Olet ehkä jossain vaiheessa huomannut kyyristäväsi tietokoneruutua ja kysyväsi: ”Mikä ihmeen UwU smol bean on?”. Ei, se ei koske vain sinua – siinä on paljon selvitettävää, ja me olemme täällä auttamassa. Pidä tätä artikkelia seuraavien minuuttien ajan nöyränä internet-lähettiläänäsi ja -suomennoskääntäjänäsi, kun opastamme sinua verkkokielen ihmeelliseen ja usein hämmentävään maailmaan.

Mitä Tarkoittaa Uwu?

Kerromme sinulle suositun hymiön ”uwu” merkityksestä ja käytöstä, mitä se voi tarkoittaa, kun tyttö lähettää sen, mistä päin maailmaa se on peräisin ja miten voit itse käyttää uwua ja muita hymiöitä.

Asiat, jotka sinun pitäisi tietää

Mikä on ”uwu”?

 1. UwU on tekstihymiö, jota käytetään ilon tai omahyväisyyden ilmaisemiseen. Usein lausutaan ”oo-uh” tai ”oo-woo”, ja hymiön Us muodostaa suljetut silmät, ja keskellä oleva W muodostaa suun, joka muistuttaa eläimen, kuten kissan, suuta. Ihmiset käyttävät symbolia kertoakseen olevansa onnellisia tai tyytyväisiä. Vastaavasti he voivat käyttää ihastuttavaa hymiötä ilmaisemaan itsetyytyväistä mutta hyväntahtoista omahyväisyyttä.
  • ”UwU” tunnetaan joskus myös nimellä ”iloinen anime-ilme”, koska sitä käytetään runsaasti anime- ja anime-aiheisissa yhteisöissä.
  • ”Uwu, en malta odottaa, että pääsen katsomaan elokuvaa”.
  • ”Onnistuin nappaamaan viimeisen donitsin! UwU”
 2. Tytöt saattavat käyttää ”uwu” sanaa ilmaistakseen kiitollisuutta jostain söpöstä. Ehkä yleisimmin ”uwu” sanaa käytetään reaktiona johonkin söpöön, kuten kuvaan suloisesta kissanpennusta tai erityisen pyöreästä pehmolelusta. Kun tyttö sanoo sen tässä yhteydessä, hän haluaa sinun tietävän, että hän sulaa söpöyden ylikuormituksesta.
  • Sinä: ”Katso tätä kuvaa uudesta pennustani.” Sinä: ”Katso tätä kuvaa uudesta pennustani.”
  • Hän: ”OMG se on niin suloinen!! uwu”
 3. Tyttö voi käyttää ”uwu” sanaa myös ilmaisemaan ujoutta. Uwun monien käyttötarkoitusten joukossa jotkut tytöt käyttävät sitä myös ilmaisemaan ujoutta tai söpöä lammasmaisuutta. Tähän liittyy usein ”👉👈”-emoji, joka välittää anelevaa tai nöyrää nöyryyttä.
  • ”Hei, voimmeko hengailla pian? uwu 👉👈”
  • ”Halusin vain kertoa, että olet mielestäni aika söpö uwu”
 4. UwU:lla voi olla juuret japanilaisessa ”kawaii”-kulttuurissa. ”Kawaii”-kulttuuri (kirjaimellisesti ”söpö”) on pähkinänkuoressa sosiaalinen skene, joka keskittyy kaikkeen ihastuttavaan – kuten söpöihin vaatteisiin, eläimiin tai maskottihahmoihin. Alakulttuuri on tunnettu erilaisten hymiöiden ja hymiöiden runsaasta käytöstä, ja vaikka kukaan ei voi sanoa varmasti, että se on vastuussa ”uwusta”, kasvot ovat löytäneet runsaasti käyttöä kawaii-skenen jäsenten keskuudessa.
 5. Termi voi liittyä myös ”kaomojiin”, jotka ovat japanilaisia merkkejä käyttäviä hymiöitä, joita pidetään usein erityisen söpöinä.
 6. UwU levisi Tumblrissa vuonna 2013, mikä lisäsi sen suosiota. Mikroblogialusta Tumblrissa käydyssä käyttäjien välisessä keskustelussa esiteltiin hymiö ja selvitettiin symbolin samankaltaisuutta kasvojen kanssa. Keskustelu lähti leviämään, mikä edisti emotikonin laajaa käyttöä alustalla ja sen ulkopuolella.
  • Ensimmäinen kirjattu ”uwu”-merkin käyttö tapahtui vuonna 2005 julkaistussa fanifiktiossa, joka liittyi suosittuun animeen Yu-Gi-Oh.
  • Uwu määriteltiin ensimmäisen kerran UrbanDictionaryssä vuonna 2012, ja se kuvattiin seuraavasti: ”Toinen tapa kirjoittaa hymiö :3, TwT tai twt. Se tarkoittaa onnellista, kuten anime-hahmon kasvot, kun hän on iloinen.”
  • Kasvoja käytettiin epäilemättä keskustelupalstoilla ja foorumeilla jo kauan ennen UrbanDictionary-merkintää tai Tumblr-julkaisua, mutta sen tarkan alkuperän selvittäminen on tehtävä, joka on kadonnut internetin valtavaan monimutkaisuuteen.
 7. UwU:ta käyttävät usein fandomin jäsenet. Vaikka termi on lipsahtanut valtavirtaan, sitä käytetään usein erityisesti fandom-piireissä – ryhmissä, jotka ovat omistautuneet seuraamaan esimerkiksi tv-sarjaa tai K-pop-ryhmää. Täällä ihmiset käyttävät uwu:ta ilmaistakseen arvostustaan tiettyjä hahmoja kohtaan tai ilmaistakseen, miltä heistä tuntuu viimeisimmästä jaksosta.
  • ”Uusi BTS:n musiikkivideo saa minut pitämään uwusta.”
  • ”Kun Michael tunnusti rakkauttaan eilisessä jaksossa… uwu.” ”Kun Michael tunnusti rakkauttaan eilisessä jaksossa… uwu.”
 8. UwU:ta käyttävät usein ”e-tytöt” tai ”hypersöpöjen” alakulttuurien jäsenet. ”E-tyttö” on nettipersoonallisuus, joka on muotoiltu pehmeän tai söpön estetiikan mukaan. ”Uwu-tytöt” ovat e-tyttöjä, jotka ovat omaksuneet sekä hymiön että sen söpöilyn äärimmäisen pitkälle, puhuvat ja käyttäytyvät usein liioitellun viattomasti tai söpöiksi koetuilla nuorekkailla maneereilla.
  • ”uwu-tytöt” ovat usein aktiivisimpia Discordissa, joka on videopelien pelaajien suosima chat-palvelu.
  • Tämä alakulttuuri ajautuu usein seksualisoidulle tai muuten kypsälle alueelle.
 9. Muut käyttävät termiä pilkallisesti tai eivät yleensä pidä siitä. Kuten kaikissa internet-ilmiöissä, missä on innokkaita, on myös vastustajia. Monet internetin käyttäjät käyttävät hymiötä sarkastisesti, keinona pilkata sitä. Toiset ilmaisevat huolensa siitä, että ”uwu-kulttuuri” saattaa edistää saalistushenkistä dynamiikkaa käyttäjien keskuudessa sen ”söpön” käytön kautta.
  • ”Ugh, älä nyt ihan uwu-tyylisesti puhu minulle.” ”Ugh, älä nyt ihan uwu-tyylisesti puhu minulle.”

Miten ”uwu” -nimitystä käytetään?

 1. Käytä ”uwu” ilmaistaksesi onnellisuutta tai sanoaksesi, että jokin on ihastuttavaa. Keskiverto internetin asukas käyttää ”uwu” sanaa yksinkertaisesti ilmaistakseen tyytyväisyyttä tai reagoidakseen johonkin positiivisesti ihastuttavaan ja ihastuttavaan.
  • ”Oli pakko esitellä asuani, koska näytän niin hyvältä tänään uwu”.”
  • ”Näin uwu-kissan työmatkallani.” ”Näin uwu-kissan.”
 2. näytä omahyväisyytesi kevyellä uwu:lla. Toinen yleinen käyttötapa uwu:lle on pilkata joko omia voittojasi tai ystäväsi ei-niin-vakavia tappioita. Se on erityisen kätevä, kun teet tai sanot jotain hauskaa ystäväsi kustannuksella.
  • ”Anteeksi jengi, en voi sille mitään, että voitan jatkuvasti. uwu.”
  • ”Olen näin ärsyttävä vain siksi, että pidän sinusta niin paljon, uwu”
 3. Käytä ”uwu” ilmaistaksesi ujoutta. Voit myös käyttää ”uwu” osoittaaksesi jollekin, että olet hieman ujo tai varautunut. Ei kauhean tuskallisella tai kiusallisella tavalla, vaan pehmeällä, epärehellisellä tavalla. Näin on usein silloin, kun pyydät toiselta jotain.
  • ”Voisitko ihan ystävällisesti antaa minulle supernopean kyydin lentokentälle? uwu”
  • ”Kumpi mekko näyttää mielestäsi söpömmältä päälläni? uwu”
 4. Vastaat uwu:hun samanlaisella söpöllä sävyllä. Jos joku iskee sinuun tuolla ”uwu:lla”, hän siirtyy leikkisään, kevytmieliseen vaihteeseen. Jos tunnet sen, vastaa siihen energiaan ja leiki mukana. Sinun ei tarvitse mennä täysin vauvapuheeseen, mutta älä pelkää käyttää tunnelmaa.
  • He: ”Eikö Mittens olekin niin söpö? UwU, voisin vain syödä hänet.”
  • Sinä: Kissa on söpöin kisu, jonka olen koskaan nähnyt! uwu.” ”Mittens on söpöin kisu, jonka olen koskaan nähnyt! uwu”

Aiheeseen liittyvät hymiöt

 1. OwO Variaatio samasta naamasta, mutta silmät auki. Käytetään usein laajasilmäisenä, tyhjänä tuijotuksena, kuten silloin, kun kissa on syöksymässä. Ilmaisee yllätystä tai keskittynyttä huomiota.
  • ”Owo Mikä tuo haju on? Pihvi?”
 2. T_T Surulliset kasvot, joissa kaksi kyynelvirtaa juoksee kohti litteää suuta. Käytetään ilmaisemaan surua.
  • Huomaa, että samankaltaiset kasvot TwT edustavat ilon kyyneleitä, joissa on söpö hymy.
  • ”Pudotin juuri pihvini T_T”
 3. ^ – ^ Kaksi suljettua, hymyilevää silmää ja pieni, suloinen suu. Nämä kasvot liittyvät usein iloisiin viesteihin.
  • ”Älä huoli, saat pihvini! ^ – ^”
 4. -_- Kaksi litteää, suljettua silmää ja litteä suu. Tämä hymiö ilmaisee kuivaa, antikliimaksista pettymystä tai etäisyyttä.
  • ”Pudotin toisen pihvin -_-”

uwu, myös tyyliteltynä UwU, on hymiö, joka esittää söpöjä kasvoja. u-merkit edustavat suljettuja silmiä, kun taas w-merkki edustaa suuta. Sitä käytetään ilmaisemaan erilaisia lämpimiä, iloisia tai hellästi rakastavia tunteita.

Käyttö ja muunnelmat

uwu-merkkiä käytetään usein ilmaisemaan söpöyttä, onnellisuutta tai hellyyttä. Hymiön liiallisella käytöllä voi olla myös tarkoitus ärsyttää vastaanottajaa. Hymiö on ollut suosittu furry fandomissa.

uwu:lla on myös yllättyneempi ja joskus vihjaileva muunnelma, owo (tai OwO; liittyy myös furry fandomiin ja usein vastauksena ”mikä tämä on?”), joka voi myös ilmaista söpöyttä sekä uteliaisuutta ja mielihyvää. owo syntyi vuonna 2016 ja sai suosiota vuonna 2018; toisin kuin uwu, o-merkit edustavat avoimia silmiä. Sitä käytetään joskus myös trollaamiseen.

Historia

uwu:n tiedetään juontavan juurensa jo 11. huhtikuuta 2000, jolloin sitä käytti turkistaiteilija Ghislain Deslierres turkistaiteen sivustolla VCL (Vixen Controlled Library) julkaistussa postauksessa. Vuonna 2005 julkaistussa anime-fanifiktiossa oli toinen varhainen käyttö. Termin alkuperää ei tiedetä, ja monet uskovat sen olevan peräisin Internetin keskustelupalstoilta. Vuoteen 2014 mennessä hymiö oli levinnyt internetissä Tumblriin, josta oli tullut internetin alakulttuuri.

Sana uwu sisältyy Espanjan kuninkaallisen akatemian sanahavainnointiin, joka on määritelty ”onnellisuuden tai hellyyden osoittamiseen käytetyksi hymiöksi”.

Huomionarvoiset käyttötarkoitukset

Vuonna 2018 virallinen Twitter-tili twiittasi ”uwu” vastauksena erään taiteilijan twiittiin.

Vuonna 2020 U.S. Army Esportsin Twitter-tili twiittasi ”uwu” vastauksena Discordin twiittiin, mikä sai Twitter-käyttäjiltä merkittävää vastareaktiota. Tapahtuma huipentui trendiin, jossa U.S. Army Esports Discord-palvelimelta yritetään saada porttikieltoa mahdollisimman nopeasti, ja yleinen tekniikka on linkittää Wikipedia-artikkeli Yhdysvaltojen tekemistä sotarikoksista.