KANNETTAVA TIETOKONE AKA -KANNETTAVA/SYLIKONE/LÄPPÄRI

2 viikkoa ago  •  By  •  0 Comments

Suuri valikoima kannettavia tietokoneita, eli tutummin läppäreitä, eri tehoilla ja pitkällä listalla teknisiä tietoja saattaa tehdä läppärin hankinnasta haastavaa. Moni kääntyykin jonkun tutun puoleen, tai tutkii vaihtoehtoja netistä.

Aluksi läppäriä hankkiessa olisi otettava huomioon itselleen tärkeät seikat, kuten mihin tarkoitukseen läppäri tulee, käyttöjärjestelmä, koko, akunkesto, muisti ja näyttö, sekä hinta. Vertailua on hyvä tehdä ja lukea muiden käyttäjien kirjoittamia kokemuksia ennen ostopäätöksen tekoa. 

HYVÄ LÄPPÄRI KOTIKÄYTTÖÖN


Kotikäyttöön on saatavilla monenlaisia läppäreitä, joista voi käyttää suorituskyvyn ja muiden ominaisuuksien perusteella muun muassa seuraavaa luokitusta BasicHomeCreate ja Produce. 

Lue myös laajempi opas:

Kannettava Tietokone Vertailu

HALUTUIN.FI

 • Basic-luokan koneet, eli perustietokoneet, jotka soveltuvat nettisurffailuun, sähköpostin ja sosiaalisen median käyttöön. 
 • Home-luokan koneet ovat tehokkaampia ja soveltuvat netin surffailun lisäksi myös kevyeen työntekoon ja videoiden katseluun, sekä esimerkiksi Skype-puheluiden tekoon
 • Produce-luokan koneet sopivat vaativampien toimistotöiden tekoon, sekä kevyisiin kuva- ja videoeditointeihin tavallisimpia editointiohjelmia käyttäen
 • Create-luokan koneet ovat teholtaan jo sitä luokkaa, että niiden avulla pystyy vaivatta tekemään videoeditointeja, tuottamaan musiikkia ja tekemään graafista suunnittelua. Nämä ovat myös suosittuja pelitietokoneita nopeutensa ansiosta.

Yllä oleva luokitus auttaa valitsemaan omiin tarpeisiin sopivan kannettavan tietokoneen ja on sanomattakin selvää, että kun koneen suorituskyky nousee, nousee myös sen hinta. Eli oma käyttötarve kannattaa miettiä tarkkaan, sillä sitä helpompi on löytää juuri sopiva läppäri vastaamaan tarpeitaan. 

LÄPPÄRI OPISKELUUN

Syksyn tultua monella opiskelut joko alkavat tai jatkuvat. Yhä useampi kurssi käydään verkkokurssina ja kotona seurattavien luentojen muodossa. Joten hyvä läppäri on suorastaan välttämättömyys. Näitä seikkoja ajatellen on hyvä pohtia, minkälainen on hyvä läppäri opiskelua varten.
Oppilaitokset yleensä antavat listan suositeltujen läppäreiden minimivaatimuksista. Lukiolaisille on tärkeää, että omalla koneella pystyy suorittamaan myös ylioppilaskirjoitukset, joten on hyvä tarkistaa voiko tietokoneeseen asentaa Abitti-ohjelman. 

Seuraavat seikat olisi hyvä ottaa huomioon:

 • Akunkesto
  Opiskelijalle on tärkeää, että akku kestää tarvittaessa koko päivän
 • Muisti
  Läppäreissä on kahdenlaista muistia; keskusmuisti RAM ja kiintolevy/SSD/flash muisti. RAM määrää miten nopeasti ohjelmat aukeavat ja miten paljon niitä voi pitää samanaikaisesti auki. RAM olisi hyvä olla yli 4GB. 
 • Ihanteellinen näyttö
 • Käyttöjärjestelmä
   Eli tietokoneeseen asennettu pääohjelmisto, joka on jokin seuraavista: Microsoftin Windows, Googlen Chrome OSis ja Applen macOS.
  Käyttöjärjestelmä määrittää minkälaisia ohjelmistoja ja sovelluksia tietokoneelle voi asentaa, mitä tiedostojärjestelmää tietokone käyttää ja mitä lisälaitteita se tukee.
 • Näytönohjain ja prosessori
 • Näppäimistö ja hiiri
  Sopivan kokoinen ja tuntuinen näppäimistö selviää parhaiten kokeilemalla.
  Läppäreihin sisälletyn tasohiiren lisäksi olisi hyvä hankkia erillinen ergonominen hiiri.
 • Tietoturva
Kannettava Tietokone vertailu

KANNETTAVA TIETOKONE EI KÄYNNISTY

Mitä tehdä, jos kone ei reagoi mitenkään, eikä mitään tapahdu käynnistysyrityksistä huolimatta? Jos läppäriin ei syty merkkivaloja, näyttö on pimeänä, eikä koneesta kuulu mitään äänitä, voi olla että kone ei yksinkertaisesti saa virtaa.

Virransaannin voi tarkistaa käymällä läpi seuraavat asiat:

 • tarkista toimiiko laturi varmistamalla, että se todella lataa akkua
 • toimivatko katkaisijat ja tuleeko niihin virtaa
 • ovatko kaikki johdot ehjiä ja asianmukaisesti kiinni
 • toimiiko pistorasia

Useimmiten vika löytyy nimenomaan laturista, mutta mikäli laturi on kunnossa, mutta latauksen merkkivalo ei syty laturin ollessa kytkettynä läppäriin, on läppärin virtaliitin mitä todennäköisimmin murtunut irti emolevyltä. Tämä on mahdollistaonneksi vaihtaa uuteen.
Muut mahdolliset syyt saattavat löytyä akusta, muuntajasta tai sen liitännöistä. Joskus vika saattaa olla laitteen virtanappulassa. Eli voi myös ns. vanhanaikaisesti kokeilla klikkailla nappulaa useampaan kertaan nopeaan tahtiin. 

Mikäli kaikki ylläolevat asiat toimivat asianmukaisesti, kannattaa resetoida läppärin bios. Se tapahtuu irrottamalla laturi ja akku, jonka jälkeen virtanappulaa pidetään pohjassa 30s ajan. 

Jos mikään edellä mainittu toimenpide ei yrityksistä huolimatta tuota tulosta, läppäri olisi syytä viedä huoltoon. 

Tietotekniikka kehittää huimaa vauhtia ja markkinoille tulee jatkuvasti eri valmistajilta uusia kannettavia tietokoneita erilaisin ominaisuuksin varustettuna. Netistä löytyy paljon tietoa läppäreistä ja nettimaailman ympärille kehittyneestä omasta slangisanastosta, joihin tutustumalla tavallinenkin tallaaja voi tuntea pysyvänsä edes jotenkin kehityksessä mukana.

🏆 HYVÄ KANNETTAVA TIETOKONE KOTIKÄYTTÖÖN

Kotikäyttöön on saatavilla monenlaisia läppäreitä, joista voi käyttää suorituskyvyn ja muiden ominaisuuksien perusteella muun muassa seuraavaa...

🔍 KANNETTAVA TIETOKONE OPISKELUUN

Näitä seikkoja ajatellen on hyvä pohtia, minkälainen on hyvä läppäri opiskelua varten. 
Oppilaitokset yleensä antavat listan suositeltujen läppäreiden minimivaatimuksista...

🤔 KANNETTAVA TIETOKONE EI KÄYNNISTY

Jos läppäriin ei syty merkkivaloja, näyttö on pimeänä, eikä koneesta kuulu mitään äänitä, voi olla että kone ei yksinkertaisesti saa virtaa...