Ennen imurin ostamista on tärkeää miettiä omia tarpeita imurin suhteen. Oletko hankkimassa imuria koiratalouteen tai betonipölylle tai mietityttääkö imurin imuteho? Tämä infopaketti auttaa sinua valitsemaan juuri sopivan pölynimurin omiin tarpeisiisi.

Imurin imuteho

Imurin imuteho määritetään pääosin imurin suorituskyvyllä. Imuri, jossa on hyvä imuteho imee pölyn ja lian tehokkaasti. Imuteho muodostuu imurin moottorissa. Usein imurin teho  ilmoitetaan watteina ja toisinaan taas ilmawatteina. Watti ilmaisee moottoritehon ja  ilmawatti suulakkeen imutehon. Tämän vuoksi teknisissä tiedoissa tehon kohdalla on usein kaksi lukua. 

Lue myös laajempi opas: Paras imuri

HALUTUIN.FI

Tehokkuus on tärkeä osa ja se osoittaa kuinka hyvin moottorin teho hyödynnetään ilmansiirrossa moottorin ja suuttimen välillä. Teho mitataan putken päästä. Ilmavirta kuljettaa pölyn suuttimesta pölypussiin. Usein kuultava termi watti  tarkoittaa, että watti on sisään tuleva teho ja ilmawatti on ulostuleva teho. Tämä ulostuleva teho määrittää oikean imutehon. Jos verrataan mallien wattimääriä toisiinsa niin, mitä suurempi moottori on, sitä suurempi wattimäärä. Mitä suurempi wattimäärä on sitä suurempi on myös yleensä imuteho. Usein  tämä pitää paikkansa, mutta ei kuitenkaan aina. 

Imurin imutehoon vaikuttaa olennaisesti myös imurin suulakkeen muotoilu ja se, kuinka täynnä pölypussi on. Imureiden mukana tulee aina matto- ja lattiasuulake sekä tekstiili-, pöly-, ja rakosuulake. Suulakkeen muoto, erityisesti matto- ja lattiasuulakkeen on todella tärkeä imutehon kannalta. Lisäksi imuteho pysyy parempana pidempään, kun pitää suulakkeen puhtaana ja vaihtaa pölypussin riittävän usein. 

Robotti Imuri Testi

Imuri koiratalouteen

Hyvä ja oikeanlainen imuri koirataloudessa on arjen pelastaja. Monien imureiden suulakkeen harjakset eivät kuitenkaan ime irtokarvoja tehokkaasti; sen sijaan suulake voi työntää karvoja entistä tiukemmin kiinni kankaaseen tai mattoon. On kuitenkin imureita, jotka on suunniteltu erityisesti lemmikkitalouksiin.

Koiratalouksiin suunnitelluissa pölynimureissa on suurempi imuteho, joka imaisee karvat tehokkaasti. Suurempi imuteho on tärkeä tekijä, koska irtokarvoja on usein paljon ja niitä saa olla imuroimassa usein. Imureissa on lisäksi hajuja poistavat suodattimet sekä silikoniharjaksinen suulake, joka irrottaa todella tehokkaasti irtokarvat lattioilta, matoilta ja huonekaluista. 

Imuri betonipölylle

Betonipölyä syntyy usein rakennusalan töiden seurauksena. Betonipöly voi olla todella haitallista terveydelle ja aiheuttaa hengitys ongelmia sekä pahimmillaan keuhkosairauksia. Tämän vuoksi betonipöly vaatii erityisen imurin, joka imee pölyn tehokkaasti puhdistaen ilmaa. 

Betonipölylle tarkoitettu imuri löytyy rakennusimureiden joukosta. Rakennuspölynimurit on suunniteltu ammattikäyttöön, jonka ominaisuuksiin kuuluu usein automaattinen käynnistys ja automaattinen suodattimen ravistus. Hyvät rakennusimurit on myös mahdollista liittää työkaluihin, jolloin pöly voidaan kerätä heti alkulähteillä. Betonipölylle sopii erinomaisesti esimerkiksi HEPA-suodattimella varustettu teollisuusimuri. 

Imuri ei enää ime 

Se ettei imuri enää ime on yleinen ongelma, johon voi olla eri syitä. Jos pölynimuri ei enää ime voi syynä olla, että jokin sen komponenteista on tukossa. Ensin on hyvä tarkistaa onko pölypussi tai pölysäiliö täynnä ja vaatiiko se tyhjentämistä. Mikäli pölysäiliö ei vaadi tyhjennystä voi suodattimen puhdistaminen auttaa. Lattiasuulakkeeseen, teleskooppiputkeen tai letkuun voi helposti juuttua kiinni jokin esine, joka näin vaikuttaa imutehoon haitallisesti. Tarkista, ettei mitään esinettä ole juuttunut esimerkiksi työntämällä harjan varsi tai vastaava varovasti teleskooppiputkeen tai letkuun. 

Toisinaan imuri ei ime, koska imuteho on heikentynyt. Pölynimuri kestää käytössä pidempään, kun sitä huoltaa oikein. Suodatin on hyvä vaihtaa säännöllisesti kerran vuodessa tai tarpeen mukaan. 

Alla hyvä video siitä, kuinka valita sopiva pölynimuri omiin tarpeisiin. 

🏆 Imurin imuteho

Tehokkuus on tärkeä osa ja se osoittaa kuinka hyvin moottorin teho hyödynnetään ilmansiirrossa moottorin ja suuttimen välillä. Teho mitataan..

🔍 Imuri koiratalouteen

Monien imureiden suulakkeen harjakset eivät kuitenkaan ime irtokarvoja tehokkaasti; sen sijaan suulake voi työntää karvoja..

🤔 Imuri betonipölylle

Rakennuspölynimurit on suunniteltu ammattikäyttöön, jonka ominaisuuksiin kuuluu usein automaattinen käynnistys ja..