Tampere on Skandinavian suurin sisämaakaupunki, joka on kiilautunut kahden suuren vesistön väliin jokien, lampien ja järvien ympäröimässä osassa Suomea.

Täällä nopeasti virtaava Tammerkosken koski valjastettiin voimanlähteeksi ja se sai aikaan teollisen nousukauden 1800-luvun lopulla.

Niinpä Tampere on nykyään historiallisten varastojen ja työväentalojen kaupunki, josta suuri osa on muutettu vierailukohteiksi, ravintoloiksi ja kulttuurikeskuksiksi.

Mitä Tehdä Tampereella?

Tule tänne jännittävien museoiden, upean huvipuiston ja pohjoismaisten maisemien, kuohuvien järvien ja syvien havumetsien vuoksi.

Tutustutaan parhaan tekemisen meininkiin Tampereella:

Tampereen kaupunkitunnelmia

Tämä kosmopoliittinen kaupunki on yksi Suomen suosituimmista kaupungeista, joka houkuttelee sekä paikallisia matkailijoita että kansainvälisiä vierailijoita. Hassua kyllä, 26. maailman 446 hipsterikaupungin joukossa!

Kaupungissa on suuria yliopistoja ja niihin liittyvää yöelämää sekä kulttuuritapahtumia, jotka keskittyvät aktiivista ja ulospäin suuntautuvaa elämäntapaa eläville ihmisille. Tampereella on kaikki vilkkaan kaupungin vetovoimatekijät sekä luonnon kauneus ja arkkitehtuuri monissa kaupunginosissa. Tämä antaa kaupungille yllättävän, hyvin intiimin pikkukaupungin tunnelman.

Ja tietysti ripauksen suomalaisuutta tuovat saunat. Alueella on yli 50 julkista saunaa.

1. Museo Vapriikki

1900-luvun raskaan teollisuuden valmistajan Tampellan tilavissa entisissä konepajatiloissa sijaitseva Vapriikki on useita museoita yhdessä.

Jokaiselle pitäisi löytyä jotakin, mikä kiinnostaa, olipa kyseessä sitten Mediamuseo, Luonnontieteellinen museo, Mineraalimuseo, Postimuseo tai Nukkemuseo.

Museokompleksi on valtava, noin 14 000 neliömetriä, joten Vapriikissa on runsaasti tilaa myös vaihtuville näyttelyille.

Katso, mitä on tarjolla, kun olet kaupungissa: Kiinan terrakottasotureita ja egyptiläisiä muumioita on näkynyt viime vuosina.

Muumimuseo

Kaikki muumifanit tulevat rakastamaan tätä museota, joka on omistettu Suomen rakastetulle muumihahmolle. Lapset voivat kokea Muumin seikkailuja katselemalla Tove Janssonin alkuperäisiä kuvituksia ja tutkimalla hobgoblinin hatun sisältä löytyvää Muumilaaksoa.

Museossa on myös observatorio, jossa on erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Muumimuseo sijaitsee Tampere-talossa, joka on yksi Pohjoismaiden suurimmista kulttuurikeskuksista. Upea sali on loistava paikka teatterille, sirkukselle, baletille, orkesterille, klassisesta popista rock and rolliin.

Lenin-museo

Tampereen Lenin-museo sijaitsee samalla paikalla, jossa Vladimir Lenin ja Josif Stalin tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1905.

Museossa kävijät pääsevät tutustumaan historian tärkeisiin tapahtumiin, kuten Venäjän vallankumoukseen, Neuvostoliiton syntyyn aina Suomen itsenäistymiseen ja Neuvostoliiton romahdukseen asti.

Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo tarjoaa upean valikoiman paikallisia ja kansainvälisiä taideteoksia 1600-luvulta nykytaiteeseen. Museossa on vaihtuvia näyttelyitä, erityisesti antiikin kulttuureista, jotka vetävät puoleensa lukuisia paikallisia taiteen ystäviä.

Museossa on myös interaktiivisia ja immersiivisiä taideinstallaatioita, ja se esittelee tämän jännittävän interaktiivisen taidemuodon pioneereja. Museo esittelee ja tukee myös nousevia taiteilijoita ja isännöi vuoden nuorta taiteilijaa. Tämä on suosikkiaikani käydä tässä museossa.

Amurin työläisten asuntomuseo

Amuri-museo tarjoaa kiehtovan katsauksen Tamperen menneisyyteen esittelemällä alueen työläisasukkaiden elämäntapaa ja historiaa 1880-luvulta 1970-luvulle.

Amuri-museo liittyy läheisesti teollistumisen nousuun Tampereella ja tarjoaa kävijöille katsauksen siihen, miten alkuperäiset asukkaat elivät. Museon ominaisuuksiin kuuluvat pystysuoraan toimivat yhteiskeittiöt, ulkorakennukset ja tallit sekä saunat.

Kuva: Laura Vanzo, Tampereen kaupunki

Näyttelyyn kuuluvat myös siihen liittyvät kaupat ja historialliset rakennukset, jotka tukivat yhteisöä, mm:

2. Pyynikin näkötorni

Veden äärellä Tampereen länsipuolella on Pyynikki, kaupunginosa, joka sijaitsee maailman suurimman eskerin (jäätikön toiminnan muodostama valtava soraharju) päällä.

Tampereelle se tarkoittaa upeaa paikkaa iltapäiväkävelyille ja esteettömiä näkymiä kaupunkiin ja ympäröiviin järvimaisemiin.

Pyynikin näkötorni rakennettiin vuonna 1929, ja se korvasi 1800-luvun lopulla rakennetun puisen tornin, joka kärsi pommivaurioita ensimmäisessä maailmansodassa.

Voit nousta huipulle hissillä tai kokeilla kävelyä, joka palkitsee sinut näköalaportailla kiivetessäsi.

Toinen syy tulla Pyynikkiin on vierailla kahvilassa, joka tunnetaan herkullisista tuoreista, salaisella reseptillä valmistetuista donitseistaan.

3. Tampereen tuomiokirkko

Tämä luterilainen kirkko on peräisin 1900-luvun vaihteesta, ja se on pohjoismaista kansallisromanttista tyyliä, joka oli jugendin sivulaji.

Tampereen tuomiokirkon erottaa kuitenkin muista sen freskot, jotka koristavat suurta osaa kirkon sisätiloista ja jotka symbolistitaiteilija Hugo Simberg maalasi vuosina 1905 ja 1906.

Tuolloin nämä kuvat eivät miellyttäneet kaikkia, ja voit ymmärtää miksi: Kuoleman puutarhassa on kolme karmivaa hahmoa, jotka näyttävät viikatemieheltä, joka hoitaa puutarhaa.

Myös Haavoittunut enkeli esiintyy täällä – se valittiin Suomen kansallismaalaukseksi vuonna 2006.

4. Kalevan kirkko

Arkkitehtien Reima ja Raili Pietilän suunnittelema Kalevan kirkko on vuodelta 1966, ja siitä tuli suojeltu rakennus kymmenen vuotta sitten.

Sen ulkonäköä on vaikea pukea sanoiksi. Sivusta katsottuna se näyttää valtavalta betoniselta viljasiilolta, mikä on johtanut sen suosittuun paikalliseen lempinimeen ”Sielujen siilo”.

Sisällä huomaa, miten paljon valoa siellä on.

Seinissä, jotka näyttävät taittuvan oudoissa kulmissa, on ikkunoita, jotka ulottuvat lattiasta kattoon.

Arkkitehdit ovat itse suunnitelleet kaikki sisätilojen kalusteet, mukaan lukien huomiota herättävän urkukotelon.

5. Suomen jääkiekon Hall of Fame

Vapriikin museokompleksiin kuuluva Hockey Hall of Fame dokumentoi Suomen luultavasti suosituimman urheilulajin historiaa ja juhlii sen tähtiä.

Yllättävää on, että jääkiekko tuli Suomeen vasta 1920-luvulla, eikä se ollut varsinainen katsojaurheilulaji ennen kuin ensimmäinen sisäareena rakennettiin vuonna 1965.

Viimeisten 50 vuoden aikana Suomen maajoukkue on kuitenkin voittanut kaiken maailmanmestaruuksista olympiamitaleihin.

Tutustu jääkiekkovarusteiden kronologiaan ja jääkiekkoharjoittelun kehitykseen, ja jos olet pelin fani, voit tehdä kunniaa NHL:n Stanley Cup -voittajille, kuten Ville Niemiselle ja Esa Tikkaselle.

6. Sarkanniemi

Sarkanniemessä riittää hauskanpitoa päiväksi enemmän kuin tarpeeksi, sillä se on paljon muutakin kuin pelkkä huvipuisto.

Lapset viihtyvät Angry Birds -teemaisella spinnerillä ja minkä tahansa määrän junia, karuselleja, pomppulinnoja ja estekenttiä, jotka ovat kaikki turvallisia ja ajan tasalla.

Isommat pojat ja tytöt voivat tehdä viisi erilaista vuoristorataa, kuten Tornado, jossa on viisi kääntöpistettä.

Sarkanniemen huvitusten vastapainona on opettavaisia nähtävyyksiä, kuten akvaario, jossa on 200 lajia, ja puiston planetaario.

7. Nasinneulan torni

Sarkanniemessä vietetyn päivän aikana voit myös nousta Skandinavian korkeimpaan näkötorniin, jonka harja on 168 metriä.

Jos se näyttää tutulta, tämä vuoden 1971 rakennelma perustuu Seattlen Space Needleen, ja siinä on myös toinen maailmalla sijaitsevien näkötornien tunnusmerkki: Pyörivä ravintola.

Näin luonnonkauniissa kaupungissa kannattaa ottaa nopea hissi huipulle ja katsella alas järviä, Nasi Parkia, Tampereen kaupunkikuvaa ja sen takana olevaa tummanvihreää metsämerta.

Jos ei tee mieli istua alas syömään, kerrosta alempana on kahvila.

8. Hatanpään arboretum

Erittäin hienostunut paikka kesäisin helppoon järvenrantakävelyyn on tämä puisto parin kilometrin päässä kaupungista etelään.

Osan Arboretumista muodostaa Hatanpaan kartano, mahtava uusklassinen herraskartano, jonka pihapiiri on suunniteltu englantilaiseen tyyliin.

Korkeat, vanhat lehtipuut ovat kesällä reheviä, ja polku kaartaa krokusten kukkapenkkien ohi ja arvostetun ruusutarhan läpi.

Pyhäjärvi on aina läsnä, ja voit kävellä rantaan katselemaan veden yli ja näkemään järven vesilintuja.

9. Saunat

Rajaportin sauna

Suomessa ei vain tehdä niin, ettei käydä saunassa. Tampereella voit tehdä sen aikamatkan ajassa taaksepäin, sillä kaupungissa sijaitseva Rajaportti-sauna on Suomen vanhin yhä käytössä oleva sauna.

Se on peräisin ajalta, jolloin kaupunki oli teollisessa huipussaan, ja se rakennettiin Pispalan kaupunginosan tehdastyöläisiä varten.

Nyt, jos olet todella kova, mene Kaupinojalle ja Rauhaniemeen, jotka ovat järven rannalla. Talvella tämä tarjoaa mahdollisuuden jääuintiin.

Rauhaniemessä on jopa portaat, jotka johtavat alas veteen, joka on myös valaistu järvenpohjasta.

Rauhaniemen uimaranta ja sauna

Rauhaniemen rantasauna on yksi alueen hienoimmista perinteisistä saunoista, ja seikkailunhaluiset voivat talvellakin uida valtavassa jääreiässä! Jääuinti on suosittu aktiviteetti Suomessa.

Kuva: Laura Vanzo, Tampereen kaupunki

Ranta on ihana kesällä, ja se tarjoaa pienen metsäisen alueen piknikille ja rentoutumiseen suomalaiseen tyyliin. Voit uida kristallinkirkkaassa järvessä tai kävellä rantaa pitkin ja ihailla kaunista näkymää.

10. Järven aktiviteetit

Kun Tampereen järvillä ei ole paksua jääkerrosta, mahdollisuudet ulkoiluun ovat valtavat.

Parasta on liittyä johonkin ryhmään tai johonkin järvikaupungissa järjestettävistä järjestetyistä aktiviteeteista.

Maanantai-iltana voit esimerkiksi lähteä opastetulle melontaretkelle, kun taas torstaisin heinäkuusta elokuuhun voit kokeilla, miten pärjäät stand up -melonnassa (SUP).

Näihin kokemuksiin ei tarvita omia varusteita, sillä ne kuuluvat osallistumismaksuun.

Tampereelta 20 minuuttia etelään Lempäälässä sijaitsevat kosket sopivat mainiosti joenuintiin: Pukeudut kuivapukuun ja periaatteessa katsot, minne joki sinut vie!

11. Viikinsaari

Keskellä Pyhäjärveä sijaitsevalle saarelle pääset kesäisin päivisin Laukontorin satamasta lähtevillä lautoilla.

Talvella voit vain kävellä tai hiihtää järven yli! Se on yksi Tampereen suosituimmista ulkoilu- ja liikuntapaikoista, eikä vähiten siksi, että paikallishallinto järjestää kaikenlaisia pelejä, luokkia ja tapahtumia.

Nämä voivat olla mitä tahansa lapsille suunnatuista tanssitunneista elävän musiikin iltoihin.

Saaren toimistosta voi myös vuokrata kaikenlaista lautapeleistä sulkapallosarjoihin, onkivapoihin ja saaren laituriin kiinnitettyihin soutuveneisiin.

12. Mustamakkara

Lähde Laukontorin tai Tammelantorin torin kojuille maistamaan Tampereen kuuluisaa mustamakkaraa (mustamakkara), joka valmistetaan sianlihasta, verestä, ruisjauhosta ja ohrasta. Mustamakkaraa syödään kaikkialla Suomessa, mutta se on tamperelainen erikoisuus.

Nämä markkinat ovat avoinna maanantaista lauantaihin kahteen asti.

Menet tiskille ja tilaat haluamasi summan mukaan, eli jos pyydät ”kaksi euroa”, saat sen verran makkaraa.

Kaikki tarjoillaan maitotölkin ja puolukkahillon kera.

Jälkiruoaksi saat samasta kioskista donitsin, joka viimeistelee täydellisen tamperelaisen välipalan.

13. Pyöräily

Tampereella on oma pyöränjakojärjestelmä, Citybike.

Pystyjä on 22 eri puolilla kaupunkia, ja koska Tampere käyttää paljon rahaa pyöräilyinfrastruktuuriinsa, on todella ilo nähdä tärkeimmät maamerkit pyörällä.

Toki sinulla on myös mahdollisuus lähteä isommille seikkailuille: Voit tehdä kierroksen Pyhäjärven rannalla tai pyöräillä Kaupin metsän tornikuusien alla.

Se maksaa 10 euroa plus 40 euron takuumaksu, ja sen jälkeen voit käyttää pyörää niin kauan kuin haluat.

14. Amurin työväenasuntomuseo

Amurin työväenasuntomuseo

Tässä museossa pääset suoraan työläisen kenkiin Tampereen teollisen nousukauden aikana 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa.

Se kattaa kokonaisen korttelin ja säilyttää viisi asuinrakennusta, joista kukin edustaa Tampereen teollisen kehityksen eri vaihetta (1802-1973).

Sisällä voit seurata täällä asuneiden ihmisten tarinoita ja oppia, miten he käyttivät vapaa-aikaansa ja juhlivat esimerkiksi syntymiä ja häitä.

Koska kyseessä on Suomi, vuonna 1885 rakennetussa kompleksissa on sauna, ja Cafe Amurin Helmi tarjoilee arkipäivisin aamuisin tuoretta leipää aamiaisella.

15. Kauppahalli

Tampereella on Pohjoismaiden suurin suljettu kauppahalli, joka on peräisin vuodelta 1901.

Jos sinun on pakko tehdä ruokaostoksia Tampereen-matkallasi, ei sinun tarvitse mennä minnekään muualle.

Täällä on laadukkaita lihakauppiaita, juustomyyjiä, leipomoita, kalakauppiaita ja vihanneskioskeja. Jos sienet tai marjat ovat sesongissa, nappaa ne mukaan, sillä ne ovat herkullisia!

Kauppahalli on myös loistava paikka, jos haluat maistaa suomalaisia herkkuja ensimmäistä kertaa.

Täällä voit tutustua esimerkiksi lappilaiseen savustettuun poronlihaan.