Hyvänmakuisen kahvin saamisen varmistamiseksi kahvinkeittimen puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti muutaman kuukauden välein. Kahvi sisältää rasvaa, joka jää sekä pannuun että suodattimeen, jolloin kahvi saattaa maistua hieman eltaantuneelta.
Pelkkä vedellä huuhtelu ei siis ole riittävä puhdistuskeino. Rasvan kertymistä kahvinkeittimen koneistoon voi välttää käyttämällä puhdasta mittakannua veden annosteluun kahvipannun sijasta.
Ajan myötä keittimeen alkaa vääjäämättä myös kerääntyä kalkkia, joka alkaa pikkuhiljaa tukkia kahvinkeittimen putkia ja vaikuttamaan myös kahvin makuun.
Parhaan tuloksen saamiseksi puhdistus olisi hyvä tehdä jokaisen kahvinkeittokerran jälkeen. Perusteellinen puhdistus on ajankohtaista, kun kahvi alkaa maistua erilaiselta kuin aiemmin, keittoaika on pidentynyt, tai kun kahvinkeittimen ääni on muuttunut. Jokaisen käyttökerran jälkeen riittää, kun kahvinkeitin pestään astianpesuaineella ja kuumalla vedellä ja huuhdellaan huolellisesti.
Perusteellisempaan puhdistukseen voidaan käyttää:
- ruokasoodaa
- kalkinpoistoainetta
- etikkaa
- sitruunahappoa
- suolaa yhdessä etikan kanssa (kahvipannun puhdistukseen)
Edellä mainitut puhdistusaineet ovat yleisimmin käytettyjä, luonnollisia ja turvallisia. Puhdistuksen nyrkkisääntö on, että etikka poistaa kalkin ja sooda rasvan.
On kuitenkin otettava huomioon, että joidenkin kahvinkeittimien puhdistukseen ei saa käyttää etikkaa. Ennen puhdistusta on siis hyvä tarkistaa kahvinkeittimen ohjekirjasta suositellut puhdistusmetodit.
Konetiskitablettaja – ja ainetta ei saa käyttää
Konetiskitabletit ovat tarkoitettu ainoastaan koneelliseen puhdistukseen, eikä niitä pidä käyttää kahvinkeittimen puhdistukseen, sillä kahvinkeittimen putkistoissa saattaa olla pinnoitteita tai materiaaleja, joita emäksinen liuos voi vaurioittaa ja veteen ja siten myös keitettävään kahviin saattaa liueta terveydelle haitallisia metallijäämiä.
Puhdistus ruokasoodalla
Kahvinkeittimen suppilosuodattimen puhdistus käy helposti ripottelemalla sinne hieman ruokasoodaa ja harjaamalla se astianpesuharjalla, jonka jälkeen se huuhdellaan hyvin.
Kahvinkeittimen puhdistus ruokasoodalla tehdään valmistamalla liuos, johon tulee 3 ruokalusikallista ruokasoodaa yhteen litraan lämmintä vettä. Kahvinkeittimeen kytketään tämän jälkeen virta päälle, kun noin puolet liuoksesta on valunut säiliöstä, virta sammutetaan ja liuoksen annetaan vaikuttaa säiliössä noin puolen tunnin ajan.
Tämän jälkeen kahvinkeitin käynnistetään uudelleen ja huuhdellaan muutamaan kertaan valuttamalla puhdasta vettä kahvinkeittimen läpi. Lopuksi pannun ja vesisäiliön voi vielä harjata puhtaaksi astianpesuharjalla.
Kalkin puhdistus kahvinkeittimestä
Kalkin puhdistus kahvinkeittimestä pitäisi tehdä noin sadan käyttökerran jälkeen. Veden kalkkipitoisuus tietysti pitää ottaa huomioon, jolloin puhdistus on syytä tehdä useammin.
Päivittäistavarakaupoista saa ostettua kalkinpoistoainetta, joiden pakkauksissa on käyttöohjeet, joita noudattamalla saa aikaan hyvän puhdistustuloksen. Kalkin poistoon käy myös etikka, joka saattaa tosin jättää keittimeen makujäämiä.
Etikalla puhdistettaessa valmistetaan 50 – 50 liuos vedestä ja väkiviinaetikasta. Liuosta tarvitaan vain noin puolet kahvipannun maksimitilavuudesta. Puhdistus tehdään kuten ruokasoodalla, mutta liuoksen vaikutusaika on vain 5 – 10 minuuttia, jonka jälkeen tehdään huolellinen huuhtelu ja lopuksi vielä mekaaninen pesu käsin.
Huomioitavaa ennen puhdistusta on, että joissakin keittimissä on kalkinpoistoaineiden ja etikan käyttö kokonaan kielletty.
Apteekeissa on saatavilla sitruunahappoa, joka on ekologinen, edullinen ja tehokas tapa kalkin poistoon. Kahvinkeittimen puhdistusta varten riittää noin 25 g sitruunahappoa liotettuna 0,5 litraan kylmää vettä.
Kun puolet liuoksesta on valunut pois, lopun liuoksen annetaan vaikuttaa noin puolen tunnin ajan. Lopuksi vielä tehdään huolellinen huuhtelu kylmällä vedellä 2 – 3 kertaa. Säännöllinen kalkinpoisto pidentää kahvinkeittimen käyttöikää ja säästää myös energiankulutuksessa.
Vesisäiliön puhdistus
Joissakin kahvinkeittimissä on irrotettava vesisäiliö, jolloin puhdistus on helppo suorittaa mekaanisesti kuuman veden ja astianpesuaineen ja -harjan avulla. Kiinteät säiliöt voi puhdistaa samalla tavoin, mutta tällöin on varmistettava, että kahvinkeitin ei ole kiinnitettynä verkkovirtaan.
Säiliön pesussa on vältettävä happamia ja voimakkaasti emäksisiä puhdistusaineita, jotta mahdolliset alumiiniset osat eivät vahingoitu. Pesun jälkeen suoritetaan jälleen huolellinen huuhtelu.