Robotti-imuri on kodin äly-laite, joka imuroi ja moppaa lattiat täysin omatoimisesti. Robotti-imurin tehtävänä on ylläpitää ja helpottaa kodin siivousta samalla säästäen siivoukseen käytettyä aikaa. Laitteen kamerat ja erilaiset anturit määrittävät siivous-alueen pinta-alan sekä etäisyydet ja imurointi tapahtuu robotin keräämän tiedon avulla.

Laitetta ohjataan mobiilisti ja se imuroi sekä lattiat että matot keräten pölyn ja roskat imurin pölysäiliöön. Siivoamista pystyy seuraamaan ja ohjaamaan applikaation avulla. Aplikaatiolla voi muun muassa ohjata imuroinnin voimakkuutta ja  säätää siivousalan. Robotti-imuria voi näin ohjata helposti mistä ja milloin vain. Applikaatiolla  pystyy myös määrittämään erilaisia imurointiasetuksia.

Robotti-imuri on kooltaan pieni ja se mahtuu hyvin imuroimaan pienimmätkin kolot,  joihin normaali imurilla on vaikeampi yltää, kuten sohvan alta ja pöydän alta. Imuri poikkelehtii hyvin asunnossa, eikä kompastu herkästi johtoihin, kynnyksiin tai muihin esteisiin.  

Lue myös oppaamme: Robotti Imuri Testi

Robotti-imureita on erilaisia ja vaihtelevin ominaisuuksin. Toiset imurit sopivat paremmin pieniin asuntoihin, toiset taas isoihin. Toiset imurit on taas suunniteltu paremmin toimiviksi lemmikkitalouksiin. Laitetta hankittaessa on hyvä tietää  joitakin perusasioita, jotta omaan talouteen valikoituisi juuri oikeanlainen ja tehokas robotti-imuri helpottamaan arjen siivousta. Tässä oppaassa käsittelemme tarkemmin sitä, miten robotti-imuri toimii koiraperheessä sekä työtehoseuran tuloksia robotti-imuroiden tehokkuudesta. 

Robotti-imuri Koiraperheessä

Kaikki koirien ystävät tietävät varmasti, miten irtokarvat  ja niiden jatkuva imuroiminen raastavat hermoja. Toisin sanoen koirataloudessa ei karvatonta päivää ole! Robotti-imuri on ehdottomasti paras valinta lemmikkiperheeseen ja lähes korvaamaton apu siivouksen ylläpitämiseen. Robotti-imuria valittaessa koiratalouteen on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että laite sopii erityisesti irtokarvan imuroitiin. Hyvä robotti-imuri koirataloudessa pitäisi sisällään ainakin joitakin seuraavista ominaisuuksista: 

  1. Hyvän imutehon
  2. Kumiharjakset, jotka eivät tukkiudu helposti
  3. Tunnistimen, joka auttaa imuria siivoamaan kohdat, joissa paljon karvaa huolellisemmin
  4. Hepa-suodattimen, joka imuroi pienimmätkin eläinten hilseet ja allergeenit
Robotti Imuri Testi

Imuri, joka pitäisi sisällään ainakin osa edellisistä ominaisuuksista on loistava vaihtoehto koiraperheeseen. Robotti-imurin voi ohjelmoida siivoamaan päivässä niin monta kertaa kuin haluaa. Vaikka imurin pölysuodatin voi tuntua pieneltä koirataloudessa, jossa irtokarvoja on paljon, niin todellisuudessa robotti-imurin teho perustuu juuri siihen, että sen voi ohjata imuroimaan useammin. Pitkällä aikavälillä  pölyä, hiekkaa ja koirankarvoja ole juuri lainkaan  ja koti pysyy helposti siistinä irtokarvoista! 

Monet ovakin ihastuneet robotti-imurin kätevyyteen ja helppouteen. Sekä käyttäjät että koirat ovat ihastuneet robotti-imuriin ja siitä onkin tullut moneen kotiin kuin uusi perheenjäsen, joka pitää päivittäin yllä kodin siisteyttä! 

Alla video, jossa testataan robotti-imuria koirataloudessa: 

Imuri Työtehoseura

TTS, Työtehoseura vertasi tutkimuksessaan neljää eri robotti-imuria kartoittaakseen imurien tehokkuutta kotitalouksissa. TTS:n testasi imureita sekä testitilassa että neljässä eri kotitaloudessa, jotka raportoivat kokemuksensa. Testitiloissa kaikki testatut robotti-imurit puhdistivat tehokkaasti kovat lattiapinnat, mutta nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointitulokset vaihtelivat imurista riippuen. Imurointiaika kaikilla laitteilla oli 23—45 minuuttia, ohjelmasta riippuen. Kotiolosuhteissa imureiden suorituskyky vaihteli taas enemmän kuin testitiloissa.

Asunnon sisustus ja pohjaratkaisu vaikuttaa testitulokseen. Kaiken kaikkiaan testin mukaan robotti-imurit ovat todella hyvä apu siivouksen ylläpitämiseen asunnoissa.  Kun robotti-imurilla on tarpeeksi tilaa liikkua, on se todella tehokas apu siivouksen ylläpitämisessä; sen sijaan sokkeloiset asunnot, joissa on todella korkeita kynnyksiä ja paksuja mattoja  ovat robotti-imurille haastavampi ympäristö toimia hyvin. 

TTS:n testin mukaan robotti-imurit pärjäsivät yleisesti ottaen hyvin ja kokonaisarvosanat imureiden tehoista olivat hyvät, eikä niissä ollut suuria eroja. TTS kehottaa kuitenkin miettimään tarkasti ennen robotti-imurin hankintaa niitä tekijöitä, jotka ovat omassa taloudessa tärkeitä.