On olemassa 13 ihmiselle välttämätöntä vitamiinia, joita tulisi saada ravinnosta, koska elimistömme ei osaa niitä valmistaa. Monivitamiinit ovat kätevät tuote näiden vitamiinien saannin varmistamiseksi, sillä ne useasti sisältävät myös välttämättömiä hivenaineita ja mineraaleja.

MONIVITAMIINIEN KÄYTTÖ RASKAUDEN AIKANA

Raskausaikana odottavan äidin tärkeimmät ravintoaineet ovat folaatti, D-vitamiini, rauta, kalsium ja B12-vitamiini, sekä omega 3-rasvahapot. Nämä vitamiinit ja hivenaineet ovat tärkeitä sekä äidin hyvinvoinnin lisäksi myös sikiön kasvulle ja kehitykselle.

Lue myös laajempi opas: Paras monivitamiini

HALUTUIN.FI

Erityisesti raskauden ajalle suunnitellut monivitamiinivalmisteet ovat suosittuja, sillä niiden ansiosta kaikkia tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita ei tarvitse ottaa monesta eri ravintolisäpurkista. Nämä valmisteet on suunniteltu tukemaan monipuolista ruokavaliota, eivätkä ne sisällä mega-suuria annoksia mm. rasvaliukoisia vitamiineja. Raskauden aikana käytettävät monivitamiinit on tarkoitettu paikkaamaan ruokavaliosta mahdollisesti puuttuvia välttämättömiä vitamiineja ja hivenaineita. Näiden tuotteiden käyttöä voi jatkaa myös koko imetysajan äidin jaksamisen tukemiseksi.

Raskausajan monivitamiinivalmisteet sisältävät yleensä B-, C-, D- ja E-vitamiineja, joista B-vitamiineja on monia, lisäksi niissä on ainakin foolihappoa, sinkkiä, jodia, seleeniä ja rautaa. Joihinkin on lisätty vielä magnesiumia ja kromia, sekä esimerkiksi biotiinia. Kaikki edellä mainittujen vitamiinien ja hivenaineiden pitoisuudet on laskettu niin, että ne tukevat monipuolista ruokavaliota.

On tärkeää noudattaa pakkauksessa sanottua annosteluohjetta yliannoksen välttämiseksi. Ainut tärkeä alkuaine, jota ei voida lisätä monivitamiinivalmisteisiin on kalsium. Jos ruokavaliossa ei ole riittävästi maitotuotteita, sen voi myös kätevästi ottaa purkista.

Raskauden aikana pitää muistaa välttää liiallista A-vitamiinin saantia, sillä se on suurina määrinä nautittuna sikiölle haitallista. Tämän vuoksi sitä ei löydykään raskausajan monivitamiinivalmisteiden sisällysluettelosta. 

MONIVITAMIINI HYÖDYT

Monivitamiinit sopivat ihmisille, joilla on jostain syystä lisääntynyt vitamiinien ja hivenaineiden tarve. Monivitamiinit ehkäisevät myös välttämättömien vitamiinien ja hivenaineiden puutoksia, jos syö terveellisesti, mutta niukasti.

Monivitamiinit ovat tarpeellisia:

Monivitamiinivalmisteet paikkaavat mahdollisia ruokavaliosta jääviä puutostiloja. Niitä on hyödyllistä syödä jatkuvasti, jos epäilee ruokavalionsa olevan liian yksipuolinen. Stressaavat elämäntilanteet vaikuttavat vastustuskykyyn, jolloin monivitamiinivalmisteet ovat hyvä valinta vastustuskyvyn tukemiseen. Sama koskee flunssa-aikoja. Monivitamiineja on hyvä alkaa syömään jo ennaltaehkäisevästi. 

Paras Monivitamiini Vertailu

Monivitamiinivalmisteiden hyödyt ovat moninaiset ja niiden käyttö on turvallista, jos muistaa noudattaa pakkausselostetta, eikä yliannostele.
Tutkittua hyötyä monivitamiineista on hyvin monia erilaisia. Niistä on hyötyä vastustuskyvylle, luustolle, hormonitasapainon ylläpitoon, ne tukevat hedelmällisyyttä ja elimistön normaalia toimintaa, sekä lisäävät vireyttä. Kuntoilijoille suunnitellut monivitamiinivalmisteet edesauttavat kestävyyttä, palautumista ja aineenvaihduntaa. Vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat myös näkökykyyn, solujen uusiutumiseen, sekä ihon ja hiusten kuntoon. 

Eri ikäisille ihmisille, sekä miehille että naisille on omat valmisteensa, sillä elämäntilanteesta ja sukupuolesta riippuen vitamiinien ja hivenaineiden tarve vaihtelee. 

MONIVITAMIINI SIVUVAIKUTUKSET

Kuten kaikilla valmisteilla myös monivitamiineilla on liiallisesti tai väärin käytettynä haitallisia ja yllättäviä vaikutuksia. Tämän vuoksi on tärkeää aina lukea pakkauksen tuoteseloste ja annosteluohje tarkkaan. Myös hoitavalle lääkärille on hyvä kertoa kaikista vitamiinivalmisteista, joita käyttää, jos samanaikaisesti käyttää jotain lääkitystä. Kaikki valmisteet eivät sovi käytettäväksi samanaikaisesti ja tämän vuoksi lääkärin konsultaatio voi olla tarpeellista.

Yleisimmät vitamiinien yliannosteluun liittyvät haittavaikutukset ovat seurausta rasvaliukoisten A- ja D-vitamiinien liiallisesta saannista. Ne aiheuttavat pitkäkestoisessa käytössä eriasteisia myrkytysoireita, jotka voivat vaurioittaa maksaa ja munuaisia. D-vitamiini saattaa liiallisesti käytettynä aiheuttaa hyperkalsemiaa, veren liian suurta kalsiumpitoisuutta. Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistöön, toisin kuin vesiliukoiset vitamiinit, jotka poistuvat munuaisten kautta virtsan mukana elimistöstä. 

Muuten niin terveellisten Omega-3 tuotteiden olisi lopetettava vähintään kaksi viikkoa käyttö ennen suunniteltuja leikkauksia, sillä ne lisäävät verenvuotoa, koska ne heikentävät veren hyytymiskykyä. 

Liiallinen sinkin saanti voi estää raudan ja kuparin imeytymistä. Ykköstyypin diabeetikoilla suuret sinkkimäärät elimistössä voivat laskea verensokerin liian alas. Suomessa apteekeissa myytävät monivitamiinivalmisteet ovat oikein käytettyinä kuitenkin turvallisia, sillä ne sisältävät reilusti turvarajan alittavan määrän vitamiineja ja hivenaineita. Kannattaa siis tarkistaa vitamiinien ja hivenaineiden pitoisuudet, eikä syödä monia eri valmisteita samanaikaisesti. 

Monivitamiinit ovat oikein käytettyinä hyvä ja tärkeä lisä, jotka on suunniteltu tukemaan, paikkaamaan ja avustamaan ruokavaliosta saatavien vitamiinien ja hivenaineiden saantia. Jos et muuta ota, ota ainakin monivitamiinia päivittäin.

🏆 MONIVITAMIINI RASKAUS

Nämä valmisteet on suunniteltu tukemaan monipuolista ruokavaliota, eivätkä ne sisällä..

🔍 MONIVITAMIINI HYÖDYT

Niitä on hyödyllistä syödä jatkuvasti, jos epäilee ruokavalionsa olevan liian yksipuolinen. Stressaavat elämäntilantee..

🤔 MONIVITAMIINI SIVUVAIKUTUKSET

Ne aiheuttavat pitkäkestoisessa käytössä eriasteisia myrkytysoireita, jotka voivat vaurioittaa..