Sukututkimusalusta MyHeritage markkinoi DNA testiään voimakkaasti ja on saavuttanut Suomessa vankan suosion. Suosion myötä palvelu on kartuttanut laajan tietokannan suomalaisesta perimästä suomalaisten teettämien DNA-testien avulla. Mutta mikä oikeastaan on MyHeritage DNA-testi ja mitä tietoa testin avulla saa selville?

Lue myös laajempi opas: Paras DNA testi suomalaisille

HALUTUIN.FI

MyHeritage DNA-testi

Yksinkertainen DNA-testi koostuu helppokäyttöisestä näytteenottopakkauksesta, jonka avulla kuka tahansa voi ottaa DNA näytteen itsestään omassa kodissaan. Näyte postitetaan pakkauksen mukana tulevassa kuoressa noudattamalla paklauksessa kerrottuja selkeitä ohjeita. Näyte analysoidaan laboratoriossa ja asiakas saa tulokset neljässä viikossa. Tulokset julkaistaan tietoturvallisesti MyHeritage DNA -sivustolla, jonne asiakas saa omat henkilökohtaiset tunnukset omien tietojen ja laboratorion analyysien tulosten tarkastelemiseksi.

Tulosten analysoinnissa käytetään hyväksi MyHeritage DNA -yrityksen suurta perimätietokantaa. Tulokset kerrotaan prosenttiosuuksina siitä, kuinka suuri osa perimästä edustaa mitäkin etnistä taustaa. Moni on yllättynyt löytäessään perimästään kaukaisten etnisten ryhmien DNA-perimää. Tämä selittyy helposti ihmisten liikkumisella pitkän historiamme aikana ja siten erilaisten etnisten geenien sekoittumisella. Kaukaisenkin etnisen ryhmän geeniperimää jää helposti sukuun siirtyen sukupolvelta toiselle, vaikka ulkoisia näkyviä piirteitä kyseisen etnisen ryhmän tyypillisistä ominaisuuksista ei suvussa juuri lainkaan ilmenisi.

Paras DNA Testi Suomalaisille

DNA-testin Hinta

DNA-testien tarjoajia on lukuisia. Hintaa tärkeämpi kriteeri parhaimman palveluntarjoajan valinnalle on vertailutietokannan laajuus. Mitä laajempi tietokanta testausyrityksellä on käytössään, sitä varmempia analyysejä yritys pystyy tekemään testin tuloksista. MyHeritage DNA testiyrityksellä on 59 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti. Laajan käyttäjäkunnan avulla yritys on selvittänyt historiallisen sukupuun, joka pitää sisällään huimat neljän miljardin ihmisen tiedot. Tämän laajan tietokannan saa käyttöönsä tekemällä 49 euron testin. Hinta on tällä hetkellä tarjouksessa, sillä normaalisti testi maksaa 79 euroa. Palvelu tarjotaan täysin suomenkielisenä, mikä helpottaa verkkopalvelun käyttöä ja analyysitulosten ymmärtämistä.

Markkinoilla on myös testejä, jotka väittävät pystyvänsä kartoittamaan perinnöllisten sairauksien riskejä. MyHeritage DNA-testi ei tällaista tarjoa ja kuluttajien on muutoinkin syytä olla varuillaan terveysriskejä analysoivia DNA-testejä miettiessään. Tällaiset testit ovat helposti hyvin kalliita ja kaupallisen DNA-testin pohjalta tehty oman terveyden riskianalyysi ei ole sama asia kuin lääkärin diagnoosi. Terveyteen liittyvät tutkimukset kannattaa jättää terveydenhuollon ammattilaisille, mutta oman sukutaustan selvittämiseen kaupalliset DNA-testit soveltuvat mainiosti.

DNA-testi Kertoo Mistä Olet Kotoisin

MyHeritage DNA-testin perusteella yritys pystyy tekemään perimäsi etnisyyden arvion. Tämä arvio pitää sisällään prosentuaalisena osuutena laskettuna esivanhempiesi taustan. Molempien vanhempiesi taustalta ja sukupuista arvioidaan DNA-tulosten perusteella etnisyys perustuen 42 etnisen taustan luokitteluun. Luokitteluja ovat muun muassa juutalaiset, italialaiset, japanilaiset ja eskimot vain muutamia mainitaksemme. Esivanhemmistasi saadaan selville heidän asuinalueensa sekä erilaisilta alueilta kotoisin olleiden esivanhempiesi perimän osuudet omassa DNA näytteessäsi.

DNA-testi on sukututkijoille ja oman sukunsa historiasta kiinnostuneille välttämätön työkalu. Lisäksi DNA-testi voi tuoda todellisen jättiyllätyksen testin teettäjälle. Muutaman vuoden takaisessa lehtijutussa kerrotaan kuinka 22-vuotias Vantaalainen nuori nainen sai koko elämänsä mullistavan tuloksen MyHeritage DNA-tietokannan myötä. Nainen oli käyttänyt myös muita DNA-tutkimuspalveluita, mutta vasta MyHeritagen tietokanta antoi järisyttävän tuloksen – naisen isä, jonka identiteetistä hänellä ei ollut mitään tietoa, oli teettänyt saman testin ja saatujen tuloksien myötä nainen yhtäkkiä tiesi kuka hänen isänsä on.

DNA-testin teettäminen voi todellakin mullistaa elämän, mutta harvoin näin käy. Sen sijaan testi antaa paljon mielenkiintoista tietoa omasta taustasta. Vaikka uusia lähisukulaisia ei löytyisikään testin myötä, on oman etnisen taustan laajempi tiedostaminen todella mieltä avartava tieto.

Tietoa omasta taustasta voi saada myös paljon myöhemmin kun joku, joka omaa samaa geeniperimää, päättää tehdä testin. Tällöin aiemmin testin teettänyt saa ilmoituksen uudesta mahdollisesta sukulaisesta. Kerran tehty MyHeritage DNA-testi voi antaa uutta tietoa omasta perimästä vielä vuosikymmenien päästä.

🏆 MyHeritage DNA-testi

Tulosten analysoinnissa käytetään hyväksi MyHeritage DNA -yrityksen suurta..

🔍 DNA-testin Hinta

Markkinoilla on myös testejä, jotka väittävät pystyvänsä kartoittamaan perinnöllisten sairauksien..

🤔 DNA-testi kertoo mistä olet kotoisin

DNA-testi on sukututkijoille ja oman sukunsa historiasta kiinnostuneille..