Taistelu parhaasta kamerapuhelimesta päättyy Applen ja Googlen välienselvittelyyn. Vaikka meillä on oma suosikkimme, näiden yhtiöiden uusimpien puhelimien tuottamien kuvien laatu todistaa, että nyt on hieno aika mobiilikuvaukselle.
Parhaissa kamerapuhelimissa on parannettu laitteisto – Apple päivitti iPhone 13:n antureita, ja Pixel 6 Pro saa kauan odotetun teleobjektiivin – mutta myös ohjelmisto paranee jatkuvasti. Sekä Apple että Google luottavat vahvasti laskennalliseen valokuvaukseen parantaakseen entisestään kamerapuhelimiensa tuottamia kuvia.
Et tietenkään ole rajoittunut iPhoneen tai Pixeliin, jos haluat puhelimen, joka ottaa loistavia kuvia. Myös Samsung päivitti Galaxy S22 -mallistossaan käytettyjä kameroita, mikä on mielenkiintoinen tukos parhaiden kamerapuhelinten listamme kärjessä. Katso Samsung Galaxy S22 vs. iPhone 13 Pro Max -vertailumme hämäräkuvauksesta tai muotokuvatilan vastakkainasettelu nähdäksesi, mitä tarkoitamme.
Tällaiset kameratestit ovat auttaneet meitä löytämään laitteita, jotka tallentavat ikimuistoisia kuvia ja kerran elämässä -kuvia, jotka jäisivät kokematta vähemmän suorituskykyisillä puhelimilla. Etsimme kamerapuhelimia, jotka yhdistävät monimutkaisen optiikan ja sensorit ohjelmistoalgoritmeihin, jotka luottavat matematiikkaan ja tieteeseen saadakseen parhaan mahdollisen valon, värin ja yksityiskohdat jokaisesta tilanteesta. Kyse ei ole myöskään vain objektiivien määrästä takana – jotkut puhelinvalmistajat hyödyntävät tekoälyä valokuvien jälkikäsittelyn parantamiseksi.
Mitkä ovat parhaat kamerapuhelimet?
Nykyinen kamerapuhelinten kuningas on iPhone 13 Pro Max, jota seuraa hyvin lähellä pienempi (ja edullisempi) iPhone 13 Pro. Uusissa Pro-malleissa on kolminkertainen 12 megapikselin kokoonpano, jossa on suuremmat sensorit laajakulma- ja ultralaajakamerassa sekä 3-kertainen optinen zoom teleobjektiivissa.
Jos haluat katsoa Applen puhelimia pidemmälle, monissa parhaissa Android-puhelimissa on vaikuttavia kameroita. Google Pixel 6 Pro ja sen vieressä oleva Pixel 6 ovat uutta kärkeä. Samsungin uusimmat puhelimet – erityisesti Galaxy S22 Ultra – ovat lähellä, etenkin kun on kyse hämäräkuvista ja kohteiden zoomaamisesta, mutta Googlen puhelimet ovat edelleen parhaita. (Nämä kolme kuvaa osoittavat, miksi Pixel 6 Pro päihittää Galaxy S22 Ultran.)
Jos haluat edullisemman kamerapuhelimen, iPhone SE 2022 on tällä hetkellä paras vaihtoehto, vaikka se ei tue yötilaa. Tämä johtuu siitä, että Pixel 6a toimitetaan vasta heinäkuun lopussa, joten odotamme, loistaako Googlen uusi keskihintaluokan puhelin valokuvauksessa kuten poistuva Pixel 5a.
Syksy tuo lisää mahdollisia lisäyksiä parhaiden kamerapuhelinten kilpailuun, sillä sekä Apple että Google esittelevät todennäköisesti iPhone 14:n ja Pixel 7:n. Tutustu huhuttuihin iPhone 14:n kameraominaisuuksiin, jotta näet, millaiseksi tämä taistelu on muotoutumassa.
Parhaiden kamerapuhelinten rankingissa on galleria kuvista, jotka olemme ottaneet kullakin puhelimella. Klikkaa alla olevissa kuvissa olevia nuolia, niin näet näytteen siitä, mihin nämä kamerapuhelimet pystyvät.
Parhaat kamerapuhelimet, jotka voit ostaa tänään
1. iPhone 13 Pro Max
Suurin iPhone 13 on myös paras kamerapuhelin, jonka voit ostaa. Apple on mennyt täysillä eteenpäin iPhone 13 Pro Maxin laitteiston kanssa, sillä se on kasvattanut pää- ja ultralaajakameran kennon kokoa ja lisännyt jälkimmäiseen automaattitarkennuksen. Ultrawide-kamera voi toimia makrokamerana, joka kuvaa kohteita jopa 2 cm:n etäisyydeltä. Viime vuonna iPhone 12 Pro Maxissa esitelty sensorinsiirto-OIS palaa tänä vuonna, ja telekuvaus sai kolminkertaisen lisäyksen.
Apple paransi myös laskennallista valokuvausta, erityisesti hämärässä. Tänä vuonna uusia ovat myös Photographic Styles – käytännössä reaaliaikaiset suodattimet – ja Cinematic-tila. Jälkimmäinen on muotokuvavideo steroideilla, ja siinä on dynaamisesti vaihtuva tarkennus, joka luo todella ammattimaisen videokokemuksen.
Tämä puhelin kannattaa hankkia, jos haluat parhaan kamerakokemuksen.
2. Pixel 6 Pro
Google on jälleen kerran lunastanut Android-valokuvauksen kruunun.
Pixel 6 Pro -puhelimessa on uskomattomat kamerat päivitetyn laitteiston ja tehokkaan ohjelmiston ansiosta. Lopputuloksena on jotain, joka voi mennä Applen kanssa yksi yhteen ja jopa vaihtaa iskuja (erityisesti yötilan, Night Sightin, kanssa).
50 megapikselin pääkamerakenno päästää sisään 150 % enemmän valoa, ja 48 megapikselin teleobjektiivi tarjoaa 4-kertaisen optisen zoomin ja 20-kertaisen digitaalisen zoomin. Ja 11 megapikselin etukamerassa on 94 asteen näkökenttä ultralaajoja selfieitä varten.
Android-puhelimissa on parhaat kamerat, mutta Pixel 6 Pro:ssa on myös uusi Tensor-siru, joka soveltuu hyvin esimerkiksi laskennalliseen valokuvaukseen ja uusiin Google Assistant -ominaisuuksiin. Jos olet Android-leirissä, tämä on puhelin, joka kannattaa hankkia, jos haluat parhaan mobiilikuvauskokemuksen.
3. iPhone 13 Pro
iPhone 13 Pro on isoveljensä kannoilla, ja se on hyvin lähellä toista sijaa tässä parhaiden kamerapuhelinten luettelossa. Siinä on sama laitteisto kuin iPhone 13 Pro Maxissa, jossa on suuremmat sensorit, automaattitarkennus ultralaajakamerassa ja makrotila.
iPhone 13 Pro on kuitenkin aivan samassa linjassa Pro Maxin kanssa, sillä se saa sensorinsiirto-OIS:n ja saman 3-kertaisen optisen zoomin. Myös Photographic Styles ja Cinematic-tila ovat vakiona. Periaatteessa tämä on puhelin, joka kannattaa hankkia, jos haluat parhaan kamerakokemuksen, mutta pienemmässä paketissa. 6,1-tuumainen näyttö on edelleen upea, ja siinä on 120 Hz:n ProMotion-ominaisuus, joka takaa erittäin sulavat animaatiot ja siirtymät.
Akkukesto on jopa mahtava, sillä akkukestotestissämme se kesti lähes 12 tuntia, joten voit ottaa runsaasti kuvia ja videoita.
4. Samsung Galaxy S22 Ultra
Samsung ei tehnyt suuria muutoksia Galaxy S22 Ultra -puhelimen kamera-asetelmiin, mutta parannukset S21 Ultraan verrattuna ovat erittäin tervetulleita. Ensinnäkin 108 megapikselin pääkamerassa on suurempi kenno, joka päästää sisään enemmän valoa. Linssin päällä oleva Super Clear Glass -lasi poistaa heijastukset hämärässä ja yöllä kuvattaessa. Lopputuloksena on parempia hämäräkuvia ja teräviä kuvia, kun käytät Galaxy S22 Ultran yötilaa.
Muut Galaxy S22 Ultra -kameran parannukset keskittyvät ohjelmistopuolelle. Nyt käytössäsi on adaptiivinen pikselitekniikka, joka yhdistää 9 pikseliä yhdeksi (toinen hämäräkuvauksen parannus), parannettu AI-korkearesoluutiokäsittely ja 4x nopeampi monikuvakäsittely. Muotokuvatilassa hyödynnetään AI Stereo Depth Maps -tekniikkaa, joka erottaa kohteen paremmin kuvan taustasta. Ja videon automaattinen kehystysominaisuus tunnistaa jopa 10 ihmistä ja pitää heidät tarkennettuna kuvatessasi. Nämä ohjelmisto-ominaisuudet ovat jo saamassa lisäpotkua Samsungilta, joka aloitti kamerapäivitysten käyttöönoton kesäkuussa 2022. Tärkeimpiä parannuksia ovat muun muassa muotokuvatilan suorituskykypäivitys ja virheenkorjaus Single Take -toimintoon.
Viime kädessä Applen ja Googlen huippukamerapuhelimet jäävät Samsungin parhaimmiston edelle, mutta vain niukasti. Tämä kamerapuhelin kannattaa hankkia Samsung-faneille.
5. Google Pixel 6
Google Pixel 6:sta saattaa puuttua teleobjektiivi, mutta se on silti tehokas kamerapuhelin. Saat samat 50 megapikselin pää- ja 12 megapikselin ultralaajakuvausanturit hieman pienemmässä rungossa. Valokuvista tulee kirkkaita ja teräviä, vaikka huomasimmekin joissakin valokuvissa jonkin verran värien epäjohdonmukaisuutta.
Pixel 6 on silti paras kamerapuhelin useimmille Android-käyttäjille. Saat upeita maisemakuvia, muotokuvia ja selfieitä. Ja kaikkien uusien tekoälyyn perustuvien valokuvausominaisuuksien, kuten Magic Eraserin, ansiosta käytössäsi on paljon.
6. iPhone 13
Paras iPhone keskivertokäyttäjälle, iPhone 13:ssa on huomattavia parannuksia edeltäjäänsä verrattuna. Akunkesto ei ole vain huomattavasti parempi, vaan myös kamerat saivat päivityksiä. Ennen kaikkea sensorit ovat nyt suurempia, ja ne päästävät enemmän valoa sisään, mikä auttaa sisä- ja yökuvissa.
Pelkästään erinomaisten kameroiden lisäksi saat myös Pro-malleissa olevat Photographic Styles- ja Cinematic-tilat. Vaikka menetät teleobjektiivin ja laajemmat aukot, saat kuitenkin upean valokuvauskokemuksen erittäin kohtuulliseen hintaan. Apple jopa nosti perustallennustilaa 128 Gt:iin, mutta kustannukset pysyivät samoina.
7. OnePlus 10 Pro
OnePlus on kulkenut pitkän matkan jälkikäteen ajateltujen kameroidensa päivistä. Olemme kiinalaisen puhelinvalmistajan uuden aikakauden kynnyksellä toisen sukupolven Hasselbladin mobiilikuvausjärjestelmän myötä. OnePlus 10 Pro on paras kamerapuhelin, jonka olemme koskaan nähneet yhtiöltä.
Se ei ole aivan samalla tasolla kuin iPhone 13 Pro Max tai Pixel 6 Pro, mutta se on erittäin kunnioitettava. OnePlussalla on silti useimmissa valokuvissa keltaisen sävyn ongelma, mikä näkyy erityisesti ulkona. Sisätiloissa se tekee kuitenkin lämpimän ja viihtyisän tunnelman. 48 megapikselin pääkamera tekee kaiken raskaan työn, mutta älä laske pois 50 megapikselin ultralaajakuvausanturia. Se voi kuvata 100 asteen näkökentässä minimaalisella reunavääristymällä tai zoomata 150 asteeseen.
Meidän mielestämme OnePlus 10 Pro kamppailee kamerapuhelimena teleotoksissa. Ne eivät vain yllä muiden tämän listan suurten kameroiden tasolle, ja uskomme, että alhaisemmalla resoluutiolla voi olla jotain tekemistä asian kanssa. Ainakin 32 megapikselin etukamera ottaa hienoja selfieitä. Jopa yökuvaus on parantunut ja tuottaa paljon parempia kuvia hämärässä.
8. Samsung Galaxy S22 Plus
Samsung Galaxy S22 Plussan valokuvausominaisuudet eivät ole yhtä laajat kuin S22 Ultrassa, mutta toisaalta hintalappukaan ei ole yhtä suuri. Ja S22 Plussan kamerat ovat varsin kyvykkäitä,varsinkin kun Samsung on nostanut pääkameran megapikselimäärän 50 megapikseliin. Tämän vuoden puhelimen kenno on myös suurempi, joten Galaxy S22 Plus päästää enemmän valoa sisäänsä, mikä takaa terävämpiä kuvia haastavammissakin olosuhteissa.
Pääkamera ei ole ainoa, jossa on tapahtunut parannuksia. Galaxy S22 Plussan teleobjektiivi tukee nyt kolminkertaista optista zoomia S21 Plussan hybridizoomin sijaan. Tämä tarkoittaa vähemmän kohinaa, kun zoomaat kohdetta.
Kun mukaan lisätään muita ominaisuuksia, kuten 8K-videokuvaus 24 kuvan sekuntinopeudella, automaattinen kehystysominaisuus, jolla voit seurata jopa 10 ihmistä videota kuvatessasi, ja kehittyneet vakautusominaisuudet, joilla voit minimoida tärisevän videon, saat varsin kyvykkään kamerapuhelimen alle 1 000 dollarilla.
Jos etsit pienempää versiota tästä puhelimesta, tutustu Galaxy S22:een. Siinä on samat kameraominaisuudet kuin Plussassa, mutta pienemmässä ja hieman edullisemmassa paketissa.
Näin valitset itsellesi parhaan kamerapuhelimen?
On monia tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon, jos kameran laatu vaikuttaa vahvasti älypuhelimen ostopäätökseen. Hyvä tapa aloittaa on kysyä itseltäsi, millaisia kuvia näet ottavasi. Kaikki monitehokamerat eivät ole samanlaisia – joissakin on ultralaajakuvausobjektiivit upeita maisemia varten, toisissa teleobjektiivit zoomattuja matalan syväterävyyden muotokuvia varten, ja toisissa taas on molempia. Samsungin ja Huawein kaltaisten yritysten uusimmissa lippulaivoissa on jopa periskooppityyliset objektiivit, joilla voidaan saavuttaa jopa 10-kertainen häviötön zoomaus, joka kilpailee DSLR-kameroiden tehon kanssa.
Jotain muuta huomioitavaa: Megapikseleillä ei ole yhtä paljon merkitystä kuin aukolla. Kamerat, joissa on laajempi aukko (pienemmät ƒ-stop-luvut tarkoittavat laajempia objektiiveja), päästävät sisään enemmän valoa, mikä auttaa huomattavasti parempien kuvien tuottamisessa pimeässä. Uusimpien laitteiden korkeat megapikselisensorit ovat hienoja, mutta on yleinen harhaluulo, että pikselimäärä johtaa suoraan parempiin kuviin.
Tarvitsetko muotokuvatilan, joka mahdollistaa bokeh-taustan? Silloin kuvan kohde on terävästi tarkennettu, kun taas taiteellinen sumeus peittää muun kuvan. Vaikka se oli alun perin vain monikamerapuhelinten ominaisuus, yhden objektiivin iPhone SE pystyy kuvaamaan bokeh-vaikutteisia muotokuvia. Joissakin laitteissa voit jopa säätää sumeuden voimakkuutta ennen ja jälkeen kuvan ottamisen.
Myös etukameran ominaisuudet ovat tärkeitä. Maailmassa, jossa otamme enemmän selfieitä kuin koskaan, puhelimen etukameraa ei kannata unohtaa. Monet etukamerat, kuten iPhone 13:n ja Pixel 6:n kamerat, pystyvät itse asiassa tekemään samoja muotokuvatilan tehosteita kuin takakamerat. Joissakin puhelimissa on kaksi etukameraa, joista toinen linssi ottaa enemmän taustan yksityiskohtia, mutta tämä ominaisuus on mennyt viime aikoina pois muodista.
Lopuksi, älä unohda videota. Kamerat kuvaavat muutakin kuin vain stillkuvia. Harkitse, millä resoluutiolla kamera tallentaa videota sekä kuvanopeutta. Yksi sana viisaalle: varo kuitenkin, että resoluution nostaminen johtaa siihen, että videoleikkeet vievät paljon enemmän tilaa älypuhelimesi sisäisestä tallennustilasta.
Miten testata kamerapuhelimia?
Arvioidessamme parhaita kamerapuhelimia valitsemme puhelimia, joiden hinnat ja ominaisuudet ovat vertailukelpoisia, ja vertailemme niitä keskenään. Valitsemme yleisiä kuvaustilanteita – maisemia, sisä- ja ulkokuvia, muotokuvia ja selfieitä päivänvalossa ja yöllä. Testaamme myös jokaisen kameran objektiivin, myös ultralaajakulma- ja teleobjektiivit, jos puhelimessa on sellaisia.
Kunkin puhelimen takalinssien testaamisen lisäksi testaamme myös etukameran ja otamme selfieitä sekä vakio- että muotokuvatilassa. Sitten vertaamme tuloksia vastaaviin kamerapuhelimiin.
Vertailuissa käytetyt kuvat on otettu kunkin kameran oletusasetuksilla. Vaikka puhelimessa olisi manuaalisäätöjä, emme testaa niitä, sillä haluamme jäljitellä kokemusta, jonka tyypillinen älypuhelimen käyttäjä saisi käyttämällä laitteen kamerasovellusta.
Jokaisessa älypuhelinarviossamme otamme huomioon myös kaikki erityisominaisuudet, kuten kaksoislinssit ja niiden tarjoamat mahdollisuudet, muotokuvatilat ja muut erikoistilat, ennen kuin teemme johtopäätöksen.
Kameratestaus on tärkein arviointi parhaiden kamerapuhelinten valinnassa, mutta älypuhelinarvosteluihimme sisältyy myös muita testejä, kuten suorituskykytestausta, akkutestausta ja näyttötestausta. Näet näiden testien täydelliset tulokset, kun arvioimme parhaat puhelimet kokonaisuudessaan.