KOTIVAKUUTUKSIEN VERTAILUA

5 kuukautta ago  •  By  •  0 Comments

Kotivakuutus voi tulla tarpeeseen yllättävissäkin tilanteissa, kuten esimerkiksi muuttaessa uuteen asuntoon, jossa vaaditaan kotivakuutuksen tekemistä. Lisäksi saattaa ilmetä yllättäviä putkivuotoja tai vastaavia onnettomuuksia, joissa kotivakuutus tulisi varsin tarpeeseen.

Siksi olemme listanneet tänne parhaimmat paikat hankkia kotivakuutus, jotta koti pysyisi koskemattomana ja pyhänä paikkana. Samalla voi oppia jotain muutakin, kuten miten tehdä vastuullinen päätös kirjoittaen riskit, ja minkälainen osuus onkaan esimerkiksi räätälöitävyydellä ja tietyllä valinnanvapaudella. 

KOTIVAKUUTUKSESSA HUOMIOITAVAT SEIKAT

Kuitenkin kotivakuutuksen hankkiminen voi olla yllättävän vaativa toimenpide, sillä pitää ottaa huomioon monia erilaisia seikkoja: ensiksi pitää määrittää, minkälainen tarve on kotivakuutukselle: mikäli asuu opiskelijana soluasunnossa, niin suppea kotivakuutus voi olla enemmän kuin tarpeen. Kun taas omakotitalossa asuvana, perheellisenä, kattavampi kotivakuutus tulee enemmän tarpeeseen. Omakotitalossa irtaimistovakuutuksen lisäksi pitää vakuuttaa itse rakennus, kun osakeasunnoissa rakennuksen kattaa yhtiövakuutus. 

Huomiotavaa on se, että kattavampi kotivakuutus turvaa esimerkiksi älylaitteiden rikkoutumiset, kun taas suppeampi ei kata moisia, vaan pikemminkin suojaa tulipaloilta ja muulta peruuttamattomalta. Yleensä kotivakuutuksella suojaa kodin rakenteet, huoneiston osat ja irtaimiston esimerkiksi vesi- ja palovahingon varalta

Kun tarve on otettu huomioon, niin pitää ottaa huomioon, että monet kotivakuutuksia tarjoavista firmoista määrittävät itse, mikä kuuluu vakuutuksen piiriin ja mikä ei oikein. Siksi kannattaa aloittaa kaikista kattavimmasta kotivakuutuksesta ja sitten karsia pois tarpeettomia vakuutukseen liittyviä elementtejä, jotka eivät tuottane lisäarvoa. 

Kannattaa huomioida omavastuuosuus, joka voi olla 150 euroa tai enemmän: mikäli omavastuu on suurempi, niin vakuutuskulut ovat siten pienempiä, mutta vahinkojen sattuessa se voi kuormittaa budjettia. Omavastuuden ollessa pienempi vakuutuskulut ovat suurempia taasen. 

Kotivakuutuksien täydellinen vertailu on kuitenkin hyvin hankalaa, sillä monet vakuutusyhtiöt tarjoavat erilaisia vakuutuspaketteja, osa on räätälöitävissä ja ei, puhumattakaan esimerkiksi bonusohjelmista, kuten esimerkiksi OP:n kotivakuutuksessa maksetut vakuutukset kerryttävät bonusta. OP:n vakuutusta on kehuttu räätälöitävyydestä, ja kun se on osa pankkia, niin voi oman pankkitilin ohella hankkia samalla oman vakuutuksen.

Lisäksi, vaikka olisikin kaksi tismalleen samanlaista omakotitaloa, niin vakuutuksen hintaan liittyvät muun muassa 1) rakennusmateriaali ja talotekniikka: vanhempi omakotitalo vanhoine putkineen voi olla kalliimpaa vakuuttaa kuin viimeisimmät turva- ja lämmöneristysstandardit täyttävä upouusi omakotitalo. 2) Ikä luonnollisesti vaikuttaa asiaan tosin perusparannusremontit alentavat hintaa. 3) itse vakuutustyyppi: täysimääräinen on kalliimpi kuin tiettyyn rajaan korvattava. 4) Rakennustyyppi: omakotitalo, rivitalo, kerrostaloasunto tai jopa mökki määrittävät asunnon kotivakuutuksen hinnan. 

Sen takia kerromme vain esimerkkihintoja muutamasta vakuutusyhtiöstä, jotka ovat muutamien aikaisempien vakuutusvertailujen perusteella olleet kaikista halvimpia ja edullisimpia. Aikaisemman kotivakuutusvertailun perusteella OP tarjoaa edullisimpia kotivakuutuksia sekä omakotitaloille että kerrostaloille. Esimerkiksi OP:n kotivakuutus turvaa: Palo- ja luonnonilmiöturva, Rikosturva, Laiterikkoturva, Putkistovuototurva ja Särkymis- ja menetysturva. Huomioitavaa on se, että jokainen vakuutusyhtiö takaa yleensä nämä vakuutuksen kohteet tai osan niistä. 

Koska kotivakuutuksen ottaminen ja kilpailuttaminen on varsin henkilökohtaista, esimerkiksi allekirjoittaneen pitää syöttää oikein henkilötunnus, katuosoite, ja jopa rakennuksen rakennuttamisvuosi mukaan vakuutusyhtiön laskuriin saadakseen hinnan, niin kotivakuutusta ottaessa kannattaa tehdä se itse kuin lukemalla tämän pienen oppaan ja valitsemalla sen, jonka allekirjoittanut on huomannut olevan useimmille ehkä parhain. 

Kotivakuutus testivoittaja

KOTIVAKUUTUSVERTAILUA

Esimerkiksi OP:n kotivakuutus maksaa allekirjoittaneelle laajana noin 166 euroa ja suppeana noin 125 euroa vuodessa, kun on 50 neliöinen, 1970-luvun kerrostalo kyseessä. Mutta hinta voi tulla lähemmäs 100 euroon omavastuuosuutta lisäämällä. 

Pop-vakuutus antaa hieman edullisemmat vakuutukset, sillä laaja olisi noin 130 euroa ja suppeammat alle 100 euroa, mutta eivät kata rikkoutumista. Tietyin varauksin se on allekirjoittaneelle hieman halvempi kuin OP, mutta OP:n mukana tulee jopa suppeammassa tilapäisasunto ja muuttoturva, jolloin korkeintaan allekirjoittanut säästäisi noin 15 euroa vuodessa, ja sekin, jos olen tulkinnut monimutkaiset vakuutusehdot oikeaoppisesti. 

Pop-vakuutus tuntuu olevan kuitenkin hieman paremmin räätälöitävissä, koska OP:ssa kodin tavaroiden minimivakuutus on hakattu kiveen ja se on 50 tuhatta euroa, ja ei voi ottaa pois pintoja, ja kiinteitä kalusteita, kun taas POP:issa voi. Siinä mielessä POP-vakuutus olisi enemmän räätälöitävissä ja kenties siten edullisempi. OP-voittaa laajimmassa suuremmalla omavastuulla jälleen

IF-kotivakuutuksessa kerrostaloasuntoon saisi kotivakuutuksen noin 150 eurolla kuukaudessa, jolla saisi kattavamman kotivakuutuksen. Suppeampi olisi noin 20 euroa halvempi. Fennia antaisi laajahkon kotivakuutuksen noin 100 eurolla, mutta tietojen kaivaminen sieltä on hankalampaa, joten vaikea saada täydellistä kokonaiskuvaa. Lisäksi se jää “kaivamaan” tietoja, eikä näytä samantien. Turva -kotivakuutus maksaisi laajana 200 euroa ja perustasolla 130 euroa. Säästöpankin kotivakuutuksella saisin jokapaikanhöyläisen kotivakuutuksen noin 150 eurolla. 

Säästöpankki mahdollistaa vakuutuksen räätälöimisen paremmin kuin muut vakuututuksentarjoajat, jolloin se voi olla järkevää tarkastaa, mikäli ei halua maksaa siitä, että koti on vakuutettu roistoja vastaan. Voi jopa alentaa omavastuuden 10 tuhanteen euroon, jolloin vakuutukselleni tulisi hintaa noin 100 euroa kuukaudessa, mikä on vieläpä varsin kattava. Fenniakin tarjoaa samansuuntaista, mutta  en kykene tunnistautumaan sinne poimiakseni tarkemmat tiedot siitä.

LOPUKSI

Kotivakuutuksen ostaminen on henkilökohtaista, vain sen ottaja tietää, mitä hän todella tarvitseekaan kotivakuutukseen. Siksi on hankalaa sanoa kiistatta, mistä kannattaa ostaa se parhain kotivakuutus. Lisäksi sen eteen kannattaa nähdä vaivaa ja miettiä, mitä todella tarvitseekaan. 

Joka tapauksessa tässä kotivakuutusvertailussa, OP, Pop-vakuutus, Säästöpankki, IF ja tietyin varauksin Turva ovat tehneet kotivakuutuksen vertailusta helppoa ja läpinäkyvää, pitää vain syöttää tarvittavat tiedot kerrostalotyypistä ja vastaavasta laskuriin henkilötunnuksineen, niin jokin tietokoneen algoritmi määrittää keskimääräisen hinnan noin 100 – 400 euron välillä vuodessa. 

Mutta kotivakuutuksia vertailessa allekirjoittanut huomasi erään erinomaisen ominaisuuden, joka määrittää sen, mikä tekee kotivakuutuksen ottamisesta paremman, edullisemman ja hienomman kokemuksen. Se on räätälöitävyys ja valinnanvapaus. Omassa henkilökohtaisessa filosofiassani arvostan vapautta, koska se tuo oikeasti käytettynä rationaalisimman ja parhaimman lopputuloksen. Miten valita rationaalisimman lopputuloksen, jos ei ole vapautta valita? Miksi maksaisin jostain turhasta ominaisuudesta vakuutuksissa, jos vain tiedän, ettei se ole tarpeen?  Kuka tietäisi paremmin kuin minä itse, mitä todella tarvitsen? Miksi maksan siitä, että irtaimisto on vakuutettu 50 tuhanteen euroon saakka, kun oma irtaimiston tulee kierrätystorilta alle kolminumeroisella summalla? 

Parhaimman räätälöitävyyden ja valinnanvapauden kotivakuutuksissa näyttää antavan Säästöpankki, jossa voi määrittää elementti elementiltä sen, minkälaisen kotivakuutuksen haluaakaan. Paljonko onkaan omavastuu ja sisältyykö mukaan esimerkiksi murtoturva tai suoja salamaniskuilta. Siksi Säästöpankki antaakin varsin kilpailukykyisen hinnan, joka on POP-vakuutuksen kanssa edullisimpia allekirjoittaneelle. Lisäksi POP-vakuutus ja tietyin varauksin Osuuspankki tarjoavat myös tiettyä valinnanvapautta ja räätälöitävyyttä vakuutuksissa, jolloin esimerkiksi omavastuutta nostaessa tippuvat myös vakuutuskulutkin.

Eli, jos jotain pitää oppia tästä, niin kannattaa vakuuttaa itsensä suosimaan omaa valinnanvapauttaan ja miettimään itse, mikä toisi parhaimman lopputuloksen jokaisessa elämän osa-alueella. Ei kukaan muu voi tehdä sitä 18 ikävuoden jälkeen. Se on yleensä parhain vakuutus, koska yleensä voi vaistoa ennalta, mikäli jokin vaara uhkaa, niin ymmärtää sitten ennaltaehkäistä sitä.

🏆 KOTIVAKUUTUKSESSA HUOMIOITAVAT SEIKAT

Kuitenkin kotivakuutuksen hankkiminen voi olla yllättävän vaativa toimenpide, sillä pitää ottaa huomioon monia erilaisia seikkoja: ensiksi pitää määrittää, minkälainen tarve on..

🔍 KOTIVAKUUTUSVERTAILUA

Pop-vakuutus antaa hieman edullisemmat vakuutukset, sillä laaja olisi noin 130 euroa ja suppeammat alle 100 euroa, mutta..

🤔 KOTIVAKUUTUS VERTAILU: LOPUKSI

oka tapauksessa tässä kotivakuutusvertailussa, OP, Pop-vakuutus, Säästöpankki, IF ja tietyin varauksin Turva ovat tehneet kotivakuutuksen vertailusta helppoa ja..