Onko Helsingissä edes mitään kivaa tekemistä? Onko Helsinki vierailun arvoinen? Olisin voinut vannoa, että olen kuullut Helsingin olevan vain kylmä ja harmaa, eikö?

Ei.

Tosin se on varmasti totta, että monet eivät tiedä, miten eläväinen ja jännittävä Helsinki on. Itse asiassa kuulin monien ihmisten heittelevän ilmauksia kuten ”Euroopan parhaiten varjeltu salaisuus”. Ja en tiedä, ehkä se onkin? Sen tiedän, että kahden viikon aikana huomasin useaan otteeseen ajattelevani, että Olisipa Oslo näin siisti tai Olisipa asuisin lähempänä Helsinkiä.

Mitä Tehdä Helsingissä?

Itse asiassa, kun kävin ensimmäistä kertaa (useammasta), olen ollut niin innoissani kirjoittaessani tätä Helsingin matkablogia ja jakaessani kanssanne kaikki ne asiat, joita rakastin kaupungissa, ja kaikki ne hienot asiat, joita Helsingissä voi tehdä. Jos siis mietit, kannattaako Helsingissä vierailla, lue eteenpäin.

Rehellisesti sanottuna Helsingissä on vain jotain. Itse asiassa on 25 asiaa Helsingissä, jotka saivat minut rakastamaan sitä niin paljon, ja jos mietit, mitä tehdä Helsingissä, niin ehdottomasti tsekkaa kaikki nämä asiat!

Helsinki on vähemmän nähtävyyksiä ja enemmän elämyksiä.

Luulen, että tämä on iso syy siihen, miksi rakastin Helsinkiä niin paljon. Se ei oikeastaan ole sellainen paikka, jonne matkustat listan nähtävyyksiä, jotka on pakko tarkistaa listalta, vaan sen sijaan menet sinne listan Helsinki-kokemuksia kanssa, jotka sinun on saatava kokea. Ainakin minä tiedän, että halusin käydä suomalaisessa saunassa, oppia lisää suomalaisesta ruoasta, hengailla siisteissä kahviloissa ja no, periaatteessa kaikessa muussa, mitä tälle listalle tuli.

Helsingin kaupunkikuva, Helsingin tuomiokirkko ja Kauppatori, Suomi

Ota ilmainen kävelykierros Helsingissä

Olen nyt käynyt Helsingissä useita kertoja vierailemassa siellä asuvien ystävieni luona, ja täytyy sanoa, että kävelykierros kaupungissa paikallisen kanssa on paras tapa tutustua Helsinkiin. Näet kaupungin parhaat kolkat ja opit samalla lisää historiasta ja kulttuurista. Mutta älä huoli, jos et tunne täällä ketään, ilmaisia Helsingin kävelykierroksia on tarjolla runsaasti – sinun tarvitsee vain antaa oppaalle tippiä.

Tai jos haluat vieläkin paremman kokemuksen, voit varata yksityisen Helsinki-kierroksen oppaan kanssa, joka maksaa suunnilleen saman verran kuin maksaisit joka tapauksessa tippiä ilmaisesta kävelykierroksesta.

Koe suomalainen sauna Löylyssä

Jos menet Suomeen, sinun on pakko kokea saunakulttuuri. Ja koska Helsinki on Suomessa…

Helsingistä ei ole vaikea löytää saunaa – veikkaan, että hostellissasi, hotellissasi, asunnossasi tai missä ikinä majoitutkin, on sellainen. Mutta jos haluat erittäin siistin ja trendikkään saunakokemuksen, Löyly on täydellinen.

Löyly sijaitsee meren rannalla, joten kun sinulle tulee liian kuuma, voit hypätä Itämereen viilentymään! Saunan yhteydessä on myös ravintola, jossa on viihtyisiä takkoja ja todella herkullista ruokaa.

Varmista vain, että sinulla on mukanasi uimapuku, sillä Löyly on sekasukupuolinen, eikä sinne saa mennä alasti!

Kuulin myös jonkun siellä sanovan, että heidän savusaunansa oli paras suomalainen sauna, jossa hän oli käynyt, joten se on vaikuttavaa! Toisaalta ymmärsin hänen sanomisiaan vain siksi, että hän ei puhunut suomea, joten on hyvin mahdollista, että hän oli käynyt elämässään vain yhdessä tai kahdessa muussa savusaunassa. Toisaalta, ehkä hän olikin saunaekspertti!

Ihmiset katselevat Helsingin tuomiokirkossa

Helsingin tuomiokirkko on näkemisen arvoinen kohde Helsingissä, mutta se on myös loistava paikka ihmisten katseluun! Pakollisten valokuvien ottamisen jälkeen suosittelen ehdottomasti hengailemaan portailla ja katselemaan kaupungin menoa.

Café Engel

Kun olet Senaatintorilla katsomassa tuomiokirkkoa, poikkea Café Engeliin kahville ja makealle herkulle. Tarjolla on paljon erilaisia kakkuja, ja itse kahvila on erittäin viihtyisä sisältä, kauniissa rakennuksessa vuodelta 1765. Voit myös istua ulkona ja katsella Helsingin tuomiokirkkoa.

Helsingin parhaat kahvilat

Jos haluat tsekata lisää helsinkiläisiä kahviloita, kysyin Helsingissä asuvalta ystävältäni, mitkä ovat hänen suosikkikahviloitaan, ja hän suosittelee Enchanté Café, Kakkupalvelu Pala, Saurahuone, Frangipani Bakery & Café, Café LOV, Adante Specialty Coffee, ja Lazy Fox, joissa voi nauttia aamiaista koko päivän.

Syö kalaa

Lol kyllä, viittaan lautasellani olevaan kalaan. Söin niin monta herkullista kalaruokaa Helsingissä! Ja tietysti se on järkevää, kun se on ihan veden äärellä ja kaikkea.

Maistele perinteistä suomalaista ruokaa Savottassa

En ole ollenkaan hienojen ravintoloiden ystävä, joten olin hieman skeptinen, kun Rachelin kanssa varasimme päivällisen Savottaan (kysyin Rachelilta jatkuvasti, oliko meidän oikeasti pakkohan varata pöytä, haha). Mutta kaverit, luulen, että Savotta saattoi olla minun ruokaherätykseni. Tai ainakin nyt ymmärrän, miksi joskus kannattaa mennä hienoon ravintolaan sen sijaan, että syö linssejä illalliseksi joka ilta.

Rakastin Savottaa, koska siellä tarjoiltiin upeaa (niin kuin ihanaa) ruokaa yllättävän rennossa ilmapiirissä.

Savotta keskittyy perinteiseen ruokaan, tarjoilijat pukeutuvat perinteisiin metsurivaatteisiin, huonekalut ja astiat on kerätty kodeista ja vanhoilta metsuripaikoilta eri puolilta Suomea, ja jopa lattialankut ovat yli sata vuotta vanhoja.

Öö, mainitsinko jo, että ruoka oli uskomatonta? Ajattelen vieläkin joskus siellä syömääni jälkiruokaa – lakritsijäätelöä marjakompotilla.

Jos haluat tutustua Helsingin kulinaristiseen tarjontaan, kokeile tätä yksityistä ruoka- ja olutretkeä. Se vie sinut eri alueiden läpi ja antaa sinulle käsityksen Suomen ruokakulttuurista.

Lähde ruokakierrokselle

Jos haluat tutustua suomalaiseen ruokaan vielä paremmin, tämä Helsingin ruokakierros näyttää herkulliselta ja informatiiviselta.

Aja Helsingin raitiovaunuilla!

Helsingin raitiovaunujärjestelmä on yksi maailman vanhimmista sähköistetyistä järjestelmistä, ja se on järjettömän helppo navigoida (sama pätee myös über yksinkertaiseen metrojärjestelmään!). Helsingin tärkeimmät nähtävyydet voi nähdä raitiovaunulinjalla 2, mutta rakastin myös raitiovaunulinjan 4 näkymiä.

Ruuhkainen Aleksi-katu, Helsinki

Rentoudu Esplanadin puistossa

Luultavasti Suomen tunnetuin puisto, ”Espa” on valtava, kaunis viheralue keskellä kaupunkia. Kesällä täällä on paljon menoa ja meininkiä, ja se on loistava paikka piknikille auringossa. Mutta se on myös talvikuukausina ihana paikka kävelylle tai lenkille.

Hengaile Kaivopuistossa

Jos haluat päästä hieman pois kuljettujen polkujen varsilta, suuntaa Kaivopuistoon. Kaupungin kaakkoiskulmassa sijaitseva Kaivopuisto on paikallisten suosima hengailupaikka. Talvella tämä on suosittu kelkkailupaikka, kun on lunta, ja kesällä täältä löytyy muusikoita ja taas paljon piknikille osallistujia.

Café Regatta

Tämä saattaa olla yksi Helsingin turistisimmista kahviloista (tosin siellä käydessäni se oli täynnä vanhoja miehiä?), mutta se on NIIN ihana, mene sinne.

Talvella sisällä oli lämmin ja viihtyisä, mutta kesällä sai istua myös ulkona veden äärellä! Ehdottomasti kokeilla leivonnaisia täällä myös – ne ovat herkullisia.

Kävele Helsingin talvipuutarhassa

Helsingin talvipuutarha on kasvihuone, joka on täynnä yli 200 erilaista kasvia. Rachel vei minut tänne erityisen kylmänä talvipäivänä, jolloin oli ihanaa paeta hetkeksi lämpöön ja kosteuteen. Luulen, että jos asuisin Helsingissä, kävisin talvipuutarhassa säännöllisesti – ainakin talvella!

Suuntaa Hakaniemen kauppahalliin

Tämä ei ole Helsingin tärkein kauppahalli, mutta se oli suosikkini. Näet miksi tämän postauksen lopussa olevalla videolla! Ystäväni sanoi, että se on autenttisempi kuin turistisempi, ja täytyy olla samaa mieltä.

Tai suuntaa Keskustorille

Jos haluat jotain keskeisempää, Keskustorihalli on, no, hyvin keskeinen! Ja täältä löydät upean valikoiman suomalaisia elintarvikkeita ja matkamuistoja – tosin täällä on hieman turistisempaa.

Katseletko revontulia?

Okei, moni on kysynyt minulta, voiko Helsingistä käsin nähdä revontulia. Vastaus on, että kyllä, joskus Helsingistä voi nähdä revontulia, mutta se on hyvin harvinaista! Jos oikeasti haluat nähdä revontulia, kannattaa suunnata vähintään Napapiirin pohjoispuolelle – siis ainakin Rovaniemelle asti, mutta Saariselkä antaisi vielä paremmat mahdollisuudet.

Jos olet kiinnostunut revontulimatkan suunnittelusta, olen myös kirjoittanut perusteellisen e-kirjan, joka kattaa kaikki revontulimatkan suunnitteluun liittyvät näkökohdat, mukaan lukien parhaat paikat Pohjoismaissa nähdä revontulet, paras aika nähdä revontulet, parhaimmat majoitusvalintani, matkavaihtoehdot, miten jahdata revontulia, miten kuvata ja filmata revontulia, mitä pakata matkalle ja muita jännittäviä arktisia aktiviteetteja, joita voit kokeilla matkallasi pohjoiseen.

Tutustu paikallisiin

Ehkä tämä kuulostaa nyt vähän nössöltä, mutta aina kun joku kysyy minulta, mikä on lempiasiani Helsingissä, vastaan aina, että ihmiset. Suomalaiset ovat vain kaikkein oudoimpia. Ja jotenkin kömpelöitä. Ja todella sympaattisia. Ja minä tavallaan toivon, että olisin sellainen?

Ystäväni Helsingissä näyttivät minulle parasta aikaa ikinä, ja syytän heitä täysin siitä, että he saivat minut ihastumaan tähän kaupunkiin niin kovasti. Mutta entä jos et tunne siellä ketään? Voit aina varata yksityisen kiertoajelun paikalliselta oppaalta, joka voi antaa sinulle erityisen katsauksen Helsinkiin.

Elä kuin paikallinen asunnossa

Itse vietin aikaa kahdessa eri asunnossa Helsingissä. Ensimmäisen viikon asuin Forenomissa ja toisen viikon Marimekon suunnittelemassa #HelsinkiSecret-huoneistossa Aallonkoti Apartment Hotelissa, aivan päärautatieaseman vieressä.

Tykkäsin teeskennellä olevani helsinkiläinen, ja asunto auttoi minua todella tuntemaan oloni kotoisaksi kaupungissa. * Valitettavasti* *En suosittele varaamaan Airbnb:tä Helsingissä, sillä Airbnb:llä on ollut viime aikoina paljon ongelmia Suomessa ja nyt varaukset jäävät usein tekemättä.

Tai luksusta uudessa Clarionissa…

En yöpynyt tässä hotellissa, mutta muutama ystäväni yöpyi, eivätkä he voineet lakata ylistämästä sitä. Ilmeisesti hotellin huipulla oleva uima-allas on koteloitu lasiin, joten veden läpi avautuu näkymä kaupunkiin!

Vietin yön myös kaupungin toisella puolella sijaitsevassa Original Sokos Hotel Albertissa, jossa oli niin paljon luonnetta. Mielestäni siinä oli paras sisustus kaikista Suomessa näkemistäni hotelleista.

Tee puolen päivän retki Nuuksion kansallispuistoon

Jos vierailet Suomen-matkasi aikana vain Helsingissä, suosittelen ehdottomasti ainakin retkeä Nuuksion kansallispuistoon, jotta saat maistiaisen suomalaisesta luonnosta – lisäksi siellä on poroja! Jos sinulla ei ole omaa autoa, helpoin tapa päästä sinne on varata lyhyt retki Helsingin keskustasta. Tämä viiden tunnin Nuuksio-retki lähtee Helsingistä aamulla ja vie sinut takaisin iltapäivällä.

Lähde patikoimaan Sipoonkorven kansallispuistoon.

Toinen hyvä vaihtoehto Suomen luonnon kokemiseen olisi patikointi Sipoonkorven kansallispuistossa, jonka voit tehdä myös Helsingistä käsin noin puolessa päivässä. Puistoon pääsee julkisilla kulkuneuvoilla, mutta jos haluat oppaan, tämä retki vie sinut opastetulle vaellukselle puiston läpi.

Tee päiväretki Porvoon keskiaikaiseen kaupunkiin.

Jos luonto ei ole sinun juttusi, mutta haluat silti tutustua Helsingin ulkopuolelle, kannattaa ehdottomasti tutustua Porvoon lumoavaan vanhaan kaupunkiin. Porvoossa on monia kauniisti säilyneitä 1700- ja 1800-luvun rakennuksia, ja se on loistava paikka oppia lisää Suomen historiasta ja kulttuurista tutustumalla Punaisiin jokivarastoihin, Porvoon linnaan, Porvoon vanhaan kaupungintaloon ja Pirunportaaseen.

Jos taas haluat tehdä tämän järjestettynä kiertoajeluna, tämä Porvoon kiertoajelu vie sinut Helsingin keskustasta suoraan Porvoon vanhaankaupunkiin, ja sinulla on runsaasti aikaa tutustua kaikkiin tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Käy Suomenlinnassa – ja muilla saarilla

Helsinkiä ympäröivät kauniit pienet saaret, joille pääset lautalla (pääset sinne tavallisella Helsingin matkakortilla). Saarille pääsee helposti, ja ne ovat hauska pieni pakomatka kaupungista. Itse asiassa eräänä iltana, kun auringonlasku oli erityisen kaunis, hyppäsimme ystävieni kanssa Suomenlinnan lautalle vain nauttiaksemme maisemista!

Jos haluat jotain organisoidumpaa, kokeile tätä massiivista kiertoajelua, joka vie sinut ympäri Helsinkiä ja Suomenlinnaan.

Tai voit myös varata kanavaristeilyn, joka vie sinut Helsingin parhaiden nähtävyyksien läpi.

Vietä päivä Vantaalla

Jos lennät Helsinki-Vantaan lentoasemalta, voit viettää päivän myös Vantaalla, joka on omituinen helsinkiläinen esikaupunki aivan lentoaseman tuntumassa. Vantaalla sijaitsee myös Suomen kuuluisa Fazerin suklaatehdas, joka on ehdottomasti vierailun arvoinen (saat ilmaisia suklaanäytteitä!).

Lähde lautalla Helsingistä Tallinnaan.

Kyllä, otan Tallinnan mukaan tähän Helsingin hienojen asioiden listaan. Minusta on tosi siistiä, että Tallinna on vain kahden tunnin lauttamatkan päässä! Siitä on todella helppo tehdä päiväretki, tai voit suunnata sinne Helsingin-matkasi alussa tai lopussa.

Jos haluat koko matkan suunniteltuna, tutustu tähän kiertomatkaan, joka vie sinut Helsingistä Tallinnaan ja takaisin. Muussa tapauksessa voit tutustua Tallinnan keskiaikaiseen vanhaankaupunkiin lyhyellä kävelykierroksella tai, mikä vielä parempi, yksityisellä kierroksella paikallisen kanssa.

Ja jos lähdet Tallinnaan, käy ehdottomasti tutustumassa Kalamajaan. Et tule katumaan!

Lähde lautalla Ahvenanmaalle.

Toinen upea lauttamatka Helsingistä on matka Ahvenanmaalle. Tämä on todella mielenkiintoinen alue Suomen ja Ruotsin välissä, teknisesti osa Suomea, mutta kaikki täällä puhuvat ruotsia.