Nykyään älypuhelin on monelle ihmiselle todella keskeinen osa elämää, jota ilman ei kerta kaikkiaan pysty tulemaan toimeen. Siitä onkin yhä enenevissä määrin tullut työväline, jolla voi hoitaa miltei kaiken tarpeellisen ruoanlaittoa ja siivousta lukuun ottamatta. Kun rakas puhelin kastuu tai katoaa, se on monelle katastrofin paikka.

PUHELIN KASTUI


Apua!
”Puhuin kaatosateessa ja nyt on kännykkä mykkänä.”
”Puhelin putosi laiturilla ollessa mereen.”
”Kännykkä tipahti vessanpönttöön.”
”Hikoilin kuntosalilla puhelimeni märäksi!” 

Tuttaja tilanteita, mutta miten menetellä, jos kännykkä kastuu? Mitä tehdä ensihätään ja mitä ei ainakaan kannata tehdä? 

Lue myös laajempi opas:

Paras Halpa Puhelin

HALUTUIN.FI

Tee näin:

HUOM! 

Älä tee näin: 

ANDROID PUHELIMEN PAIKANNUS

Kun puhelin katoaa, se voi olla suoranainen katastrofin paikka. Monet säilyttävät puhelimen kotelossa kaikki korttinsa, joten se on samalla myös kuin kadottaisi lompakkonsa. 

Ennen vanhaan, kun mikä tahansa esine katosi, piti sen löytääkseen palata takaisin omia askeleitaan ja miettiä missä kaikkialla oli käynyt ja missä oli mahdollisesti esinettä viimeksi käyttänyt. Nykyään ei tarvitse enää lähteä fyysisesti etsintäretkelle, vaan kadonneen puhelimen pystyy löytämään ja tarvittaessa myös lukitsemaan tai nollaamaan etänä.

Jos haluat paikantaa Android puhelimen, sen: 

Puhelimen paikannuksen voi tehdä menemälläosoitteeseen: android.com/find ja kirjautumalla sisään Google-tilillesi. Esiin tulee näkyviin kartta, joka antaa sijainnin, joka kertoo millä alueella puhelimesi on, ei täysin tarkkaa sijaintia.
Tablet-laitteeseen voi asentaa Googlen Find My Device- sovelluksen, jolloin puhelimen jäljitys käy suoraan sen kautta. 

MITEN PAIKANTAA TOISEN PUHELIN? 

Mieltä saattaa usein askarruttaa, että missä se oma lapsi luuraa. Miksei hän ole jo tullut koulusta tai sovittuna kotiintuloaikana kotiin? Tai onko puolisolle sattunut jotain, kun hän ei ole tullut vielä kotiin? Entä mihin se rakas mummo tai pappa taas laittoi puhelimensa? 

Matkapuhelimien paikantaminen onnistuu hätäkeskuksilta alle 10 sekunnissa, kunhan virta on päällä. Jos puhelin on suljettu, sen paikantaminen vaatii yhteistyötä operaattorin kanssa. Jos puhelimessa on pre-paid kortti, senkin paikannus onnistuu operaattorin kautta. Onkin suositeltavaa, että jokainen suomalainen älypuheliman omistaja lataisi itselleen 112-sovelluksen. 

Android- laitteilla Google kertoo puhelimen sijainnin kirjautumalla etsittävään puhelimeen liitetylle Google-tilille. Tämä tietysti edellyttää sen, että henkilöllä, joka haun suorittaa on hallussaan kyseisen henkilön Google tunnukset.
Lasten kohdalla tämä on helppoa, kun vanhemmat voivat luoda tunnukset heille ja siten seurata, että miten se kotimatka koulusta etenee.  

Applen käyttäjille on olemassa iCloudin perhejako, johon pystyy liittämään maksimissaan kuusi perheenjäsentä. Sen monista ominaisuuksista on sijainnin jakaminen Etsi ystäväni – toiminnolla. Tämä toiminto vaatii kuitenkin  sen, että perheenjäsenelläsi tai ystävälläsi on myös Etsi ystäväni – toiminto ja sijainninjako käytössä. Etsi iPhoneni – toiminnolla pystyy myös jäljittämään perhejaon piirissä olevan kadonneen puhelimen. 

Toisen henkilön puhelimen voi paikantaa myös hänen puhelinnumeronsa avulla käyttämällä maksullisia palveluja esimerkiksi Geolite, Geoloc ja Go & Find. 

Vaikka sijaintitoiminto ja erilaiset taustalla auki olevat sovellukset kuluttavat akkua enemmän niiden ollessa päällä, niin puhelimen tai ihmisen kadotessa pieni klikkaus voi pelastaa päivän tai jopa hengen, sekä säästää mahdollisesti ison summan rahaa, kun ei tarvitsekaan ostaa kadonneen puhelimen tilalle uutta. 

🏆 PUHELIN KASTUI

Jos puhelimessa on vielä virta, kytke se pois päältä huuhtele puhelin, jos se on pudonnut meriveteen ...

🔍 PAIKANNA PUHELIN ANDROID

Ennen vanhaan, kun mikä tahansa esine katosi, piti sen löytääkseen palata takaisin omia askeleitaan ja miettiä missä kaikkialla oli käynyt ja missä oli mahdollisesti esinettä viimeksi käyttänyt...

🤔 MITEN PAIKANTAA TOISEN PUHELIN

Matkapuhelimien paikantaminen onnistuu hätäkeskuksilta alle 10 sekunnissa, kunhan virta on päällä. Jos puhelin on suljettu, sen paikantaminen vaatii yhteistyötä operaattorin kanssa...