DOLBY ATMOS SOUNDBAR – KAIKKI IRTI AUDIOSTA

2 viikkoa ago  •  By  •  0 Comments

Onko sinulla upouusi televisio, mutta äänentoistossa on enemmän tai vähemmän toivomisen varaa? Siinä tapauksessa Dolby Atmos Soundbar - tai äänipalkki tulisi enemmän kuin tarpeeseen, sillä kyseinen äänentoistojärjestelmä on viime vuosina tullut yhä suositummaksi, ja se pyrkii tarjoamaan elokuvateatterimaisen äänikokemuksen.

DOLPY ATMOS SOUNDBAR – MIKÄS SE SELLAINEN ONKAAN?

Lue myös laajempi opas: Soundbar testi

halutuin.fi

Dolby Atmos Soundbar -laitteet pyrkivät jäljittelemään immersiivistä, mukaansatempaavaa 3D-äänikokemusta, jonka on saanut yleensä joko huippukalliilla kotiteatterijärjestelmällä tai elokuvateattereista. Suurin osa ensiluokkaisista Atmos Soundbar -laitteista käyttää ylöspäin suuntautuvia ajureita, elementtejä, levittämään ääntä yläpuolelle – jolloin ikään kuin olisi kaiuttimia katossa. Se mahdollistaa, esimerkiksi sateen tai lentokoneen kuulemisen yläpuolella ja ympärillä. 

Tämä on varsin jännittävä ääniteknologinen ratkaisu, joten viime vuosina on tullut enemmän Soundbareja eri valmistajilta markkinoille. Niissä kuitenkin, kuten kaikissa hifi-laitteissa, niin mitä enemmän käyttää rahaa, niin sen enemmän saa mielenkiintoisia ominaisuuksia, joita on mahdollista käyttää, koska enemmän kaiuttimessa on elementtejä sekä ajureita tuottamaan yksityiskohtaisempaa ääntä ikään olisi lamppu, mutta mitä enemmän olisi näitä “äänilamppuja” niin sen tarkemman, immersiivisemmän äänimaiseman kykenee luomaan. Nämä “äänilamput” luovat eräänlaisen kuplan, jonka sisällä Dolpy Atmos -järjestelmä yhdessä yhteensopivan median kanssa kykenee luomaan siis uskomattoman kuunteluelämyksen ikään kuin se auto kaahaisi ihan vieressä.

Vasta viime vuosina Soundbarit ovat alkaneet tarjoamaan kuluttajalle yksinkertaista ja kustannustehokasta vaihtoehtoa elokuvateatterikokemukselle.

LG JA SAMSUNG SOUNDBARIN ASENNUS

Jotta Dolby Atmosin voisi asentaa käyttöön, niin ensiksi pitää tiedostaa, mitkä tukevat Dolby Atmosia. Tunnistaaksesi Dolby Atmos -yhteensopivan median, kuten elokuvat, niin pitää etsiä elokuvasta Dolpy Atmosin-kuvakkeen. (Mikä ei ole rakettitiedettä, koska logossa se jo lukee) 4K Bluraylle on jo yli 100 elokuvaa, jotka ovat Dolby Atmos -yhteensopivia. Voi myös etsiä sisältöä suoratoistopalveluista. Näitä ovat Netflix, iTunes, Plex, Amazon Prime Video ja Disney+. Dolby Musiikin suhteen löytyy Atmos Music Tidal sovelluksen kautta seuraavissa suoratoistolaitteissa: Apple TV 4K, Fire TV Stick 4K, Fire TV Cube, Fire TV Stick (2nd gen), Fire TV (3rd gen), ja Nvidia Shield TV tai Nvidia Shield TV Pro (2019 tai uudemmat mallit) Amazon Music HD toimii myös. 

Soundbar Testi

Dolby Atmos tuki löytyy melkein jokaisesta suoratoistolaitteesta, kuten Apple TV 4K, Roku Ultra, Roku Streaming Stick+,  Amazon Fire TV Stick 4K, Fire TV Cube, ja Chromecast Ultra. Huomio: Netflix tukee vain seuraavia laitteita, jotta saisi Dolby Atmos äänen ulos: The Apple TV 4K, the Nvidia Shield TV 2019, the Nvidia Shield TV Pro 2019, Amazon’s Fire TV Cube ja Microsoft’s Xbox One S ja X. Siksi pitää tutkia itse omien laitteiden ja suoratoistopalveluiden suhteen onko yhteensopivuutta, mutta onneksi se on yleistymässä. Blueray-formaatissa saisi kaikista varmimmin.

Sitten vaan asentamaan se. LG:n ja Samsungin Soundbarin fyysinen asentaminen on varsin yksinkertainen toimenpide – eli seuraa valmistajan käyttöopasta. Kuitenkin yksinkertaisesti sanottuna asenna tämä “äänipalkki” television alapuolelle, kytke tarvittavat kaapelit HDMI ja vastaavat televisioon ja virtalähteeseen. Tässä videossa selitetään Samsungin soundbarin asentamisesta, mikä päihittää varmasti allekirjoittaneen yritykset sen fysikaalisesta asentamisesta.

SOUNDBAR VS KOTITEATTERI

Kotiteatteri tarjoaa Dolby Digital -äänielämyksen, mutta Soundbar -järjestelmän avulla on mahdollista ottaa mukaan vertikaalinen elementti eli korkeus, jolloin äänimaisemasta tulee 2D:n sijaan 3D. Se on siten elävämpää ja rikkaampaa kuin perinteisempi kotiteatterielämys, mutta sekä Dolby Digital että Dolby Atmos ovat audiostandardeja. Pitää vain muuttaa ensin mainittu jälkimmäiseksi. Kotiteatterista on myös mahdollista luoda Atmos-yhteensopiva, mutta se vaatii kaiuttimien järkevää asettelua, poraamista kattoihin ja seiniin, ja se maksaa yhteensopivine kaiuttimineen mansikoita sekä aikaa että vaivaa. Löytyy myös korkeuselementin tarjovia Atmos-kaiuttimia eli onneksi on vaihtoehtoja. 

Soundbar – sen sijaan menee television alapuolelle virittimineen, jolloin sen käyttöönotto on nopeampaa ja säästää kustannuksissa sekä ajassa.  Mikäli ennestään löytyy kotiteatteri, niin sen voi muuttaa Dolby Atmoseksi, mutta jos ei ole ennestään, niin Soundbar olisi kustannustehokkain ja vaivattomin tapa, joka kuitenkin tarjoaa aidon 3D Atmos kokemuksen. Soundbar ei kuitenkaan ole se kaikista “hifimäisin” äänikokemus verrattuna aitoon Dolby Atmos kotiteatteriin (elokuvateattereissahan ei ole Soundbareja), mutta peruskäyttäjälle enemmän kuin vakuuttavaa ja riittävää.

🏆 DOLBY ATMOS SOUNDBAR

Suurin osa ensiluokkaisista Atmos Soundbar -laitteista käyttää ylöspäin suuntautuvia ajureita, elementtejä, levittämään ääntä..

🔍 LG JA SAMSUNG SOUNDBAR ASENNUS

Näitä ovat Netflix, iTunes, Plex, Amazon Prime Video ja Disney+. Dolby Musiikin suhteen löytyy Atmos..

🤔 SOUNDBAR VS KOTITEATTERI

Pitää vain muuttaa ensin mainittu jälkimmäiseksi. Kotiteatterista on myös mahdollista luoda Atmos-yhteensopiva, mutta se..