallisena hampaiston terveydelle, jos sen taustalla on vain väärä harjaustekniikka. Jos tila taas johtuu ientulehduksesta, jossa ikenet punoittavat selvästi ja vuotavat herkästi verta, tulehdus pitää saada ensin rauhoittumaan ja sitten voidaan tarkistella harjaustekniikkaa. Pahin ikenien vetäytymistä aiheuttava sairaus on pitkäkestoinen ientulehdus, parodontiitti, joka johtaa jopa hampaiden menetykseen. Tällöin kyseessä on vakavampi asia, joka vaatii säännöllisiä hammaslääkärikäyntejä.

Ikenien vetäymän ikävin haittapuoli on helposti vihlovat hampaat hammaskaulan paljastuessa. Tämän vuoksi myös bakteerit pääsevät helposti pesiytymään ientaskuihin, joka altistaa hampaiden reikiintymiselle. Kosmeettinen haitta saatetaan kokea harmillisena, jos vetäytyneet ikenet näkyvät selvästi aina hymyillessä.

Usein pelkkä harjaustekniikan muuttaminen auttaa ikenien vetäytymään. Suuhygienisti tai hammaslääkäri voi opastaa oikeanlaisen harjaustekniikan ja opastaa oikeanlaisten suunhoitovälineiden valinnassa. Vuositarkastuskäynnillä voidaan mitata ientaskut ja ottaa valokuvat ikenistä tilanteen etenemisen seuraamiseksi. Viiltäviä hammaskauloja voidaan hoitaa erilai silla viiltämistä vähentävillä hammastahnoilla ja muilla aineilla. Jos ien on kovin vaurioitunut, hampaiden harjaaminen pitää keskeyttää kunnes ien on täysin parantunut. Tänä aikana olisi käytettävä klooriheksidiiniliuosta suun puhdistamiseen.

Markkinoilla on saatavilla monia erilaisia sähköhammasharjoja, joissa joissakin on toiminto, joka estää liian kovan harjauksen. Sähköhammasharjat soveltuvat muutenkin loistavasti vetäytyneiden ikenien hoitamiseen, sillä niissä on pieni, pehmeä harja.

Paras Sähköhammasharja Testivoittaja

VOIKO SÄHKÖHAMMASHARJAN OTTAA LENTOKONEESEEN?

Matkatavaroita pakatessa monet voivat miettiä, että voiko sähköhammasharjan ottaa mukaan lentokoneeseen ja mihin se pitää pakata.

Yleisesti ohjeistetaan, että kaikki akku- ja patterikäyttöiset laitteet pitäisi pakata käsimatkatavaroihin, mutta sähköhammasharja on poikkeus, sillä sen voi pakata sekä ruumaan menevien matkatavaroiden joukkoon tai sen voi halutessaan kuljettaa käsimatkatavaroissa.

Monet pakkaavatkin mielellään hammasharjan käsimatkatavaroihin, sillä jos kotimatka jostain syystä venähtää, tai lento viivästyy tai jopa siirtyy päivällä tai parilla, hammasharja on matkassa mukana oikea aarre, jonka avulla saa itselleen hetkeksi raikkaamman olon.

SÄHKÖHAMMASHARJAN OIKEAOPPINEN KÄYTTÖ

Hyvä hammasharja on pehmeä, sopivan kokoinen ja sen varsi on käteen sopiva. Sähköhammasharjalla on monissa tutkimuksissa todettu päästävän puhtaaseen lopputulokseen helpommin kuin manuaaliharjaa käyttämällä.
Hampaiden puhdistus on aina tekniikkalaji ei koskaan voimalaji. Liiallisella voimalla ja liian kovalla harjalla voi ainoastaan vahingoittaa sekä ikeniä että hampaita.

Sähköhammasharjaa pitäisi käyttää laitteen ohjeen mukaan. Harjaaminen olisi hyvä suorittaa järjestelmällisesti takahampaista aloittaen, jotta kaikkien hampaiden kaikki pinnat tulisi puhdistettua huolellisesti. Sähköhammasharjaa ei tarvitse nytkyttää perinteisen harjan tavoin, vaan sitä vain kuljetetaan pitkin hammaskaaria myötäillen ienrajaa. Poikkeuksena on kuitenkin ultraäänihammasharja, jota yhä käytetään nytkyttäen.

 1. Pursota hammastahnaa harjalle ja pidä harjaa 45 asteen kulmassa
 2. Käynnistä harja ja siirrä sitä hampaasta toiseen
 3. Ohjaa harjaa hampaiden jokaisella pinnalla
 4. Poskihampaiden alueella kallista hammasharjaa niin, että harjasten päät puhdistavat ienrajan sekä posken että kielen puolelta
 5. Menettele samoin välihampaiden kohdalla
 6. Harjaa etuhampaat huulen puolelta
 7. Etuhampaita kielen puolelta harjattaessa käännä harja hieman pystyyn
 8. Muista harjata myös purupinnat
 9. Toista ylähampaille
 10. Harjaa vähintään 2 minuuttia (useimmat sähköhammasharjat antavat merkin 2 minuutin harjauksen jälkeen)
 11. Käytä fluorihammastahnaa (aikuisille suositus on  1500ppm fluoria sisältävä hammastahna)
 12. Sylje hammastahna pois, mutta älä purskuttele liian voimakkaasti, jotta suuhun jää pesun jälkeen fluoria

Sähköhammasharjalla saa hampaat tehokkaasti ja nopeasti puhtaaksi. Se on hyvä apuväline, joissa on miellyttävä, pehmeä, pieni nopeaa puhdistusliikettä tekevä harjasosa.

Perusteellisempaan hampaiden puhdistukseen voi käyttää hammasväliharjaa, hammaslankainta/hammaslankaa ja kieliharjaa, jolloin suun puhdistus aloitetaan käyttämällä niitä. Puhdistuksen voi halutessaan päättää myös käyttämällä suuvettä.

🏆 VETÄYTYNEET IKENET SÄHKÖHAMMASHARJA

Ikenien vetäytymää ei pidetä vaarallisena hampaiston terveydelle, jos sen taustalla on vain väärä harjaustekniikka. Jos tila taas johtuu..

🔍 VOIKO SÄHKÖHAMMASHARJAN OTTAA LENTOKONEESEEN?

Yleisesti ohjeistetaan, että kaikki akku- ja patterikäyttöiset laitteet pitäisi pakata käsimatkatavaroihin, mutta sähköhammasharja on poikkeus, sillä sen voi..

🤔 SÄHKÖHAMMASHARJAN OIKEAOPPINEN KÄYTTÖ

Hampaiden puhdistus on aina tekniikkalaji ei koskaan voimalaji. Liiallisella voimalla ja liian kovalla harjalla..