Tehosekoitin eli blenderi on erittäin monipuolinen ja kätevä keittiöväline, jolla voi nopeasti valmistaa kymmeniä erilaisia juomia ja ruokia, mutta sitä voi käyttää myös kastikkeiden ja taikinoiden valmistukseen, sekä jäiden murskaamiseen.

Huomioon otettavat seikat tehosekoitinta valittaessa määräytyvät tietysti omien käyttötarpeiden mukaan. Jotkut haluavat pienen ja näppärän, toiset sisustukseen sopivan värisen ja eräät hyvin tehokkaan tehosekoittimen, jolla voi tehdä lähes mitä vain. Hyvä tehosekoitin on ruoanvalmistajan paras ystävä, joka oikein käytettynä ja huollettuna voi kestää monia vuosia.

Markkinoilla on kaupan monia eri hinta- ja kokoluokan tehosekoitinta monissa silmää miellyttävissä väreissä. Tehosekoitinta hankittaessa ei välttämättä kannata kuitenkaan ostaa kaikkein halvinta saatavilla olevaa laitetta, sillä niissä on usein erittäin pienitehoinen moottori, joka toki riittää perus smoothien ja pirtelön valmistukseen. Jotkut edulliset tehosekoittimet ovat massiivisen kokoisia ja äänekkäitä, mutta joissakin niissä on myös hyvä moottoriteho.

Matkakokoinen tehosekoitin on kätevä ottaa mukaan matkalle, jos haluaa vaikka valmistaa nopeasti itselleen terveellisen aamusmoothien. Jos tehosekoittimelta ei vaadi sen kummempia kuin smoothien ja muiden juomien valmistamiseen riittävää tehoa, myös edulliset tehosekoittimet ovat oiva valinta terveellisten juomien valmistamiseen.

On kuitenkin huomioitava etteivät nämä tehosekoittimet välttämättä kestä kuumia nesteitä ja alhaisen moottoritehon vuoksi, niissä ei voi valmistaa taikinoita, tai murskata jäitä tai pähkinöitä. Tehosekoittimesta nouseva palaneen käry ja kova meteli kertovat, että siinä on valmistettu sen tehon ylittäviä ruokia tai juomia. Kone on tällöin ylikuumentunut ja sen pitää antaa jäähtyä kunnolla ennen kuin sitä voidaan jälleen käyttää.
 Teholtaan 1000W moottorilla varustetulla tehosekoittimella voikin tehdä jo sitten miltei mitä tahansa, joiden valmistamiseen vain mielikuvitus on rajana.

Mitä kaikkea tehosekoittimella voi valmistaa?

Monet ihmiset käyttävät tehosekoitinta smoothieiden valmistamiseen, mutta sillä voi valmistaa myös lukemattomia muita herkullisia ja terveellisiä ruokia ja juomia.

Näitä ovat esimerkiksi:

 • pirtelöt
 • drinkit
 • keitot
 • kastikkeet
 • jäätelöt
 • jälkiruoat
 • raakapuuro
 • taikinat
 • pähkinävoit
 • lettutaikinat
 • erilaiset tahnat, kuten hummus ja guacamole
 • pestot
 • salaattikastikkeet
 • hillot
 • kermavaahto
 • munakas
 • Lisäksi sillä voidaan jauhaajäitä
  • jäitä
  • pähkinöitä
  • kypsentämättömiä kasviksia

Tehosekoittimella voi tehdä joko erittäin sileitä ruokia ja juomia tai jättää ne myös rakenteeltaan erikokoisia paloja sisältäviksi. Jos halutaan valmistaa sileä massa kovuudeltaan erilaisista tuotteista, neste on hyvä lisätä massaan pikkuhiljaa. Miltei eniten tehosekoitinta käytetään erilaisten terveellisten smoothien valmistukseen. Niistä saa itselleen erittäin paljon erilaisia variaatioita käyttämällä marjoja, hedelmiä, maustamatonta jogurttia, kermaa, maitoa jne.

Sosekeitot valmistuvat helpoiten, kun tehosekoittimeen lisätään kattilassa keitetyt tai höyrytetyt, pehmenneet kasvikset ja niitä sekoitetaan, kunnes saadaan aikaan tasainen massa, johon lisätään nestettä, kunnes keitto on koostumukseltaan oikeanlainen. Kotitekoisen jäätelön valmistaminen tehosekoittimella käy helposti käyttämällä lempimarjojaan tai hedelmiään, sekä kondensoitua maitoa ja kermaa. Jäätelön voi makeuttaa täysin oman maun mukaan vaikka vaniljasokerilla, kinuskilla, tai keinotekoisilla makeutusaineilla. Kun seos on tasainen, sen voi lisätä pakastusrasiaan ja antaa jähmettyä, jolloin se on valmista nautittavaksi. Joillekin voi tulla yllätyksenä, että kermavaahdon ja muiden kuohkeiden vaahtojen valmistus onnistuu myös tehosekoittimella, kunhan niitä ei sekoita liikaa. Samoin munakkaasta tulee erityisen kuohkea, kun tehosekoittimeen rikotaan munat ja lisätään tilkka maitoa ja annetaan sekoittua kunnolla. Erilaiset kastikkeet, kuten pestokastike, tomaattikastike ja salaatinkastike valmistuvat nopeasti ja helposti tehosekoittimessa.

Maukas guacamole valmistuu kädenkäänteessä lisäämällä tehosekoittimeen avokadoa, sitruunan tai limen mehua ja suolaa. Siihen voi halutessaan lisätä myös tomaattia ja chiliä lisämakua antamaan.
 Hillojen valmistus on helppoa tehosekoittimen avulla. Marjat keitetään ensin kattilassa, kunnes niiden kuori on pehmennyt ja marjat ovat mehustuneet. Tämän jälkeen seos kaadetaan tehosekoittimeen ja sekoitetaan tasaiseksi. Kun seos on riittävän tasainen, se keitetään kokoon kattilassa hillosokerin kanssa.

Tehosekoittimen saa puhdistettua helpoiten huuhtelemalla se heti käytön jälkeen ja harjaamalla sen puhtaaksi astianpesuharjalla. Jos terien alle on jäänyt vaikeasti puhdistettavaa massaa, kannuun voi lisätä lämmintä nestettä ja pieni määrä astianpesuainetta ja laittaa tehosekoitin käyntiin. Tämän jälkeen kannun voi laittaa astianpesukoneeseen. Joissakin tehosekoittimissa on irrotettavat osat, jolloin puhdistus on helppoa, mutta ne eivät välttämättä pysy käytössä kunnolla kiinni.