Mikään ei saa kaltaisiamme älypuhelimiin pakkomielteisesti suhtautuvia vuosituhatvuotiaita ahdistumaan enemmän kuin ajatus siitä, että puhelimemme hakkeroidaan. Itse asiassa olemme nähneet painajaisia juuri tästä skenaariosta. Totuus on kuitenkin se, että puhelimen hakkerointi ei ole maailmanloppu, vaikka se voi tuntua siltä tällä hetkellä. Voit saada puhelimesi ja elämäsi takaisin hallintaasi muutamassa minuutissa tai päivässä.

Mitä tehdä, jos puhelimesi on hakkeroitu?

Virustorjuntaohjelmiston tarkoituksena on estää hakkerointi, mutta vaikka et olisi ladannut sitä aiemmin, voit käyttää sitä puhelimesi hakkeroinnin aiheuttaneen haittaohjelman poistamiseen.

Kuinka poistaa hakkerointi puhelimestasi

Käytä virustorjuntaohjelmistoa. Virustorjuntaohjelmisto eristää haittaohjelman hiekkalaatikkoon, jotta se ei voi vaikuttaa puhelimesi muihin osiin. Sitten se poistaa sen puolestasi. Huh! Puhelu ei enää tule talon sisältä (ei sanaleikkiä). Pidä virustorjuntaohjelmisto päällä, jotta se toimii edelleen taustalla.
Ota yhteyttä yrityksiin. Ota yhteyttä kaikkiin rahoituspalvelu- tai verkkokauppayrityksiin, joilla on luottokortti- tai pankkitilitietojasi, jotka ovat todellakin hyvin arkaluonteisia tietoja. Selvitä, mitkä maksutapahtumat sinun on kiistettävä pankkisi kanssa ja joissakin tapauksissa tehtävä ilmoitus petoksesta.
Poista sovelluksia. Jos puhelimessasi näkyy sovelluksia, joita et ole ladannut, poista ne.
Nollaa puhelimesi tehdasasetukset. Parempi vielä, tee puhelimellesi täydellinen tehdasasetusten palautus, jotta se palautuu niihin asetuksiin, jotka olivat puhelimen hankkimishetkellä. Noudata näitä ohjeita varmuuskopioituasi tietosi:


iPhone:

Samsung Androidin versio 5.0 tai uudempi:

Vaihda salasanasi. Vaihda lopuksi kaikkien murron kohteeksi joutuneiden tilien salasanat – tämä on hyvä käytäntö aina, kun kirjautumistietosi ovat osallisena tietomurrossa.

Kuinka estää puhelimen hakkerointi
Miten voit estää painajaisen toistumisen? Muutamalla muutamalla asetuksiin tehtävällä muutoksella voit vähentää huomattavasti puhelimesi hakkeroinnin todennäköisyyttä.

Lataa virustorjuntaohjelmisto.

Virustorjuntaohjelmisto skannaa puhelimen virusten ja haittaohjelmien varalta ja poistaa sitten kaikki laitteeseen kohdistuvat uhat. Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse virustorjuntaohjelmaa mobiililaitteeseensa – vain Android-käyttäjät. Lue, miten pääset eroon viruksesta Androidilla ja mitkä ovat parhaat Android-virustorjuntavaihtoehdot. iPhonet ja iPadit eivät tarvitse virustorjuntaohjelmistoa, vaikka niitä voidaan hakkeroida muilla tavoin. Virustorjunta voi pysäyttää hakkerit monissa tapauksissa. Lue virustorjuntaoppaamme saadaksesi lisätietoja.

Yhdistä VPN-yhteys julkisissa Wi-Fi-verkoissa.


Julkiset Wi-Fi-verkot ovat yhtä käteviä kuin turvattomia. VPN:t tekevät kuitenkin yhteyden muodostamisesta julkisiin Wi-Fi-verkkoihin turvallista. VPN:t piilottavat selaushistoriasi ja piilottavat IP-osoitteesi, jolloin IP-osoitteesi muuttuu sijaintisi piilottamiseksi. VPN-sovelluksia on saatavilla sekä iPhoneen että Androidiin; suosittelemme parhaita iPhone-VPN:iä ja parhaita Android-VPN:iä. Joissakin tapauksissa VPN:t voivat pysäyttää DDoS-hyökkäykset, joten ne ovat hyvä ratkaisu, kun haluat käyttää julkista Wi-Fi-yhteyttä.


Älä jailbreakaa.


Jailbreak antaa sinulle täydellisen määräysvallan iPhoneen, aina siitä, mistä lataat sovelluksia ja miten järjestät käyttöliittymän. Vaikka pidämme kontrollista yhtä paljon kuin muutkin, iPhonen jailbreakaus tarkoittaa, että Applen sisäänrakennetut tietoturvaominaisuudet, kuten haittaohjelmien tarkistukset, jäävät käyttämättä. Periaatteessa, jos haluat välttää iPhonen hakkeroinnin, älä tee jailbreakiä; tämä ei ole mikään Monopoli-peli! Sen sijaan lataa sovelluksia vain puhelimen virallisista sovelluskaupoista, jotta vältät haittaohjelmien lataamisen.

Vältä tietojenkalastelua.


Haiseeko jokin phishingiltä? Ehkä sait sähköpostia osoitteesta, jota et tunnista, tai ehkä syötät kirjautumistietojasi sivustolle, joka ei näytä aivan oikealta. Useimmissa virustorjuntaohjelmistoissa on suojaus phishingiä vastaan, mutta jos et ole varma, parasta on olla napsauttamatta tuntemattomia linkkejä, sähköposteja, liitetiedostoja, verkkosivustoja tai viestejä.

Käytä salausta.


Salaus on hyvä tapa välttää hakkerointi, halusitpa sitten pysyä anonyyminä verkossa tai et. Etsi sivustoja ja sovelluksia, jotka käyttävät päästä päähän -salausta, mieluiten alan standardia 245-bittistä AES-salausta.

Käytä vain luotettuja latausasemia.


Yksi 2000-luvulla elämisen parhaista puolista ovat julkiset latausasemat. Luoja varjelkoon meitä olemasta julkisella paikalla ilman älypuhelinta! Näihin latausasemiin liittyy kuitenkin riskejä, kuten se, että joku voi varastaa puhelimesi tiedot USB-aseman kautta. Hakkerit pääsevät helposti käsiksi puhelimesi tietoihin aseman kautta tai voivat jopa ajaa haittaohjelmia. Jos mahdollista, käytä USB-latausliitännän sijasta pistorasiaa, sillä pistorasiat siirtävät vain virtaa, eivät tietoja. Jos käytettävissä on vain USB-liitäntä, käytä vain latausta varten tarkoitettua sovitinta tai datanestolaitetta. Kiität meitä myöhemmin!

Aseta puhelimen lukot ja salasanat.


Varmista, että jos laitat puhelimen pois päältä tietyksi ajaksi, tarvitset salasanan avataksesi sen takaisin. Tässä kerrotaan, miten salasanat asetetaan:

iPhone X tai uudempi:
Napsauta ”Asetukset”.
Napsauta ”Face ID & salasana”.
Napsauta ”Ota salasana käyttöön”.
Syötä kuusinumeroinen salasana.
Vahvista ja aktivoi salasana syöttämällä se uudelleen.

Android:

Napsauta ”Asetukset”.
Napsauta ”Turvallisuus”.
Napsauta ”Näytön lukitus”.
Valitse ”Vakiolukot”.
Valitse ”Salasana”.
Kirjoita enemmän kuin neljä merkkiä.

Merkkejä siitä, että puhelimesi on hakkeroitu

Mistä tiedät, onko puhelimesi hakkeroitu? Saatat huomata nämä merkit:

Puhelimesi menettää nopeasti latauksensa.
Puhelimesi toimii tavallista hitaammin.
Huomaat outoa toimintaa verkkotileilläsi, kuten tuntemattomia kirjautumisia, uusien tilien rekisteröintejä tai salasanan palautussähköposteja.
Näet tuntemattomia puheluita tai tekstiviestejä.
Saat tavallista enemmän ponnahdusikkunoita; tämä voi olla merkki mainosohjelmista. Lue, miten mainosohjelmat poistetaan erityisesti.
Puhelimesi datankäyttö on tavallista suurempaa.
Huomaat tuntemattomia sovelluksia.

Miten puhelimia hakkeroidaan?


Syy siihen, miksi teemme niin paljon varotoimia puhelimiemme ympärillä, on se, että hakkerointi voi tapahtua monin eri tavoin. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä:

Phishing: Phishing-viestit johtavat sosiaaliseen manipulointiin eli siihen, että ihmisiltä pyydetään suoraan heidän kirjautumistietojaan, jotta he pääsevät käsiksi tietokonejärjestelmiin. Phishing voi tapahtua sähköpostien ja tekstiviestien lisäksi myös huijauspuheluiden kautta. Jos saat oudon tekstiviestin tai sähköpostiviestin joltakin tuntemattomalta, älä klikkaa sitä; sama pätee sosiaalisessa mediassa oleviin viesteihin. Matkapuhelimesi turvallisuus kiittää sinua!
Brute-force-hyökkäykset: Brute-force-hyökkäykset ovat ehkä alkeellisin hakkerointimenetelmä, sillä hakkerit vain arvaavat salasanoja, kunnes ne kirjautuvat oikein.
Man-in-the-middle-hyökkäykset: Tässä menetelmässä hakkerit sieppaavat datapaketteja niiden kulkiessa lähettäjän ja vastaanottajan välillä ja ”kuuntelevat” kirjautumistietoja.
Fyysinen pääsy: Jos puhelimessa ei ole salasanaa, hakkerointi on paljon helpompaa, olipa kyseessä sitten kadonnut tai varastettu puhelin.
Ohjelmointiin perustuva hakkerointi: Ohjelmointiin perustuva hakkerointi vaatii eniten teknistä tietämystä; hakkerit löytävät järjestelmistä haavoittuvuuksia ja antavat itselleen täydet hallinto-oikeudet.

Voiko puhelimeni hakkeroida?

Kaikki tämä kuulostaa huolestuttavalta, mutta saatat miettiä: ”Voiko Android- tai iPhone-puhelimeni hakkeroida?”. Vastaus on valitettavasti kyllä, sekä Androidit että iPhonet ovat alttiita hakkeroinnille.

Anteeksi!

Kuka hakkeroi puhelimia?


Hakkerit ovat rikollisia, jotka pääsevät ilman laillisten käyttäjien lupaa verkkoihin ja laitteisiin varastamaan PII:tä, yritystietoja jne. Erityisesti black-hat-hakkerit ovat pahantahtoisia hakkereita, toisin kuin white- tai gray-hat-hakkerit, joilla ei ole pahantahtoisia aikomuksia.