Saatat kysyä, ”miksi puhelimeni on kuuma?”. No, missä on energiaa, siellä on lämpöä. Kun käynnistät älypuhelimesi, miljardeja elektroneja liikkuu sen tietokonepiireissä, jolloin laitteen kamera, sovellukset, pelit ja puhelut toimivat. Nämä toiminnot tuottavat normaalisti lämpöä, mutta ylikuumeneminen voi aiheuttaa sen, että kännykkäsi ylikuumenee:

Jos puhelimesi ylikuumenee ja huomaat kysyväsi itseltäsi: ”Miksi puhelimeni on kuuma?”, syynä voi olla ohjelmisto- tai laitteistovika. Mutta ennen kuin teet tämän johtopäätöksen, mieti näitä yleisiä puhelimen ylikuumenemista aiheuttavia ongelmia ja miten voit estää sen.

Miksi puhelimeni on kuuma?


Ennen kuin syytät puhelimen ylikuumenemisongelmista ”viallista akkua”, kannattaa ehkä miettiä seuraavaa:

Olet katsellut videoita tai pelannut pelejä tuntikausia, ja nyt huomaat kysyväsi: ”Miksi puhelimeni on kuuma?”. Elokuvien suoratoisto tai pelien pelaaminen pitkiä aikoja rasittaa puhelimen suorittimen toimintaa. Jos puhelin latautuu pelaamisen aikana, se voi kuumentua ja heikentää akun suorituskykyä.

Sinulla on liian monta sovellusta käynnissä samanaikaisesti. Jokainen taustalla käynnissä oleva sovellus (tai ”taustasovellukset”) kuluttaa puhelimen prosessoria, muistia (jota kutsutaan RAM-muistiksi) ja akkua. Mitä enemmän sovelluksia on, sitä suurempi on energiantarve. Sovelluspäivitykset korjaavat usein ohjelmistovirheitä, jotka voivat heikentää puhelimen tehokkuutta ja suorituskykyä, joten muista päivittää sovellukset, jotta näin ei käy.

Sinulla on huono signaali. Puhelimesi pyrkii aina löytämään signaalin, olipa kyseessä sitten matkapuhelin, WiFi tai Bluetooth. Jos olet paikassa, jossa matkapuhelinsignaali on heikko tai WiFi puuttuu, puhelin tekee ylitöitä ja käyttää enemmän energiaa matkapuhelimen antenniin.

Puhelin on istunut auringossa. Laitoitko puhelimesi aurinkoiselle ikkunalaudalle? Kuumaan autoon? Takakuistin betoniportaille? Et luultavasti laittanut sitä sinne tarkoituksella, mutta puhelimen jättäminen erittäin kuumaan paikkaan voi muuttaa metalli- ja lasiosat mini-uuniksi, joka paistaa sisällä olevat herkät tietokoneen komponentit.

Puhelimen jäähdyttäminen


Jos huomaat, että puhelin alkaa ylikuumentua, yritä jäähdyttää sitä poistamalla suojakotelo, siirtymällä virransäästötilaan tai asettamalla puhelin varjoisaan paikkaan. Näytön kirkkauden himmentäminen ja GPS:n, Bluetoothin ja WiFin kytkeminen välittömästi pois päältä – jopa lentokonetilaan siirtyminen – auttaa vähentämään laitteen energiantarvetta, ja tämä pätee useimmissa tapauksissa sekä iPhonen ylikuumenemiseen että Android-laitteen ylikuumenemiseen.

Mitä ikinä teetkin, älä laita ylikuumentunutta puhelinta jääkaappiin tai pakastimeen. Vaikka sekä iPhonet että Androidit on suunniteltu käytettäväksi jopa 32 celsiusasteen lämpötiloissa, suuret lämpötilanvaihtelut ja altistuminen kosteudelle voivat vahingoittaa puhelinta korjauskelvottomaksi.

Kuinka estää puhelimen ylikuumeneminen


Ennaltaehkäisy on paras lääke, kun on kyse puhelimen ylikuumenemisen estämisestä. Ellei ohjelmisto- tai laitteistovika aiheuta puhelimesi ylikuumenemista, sinun pitäisi pystyä estämään sen kuumeneminen. Näillä yksinkertaisilla vinkeillä voit pitkittää puhelimen ja akun käyttöikää ja estää puhelimen ylikuumenemisen.

Käytä oikeaa laturia. Latureissa ja latauskaapeleissa on erilaisia tehoja, ja monet puhelimen laturit on optimoitu tietylle tuotemerkille. Vältä ostamasta halpoja johtoja tai kolmansien valmistajien valmistamia kaapeleita. Valitse puhelimesi valmistajan valmistamat kaapelit. Lataa puhelin kovalla, tasaisella alustalla, kuten työtasolla, eikä pehmeällä, eristävällä alustalla, kuten sohvalla tai patjalla. Langaton laturi voi myös olla hyvä vaihtoehto, sillä ne latautuvat yleensä hitaammin ja tasaisemmin.

Siivoa koti. Sulje sovellukset, joita et käytä. Poista ne, joita et enää käytä, ja päivitä tarvittaessa ne, jotka haluat säilyttää. Säädä puhelimen asetuksia näytön himmentämiseksi.

Asenna sovelluksia, jotka puhdistavat ja valvovat laitettasi. Puhdistussovellukset, kuten Clean Master ja Power Clean, poistavat puhelimesta roskatiedostoja ja tunnistavat sovellukset, jotka haittaavat puhelimen tai sen akun suorituskykyä. Harkitse virustentorjuntaohjelmiston lataamista, jotta estät ei-toivottuja haittaohjelmia tarttumasta laitteeseesi ja kuluttamasta sen virtaa selkäsi takana, mikä voi johtaa ylimääräiseen virrankulutukseen ja ylikuumenemiseen, jos sitä ei diagnosoida ja käsitellä.

Vältä suoraa auringonvaloa. Tämä tuntuu itsestään selvältä, mutta kaikki meiltä menee huomio muualle. Pidä puhelimesi varjossa äläkä jätä sitä kuumaan autoon tai aseta sitä kuumalle pinnalle, kuten patterille tai liesitasolle.

Riippumatta siitä, onko sinulla Android-puhelimen vai iPhonen ylikuumenemisongelmia, on todennäköisesti olemassa yksinkertainen ratkaisu. Älypuhelimet pakkaavat valtavan määrän energiaa ja laskentatehoa pieneen pakettiin, ja vaikka uusimmat puhelimet on rakennettu kestämään jokapäiväisiä tilanteita ja jonkin verran lämpötiloja, mikään niistä ei ole immuuni ylikuumenemiselle. Opettele tunnistamaan syyt, joiden vuoksi puhelimesi kuumenee, ja ryhdy yksinkertaisiin toimiin sen estämiseksi. Ja jos satut vahingoittamaan puhelintasi korjauskelvottomaksi, kuten sulattamaan puhelimen suorittimen, tutustu valikoimaamme matkapuhelimia.