Mahdollisuutta esittää kysymyksiä työhaastattelun lopussa ei kannata hukata. Se on sekä tilaisuus jatkaa itsensä todistamista että selvittää, sopiiko työpaikka juuri sinulle. Tässä artikkelissa kirjoittaja listaa esimerkkikysymyksiä, joita suosittelevat…
”Onko sinulla kysyttävää minulta?”
Kun pääset työhaastattelussa tähän kohtaan – jossa haastattelija on lopettanut kysymyksensä ja avaa puheenvuoron – et halua tulla yllätetyksi. On tärkeää, että sinulla on suunnitelma siitä, miten vastaat, ja luettelo kyseistä tilaisuutta koskevista kysymyksistä.
Mitä Kysyä Työhaastattelussa?
Mutta millaisia tyyppisiä kysymyksiä sinun pitäisi oikeastaan kysyä? Ja onko tiettyjä kysymyksiä syytä välttää? Kysyin neuvoa kahdelta työhaastatteluasiantuntijalta: Art Markmanilta, Texasin yliopiston Austinin yliopiston professorilta ja Bring Your Brain to Work -kirjan kirjoittajalta, ja John Leesiltä, Yhdistyneessä kuningaskunnassa työskentelevältä urastrategilta ja How to Get a Job You Love -kirjan kirjoittajalta. Seuraavassa on heidän suosituksiaan siitä, miten haastattelun tätä osaa kannattaa lähestyä, sekä esimerkkikysymyksiä, joiden he ovat nähneet toimivan käytännössä.
Miten lähestyä haastattelun tätä osaa?
Keskity kahteen tavoitteeseen.
Saatat ajatella, että tämä haastattelun osa on tilaisuutesi arvioida organisaatiota ja sitä, haluatko todella työskennellä siellä, ja se on totta. Yksi tavoitteistasi on käyttää näitä kysymyksiä apuna sen selvittämisessä, sopiiko tämä tilaisuus sinulle, Markman sanoo.
Haastattelu ei kuitenkaan ole vielä ohi, ja haluat vielä osoittaa, että olet paras henkilö tehtävään, Lees sanoo. Toinen tavoitteesi on siis edelleen osoittaa, että sovit kyseiseen tilaisuuteen. Lees suosittelee sanomaan esimerkiksi: ”Minulla on muutama kysymys, mutta ennen kuin kysyn, voinko sanoa yhden asian?”. Näin saat tilaisuuden tuoda esiin kaikki keskeiset viestit siitä, että olet sopiva tehtävään. Itse asiassa ennen haastattelua sinun pitäisi ”päättää etukäteen kaksi tai kolme viestiä, jotka haluat välittää”, Lees sanoo, ja jos et ole pystynyt välittämään näitä asioita vastauksena kysymyksiin, joita sinulle on tähän mennessä esitetty, sinun pitäisi tehdä se nyt. Sitten voit siirtyä kysymyksiin.
Personoi kysymyksesi.
Se, miten muotoilet kysymyksesi, on tärkeää. Yleisen kielen sijaan haluat esittää kysymykset ikään kuin ne koskisivat nimenomaan sinua. Esimerkiksi sen sijaan, että kysyisit: ”Miltä tyypillinen päivä näyttää?”, kysy: ”Miltä tyypillinen päivä näyttäisi minulle tässä tehtävässä?”. Näin rekrytoiva johtaja alkaa nähdä sinut kyseisessä roolissa. Leesin mukaan tämä on ”loistava psykologinen temppu”, sillä ”heti kun he näkevät sinut kuvittelemassa, että teet työtä, on vaikea päästää irti siitä mielikuvasta”.
Rakenna keskustelun pohjalta
Haluat myös ottaa esille, mitä haastattelussa on tähän mennessä tapahtunut. Esitä kysymyksiä, jotka perustuvat siihen, mistä sinä ja haastattelija olette keskustelleet. Saatat haluta kysyä tarkemmin projektista, jonka parissa voisit työskennellä, tai vastuualueesta, jota et nähnyt työnkuvauksessa. Tärkeintä on saada tämä haastattelun osa tuntumaan keskustelun jatkumolta.
Esimerkkikysymyksiä työhaastattelun lopussa
Seuraavassa on järjestetty luettelo kysymysten luokista, joita kannattaa harkita, sekä esimerkkejä kustakin kysymyksestä, joita voit muokata.
Kysymyksiä tietystä työstä
- Mitä odotuksia sinulla on minulta tässä tehtävässä?
- Mikä on tärkein asia, joka minun pitäisi saada aikaan ensimmäisten 90 päivän aikana?
- Millainen on täällä suorituksen arviointiprosessi? Kuinka usein minua arvioitaisiin virallisesti?
- Mitä mittareita tai tavoitteita vastaan suoritustani arvioidaan?
- Mitkä ovat välittömimmät hankkeet, joita ottaisin vastaan?
- Kuinka kauan kestää ennen kuin olen… [tapaan asiakkaita, olen vastuussa omista tileistäni, olen vuorovaikutuksessa muiden osastojen kanssa jne]?
Kysymyksiä tiimistä
- Minkälaisia taitoja tiimistä puuttuu, jotka haluatte täyttää uudella työntekijällä?
- Mitkä ovat suurimmat haasteet, joita saatan kohdata tässä tehtävässä?
- Odotatteko, että päävastuualueeni tässä tehtävässä muuttuvat seuraavien kuuden kuukauden tai vuoden aikana?
- Voitko kertoa minulle tiimistä, jonka kanssa tulen työskentelemään?
- Kenen kanssa tulen työskentelemään läheisimmin? Minkä muiden osastojen tai yksiköiden kanssa tulen olemaan vuorovaikutuksessa?
- Voitko kertoa minulle suorista alaisistani? Mitkä ovat heidän vahvuutensa ja tiimin suurimmat haasteet?
Kysymyksiä mahdolliselle pomollesi
Jos haastateltava on pomosi, haluat esittää myös samansuuntaisia kysymyksiä.
- Kuinka kauan olet ollut yrityksessä?
- Kuinka kauan olet ollut esimiehenä?
- Mikä on lempipuoltasi täällä työskentelyssä?
Kysymyksiä yrityksestä
Yksi tärkeä huomautus: Älä kysy asioita, jotka löydät helposti nopealla Google-haulla (lisää tästä kohdassa ”Vältettävät kysymykset”).
- Mihin tavoitteisiin yritys on tällä hetkellä keskittynyt ja miten tämä tiimi työskentelee tukeakseen näiden tavoitteiden saavuttamista?
- Mikä saa sinut innostumaan eniten yrityksen tulevaisuudesta?
- Miten kuvailisit yrityksen arvoja?
- Miten yritys on muuttunut viime vuosina?
- Mitkä ovat yrityksen kasvu- ja kehityssuunnitelmat?
Kysymyksiä kulttuurista
Lees varoittaa, että vastauksiin yrityskulttuuria koskeviin kysymyksiin kannattaa suhtautua varauksella. On hyvin epätodennäköistä, että haastattelija kertoo sinulle suoraan, että kulttuuri on epämiellyttävä tai jopa myrkyllinen. Siksi alla olevan numeron 22 kaltaiset kysymykset voivat olla hyödyllisiä. Niillä saadaan selville yrityskulttuuri ilman, että siitä kysytään suoraan, ja ne voivat ”auttaa sinua paljastamaan mahdolliseen uuteen työpaikkaasi liittyviä odottamattomia seikkoja”, Markman sanoo.
- Miten tyypillisesti otat työntekijät palvelukseen?
- Jos tehtävä on etätyöpaikka, kysy erityisesti, miten etätyöntekijät integroidaan yrityskulttuuriin, Markman neuvoo.
- Mikä uusia työntekijöitä tyypillisesti yllättää heidän aloitettuaan?
- Pitäisikö minun lukea jotain sellaista ennen aloittamista, joka auttaisi minua pääsemään yhteisymmärrykseen kollegoideni kanssa?
- Tämän kysymyksen esittäminen ei ainoastaan viestitä kiinnostuksestasi työpaikkaa kohtaan, vaan osoittaa myös, että olet innokas saamaan ”yhteisiä kulttuurisia viitteitä niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa tulet työskentelemään”, Markman sanoo.
- Mikä on lempiperinteesi toimistossa?
- Mitä sinä ja tiimi yleensä teette lounaalla?
- Järjestättekö koskaan yhteisiä tapahtumia muiden osastojen tai tiimien kanssa?
- Mikä täällä työskentelyssä on erilaista kuin muualla, missä olet työskennellyt?
- Miten yritys on muuttunut sen jälkeen, kun tulit töihin?
Kysymyksiä ammatillisesta kehittymisestä, urapoluista ja tulevaisuuden mahdollisuuksista
Markmanin mukaan on ratkaisevan tärkeää ymmärtää, millaista kasvu ja urakehitys ovat työssä. Haluat olla varma, ettet näe itseäsi vain siinä tehtävässä, jota parhaillaan haet, vaan että organisaatiossa on urapolku, josta olet innostunut.
- Mitä oppimis- ja kehittymismahdollisuuksia minulla on tässä tehtävässä?
- Miten tiimi, johon tulen kuulumaan, jatkaa ammatillista kasvuani?
- Onko esimerkkejä urapolusta, joka alkaa tästä tehtävästä?
- Mitkä ovat yleisiä urapolkuja tällä osastolla?
- Miten ylennykset tyypillisesti hoidetaan?
- Minne menestyneet työntekijät ovat siirtyneet?
Loppukysymykset
- Mitä en kysy sinulta, mitä minun pitäisi kysyä?
- Onko jotain muuta, mitä voisin antaa sinulle, josta olisi apua?
- Onko jotain, mitä minun pitäisi selventää sinulle pätevyydestäni?
- Mitkä ovat seuraavat vaiheet rekrytointiprosessissa?
Vältettävät kysymykset
Seuraavassa on muutamia esimerkkejä siitä, mitä ei kannata kysyä haastattelun lopussa:
- Mikä on alkupalkka?
- Voitko kertoa minulle sairausvakuutuksestasi?
- Mitkä ovat palkallisia vapaita koskevat käytänteitänne?
Palkasta ja eduista ei kannata kysyä liian aikaisessa vaiheessa, Lees neuvoo. ”Et voi neuvotella hyvin, koska olet vielä tuntemattomalla alueella. Palkasta kannattaa keskustella vasta sitten, kun he ovat rakastuneet sinuun”, hän selittää. Mutta entä jos haastattelija kysyy sinulta palkkavaatimuksistasi? Tällä videolla on hyödyllisiä vinkkejä siitä, miten selviytyä tästä monimutkaisesta kysymyksestä:
Sinun kannattaa myös välttää kysymyksiä, joilla yritetään saada sopimus tehtyä. (”Saanko siis työpaikan?”) Et halua kuulostaa ylimieliseltä tai siltä, ettet kunnioita yrityksen haastatteluprosessia.
Älä myöskään kysy mitään sellaista, jonka olisit voinut selvittää tutkimalla asiaa etukäteen – ja sinun kannattaa ehdottomasti tehdä tutkimusta työstä ja yrityksestä etukäteen!
Tätä tilaisuutta esittää kysymyksiä ei kannata hukata. Se on sekä tilaisuus jatkaa itsesi todistamista että selvittää, sopiiko tämä työ sinulle. Et tietenkään aio kysyä kaikkia 38:aa kysymystä. Valitse etukäteen ne kysymykset, jotka ovat sinulle, kiinnostuksen kohteillesi ja kyseiselle työpaikalle tärkeimpiä. Kirjoita ne sitten ylös – joko paperille tai puhelimeen – ja vilkaise niitä etukäteen, jotta ne ovat tuoreessa muistissa.
Ja tietysti muista ottaa huomioon haastattelijan aika. Jos teidän oli määrä puhua tunnin ajan, mutta haastattelijan on viisi minuuttia jäljellä, valitse kaksi tai kolme kysymystä, jotka ovat sinulle tärkeimpiä. Sinulla on aina enemmän aikaa esittää kysymyksiä, kun saat työtarjouksen käsiisi.
Vaikka tuntisitkin, että työnantajalla on tilanteessa paljon valtaa, työhaastattelu ei ole vain tilaisuus, jossa rekrytoiva esimies voi grillata sinua, vaan se on tilaisuutesi saada selville, olisiko työpaikka yhtä hyvä sinulle kuin mitä sinä olisit kyseiseen työpaikkaan. On siis tärkeää esittää joitakin omia kysymyksiä. Mitä haluat tietää tehtävästä? Yrityksestä? Osastosta? Tiimistä? Haastateltavasta henkilöstä, joka saattaa olla tuleva pomosi, työtoverisi tai iltapäiväkahvilla käyvä kaverisi?
Jotta saisit ajatuksesi liikkeelle, olemme koonneet listan parhaista kysymyksistä, joita kannattaa kysyä haastattelussa. Emme missään nimessä suosittele kysymään kaikkia kysymyksiä nopeasti – osa näistä asioista käsitellään keskustelun aikana, ja sinulla on erityiskysymyksiä kustakin työstä tai työpaikasta.
Tämä luettelo ei siis ole kaiken kattava – se on vain lähtökohta.
Ennen kuin siirrymme luetteloon, tässä on muutama huomautus, jotka kannattaa pitää mielessä:
- Tiedät luultavasti jo, että oletpa sitten stressaantunut tai rento, oletpa sitten mielestäsi sekoittanut keskustelun pahasti tai oletko saanut tämän työpaikan pussiin, pahin asia, jonka voit sanoa, on: ”Ei, kaikki on hyvin.”
- Ole joustava. On ihan ok (ja suositeltavaa) kirjoittaa ylös muutama kysymys ennen haastattelua, mutta älä pelkää poiketa listasta, jos kysymyksiisi on jo vastattu ja/tai jos keskustelussa herää muutama lisäkysymys, joihin haluaisit vastauksen. Etkä halua kuulostaa siltä, että luet kysymykset jostain internetin listalta sen sijaan, että kävisit oikeaa keskustelua.
- Kysy ainakin muutama spesifinen kysymys. Osoita, että olet panostanut asiaan ja että olet kiinnittänyt huomiota koko haastatteluprosessin ajan räätälöimällä kysymyksesi tiettyyn tehtävään ja yritykseen ja muistuttamalla haastateltavia taustatiedosta ja kokemuksesta, jota tuot tehtävään.
- Älä kysy kysymyksiä vain lopuksi. Haastattelut toimivat parhaiten, kun ne ovat keskustelua, joten älä pelkää esittää kysymyksiä silloin, kun se on järkevää keskustelun aikana.
- Kysy kysymyksiä, joihin todella haluat tietää vastaukset. Älä kysy vain kysymyksiä, joiden luulet tekevän vaikutuksen haastattelijaan. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta (joita käsittelemme myöhemmin) tämä on tilaisuutesi kysyä aiheista, joista olet todella utelias – ja jotka vaikuttavat siihen, haluatko edes työpaikan. Ehkä jokin projekti, josta olit todella innostunut työnkuvausta lukiessasi, ei ole tullut esiin haastattelun aikana. Ehkä sinulle ei ole selvää, mitä työ oikeastaan sisältää, ja haluat kysyä, millainen on tyypillinen työpäivä.
Varmista, että tiedät tarkalleen, mitä päivittäiset työtehtävät ovat – sekä nyt että tulevaisuudessa. Tämä auttaa sinua tekemään tietoon perustuvan päätöksen, jos ja kun työtarjous tulee, ja välttämään Shift Shockin tai myrkyllisen työpaikan.
- Millainen on tyypillinen päivä tai viikko tässä tehtävässä?
- Mitkä ovat kiireellisimmät hankkeet, jotka on käsiteltävä?
- Voitko näyttää esimerkkejä hankkeista, joiden parissa työskentelisin?
- Mitä taitoja ja kokemuksia etsit ihanteelliselta hakijalta?
- Mitä ominaisuuksia hakijalla on oltava, jotta hän todella menestyisi tässä tehtävässä?
- Minkälaisia taitoja tiimiltä puuttuu, jotka haluatte täyttää uudella työntekijällä?
- Mitkä ovat suurimmat haasteet, joita joku tässä tehtävässä kohtaisi?
- Minkälainen budjetti olisi käytettävissä?
- Onko tämä uusi tehtävä vai olenko korvaamassa erään lähtevän työntekijän?
- Miten tämä tehtävä edistää yrityksen toimintaa kokonaisuudessaan?
- Odotatko, että tämän tehtävän päävastuualueet muuttuvat seuraavan puolen vuoden tai vuoden aikana?
Ajattele jokaista uutta tilaisuutta työpaikan lisäksi myös seuraavana askeleena urallasi. Auttaako tämä tehtävä sinua pääsemään sinne?
- Millainen on perehdyttämisprosessisi?
- Mitä oppimis- ja ammatillisia kehittymismahdollisuuksia työntekijöilläsi on?
- Onko tarjolla mahdollisuuksia vaativiin tehtäviin, joissa voin oppia ja käyttää uusia taitoja?
- Onko yrityksessä etenemismahdollisuuksia?
- Voinko edustaa yritystä alan konferensseissa?
- Mihin tässä tehtävässä aiemmin menestyneet työntekijät ovat edenneet?
Sen ymmärtäminen, miten mahdollinen uusi esimiehesi mittaa menestystäsi, on avainasemassa, kun haluat ymmärtää hänen johtamistapaansa sekä yrityksen tai tiimin prioriteetteja.
- Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka haluaisit jonkun saavuttavan ensimmäisten 30, 60 ja 90 työpäivän aikana?
- Mitkä ovat tähän tehtävään liittyvät suoritusodotukset ensimmäisten 12 kuukauden aikana?
- Millainen on suorituksen arviointiprosessi täällä? Kuinka usein minua arvioidaan virallisesti?
- Mitä mittareita tai tavoitteita vastaan suoritustani arvioidaan?
Näiden kysymysten esittäminen osoittaa, että olet kiinnostunut haastateltavastasi ihmisenä – ja se on hyvä tapa rakentaa suhdetta tulevaan kollegaan.
- Kuinka kauan olet ollut yrityksessä?
- Onko tehtäväsi muuttunut sen jälkeen, kun olet ollut täällä?
- Mitä teit ennen tätä?
- Miksi tulit tähän yritykseen?
- Mikä on lempipuoltasi täällä työskentelyssä?
- Mikä on yksi haaste, jonka kohtaat satunnaisesti tai säännöllisesti työssäsi?
- Mistä työsi osa-alueesta olet eniten innoissasi seuraavien kuukausien aikana?
- Onko jotain tulevia aloitteita tai hankkeita, joista olet erityisen kiinnostunut?
Miksi et voisi oppia hieman siitä, missä voisit työskennellä? Työ ei ole vain päivittäinen tehtävälista. Olet todennäköisesti onnellisempi työnantajan kanssa, jolla on samankaltaiset arvot kuin sinulla ja joka on menossa suuntaan, jota kannatat.
- Olen lukenut yrityksen perustamisesta, mutta voisitteko kertoa minulle lisää [yrityksen muusta merkittävästä kehityksestä] ?
- Mihin suuntaan näet tämän yrityksen kehittyvän lähivuosina?
- Mitä voitte kertoa minulle uusista tuotteista tai kasvusuunnitelmista?
- Mihin tavoitteisiin yritys tällä hetkellä keskittyy ja miten tämä tiimi työskentelee tukeakseen näiden tavoitteiden saavuttamista?
- Mikä saa sinut innostumaan eniten yrityksen tulevaisuudesta?
- Mitkä ovat yrityksen tärkeimmät arvot? (Huomaa: Varmista, että tämä ei ole helposti googletettavissa!)
- Miten yritys varmistaa, että se noudattaa arvojaan?
Ihmiset, joiden kanssa työskentelet päivittäin, voivat todella tehdä tai rikkoa työelämäsi. Kysy muutamia kysymyksiä selvittääksesi, onko kyseessä oikea tiimi sinulle.
- Voitko kertoa minulle tiimistä, jonka kanssa tulen työskentelemään?
- Kenen kanssa tulen työskentelemään läheisimmin?
- Kenelle raportoin suoraan?
- Voitko kertoa minulle suorista alaisistani?
- Mitkä ovat tiimin suurimmat vahvuudet ja haasteet?
- Odotatteko palkkaavanne lisää työntekijöitä tälle osastolle seuraavan puolen vuoden aikana?
- Mitkä muut osastot työskentelevät läheisimmin tämän osaston kanssa ja miten?
Et halua päätyä työpaikkaan, jossa kaikki sosiaalinen kanssakäyminen tapahtuu happy hour -tilaisuuksissa, jos et juo tai sinun on päästävä kotiin lastesi luo, tai jossa kaikki keskittyvät vain omaan työhönsä, jos esimerkiksi kukoistat yhteistyöhön perustuvassa ympäristössä. Varmista siis, että kysyt, mikä on sinulle tärkeää yrityskulttuurin suhteen.
- Miten kuvailisit työympäristöä täällä – onko työ tyypillisesti enemmän yhteistyötä vai enemmän itsenäistä?
- Miten tiimi muodostaa ja ylläpitää vahvoja siteitä?
- Voitko kertoa minulle viimeisimmästä yhdessä järjestetystä yritystapahtumasta?
- Mikä on suosikkiperinteesi toimistolla?
- Mitä sinä ja tiimisi yleensä syötte lounaalla?
- Hengaileeko kukaan yrityksessä tai tässä tiimissä toimiston ulkopuolella?
- Järjestättekö koskaan yhteisiä tapahtumia muiden yritysten tai osastojen kanssa?
- Mikä täällä työskentelyssä on erilaista kuin muualla, missä olet työskennellyt?
- Miten yritys on muuttunut sen jälkeen, kun tulit töihin?
- Miten organisaatio on voittanut etätyön haasteet?
- Miten yritys varmistaa, että etä- ja hybridityöntekijöille annetaan samat mahdollisuudet ja normit kuin toimistotyöntekijöille?
Varmista ennen lähtöäsi, että haastattelijalla on kaikki tarvitsemansa tiedot ja että sinulle on selvää, mitä voit odottaa jatkossa. (Älä vain tee tästä aivan ensimmäistä asiaa, jota kysyt, kun he potkaisevat sen sinulle!)
- Mitkä ovat haastatteluprosessin seuraavat vaiheet?
- Voinko antaa sinulle jotain muuta, mistä olisi apua?
- Voinko vastata viimeisiin kysymyksiin?
Vaikka haluat varmistaa, että sinulla on kaikki tarvittavat tiedot ennen työn vastaanottamista, jotkin kysymykset on parempi kysyä sen jälkeen, kun olet saanut työtarjouksen, kun olet aloittanut työt, tai ei koskaan.
- Mitä [yritys] tarkalleen ottaen tekee? (Tai mitä tahansa, mikä osoittaa, ettet ole tehnyt tutkimusta.)
- Milloin PTO-päivärahani alkaa?
- Voinko pitää joka maanantai vapaata jalkapallokauden aikana?
- Kuinka suuri on kuukausittainen lastenhoitoavustus?
- Kuinka ”herkkiä” täällä työskentelevät ihmiset ovat? Kestävätkö he vitsin?
- Milloin aloitan? (Tai mitä tahansa, mikä vaikuttaa ylimieliseltä tai ylimieliseltä.)