Urheilukelloja on markkinoilla hyvin monenlaisia ja vaikka ne sopivatkin yleisesti ottaen kohtuullisen hyvin eri urheilulajeihin sekä liikuntaan, sopivat toiset urheilukellot toisiin lajeihin ja tilanteisiin toisia paremmin. Tässä artikkelissa kerrotaan, mihin eri käyttöön eri urheilukellot sopivat.
Urheilukello pyöräilyyn
Pelkkään pyöräilyyn voi parhain vaihtoehto olla niin kutsuttu pyörätietokone (ajotietokone). Niiden ominaisuuksiin kuuluu nopeuden, ajan, matkan ja sykkeen mittaaminen. Sykkeen mittaamiseen tarvitsee yleensä sykevyön, jonka saa tarvittaessa lisävarusteena jos se ei tule laitteen mukana. Joissakin malleissa voi olla ominaisuutena sisäänrakennetut kartat ja tehonmittaus.
Jos pyörätietokoneen sijasta haluaa urheilukellon, kannattaa pohtia nk. multisport-kelloja. Ne sopivat myös muuhun urheiluun ja liikuntaan kuin pyöräily, mutta sisältävät kuitenkin varteenotettavat pyöräilytoiminnot.
Urheilukello uintiin
GPS-urheilukellot ja hyvin varustellut sykemittarit sopivat mainiosti uintia harrastavalle liikkujalle. Niiden avulla uimari voi kehittyä vieläkin tehokkaammaksi. Vedenpitävät sykemittarit mittaavat monenlaisia tarpeita ja perusmallitkin voivat seurata vaikkapa nopeutta, matkaa, aktiivisuutta ja kalorien kulutuksia.
Kehittyneemmät sykemittarit sisältävät usein myös GPS-toimintoja sekä monia muita toimintoja, jotka tekevät sen seuraamisesta entistä mielenkiintoisempaa. Sykemittarit voivat olla esimerkiksi sykevöitä, jotka kiinnitetään ranteeseen. Kuten pyöräilyssäkin, voi joillekin liikkujille multisport-kellot ovat parempi vaihtoehto, varsinkin jos liikkuja haluaa tehdä muutakin kuin pelkästään uida ja tilastoida uimistaan.
Älykello vai urheilukello
Älykellolla ja urheilukellolla ei ole näinä päivinä kovin paljon eroa, koska niiden ominaisuudet lähenevät toisiaan. Samalla älykellot ovat saaneet sisuksiinsa urheilukelloista tuttuja ominaisuuksia ja toimintoja sekä sama toisinpäin. Usein eron voi huomata ulkonäöstä, koska älykellot ovat ulkoisesti rannekellojen tapaisia. Älykellojen perusmalleissa otetaan yhteys omaan puhelimeen Bluetoothilla, joten ne kommunikoivat keskenään, jolloin älykello voi ilmoittaa viesteistä, sähköposteista, puheluista ja monesta muusta.
Joskus älykellot voivat ottaa yhteyden esimerkiksi Spotify-suoratoistosovellukseen, jolloin niiden avulla voidaan kuunnella myös musiikkia. Älykellojen yksi suosittuja toimintoja on unen seuraaminen, jolloin laitteen käyttäjä voi pyrkiä parantamaan unen laatua saamalla tilastoja ja tietoa omasta nukkumisestaan.
Älykelloja on usein helppo muokattava sekä rannekkeidensa että kellotaulun osalta, jolloin ne sopivat tarvittaessa moneen eri tilanteeseen.
Urheilukellot voivat olla parempia vaihtoehtoja koville liikkujille ja aktiivisille urheilulle. Ne ovat usein suunniteltu kestämään erilaisissa tilanteissa ja vaikkapa sateessa että vedessä.
Urheilukelloilla saa kerättyä tärkeää tietoa omasta treenauksestaan ja vaikkapa sykkeestään. Usein urheilukelloissa on mukana oma GPS-paikannus, joka on varsin kätevä ominaisuus. Tosin tämä voi olla sisäänrakennettuna myös älykellossakin. Urheilukellojen sisäänrakennettu sykemittari on sekin mainio ominaisuus, joskin usein ne tarvitsevat toimiakseen sykevyön, joita myydään erikseen.
Urheilukellojen yksi tärkeimpiä ominaisuuksia ovat niiden pölytiiviys ja vesitiiviys. Siksi niitä voidaan käyttää haastavissakin olosuhteissa, kuten sateessa ja uidessa, sekä erilaisissa maastoissa aina hiekkakentistä metsiin ja muualla luonnossa.
Yhteenveto
Urheilukellojen valinta omaan käyttöön ei ehkä tunnu helpottuvan tulevaisuudessa, koska ominaisuudet ja toiminnot lähenevät toisiaan niin älykelloissa ja urheilukelloissa. Toisaalta taas tämä voi vaikuttaa siihen, että kovin vikaan ei voi hankinnassaan joka tapauksessa mennä, sillä urheilu- ja älykelloilla voidaan mitata tarpeeksi hyvin perusasioita.
Jos taas harrastat jotain tiettyä lajia aktiivisemmin tai jopa ammattimaisemmin, tällöin kannattaa valita sellainen urheilukello, joka on tarkoitettu juuri tähän nimenomaiseen käyttöön. Pyöräilijöille ovat pyörätietokoneet eli ajotietokoneet suunniteltu juuri sellaiseen mittaukseen, joista pyöräilijät hyötyvät.
Uintia vakavasti harrastavien kannattaa tarkistaa urheilukellosta vedenpitävyys ja ennen kaikkea se, mihin asti kello on vedenpitävä. Useimmat urheilukellot ovat muutenkin vedenpitäviä, mutta niissä voi olla pieniä eroavaisuuksia.
Älykellojen ominaisuudet lähenevät usein jo urheilukelloja, joten sellaiselle liikunnan harrastajalle, joka haluaa käyttää samaa kelloa myös vapaa-aikana, on älykello usein luontevin valinta. Entä kannattaako ostaa urheilukello vai aktiivisuusranneke? Katso video aiheesta täältä.
🏆 Urheilukello pyöräilyyn
Sykkeen mittaamiseen tarvitsee yleensä sykevyön, jonka saa tarvittaessa lisävarusteena jos se..
🔍 Älykello vai urheilukello?
Urheilukellot voivat olla parempia vaihtoehtoja koville liikkujille ja aktiivisille..
🤔 Urheilukello uintiin
Sykemittarit voivat olla esimerkiksi sykevöitä, jotka kiinnitetään ranteeseen..