Jos olet täällä, olet luultavasti kokenut paniikkia aiheuttavan kokemuksen Android-puhelimesi menettämisestä. Onneksi nykyisten GPS- ja seurantajärjestelmien ansiosta on helpompaa kuin koskaan selvittää, missä puhelimesi on, kunhan vain olet tehnyt oikeat asetukset etukäteen.

Muista vain, että aika on ratkaisevaa. Monet ihmiset haluavat pitää kadonneen puhelimen, joten sinun on toimittava mahdollisimman nopeasti, jotta saat sen takaisin. Käymme läpi, miten voit jäljittää puhelimesi sijainnin, miten voit lukita puhelimesi etälukituksella, jotta tietosi pysyvät turvassa, ja kerromme myös, miten voit helpottaa jonkun palauttamista.

PUHELIMEN PAIKANTAMINEN GOOGLEN AVULLA

Useimmissa Android-puhelimissa on nykyään sisäänrakennettu Find My Device(avautuu uudessa välilehdessä). Tämä Googlen palvelu jäljittää automaattisesti puhelimesi sijainnin, joten jos puhelimesi katoaa, voit käyttää kannettavaa tietokonettasi tai ystäväsi puhelinta ja selvittää, mistä se viimeksi lähetti signaalin. Sinun tarvitsee vain kirjoittaa Google Chromeen ”Missä puhelimeni on”, kun olet kirjautunut Google-tilillesi, jotta Find My Device -kartta tulee esiin. Karttaan ilmestyy vihreä kuvake, joka näyttää joko puhelimen viimeisimmän signaalin tarkan sijainnin tai likimääräisen alueen.
Sijainnistasi ja internet-yhteydestäsi riippuen Find My Device saattaa löytää sinut vain puhelimen lähelle eikä tarkkaan paikkaan. Se voi esimerkiksi vain kertoa, että puhelin on 50 mailin säteellä. Tämä voi kuitenkin auttaa sinua pääsemään lähelle. Jos puhelimen sijainti ei löydy Etsi laitteeni avulla, se voi johtua siitä, että puhelimen signaali on huono. Jatka yrittämistä ja katso, saatko vastauksen.

Find My Device kertoo myös, mihin puhelimeen se on yhdistetty, kuinka hyvä puhelimen signaali on ja kuinka paljon akkua on jäljellä. Kun akku tyhjenee, et saa päivitettyä puhelimen sijaintia, joten sinun on toimittava nopeasti.

VARMISTA LAITTEESI JA JÄTÄ YHTEYSNUMERO


Joskus puhelimen sijainnin selvittäminen ei riitä, minkä vuoksi Find My Device tarjoaa kolme lisäominaisuutta, jotka auttavat sinua löytämään puhelimen ja pitämään tietosi turvassa.

Toista ääni: Tämän napsauttaminen saa puhelimen soimaan taukoamatta 5 minuutin ajan, vaikka se olisi viimeksi äänettömällä tai värinällä. Jos siis lähestyt kadonneen puhelimen sijaintia, kuulet tarkalleen, missä se on, vaikka se olisi pensaan alla, jonka vieressä istuit vaelluksella. Vaihtoehtoisesti tämä ääni voi myös varoittaa jotakuta muuta alueella olevaa henkilöä kadonneen puhelimesi sijainnista ja saada hänet ilmoittamaan sen löytötavaraksi.

Turvallinen laite: Tätä kohtaa napsauttamalla voit lukita puhelimesi, jotta muut eivät voi käyttää sitä, mutta voit myös kirjoittaa lyhyen viestin, joka näkyy puhelimen näytössä, jos joku kytkee sen päälle. Tilaa on rajoitetusti, joten ole ytimekäs. Voit myös kirjoittaa puhelinnumeron, josta sinut voi tavoittaa, olipa kyseessä sitten hotelli, jossa asut, ystävän numero tai työpuhelin. Siten joku voi lukea viestisi ja soittaa luetteloimaasi numeroon ilman, että hän todella pääsee laitteeseesi käsiksi.

Suosittelen käyttämään Toista ääni -ominaisuutta laitteen varmistamisen ja viestin syöttämisen jälkeen, jotta jos joku muu saa hälytyksen puhelimen läsnäolosta, hän näkee viestisi ja voi soittaa.

Poista laite: Tämä on eräänlainen ydinvaihtoehto, ja sitä tulisi käyttää vain, jos kadonneessa Android-puhelimessa on todella arkaluonteisia tietoja. Pyyhi laite napsauttamalla Pyyhi laite -vaihtoehtoa kaikki tiedot puhelimesta poistetaan pysyvästi, mukaan lukien Google-tiliisi liittyvät Etsi laitteeni -tiedot, joten puhelimen sijaintia ei voi enää jäljittää. Jos puhelin on pois päältä Erase Device -komennon tullessa, tiedot poistetaan, kun puhelin kytkeytyy takaisin päälle.

MITEN PAIKALLISTAT PUHELIMESI TALOSSASI ÄLYKAIUTTIMEN AVULLA?

On nolostuttavan helppoa hukata puhelimesi laittamalla se johonkin päin taloa ja unohtamalla, mihin jätit sen. Tämä voi olla turhauttavaa, jos on aika lähteä töihin tai johonkin muuhun tapaamiseen ja etsit sitä kuumeisesti ympäri kotiasi.

Jos sinulla on Google Assistant -kaiutin, sano sille: ”OK Google, etsi puhelimeni”, niin Assistant kytkee soittoäänen päälle, vaikka se olisi ollut äänettömällä. Huomaa, että jotta tämä toimisi, Android-puhelimesi on oltava kirjautuneena samalle Google-tilille kuin älykaiuttimesi, sinun on yhdistettävä Google-tilisi ja äänesi Home-sovelluksen kautta ja puhelimesi on oltava päällä ja yhteydessä internetiin joko mobiilidatan tai Wi-Fi:n kautta. Sinun on myös otettava käyttöön Find My Device (Etsi laitteeni), mikä kannattaa ehdottomasti aktivoida kaikissa käyttämissäsi Android-puhelimissa.

Google Home tukee useita käyttäjiä, joten kaikki kodissasi asuvat voivat käyttää Google Homea puhelimensa etsimiseen, jos ne ovat kadonneet, kunhan he ovat yhdistäneet Google-tilinsä Voice Matchin avulla.

JOS KAIKKI MUU EI AUTA, ESTÄ PUHELIMESI IMEI-TUNNUS

Jos puhelimesi varastetaan tai löydetään ja se on sen jälkeen palautettu tehdasasetuksiin, et voi luottaa minkään sovelluksen tai palvelun löytämiseen; tehdasasetusten palautus poistaa kaikki alkuperäiset tiedot, tilit tai salasanat, joita tarvitaan Android-puhelimesi etäluotaamiseen.

Sitten sinun on käytettävä ydinvaihtoehtona sen estämistä sen IMEI-numeron avulla. Tämä tunniste löytyy soittamalla puhelimen soittimen numeronvalitsimesta, joten sinun on tiedettävä IMEI-numero ennen kuin puhelin katoaa. IMEI-numeron estäminen varmistaa ainakin sen, ettei kukaan muu voi rekisteröidä puhelinta matkapuhelinverkkoihin. Kun puhelimesi katoaa, ota mahdollisimman pian yhteyttä poliisiin ja ilmoita sen IMEI-numero. Sinun on tehtävä sama operaattorillesi tai palveluntarjoajallesi, ja se lisätään mustalle listalle.

Yhdysvalloissa on Stolen Phone Checker -palvelu ja Kanadassa Device Check -palvelu, joiden avulla voit syöttää IMEI-numeron ja tarkistaa, onko kyseinen laite ilmoitettu kadonneeksi tai varastetuksi. Lisäksi on IMEI24, jolla on maailmanlaajuinen tietokanta.

Kuten aina, ole varovainen, kun etsit kadonnutta tai varastettua puhelinta. Jos olet huolissasi siitä, että puhelimesi on kadonnut tai varastettu, on parasta ottaa käyttöön ja testata haluamasi paikannusjärjestelmä heti puhelimen ostamisen jälkeen ja ottaa yhteyttä poliisiin. Joidenkin sovellusten rekisteröinti voi olla hieman ylimääräistä etukäteistyötä, mutta kadonneen puhelimen paikantaminen on työläämpää, jos turvaverkkoja ei ole lainkaan käytössä.

VALMISTAUDU NYT, KIITÄ ITSEÄSI MYÖHEMMIN

Ota käyttöön kaksitekijätodennus

Kaikkien tulisi ottaa käyttöön kaksitekijätodennus (2FA) sovelluksissa, joissa on arkaluonteisia tietoja, kuten henkilökohtaisia tietoja, pankkitietoja tai mitä tahansa sovelluksia, joilla voi ostaa tavaroita. Kun se on otettu käyttöön, kaksivaiheinen kirjautumisprosessi suojaa paremmin laitteessa olevia tilejä siltä, että puhelimesi mahdollisesti löytävä pahansuopa henkilö ei pääse niihin käsiksi.

Kirjoita IMEI- ja sarjanumerot ylös

Tärkeää on huomata, että puhelimen IMEI- ja sarjanumerot on aina pidettävä käsillä. Löydät puhelimesi IMEI-numeron helposti soittamalla puhelimesi numeronvalitsimesta. IMEI-numero on yksilöllinen tunniste, jonka avulla puhelimesi rekisteröityy matkapuhelinmastoihin.

Puhelimesi sarjanumeron saat asetuksista. Siirry kohtaan Asetukset -> Tietoja puhelimesta, ja sinun pitäisi nähdä sarjanumero. Tieto on erityisen hyödyllinen, jos puhelimesi varastetaan ja sinun on tehtävä rikosilmoitus poliisille.

Seurantajärjestelmän perustaminen

Tärkein asia, jonka voit tehdä, on varmistaa, että puhelimesi on määritetty siten, että se voidaan löytää ennen kuin se katoaa. Muuten olet periaatteessa omillasi. Ne teistä, jotka ovat täällä, koska ovat huolissaan siitä, että puhelimenne katoaa tai varastetaan tulevaisuudessa, voivat siis lievittää pelkoaan ja perustaa paikannusjärjestelmän nyt, ennen kuin pahin mahdollinen skenaario toteutuu.

Saat parhaat tulokset, jos puhelimesi on yhdistetty Wi-Fi-signaaliin, mutta GPS ja matkapuhelinverkot pystyvät silti määrittämään melko tarkan sijainnin. Sinulla on myös oltava Google-tili, jotta voit käyttää lähes kaikkia saatavilla olevia paikannuspalveluja, olivatpa ne sitten sisäänrakennettuja tai ladattuja. Jos haluat muitakin paikannusvaihtoehtoja kuin Googlen Find My Device -palvelun käytön, alla on luettelo hyödyllisistä sovelluksista.

PUHELIMEN PAIKANTAMINEN KOLMANNEN OSAPUOLEN SOVELLUKSILLA


Vaikka Googlen sisäänrakennettu vaihtoehto on ehdottomasti paras vaihtoehto, on olemassa joitakin kolmannen osapuolen vaihtoehtoja, joita kannattaa harkita. Alla on lueteltu parhaat kolmannen osapuolen sovellukset puhelimesi paikantamiseen.

Life360:n Family Locator -sovellus on pohjimmiltaan puhelinten GPS-paikannin, mutta se on erityisen hyödyllinen perheille, joissa on käytössä useita puhelimia. Perheenjäsenistäsi tulee ”Circle”, joka on sovelluksen nimi suljetulle ihmisryhmälle, joka suostuu siihen, että heidän puhelimiaan seurataan reaaliajassa. Perheenjäsenet näkyvät sovelluksen live-kartoilla pieninä kuvakkeina, joten näet, missä kaikki ovat milloinkin.

Prey Anti Theft -sovellus on vaikuttava siinä mielessä, että kolme eri laitetta voidaan suojata yhdellä latauksella. Sinulla on mahdollisuus hälyttää kadonneesta puhelimesta, ottaa kuvakaappauksia, jos se on käytössä, ja lukita laite heti, kun huomaat sen kadonneen. Parasta on, että sen käyttö on täysin ilmaista.

Where’s My Droid -sovelluksen perusominaisuuksien avulla voit soittaa puhelimesi, jos kadotat sen, paikantaa sen GPS:n avulla Google Mapsissa ja estää salasanan avulla luvattomat muutokset Android-puhelimesi sovelluksiin. Stealth Mode estää myös puhelimesi löytäjiä näkemästä saapuvia tekstiviestejäsi; sen sijaan he näkevät mukautettavan huomiosanan, joka ilmoittaa heille puhelimen kadonneen tai varastetun tilan.

Google on paras ratkaisu puhelimen löytämiseen

Googlen puhelimen paikannustyökalut ovat paras vaihtoehto kadonneen puhelimesi takaisin saamiseksi – kunhan olet käynyt läpi asetukset etukäteen. Oikeastaan tämän pitäisi olla asia, joka sinun pitäisi asettaa kaikkiin laitteisiin, joista välität tai joihin tallennetaan arkaluonteisia tietoja, varsinkin kun otetaan huomioon, miten helppoa Googlen on tehdä laitteen paikantaminen, jos se katoaa.

Yksi Androidin eduista on tietysti vapaus muokata kokemusta haluamallasi tavalla. Jos Googlen tarjonta ei jostain syystä sovi sinulle, sinun kannattaa harkita edellä korostamiamme kolmannen osapuolen vaihtoehtoja, sillä ne sisältävät joitakin fiksuja ominaisuuksia, jotka saattavat antaa sinulle lisää mielenrauhaa, jos laitteesi katoaa.

Jos olet kadottanut puhelimesi, toivomme, että saat sen nopeasti ja turvallisesti takaisin.