Sus on lyhenne sanoista ”epäilyttävä” tai ”epäilty”. Sus-sanaa voidaan käyttää kuvaamaan ihmisiä, joiden aikeet ovat tuntemattomat, oudot tai epärehelliset. Sus-sanaa käytetään myös kuvaamaan asioita, jotka ovat odottamattomia, tekaistuja tai herättävät muuten epäilyksiä.

Miksi kaikki sanovat ”sus” viime aikoina, ja mitä se tarkoittaa? Tässä on katsaus tämän ainutlaatuisen internet-slangin nousuun.

Mitä Tarkoittaa ”sus”?

Sus käytetään synonyyminä epäilyttävälle tai epäilyttävälle, kuten ”olet käyttäytynyt aika epäilyttävästi, luulen, että suunnittelet jotain”. Se on slangisana, jota käytetään sanomaan, että johonkin tai johonkin ei pidä luottaa. Vaikka monet, jotka ovat vasta hiljattain omaksuneet sanan, luulevat sen olevan uusi ja tulleen ”Among Us” -pelistä, sus on itse asiassa paljon vanhempi kuin tuo vuoden 2018 peli: sen käytöstä on todisteita jo 1920-luvulta lähtien.

”Sus” ja sen alkuperä

Jos olet viime aikoina ollut internetissä tai viettänyt aikaa teini-ikäisen kanssa, olet ehkä kuullut heidän sanovan jotain ”sus”, joka on lyhenne sanoista ”epäilyttävä” tai ”epäilyttävä”. Jokin tai joku on ”sus”, jos se tai joku vaikuttaa epärehelliseltä tai epäluotettavalta.

Vaikka ”sus” on suhteellisen uusi ilmiö, itse termi, jota käytetään kuvaamaan epäluotettavia asioita, on syntynyt jo kauan ennen internetiä. Ihmiset ovat käyttäneet idiomaattista ilmaisua ”suss out” kuvaamaan totuuden selvittämistä joltakulta jo vuosikymmeniä. Olet todennäköisesti kuullut sen television suosituista rikossarjoista.

Itse asiassa ensimmäinen määritelmä sanalle ”sus” verkossa sijaitsevassa Urban Dictionary -slangivarastossa on vuodelta 2003. Tämä tarkoittaa, että ihmiset ovat käyttäneet tätä termiä verkossa jo jonkin aikaa. Miksi siitä on sitten tullut niin kulttuurisesti merkittävä sana internetissä? Syynä on virusmainen videopeli nimeltä Among Us.

The Meteoric Rise of Sus (Susin huima nousu).

Among Us on yhteistyöhön perustuva moninpeli, josta tuli yksi vuoden 2020 menestyneimmistä videopeleistä. Se muistuttaa klassisia bilepelejä, kuten ihmissusi ja mafia, ja siinä useat avaruusaluksen miehistön jäsenet työskentelevät yhdessä tunnistaakseen huijarit joukostaan ja yrittäessään äänestää nämä petturit ulos. Yhdessä pelaavat tekivät sen usein videokeskustelun välityksellä kokemuksen maksimoimiseksi.

Yksi pelin menestyksen suurimmista katalysaattoreista oli se, että monet tunnetut internetpersoonallisuudet, julkisuuden henkilöt ja julkkikset suoratoistivat peliä YouTuben ja Twitchin kaltaisilla alustoilla. Näissä striimeissä ”sus” levisi viraaliksi. Pelaajat kutsuivat muita usein ”susiksi”, jos he vaikuttivat todennäköisesti huijareilta, ja tekivät tuomioita usein kasvojen ilmeiden tai tarinan epäjohdonmukaisuuksien perusteella.

Among Usin pelaaminen huijarina

Susista tuli Among Usin keskeinen iskulause, ja kun kiinnostus peliä kohtaan kasvoi, myös sanan käyttö lisääntyi. Susin ympärille syntyi myös meemi, jossa pelaajat esittivät toisiaan kohtaan syytöksiä ilman todisteita. Pian termi löysi tiensä videonjakosovellus TikTokiin, jossa Among Us -sisältö alkoi myös levitä. Siitä on sittemmin tullut yksi internetin suosituimmista slangitermeistä.

Sus slangina

Jopa Among Usin ulkopuolella ”sus” on saanut oman elämänsä. Ihmiset kutsuvat asioita säännöllisesti ”sus”-nimellä, vaikka niillä ei olisi mitään tekemistä Among Us:n tai videopelien kanssa. Siitä on tullut osa tavallisen internetin käyttäjän sanastoa, ja sitä esiintyy kaikkialla twiiteistä Youtube-videoihin.

Jos haluat kuvailla jotakin ”sus”, voit sanoa ”Tuo on sus” tai ”Sinä olet sus”. Monet ihmiset sanovat ”sus” tosielämässä kuvaillakseen jotakin epäilyttävää, kuten oudon näköistä lihapalaa jääkaapissa tai roskapostia, jossa luvataan miljoonien dollarien arvosta kultaa.

Sus-ihmiset ja sus-esineet

Se, mitä pidetään ”susina”, voidaan jakaa karkeasti kahteen asiaan: sus-henkilöihin ja sus-asioihin.

Jotakuta pidetään susina, jos sinusta tuntuu, että hän valehtelee tai jättää osan totuudesta kertomatta. Jos hän esimerkiksi vaikuttaa levottomalta ja hermostuneelta puhuessaan sinulle, voit sanoa: ”Käyttäydyt jotenkin sus.” Hän on siis sus. Tämä pätee myös, jos jotakuta saattavat motivoida salatut aikeet. Jos joku esimerkiksi kysyy: ”Hei, voinko lainata lapioltasi?” etkä ole varma, miksi hän haluaa sen, saatat sanoa: ”Tuo on sus.”

Toisaalta on myös sus asioita. Se voi olla kirjaimellinen esine, kuten ostamasi väärennetty tuote, tai jotain abstraktimpaa, kuten tarjous, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta. Jos esimerkiksi verkosta ostamasi ”iPhone” näyttää toimivan 5 vuotta vanhalla Android-versiolla, sitä voi hyvinkin kuvailla susiksi.

Kuinka käyttää sus

Jos haluat käyttää sanaa ”sus”, korvaa se aina, kun sanot ”epäilyttävä” tai ”epäilyttävä”. Toisin kuin internetin lyhenteet, jotka ovat merkityksettömiä, jos et surffaa internetissä, ”sus” on niin yleinen, että jopa henkilö, jolla on vain vähän tietoa internetistä, voi ymmärtää sen.

Susin alkuperä

Sus on yhtäkkiä kaikkialla, koska sitä käytetään pelissä ”Among Us”, moninpelissä, jossa yksi pelaaja on salaa ”huijarin” roolissa, kun taas kaikki muut ovat miehistön jäseniä, jotka yrittävät arvata huijarin ja suorittaa tehtäviä ennen kuin huijari tappaa heidät kaikki. Kun sinut on nimetty ”miehistön jäseneksi”, kaikkia muita pelaamassasi pelissä olevia voidaan pitää epäiltyinä. Peli julkaistiin vuonna 2018, mutta sen suosio nousi huimasti, kun vuoden 2020 pandemiasulku oli täydessä vauhdissa.

Muista saada tehtävät tehtyä.

Sus ei kuitenkaan ole lainkaan uusi. Itse asiassa sen lähisukulainen suss, lähinnä brittienglannissa käytetty verbi, on ollut sanakirjoissamme jo vuosikymmeniä. Tämä suss, jota käytetään tyypillisesti out:n kanssa, tarkoittaa ”selvittää”, kuten ”selvittää, valehtelevatko he vai eivät”, tai ”tarkastaa tai tutkia saadakseen lisää tietoa”, kuten ”selvittää tilannetta”. Tämä sana perustuu sanaan suspect, ja sitä on käytetty ainakin 1960-luvulta lähtien.

Mutta vielä vanhempi kuin suss out on itse sus: Green’s Dictionary of Slang sisältää merkintöjä substantiivista sus (myös suss), joka on määritelty sekä ”epäillyksi henkilöksi” että ”epäilyksi”, ja molemmat käyttötavat ovat peräisin 1930-luvulta. Ja Green’s sisältää myös merkinnän adjektiivin käytöstä, joka on tällä hetkellä suosittu (jossa suss on jälleen kirjoitusasuvariantti), ja se on peräisin vuodelta 1955. Partridge’s Concise Dictionary of Slang and Unconventional English ajoittaa adjektiivin sus käytön tarkoittaakseen ”epäilyttävää” tai ”epäiltyä” vuodelta 1925 ja adjektiivin sus. lyhennelmän käytön tarkoittaakseen ”epäiltyä” vuodelta 1920.

Miten Sus:aa käytetään

Sus:a muutetaan yleensä sanoilla, jotka kuvaavat, kuinka epäilyttävä joku tai jokin on. Todistaminen julkaistussa, muokatussa tekstissä on tällä hetkellä yleisintä australialaisessa ja brittiläisessä englannissa:

Seuraavaksi Jeff Lowe ja hänen vaimonsa Lauren, jotka sijoittivat Joen eläintarhaan. Asioista tuli kuitenkin hieman sus, kun tiloissa syttyi epäilyttävä tulipalo, eikä Joe pystynyt toipumaan taloudellisista menetyksistä. / Shannen Findlay, MamaMia (mamamia.com.au), 16.11.2021.

Nykyinen yhdysvaltalainen käyttö on yleensä selvästi tunnistettavissa slangiksi:

Viime viikolla American Airlines otti vuoronsa peruuttamalla yli 1 600 lentoa. Säästä syytettiin jälleen kerran velvollisuudentuntoisesti, samoin kuin henkilöstöpulasta. Mutta jälkimmäinen tekosyy on, kuten lapset sanovat, aika sus. Lentoyhtiöitä, jotka ottivat vastaan liittovaltion pandemia-avustusrahaa (ja ne kaikki ottivat), kiellettiin lomauttamasta työntekijöitä. / Amy Roberts, The Park Record (Park City, Utah), 2. marraskuuta 2021

Yhdysvaltain käyttö ennen ”Among Us” -nimityksen tuloa on myös löydettävissä. Vuonna 2017 Refinery29:ssä julkaistusta slangin selityksestä ”The Dating Slang Terms You Need To Know” löytyy tämä:

”Sus” on lyhenne sanasta ”suspect”. Ajattele termiä vuoden 2017 versiona sanasta ”hämärä”. Erilaiset tilanteet voivat olla sus, kuten kämppäkaverisi taipumus ”kadottaa” vaatteesi mystisesti aina kun hän lainaa niitä, vaikka näit sen Zara-topin, jonka hän vannoi kadonneensa, Instagramissaan eilen illalla. Useimmiten sitä käytetään kuitenkin deittailutilanteissa, sillä deittailu yleensä on sus AF.

*Hän kertoi yöpyvänsä ystäviensä luona Chicagon-matkansa aikana, mutta tiedän, että hänen ex-tyttöystävänsä asuu siellä, ja aina kun kysyn satunnaisesti hänen ”ystävistään” tai heidän suunnitelmistaan hänen ollessaan kaupungissa, hän muuttuu täysin sus siitä. * *

Tai

*Kari toi parhaan ystävänsä Marisan, joka on myös lesbo, mukanaan kolmantena pyöränä ensimmäisillä treffeillämme sillä verukkeella, että Marisalla oli rankkaa ja hän tarvitsi seuraa. Mutta sain sen vaikutelman, että Marisa tuli mukaan auttamaan Karia päättämään, olinko tarpeeksi homo, ja koko juttu oli minulle liian sus, joten jätin sen väliin. * / Sophie Saint Thomas, Refinery29, 12.4.2017.

Bonustiedot

Saatat törmätä kohtaamisissasi sus:n käyttäjien kanssa sukulaisilmaisuun: sussy baka. Tämän mieleenpainuvan fraasin sussy on sus:n synonyymi muunnos, ja baka on japanilainen laina, joka tarkoittaa ”hölmöä”. Huomaa, että lauseen merkityksen selventäminen ei ole suositus siitä, että otat sen käyttöön.