Televisio on yhä olohuoneen sydän useimmissa kodeissa. Sen ääreen keräännytään katsomaan suosikkiohjelmia ja lempielokuvia. Nykyään televisiota katsellessa ei kuitenkaan tarvitse tyytyä kanavilta tulevaan tarjontaan, vaan netin kautta valikoima on kasvanut melkoisiin mittasuhteisiin. Internetiä hyödyntävät älytelevisiot ovatkin jo yhä useamman suomalaisen valinta.
Älytelevisiot ovat kiilanneet televisiomarkkinoille, ja niiden suosio on helppo ymmärtää, kun tutustuu niiden erilaisiin toimintoihin. Erilaisia älytelevisioita on suuri määrä, ja uuden älytelevision valinta voi tuntua vaikealta tehtävältä. Älytelevisio on käsitteenä monelle tuttu, mutta tiedätkö, mitä kaikkia ominaisuuksia siinä voi olla? Minkä kriteerien perusteella voi löytää itselle sopivan vaihtoehdon?
Mikä on älytelevisio?
Älytelevisio tarkoittaa televisiota, jonka voi yhdistää internetiin. Älytelevisio onkin ikään kuin television ja tietokoneen yhdistelmä, jolla voi tehdä paljon muutakin kuin ainoastaan katsoa tv-sarjoja ja elokuvia. Casting- ja suoratoistopalveluiden avulla tietokoneella tai mobiililaitteella olevaa sisältöä voi toistaa television ruudulla. Lisäksi monissa älytelevisioissa on myös sisäänrakennettu kamera ja mikrofoni.
Useimmissa älytelevisioissa käytetään sovelluksia, jotka ovat hyvin samantapaisia kuin mobiilisovellukset. Kun älytelevision yhdistää nettiin, voi sillä myös muun muassa pelata pelejä, lukea sähköpostit, tehdä ostoksia, suoratoistaa musiikkia ja tv-ohjelmia sekä surffata netissä. Älytelevision avulla voi esimerkiksi nauttia kolikkopeleistä Mr Green -nettikasinolla isolta ruudulta. Älytelevision merkittävä etu on myös se, että sen kautta on pääsy eri kanaville ja muuhun verkkoviihteeseen ilman tv-antennia tai satelliitti- tai kaapelipalvelua.
Pääasiallinen käyttötarkoitus
Älytelevisioita on saatavilla monessa eri hintaluokassa. Älytelevision hinta riippuu ennemmin sen ominaisuuksista kuin koosta.Televisiota ostaessa kannattaa miettiä, mihin kaikkeen sitä halua käyttää. Ratkaisu siitä, mikä on paras televisio, on aina henkilökohtainen.
Jos tarkoituksena on lähinnä katsoa perinteisiä tv-lähetyksiä, ei kuvanlaatuun tai erikoisominaisuuksiin luultavasti kannata panostaa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että peruskäyttöön tarkoitetut televisiot ovat kehittyneet hurjasti viime vuosina, ja jo halvemman hintaluokan älytelevisioiden ominaisuudet riittävät yleensä melko vaativaankiin käyttöön.
Jos taas televisiota aiotaan käyttää kotiteatterina tai pelikonsolin näyttönä, on kuvan- ja äänenlaadulla enemmän merkitystä. Kotiteatterikäyttöön tarkoitetuissa älytelevisioissa on hdr-tuki, mikä tarkoittaa, että kuvanlaatu on korkealaatuinen ja aidontuntuinen. Kaikkia tv-sarjoja ja elokuvia ei vielä voi katsoa hdr-versiona, mutta niiden valikoima kasvaa koko ajan. Lisäksi joissakin uutuustelevisioissa on filmmaker mode -tila, jonka avulla elokuvan värimaailma esitetään sen ohjaajan näkemyksen mukaisesti. Älytelevisiossa voi myös olla taustavalot, jotka parantavat kuvan kontrastia.
Urheilua paljon seuraavat sen sijaan arvostavat televisiota, joka pystyy parantamaan tv-lähetyksiä ja toistamaan liikkuvia kohteita mahdollisimman luonnollisesti. Kuvanparannuksen merkitys korostuu, mitä isompi television ruutu on. Jotkut urheilulähetykset on jo saatavilla 4K-laatuisena, mikä tarkoittaa erittäin korkeaa kuvanlaatua. Kun 4K-laatu ei ole saatavilla, on lähetykset skaalattava television resoluutioon, jolloin hyvä kuvan prosessointi on arvossaan.
Myös television koko ja ulkonäkö kannattaa ottaa huomioon, sillä iso tv on osa kodin sisustusta. Nykyään näytön ohuus ja reunattomuus on trendikästä. Tv:n koosta puhuttaessa tarkoitetaan sen diagonaalimittaa eli pituutta vasemmasta yläkulmasta oikeaan alakulmaan. Televisioiden mitat ilmaistaan yleensä tuumina. TV:n kokoa ja sijoituspaikkaa kannattaa harkita huolella, sillä liian pieni tai iso tv saattaa olla häiritsevä. Yleisesti ottaen paras katselukokemus saadaan, kun tv-ruutu täyttää noin 40 % näkökentästä. Myös katsottavan kuvan resoluutiolla on merkitystä: mitä terävämpi kuva, sitä lähempänä sopiva tv-etäisyys on, ja toisinpäin.
Internet-yhteys ja sovellukset
Olennaista on yhdistää älytelkkari nettiin. Älytelevision hyödyntäminen edellyttää siis internet-yhteyttä.
Uusimmissa malleissa voi valita, haluaako siihen käyttää langatonta yhteyttä vai fyysistä kaapelia. Suurimmassa osassa älytelevisioista on sisäänrakennettu WiFi, mutta asia kannattaa aina varmistaa ennen ostopäätöksen tekemistä, mikäli television aikoo yhdistää nettiin langattomasti.
Kun telkkari on yhdistetty nettiin, pääsee sillä sovelluskauppaan, ja sitä kautta lataamaan itselle tärkeät sovellukset. Yleensä älytelevisiossa on myös jo valmiiksi asennettuna joitakin sovelluksia. Älytelevisiolla pääsee siis kanavien lisäksi käsiksi muuhun sisältöön. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että esimerkiksi suoratoistopalvelut maksavat tietyn summan kuukaudessa, eivätkä ne sisälly älytelevisioon, vaan jokaisen on hankittava halutut palvelut itse. Televisiota valitessa on hyvä ottaa selvää, ovatko halutut suoratoistopalvelut saatavilla haluttuun malliin.
Yhteensopivat laitteet
Laadukas älytelevisio tunnistaa automaattisesti HDMI-kaapelilla liitetyt laitteet, jolloin useampi kaukosäädin ei ole tarpeen – käytössä on vain TV:n kaukosäädin. Joissakin älytelkkareissa on myös vaihtoehtona käyttää omaa älypuhelinta kaukosäätimenä, jolloin muuta kaukosäädintä ei tarvita ollenkaan.
Ennen telkkarin ostamista kannattaa tarkistaa, minkä kaikkien muiden laitteiden kanssa se on yhteensopiva. Muun muassa yhteensopivuus älykaiuttimien kanssa on monelle tärkeä ominaisuus. Näin yhteyden voi muodostaa joko Amazon Alexan tai Google Assistantin avulla. Älykaiuttimen avulla television avaaminen ja sulkeminen sekä kanavan vaihtaminen ja äänenvoimakkuuden säätäminen käy vaivattomasti.
Ylipäätään erillisen kaiuttimen hankkiminen televisiosta riippumatta on monen valinta, sillä modernit telkkarit ovat niin ohuita, että niiden kaiuttimista ei saa irti kovin suuria tehoja. Soundbar-kauittimet ovat suosittuja lisävarusteita älytelevisiolle, sillä se toteuttaa vaikuttavamman äänimaailman kuin television kaiuttimet. Soundbar-kaiuttimet ovat pitkiä, ohuita ja matalia kaiuttimia, jotka sijoitetaan tv:n eteen tai alapuolelle. Soundbar-kaiuttimien lisäksi etenkin kunnon kotiteatterisysteemin haluavat, sijoittavat myös kokonaiseen kotiteatterijärjestelmään.