Älykellot ovat olleet jo joitakin vuosia markkinoilla, mutta monelle on jäänyt epäselväksi mitä älykellolla voidaan tehdä – muuten kuin katsoa aikaa. Älykello on eräänlainen kumppani älypuhelimelle. Älykellon ruudulta voidaan tarkistaa esimerkiksi puhelimeen tulleita viestejä, mutta sillä voidaan tehdä myös paljon muuta: älykellolla voidaan soittaa nykyään jopa puheluita ja kuunnella musaa.
Yksi tärkeimmistä ja suosituimmista tavoista, johon älykelloa käytetään on oman liikunnallisuuden ja aktiivisuuden seuraaminen. Älykellolla voidaan mitata myös sykettä tai laskea askelia.
Sovellukset laajentavat käyttötarkoitusta
Älykelloja voidaan käyttää kattavimmillaan silloin, kun käyttäjä lataa älypuhelimeen sovelluksen. Jotkin älykellot eivät toimi ilman älypuhelinta. Nykyään on kuitenkin markkinoilla runsaasti älykelloja, joihin voi asettaa sim-kortin. Uusimpana uutuutena älykelloissa on nähty digitaalisia eSIM-kortteja. Riippuen älykellon mallista ja merkistä, niillä voidaan joko vastaanottaa viestejä tai vastata vastaanotettuihin viesteihin. Älykelloon on olemassa erilaisia sovelluksia. Muun muassa Facebook on saatavilla älykelloihin. Muita suosittuja sovelluksia ovat säätiedotesovellus sähköpostin ohella. Älykelloille on saatavilla jopa pelejä. Liikkuvalle älykellon omistajalle musiikin kuunteluun sopivat sovellukset ovat erityisen mukavia. Älykelloilla voidaan kuunnella musiikkia vaikkapa bluetooth-kuulokkeisiin, samalla kun älykellon kumppanina toimiva älypuhelin on kotona.
Liikuntaintoilijoille älykello on kuin taivaan lahja. Useimmissa älykelloissa on sisäänrakennettuna askelmittareita ja sykemittareita, mutta niihin on saatavilla myös sovelluksia ja toimintoja liikkumistavoitteiden saavuttamiseen.
Liikkumissovelluksia varten älykelloissa on myös GPS-paikannus, joka mittaa lenkin reitin, etäisyydet, korkeuseroja ja aikaa. GPS toimii myös mukavasti muussakin paikannuksessa, kuten etsiessä autolla oikeaa kohdetta.
SIM-korttien aktivointi ja ESIM-korttien esiintulo
Älykellojen sim-korttien aktivointi ja valinta on ollut kohtuullisen helppoa tähän asti. Fyysisiä sim-kortteja on saatavilla yleensä niistä kaupoista, joissa älykellojakin on ollut myynnissä. Joissakin älykelloissa on olemassa valmiiksi tietyn operaattorin sim-kortti, jota ei voi itse vaihtaa. Joka tapauksessa sim-kortin aktivointi onnistuu ottamalla yhteyttä operaattoriin, joka sim-kortin tarjoaa.
Nykyään kelloissa alkaa olla käytössä digitaaliset eSIM-kortit, jotka eivät ole fyysisiä kortteja. Näissäkin aktivointi tapahtuu ottamalla yhteyttä haluttuun operaattoriin, joka tarjoaa e-sim -kortteja älykelloihin. ESIM -nimi tulee englannin kielen sanoista embedded SIM. ESIM on älykellon sisälle rakennettu kiinteä kortti. Sen toimivuus ei eroaa fyysisestä sim-kortista lainkaan. Koska korttia ei tarvitse vaihtaa, on uuden liittymän tilaaminen helppoa ja vaivatonta. ESIM-kortti on hyvä esimerkiksi silloin, jos lähtee lenkille älykellon kanssa. Tällöin ei tarvitse älypuhelinta mukaan lainkaan, sillä digitaalinen SIM-kortti ottaa yhteyden internetiin.
Yhteyden avulla on mahdollista kuunnella musiikkia vaikkapa Spotifysta tai muista musiikin suoratoistosovelluksista, jotka ovat suunniteltu älykellolla toimivaksi. Digitaalisen ESIM-kortin aktivointi on sekin helppoa, sillä myös aktivointi on digitaalista. Aktivointi voidaan suorittaa esimerkiksi siihen tarkoitetulla sovelluksella, operaattorin QR-koodia skannaamalla tai vain ottamalla yhteys omaan operaattoriin.
ESIM-korttien hyviä ominaisuuksia ovat myös kahden liittymän käytön mahdollistaminen. Jos älykello on tarpeen sekä vapaa-ajalla että työssä, voidaan älykelloon valita sekä oma liittymä että työliittymä. Älykellot ovat vielä verrattain uusi keksintö, joten aika näyttää mitä mahdollisuuksia se tuo käyttäjälleen tulevaisuudessa. Voi hyvinkin olla mahdollista, että tavallisen älypuhelimen käyttö tulee jäämään vähemmälle tulevaisuudessa, sillä älykellon toimintomahdollisuudet ovat jo nyt niin laajat.
Älykellot tulevat kuitenkin kehittymään vielä vuosia ja niissä on vielä paljon kehitettävää. Usein esimerkiksi niiden akkujen kestoa on kritisoitu edelleen, sillä ne tyhjenevät hyvin nopeasti. Monien älykellojen akku kestää vajaan vuorokauden, vaikka niitä joutuu lataamaan useita tunteja. Kaikille ei vielä älykellot ole tarpeellisia, mutta lähitulevaisuudessa niiden suosio todennäköisesti kasvaa runsaasti, kunhan heikot ominaisuudet on saatu karsittua minimiin.