Vaikka monia älypuhelimia mainostetaan ”vedenkestävinä”, se ei tarkoita, että ne olisivat immuuneja vesivahingoilta.
Jos olet joskus kastellut puhelimesi sateessa, pudottanut sen veteen tai kaatanut sen päälle nestettä, et ole yksin. Erään tutkimuksen mukaan 25 prosenttia älypuhelimen käyttäjistä on vahingoittanut älypuhelinta vedellä tai muulla nesteellä.
Älypuhelimeen tunkeutuva neste voi vaikuttaa laitteeseen monin tavoin. Se voi johtaa mm:
- sumeisiin valokuviin, jos kosteutta jää kameran linssiin.
- äänentoiston häiriöt tai äänentoiston puuttuminen
- nestepisarat näytön alla
- kyvyttömyys ladata
- sisäisten osien ruostumiseen tai
- kaikkien toimintojen täydellinen loppuminen.
Vaikka uusia puhelimia mainostetaan ”vedenkestävinä”, se ei tarkoita, että ne ovat vedenpitäviä tai täysin immuuneja vedelle. Vedenkestävyys tarkoittaa vain sitä, että laite kestää jonkin verran altistumista vedelle ennen kuin se vaurioituu merkittävästi.
Samsung Australia on jo pitkään puolustautunut väitteitä vastaan, että se antaa väärän kuvan älypuhelimiensa vedenkestävyydestä.
Vuonna 2019 Australian kilpailu- ja kuluttajakomissio (ACCC) haastoi Samsungin liittovaltion tuomioistuimeen väittäen, että väärät ja harhaanjohtavat mainokset olivat saaneet asiakkaat uskomaan, että heidän Galaxy-puhelimensa soveltuisivat:
Käyttö kaikenlaisessa vedessä tai altistuminen sille (mukaan lukien esimerkiksi valtameret ja uima-altaat).
Samsung Australia on sittemmin hylännyt asiakkaiden takuuhakemukset, jotka koskevat puhelimille aiheutuneita vahinkoja, jotka johtuvat käytöstä nesteessä tai altistumisesta sille.
Vastaavasti viime vuonna Italian kilpailuviranomainen määräsi Applelle 10 miljoonan euron (15,5 miljoonan Australian dollarin) sakot, koska se oli väittänyt harhaanjohtavasti puhelimiensa vedenkestävyyttä ja koska se ei ollut korvannut nestevaurioita takuun puitteissa näistä väitteistä huolimatta.
Kuinka kestävä puhelimesi on?
Puhelinten vedenkestävyys luokitellaan tunkeutumissuojakoodilla, jota kutsutaan yleisesti IP-luokitukseksi. Yksinkertaisesti sähkölaitteen IP-luokitus viittaa sen tehokkuuteen kiinteiden aineiden ja nesteiden tunkeutumista vastaan.
Luokitus sisältää kaksi numeroa. Ensimmäinen osoittaa suojan kiinteitä aineita, kuten pölyä, vastaan, kun taas toinen osoittaa nesteiden, erityisesti veden, kestävyyden.
Puhelimella, jonka IP68-luokitus on, on kiinteän kohteen suojausluokka 6 (täysi suojaus pölyltä, lialta ja hiekalta) ja nestesuojausluokka 8 (suojaus yli metrin syvyiseen veteen upottamiselta).
Tosin jälkimmäisen osalta valmistajat ovat vastuussa tarkan syvyyden ja ajan määrittelystä.
Suosituissa iPhone 12- ja Samsung Galaxy S21 -puhelimissa on molemmissa IP68-luokitus. Mitä tulee altistumiseen vedelle, iPhone 12:n sallittu upotussyvyys on kuitenkin enintään 6 metriä 30 minuutin ajan, kun taas Galaxy 21:n upotusraja on enintään 1,5 metriä, niin ikään 30 minuutin ajan.
Vaikka IP-luokitukset osoittavat puhelinten vedenkestävyyden, useimpien puhelinten uiminen aiheuttaa suuria ongelmia. Valtamerten ja uima-altaiden suolapitoisuus voi syövyttää laitteen ja maksaa kalliin korvaavan puhelimen.
Lisäksi puhelinvalmistajat tekevät IP-testinsä makeassa vedessä, ja Apple suosittelee, että laitteita ei upoteta minkäänlaisiin nesteisiin.
Onneksi vedenkestävät puhelimet kestävät yleensä pienemmätkin nestemäärät, kuten lasin kaatumisen.
Nestevaurioiden tarkistaminen
Vedelle altistuminen on asia, jonka valmistajat ovat ottaneet huomioon suunnitellessaan puhelimia. Useimmissa Applen ja Samsungin puhelimissa on SIM-korttilokeron sisällä oleva nestekosketuksen/vaurion merkkiliuska.
Sen avulla voidaan tarkistaa, onko laitteessa nestevaurioita, jotka saattavat aiheuttaa toimintahäiriöitä. Nesteen kanssa kosketuksiin joutunut merkkiliuska menettää tavanomaisen värinsä ja muuttuu värittömäksi ja tahmeaksi.
Värjäytynyt liuska tekee puhelimestasi yleensä kelpaamattoman valmistajan vakiotakuun piiriin.
Jos sinulla on jokin Applen tai Samsungin uudemmista älypuhelimista, laite havaitsee nesteen tai kosteuden latausportissa ja varoittaa siitä hälytyksellä. Tämä ilmoitus poistuu vasta, kun portti on kuiva.
Mutta mitä sinun pitäisi tehdä, jos tämä kauhea ponnahdusikkuna ilmestyy?
Vesivahinkoisen puhelimen korjaaminen
Ensinnäkin, älä laita puhelinta riisiastiaan. On myytti, että riisi auttaa kuivattamaan puhelimen. Noudata sen sijaan seuraavia ohjeita:
- Sammuta laite välittömästi äläkä paina mitään painikkeita.
- Jos puhelimesi on vedenkestävä ja olet läikyttänyt tai upottanut sen muuhun nesteeseen kuin veteen, sekä Apple että Samsung suosittelevat sen huuhtelemista upottamalla se tyyneen vesijohtoveteen (mutta ei juoksevan hanan alle, sillä se voi vahingoittaa sitä).
- Pyyhi puhelin kuivaksi paperipyyhkeillä tai pehmeällä liinalla.
- Ravista laitetta varovasti, jotta vesi poistuu latausliitännöistä, mutta vältä voimakasta ravistelua, sillä se voi levittää nestettä sisälle lisää.
- Poista SIM-kortti.
- Puhalla vesi pois paineilmapölynimurilla, jos sinulla on sellainen. Vältä kuuman puhalluskuivaimen käyttöä, sillä kuumuus voi rikkoa kumitiivisteet ja vahingoittaa näyttöä.
- Kuivaa puhelin (ja erityisesti portit) tuulettimen edessä.
- Jätä puhelin ilmatiiviiseen säiliöön, joka on täynnä silikageelipaketteja (niitä pieniä paketteja, joita saa uusien kenkien ja laukkujen sisällä), tai muuta kuivausainetta. Nämä auttavat imemään kosteutta.
- Älä lataa puhelinta ennen kuin olet varma, että se on kuiva. Laitteen lataaminen, jos sen sisällä tai portissa on vielä nestettä, voi aiheuttaa lisävahinkoja. Apple suosittelee odottamaan vähintään viisi tuntia sen jälkeen, kun puhelin vaikuttaa kuivalta, ennen kuin lataat sen (tai kunnes hälytys häviää).
Jos edellä mainitut toimet eivät auta ja sinulla on edelleen näennäisesti kuollut laite, älä yritä avata puhelinta itse. Sinun on parempi viedä se ammattilaiselle.