Mistä slay tulee?

Slay on vanha sana, jolla on germaaniset juuret ja joka esiintyy varhaisessa vanhassa englannissa, mutta se oli yleensä varattu myyttisten petojen tappamiseen ja vihollisten voittamiseen taistelukentällä – GOT-tyyliin.

Siirry eteenpäin 1920-luvulle, jazzin, räppäreiden ja vakavan slangin aikakauteen. To slay someone in the Roaring Twenties tarkoitti ”saada joku nauramaan kovasti”, yleisesti ilmaistuna You slay me!.

Urban Dictionary

On joitakin todisteita siitä, että slay syntyi 1800-luvulla slangiksi, jolla tarkoitettiin ”näyttää houkuttelevan muodikkaalta”. Mutta 1970-80-luvun mustassa, latinalaisamerikkalaisessa ja queer-tanssiaiskulttuurissa slaying tarkoitti ehdottomasti sitä, että asu, hiukset, meikki, tanssiliikkeet ja asenne olivat kaikki virheettömiä. Se on metafora: Joku ”tappaa” upealla itsellään ja tyylillään.

Slay levisi homokulttuurin, muodin ja drag-skenen ristikkäisissä maailmoissa. Se oli vahvasti esillä vuonna 1991 vaikutusvaltaisessa New Yorkin drag-dokumentissa Paris Is Burning. Kun RuPaul’s Drag Race toi drag-kulttuurin miljooniin olohuoneisiin vuodesta 2009 alkaen, slay sai massiivisen signaalin.

Vuonna 2016 Beyoncé vei slayn valtavirtaan. Hän käski daamejaan asettumaan muodostelmaan ja slaytaamaan. Maailman naiset vastasivat toisella queer-pallokulttuurista peräisin olevalla termillä: Yas, queen! Slay oli slay, joka oli siirtynyt (vaikka jotkut sanoisivat, että se oli omaksuttu) ei-queer-mustien ja feministien sfääreihin.

Meemigeneraattori

Mielenkiintoisena käänteenä slay queen:stä on tullut slangi turhamaista, tyhjänpäiväistä, kultaa kaivavaa naista Keniassa.

Esimerkkejä sanasta slay

”Say no to the dress. Go bridezilla queen. Ole hankala. Hän ei ansaitse sinua. Petä kuningatar huijata. Yasss. Slay.” -Minä morsiusneitona

@Grantkline, syyskuu, 2018

SLAY kaifaaaaa omgggggggg nuo lookit ja hän vie kuumuuden toiselle tasolle! Hän on niin hurja!!!! #ThugsOfHindostan

Kuka käyttää slay?

Vaikka vanha sana slay, joka tarkoittaa ”tappaa”, ei ole jäänyt pois käytöstä. Buffy the Vampire Slayer tappoi kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti televisiossa 1990-luvulla, kuten myös Jaime Lannister, Kingslayer, hahmo Game of Thronesissa 2000-luvulla. Metalliyhtye Slayer on tappanut kitaransa vuodesta 1981.

Ultimate Comic Con

Mitä tulee slangiin slay, sitä esiintyy erityisesti homojen ja mustien naisten kulttuurissa. Sitä voidaan käyttää aina, kun henkilö näyttää itsevarmasti hyvältä, toimii itsevaltaisesti tai tekee tai saavuttaa jotain näyttävää, erityisesti jonkin haasteen edessä. Se annetaan usein huudahduksena: Slay! Eli Do it!, You got this!, Right on! Vaikka slay:n muodollinen mennyt aika on slew … oikeasti, slangin mennyt aika on yleensä slayed.

Kuten monet sosiaalisessa mediassa nopeasti suosituksi tulleet nykyslangit, slay on ollut inspiraationa kulttuurituotteille, meikeistä, kuten Slay All Day, kirjoihin, kuten Constance C.R. Whiten vuonna 2018 ilmestyneeseen How to Slay: Inspiration from the Queens and Kings of Black Style. Näyttelijä Nia Sioux julkaisi vuonna 2015 hymnin slayingille, ”SLAY”.

Slay on tullut valtavirtaan, mutta muista, että se on peräisin mustasta, queer-kulttuurista, joka saattaa pitää termin epäherkkää tai vienoa käyttöä omintakeisena.

Huom

Tämän ei ole tarkoitus olla slay:n virallinen määritelmä, kuten useimmat termit, vaan pikemminkin epävirallinen sanayhteenveto, joka toivottavasti käsittelee slay:n merkityksen ja käytön keskeisiä näkökohtia, jotka auttavat käyttäjiämme laajentamaan sanan hallintaa.

Mitä slay tarkoittaa TikTokissa? Internet-slangi selitetty

Slay oli suosittu queer-yhteisön 90-luvulla (Image via Sportskeeda)

TikTokerit keksivät jatkuvasti uusia sanoja itselleen, ja ”slay” on sovelluksen suosituimpien termien joukossa. Videonjakoalustalla on miljardi käyttäjää, ja sen odotetaan nousevan 1,8 miljardiin vuoden 2022 loppuun mennessä.

Näin suuren yleisön ansiosta TikTokin käyttäjät tutustuvat usein uusiin termeihin ja ilmaisuihin. Termit kuten Extra, Lit, Flex, POV, FYP jne. ovat kaikki tulleet esiin kiinalaisesta sovelluksesta.

Monilla näistä sanoista voi olla useita merkityksiä ja niitä käytetään eri tilanteissa. Tässä artikkelissa käsitellään termin ”slay” merkityksiä ja käyttöä.

Milloin termi ”slay” on syntynyt?

Termin slay alkuperäinen ja kirjaimellinen merkitys on ”tappaa joku väkivaltaisesti”. Sosiaalinen media on kuitenkin muuttanut sen merkityksen positiiviseksi.

Sanan käyttö mairittelevassa yhteydessä alkoi vähemmistöjen keskuudessa joskus 1970- ja 1980-luvuilla, erityisesti mustien ja ruskeiden yhteisöissä. Myöhemmin queer-yhteisö omaksui sen, ja siitä tuli suosittu sen jälkeen, kun se esiteltiin vuonna 1991 dokumentissa Paris Is Burning. Elokuva keskittyi New Yorkissa asuviin drag queeneihin, jotka käyttivät termiä usein jokapäiväisessä elämässään.

Slayn suosio nousi huimasti sen jälkeen, kun Beyonce käytti sitä vuoden 2016 singlellään Formation. Nyt sanaa voi kuulla ja lukea sosiaalisessa mediassa kaikkialla.

Mikä on sanan merkitys?

Sanalla ei ole yhtä tiettyä merkitystä, ja sitä voidaan käyttää eri yhteyksissä. Seuraavassa on muutamia tapoja, joilla nettikansalaiset voivat hyödyntää termiä:

1) Saavuttaa jotain vaikuttavaa: Olipa kyse sitten kyvystä piirtää täydellinen siivekkäät linjat, pysäköidä rinnakkain tai saada unelmatyöpaikka. Henkilö ”slays”, jos hän pystyy saavuttamaan jotain vaikuttavaa.

2) Se, että joku tekee vaikutuksen kokonaisuutena: Jotkut yksilöt, kuten Beyonce, Rihanna ja Keanu Reeves, ovat (faniensa sanoin) ”uskomattomia” ja he ”slay” yksilöinä.

3) Voittaa joku tai todistaa jonkun olevan väärässä: Henkilön on sanottu ”surmanneen” jonkun, kun hän on voittanut tai osoittanut tämän vääräksi.

Sanaa voidaan käyttää kaikissa kolmessa näistä yhteyksistä. Lisäksi sitä voidaan käyttää hashtageina, jotta saadaan tavoittavuutta omaan sisältöön.

Muita suosittuja termejä TikTokissa.

TikTokin valtava käyttäjäkunta synnyttää lukemattomia alustalle ominaisia termejä. Seuraavassa on joitakin sovelluksen käytetyimpiä termejä.

1) FYP: FYP tarkoittaa ”For You Page” eli ”Sinulle tarkoitettu sivu”. Se on sovelluksen osio, joka on kuratoitu erityisesti kullekin käyttäjälle. Ihmiset voivat löytää uusia tekijöitä ja mielenkiintoisia videoita tästä osiosta.

2) Shadowban: Shadowban on kaikkien luojien kirous. Termiä käytetään, kun sovelluksen algoritmi päättää jättää henkilön tai tilin huomioimatta ja estää heidän sisältönsä pääsyn laajemmalle yleisölle.

3) POV: POV tarkoittaa ”näkökulmaa”. Se on sovelluksen sisältötyyppi, jossa ihmiset esittävät reaktioitaan eri tilanteisiin.

4) IB: IB tarkoittaa sanaa ”Inspired By”. Ihmiset käyttävät lyhennettä antaakseen tunnustusta tekijöille, jotka alun perin keksivät videolla esitetyn idean.

5) ALR: on lyhenne sanasta ”alright”. Sitä voidaan käyttää keskustelussa, mutta tekijät käyttävät sitä yleensä hashtagina saadakseen lisää katsojia videoilleen.