Saatat olla valmis selviytymään muutaman yön erämaassa, mutta onko puhelimesi valmis?

Jopa selviytyjät voivat kärsiä ”nomofobiasta” eli pelosta olla ilman älypuhelinta.

Olemme löytäneet 10 nerokasta tapaa, joilla voit liittoutua näiden pelkojen kanssa ja pitää puhelimesi ladattuna, vaikka sinulla ei olisi laturia tai sähköä.

Kuinka tehdä DIY-puhelinlaturi

Ennen kuin aloitamme eri tavoista, joilla voit ladata puhelimesi, haluan ensin selittää, miten voit tehdä puhelinlaturin mistä tahansa USB-kaapelista.

Voit muuntaa minkä tahansa USB-kaapelin puhelimen laturiksi, vaikka siinä ei olisikaan oikeaa liitintä.

10 tapaa ladata puhelimesi ilman sähköä tai laturia

1. Käytä kehoasi puhelimen virranlähteenä


Ihmiskeho käyttää sähköisiä signaaleja toimiakseen. Lepotilassa kehosi tuottaa noin 100 wattia virtaa. Sprintti metsän toiselle puolelle, ja voit tuottaa jopa 2 000 wattia!

Se riittää joka tapauksessa puhelimen lataamiseen – sinun on vain keksittävä, miten se valjastetaan.

Tämä lähestymistapa vaatii latauskaapelin, mutta voit aina tehdä oman. Puhelimesta on myös hyötyä, samoin kuin parista hopeakolikosta, paperinpalasta ja paperiliittimestä.

Sormesi ja peukalosi välissä virtaava sähkövaraus herättää puhelimesi henkiin.
Voit nähdä tämän menetelmän toiminnassa yllä olevalla videolla.

2. Käytä käsikäyttöistä puhelimen laturia

Käsipuhelinlaturi muuntaa lihasvoimasi sähköenergiaksi.

Kun väännät kahvaa, se aktivoi laturin sisällä olevan dynamon ja tuottaa virtaa. Parhaat käsikäyttöiset laturit voivat ladata puhelimesi noin 2 % vain 3-5 minuutin käynnistyksen jälkeen. Jos haluat ladata puhelimen täyteen, sinun on tehtävä töitä.

Monissa käsikäyttöisissä puhelinlatureissa on erityiset liittimet, joiden avulla voit kytkeä sen puhelimeen, vaikka lähelläsi ei olisi laturia. Niissä on myös sisäänrakennetut akut, joten voit varastoida vaivalla ansaitsemasi virran myöhempää käyttöä varten.

3. Sytytä puhelimesi leirikeittimellä

Joissakin innovatiivisissa retkikeittimissä käytetään lämpösähkögeneraattoria, joka muuntaa nuotion lämmön sähköksi. BioLite CampStove 2 voi tuottaa ja varastoida 3 wattia sähköä, joten se voi toimia virtapankkina myös sen jälkeen, kun nuotio on sammunut.

BioLite CampStove 2:ssa on myös älykäs LED-kojelauta, joten voit pitää silmällä nuotion voimakkuutta, tehoa ja tuulettimen nopeusasetuksia.

Tämä lämpösähköinen tekniikka on yllättävän tehokas, ja se voi teoriassa ladata puhelimesi yhtä nopeasti kuin kytkemällä sen kotivirtaan.

4. Fidget puhelimesi elämään

Fidget-käyttöiset älypuhelimet voivat hyvinkin olla selviytyjien tulevaisuus. Kuvittele, että voisit muuntaa yksinkertaiset toiminnot, kuten puhelimen pyörittämisen sormesi ympärillä, mehuksi sen akkuihin. Rotel Mechanical Mobilen keksijän Mikhail Stawskyn ansiosta se on mahdollista.
Nämä puhelimet käyttävät liike-energiaa ja tarjoavat hauskan ja ympäristöystävällisen tavan saada mehua puhelimeesi. Voit työntää sormesi sille varattuun reikään ja pyörittää puhelinta sormesi ympärillä herättääksesi sen henkiin.

Vaihtoehtoisesti voit valita toisen mallin, jossa on kierrettävä pohja, joka pitää käyttämättömät kätesi kiireisinä ja antaa puhelimelle virtaa.

5. Virtaa puhelimeen liikkeen avulla

AMPY Portable Motion Charger käyttää induktoriteknologiaa, joka muuntaa kehosi energian puhelimesi mehuksi.

Mitä vilkkaampaa toimintaa harrastat, sitä enemmän energiaa tuotat. Riippumatta siitä, päätätkö käyttää laitetta tai pitää sitä laukussasi, se tuottaa silti riittävästi sähköä puhelimesi elvyttämiseen.

Valmistajien mukaan ”1 tunti voimakasta liikuntaa voi tuottaa jopa 5 tunnin valmiustilan älypuhelinakun”.

Voimakas näyttää olevan avain tässä, sillä jotkut käyttäjät ovat kamppailleet tuottaakseen paljon latausta pelkällä vaelluksella. Juoksemisen taas pitäisi onnistua, mutta sinun on varmistettava, että sinulla on riittävästi selviytymisruokaa, jotta akut pysyvät ladattuina.

5. Harness the Sun’s Power with a Solar Charger (Aurinkolatauslaite)

Parhaat kannettavat aurinkolaturit käyttävät auringon voimaa puhelimen lataamiseen liikkeellä ollessaan sen sijaan, että ne luottaisivat voimakkaaseen toimintaan. Voit kiinnittää ne reppuusi tai ripustaa ne puuhun ja antaa auringon tehdä loput.

Tämä BigBluen aurinkolaturi käyttää aurinkopaneeleita, joissa on korkea muuntohyötysuhde nopeampaa latausta varten. Siinä on myös sisäänrakennettu älysiru, joka tunnistaa laitteesi ja tarjoaa nopeimman mahdollisen latausnopeuden.

Tarvitset edelleen laturikaapelin kannettavan aurinkolaturin hyödyntämiseen, mutta tiedät nyt, miten voit tehdä oman, joten se ei ole ongelma. Ainoa ongelma on, että nämä laitteet eivät sisällä virtapankkia, joten et voi säästää virtaa myöhempää käyttöä varten.

6. Käytä kannettavaa aurinkoenergiapankkia

Aurinkolaturin tavoin paras kannettava aurinkoenergiapankki voi sekä valjastaa että varastoida auringon energiaa. Vaikka kannettava aurinkovirtalaturi ei ole yhtä tehokas tai nopea kuin oma aurinkolaturi, se antaa sinulle tarpeeksi virtaa muutaman hätäpuhelun soittamiseen.

BLAVOR-virtapankin kaltainen suuritehoinen, nopeasti lataava laite yhdistää laitteesi nopeimpaan mahdolliseen lataustehoon ja voi ladata useita laitteita samanaikaisesti.
Et tarvitse edes laturia tähän, sillä siinä on langaton lataustekniikka. Mitä tahansa Qi-yhteensopivaa laitetta, kuten iPhone 8:a tai Samsung Galaxy S9:ää, voi ladata ilman kaapeleiden kanssa vaivautumista.

8. Anna puhelimellesi hedelmämehua

YouTubessa on lukuisia videoita, joissa ihmiset lataavat puhelimiaan sitruunalla, appelsiinilla, omenalla tai jopa banaanilla. Kun hedelmään asetetaan kaksi metallia, sinkki ja kupari, positiivisen ja negatiivisen navan luomiseksi, hedelmän happo vuorovaikuttaa näiden elektrodien kanssa luoden pienen jännitteen.

9. Aja energiaa puhelimeesi

Jos olet niin onnekas, että sinulla on auto, jolla voit lähteä karkuun, voit kytkeä puhelimesi auton virtalähteen pistorasiaan antaaksesi sille lisäpotkua.

Tarvitset auton laturisovittimen, jotta voit hyödyntää tätä energialähdettä, mutta se on yksi yksinkertaisimmista tavoista pitää puhelimesi hengissä, kun mikään muu ei auta.

10. Virtaa kannettavalla tietokoneella

Jos puhelimesi on kuollut, mutta kannettavassasi on vielä akku, voit varastaa yhdestä laitteesta virtaa toiseen. Kytke yksinkertaisesti DIY-puhelinlaturisi USB-liitin kannettavan tietokoneen USB-porttiin.

Johtopäätös

Jos osaat tehdä DIY-puhelinlaturin, voit käyttää mitä tahansa edellä mainituista menetelmistä puhelimesi lataamiseen, olitpa sitten kotona tai karkumatkalla jossain vuoristossa.

Jotkin ovat tehokkaampia kuin toiset, mutta kaikkien menetelmien pitäisi antaa sinulle riittävästi virtaa ainakin yhden hätäpuhelun soittamiseen. Olipa kyse sitten siitä, että ilmoitat äidillesi olevasi elossa tai kutsut etsintä- ja pelastuspalvelun, se on sen arvoista.